Опасни мебели в детската градина

• 2 038
  • 25
  •   1
Отговори
# 15
  • София
В България сме и това е положението.
Какво имате точно предвид с тази констатация?
Това ще е положението, ако го допускаме.
Аз, лично, не мога да допусна условията или мебелите да са опасни за живота или здравето на децата. Та чак да се стигне до там да ме викат да водя детето си в Пирогов, за да му лепят главата.
...
Ами, имам предвид, че положението е такова, че пари или няма или не стигат. Детските градини са общински и всички знаем, какво е положението с финансирането им. За съжаление това е положението, не само в тази сфера, а изобщо. Затова, в по- горните си постове дадох съвет, родителите сами да оправят ръбовете, вместо да чакат да се случи нещо и после "след дъжд, качулка". По този начин, няма да се допусне да се случи инцидент.
А, вие лично, как точно няма да допуснете, условията или мебелите да са опасни за живота или здравето на децата?

# 16
  • под дъгата
Правилно съм Ви разбрала, както и предполагах.

А, вие лично, как точно няма да допуснете, условията или мебелите да са опасни за живота или здравето на децата?

Като приканя, лично и най-учтиво, съответните длъжностни лица да изпълнят задълженията си по чл. 25, ал. 3, т. 2 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета и чл. 14 от Наредбата за здравните изисквания към детските градини, като им предложа, в случай, че имат затруднения от материален характер, да се обърнат те от своя страна, но също така много учтиво, към родителите, за да бъдат подпомогнати, без да се опитват да вменяват собствените си задължения на последните.

Чл. 25 (3) Държавните и общинските детски градини, училища и обслужващи звена носят отговорност за:
1. изпълнението на държавните образователни изисквания, засягащи дейността им;
2. създаването на условия за опазването на живота и укрепване здравето на децата и учениците по време на обучението и възпитанието им, както и на територията си;
3. ....

Чл. 14. (1) Занималнята се оборудва с маси и столове, съобразени с анатомо-физиологичните особености на децата от съответната възрастова група. Играчките в детската градина отговарят на изискванията, посочени в Наредбата за съществените изисквания и оценяване на съответствието на играчките (ДВ, бр. 62 от 2001 г.).
(2) Към занималнята се обособява кът за хранене с маси и столове с височина, съобразена с анатомо-физиологичните особености на децата от съответната възрастова група.

# 17
Правилно съм Ви разбрала, както и предполагах.

Като приканя, лично и най-учтиво, съответните длъжностни лица да изпълнят задълженията си по чл. 25, ал. 3, т. 2 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета и чл. 14 от Наредбата за здравните изисквания към детските градини, като им предложа, в случай, че имат затруднения от материален характер, да се обърнат те от своя страна, но също така много учтиво, към родителите, за да бъдат подпомогнати, без да се опитват да вменяват собствените си задължения на последните.

Чл. 25 (3) Държавните и общинските детски градини, училища и обслужващи звена носят отговорност за:
1. изпълнението на държавните образователни изисквания, засягащи дейността им;
2. създаването на условия за опазването на живота и укрепване здравето на децата и учениците по време на обучението и възпитанието им, както и на територията си;
3. ....

Чл. 14. (1) Занималнята се оборудва с маси и столове, съобразени с анатомо-физиологичните особености на децата от съответната възрастова група. Играчките в детската градина отговарят на изискванията, посочени в Наредбата за съществените изисквания и оценяване на съответствието на играчките (ДВ, бр. 62 от 2001 г.).
(2) Към занималнята се обособява кът за хранене с маси и столове с височина, съобразена с анатомо-физиологичните особености на децата от съответната възрастова група.
Тези процедури обикновено не са светкавични и отнемат немалко време - в този период детето ще посещава ли градината? Защото лично аз това виждам като решение за недопускане на потенциално опасни за живота и здравето на детето мебели и условия.
Не знам и какво би било решението от евентуална проверка, защото мисля, че далеч не всичко отговаря на изискванията на РИОКОЗ напр., обаче градините продължават да функционират.

Най-доброто решение е да се заменят мебелите с такива с обли ръбове, но дали е реалистично? Защо не се обърнете към родителското настоятелство?

Аз съм противник на предпазителите за ръбове, защото щерката без малко да се задуши с един такъв. Не знам и какво точно лепило би могло да свърши работа - каноконлит със сигурност не е подходящ, а на мен лично не ми се вижда добре децата да може да нагълтат дори и малко количество от подобен тип лепило.

И ще добавя, че преди много години, когато моят брат ходеше на градина, едно дете го беше уцелило с камък по главата - играли на двора. Кръв, ревове..., до Пирогов не стигнахме. С това искам да кажа, че за съжаление инциденти се случват. Много неща не зависят от нас, а и невинаги може да "обезопасим" всяка ситуация. Опитвам се да уча дъщеря ми сама да се пази и да е внимателна и затова съм повече привърженик на по-строги правила в градината, отколкото на твърде вероятния хаос, който би се случил при по-нестроги такива. Останалото - Божа работа.

В тази връзка, освен този въпрос:
Аз да попитам, че не е казано в прав текст: детенцето си е ударило главата в остър ръб, а не в пода примерно, нали?
е важно и каква точно е била случката - ролята на учителките би трябвало да е и предотвратяването на потенциално опасни ситуации.

ПС - сетих се също, че има машини, които заглаждат ръбове, включително и за мрамор и други камъни - т.е. за доста по-твърди повърхности, така че може също да дадете мебелите в някоя фабрика, където да направят тази процедура и да ги кантират после.

Последна редакция: вт, 27 окт 2009, 19:49 от Ити

# 18
  • София
...
Като приканя, лично и най-учтиво, съответните длъжностни лица да изпълнят задълженията си по чл. ...
Това е супер, но дотогава няма да е зле да се вземат по- скорошни мерки, като тези предпазители, но щом са толкова опасни и  това:
...
ПС - сетих се също, че има машини, които заглаждат ръбове, включително и за мрамор и други камъни - т.е. за доста по-твърди повърхности, така че може също да дадете мебелите в някоя фабрика, където да направят тази процедура и да ги кантират после.
е добра идея, макар и временно, ще реши проблема.  Иначе, длъжностните лица, докато минат през всички процедури за да изпълнят закона, кой знае колко глави ще залепим в Пирогов.

# 19
Говорих с директорката и госпожите - мебелите са по стандарт, одобрени са и нищо не може да се предприеме. Фаската им е около 2 мм, явно такива са нормите. Дори с умиление ми казаха че в трета група не били правоъгълни масите, а шестоъгълни, демек повече ръбове. като цяло бяха леко притеснени и уплашени от ситуацията.
Но това което най-много ме разочарова е мнението на една майка. Докато стояхме и чакахме в коридора да вземем децата една майка на друго дете от групата ме попита дали аз майката на това момиче с разбитата глава и че нейния син бил много впечатлен от случката, разказвал й колко много кръв имало и т.н. Аз й казвам, че е хубаво нещо да направим за да ги предпазим и тя ми отговаря "Да бе, сега да предпазвам и ъглите на мебелите, нали вече е паднала, не е моето."
Просто да се надявам да не падне друг път и да е по-предпазлива моята дъщеря. Не ми се мисли какво възпитание ще дадем на идното поколение, след като вече едно е изпуснато.

# 20
Kогато малката проходи и на дневен ред застана въпросът с острите ръбове,се поогледахме и преценихме че лесно се отлепят обезопасителите и са не надеждни.Моят съпруг е любител дърводелец и притежава доста голяма колекция от инструменти.Та в нея има една машинка -щихзега/има ги за около 30 лв/ ,с която идеално изряза всички опасни ръбове у дома.После ги обканти:канта се залепва с ютия за секунди и струва 2-3 лв всичкия.Та думата ми е ,че ако има някой по-сръчен татко и разполага с нужната машинка ,цялото обезопасяване ще излезе до 10лв/ което е над 20 м. кант/ и не повече от час работа.

# 21
  • София
  Но това което най-много ме разочарова е мнението на една майка. Докато стояхме и чакахме в коридора да вземем децата една майка на друго дете от групата ме попита дали аз майката на това момиче с разбитата глава и че нейния син бил много впечатлен от случката, разказвал й колко много кръв имало и т.н. Аз й казвам, че е хубаво нещо да направим за да ги предпазим и тя ми отговаря "Да бе, сега да предпазвам и ъглите на мебелите, нали вече е паднала, не е моето."

Това не е ли съдизъм?

Разбирам те Теди, срещу върховната простотия .....

# 22
Това не е ли съдизъм?
Айде сега сАдизъм! Глупости! Съвсем естествено е децата да са се впечатлили, не разбирам вие какво очаквате - да не виждат, да не коментират?
А пък за репликата "... не е моето" ми е мноооого, ама много трудно да повярвам, че някоя майка би го казала.

# 23
  • София
Дааа, благодаря за поправката Simple Smile. Може би съм искала да осЪдя майката Simple Smile
Коментарът ми , че е садизъм, не беше към детето, а към майка му - нейния поглед върху живота.

# 24
Дааа, благодаря за поправката Simple Smile. Може би съм искала да осЪдя майката Simple Smile
Коментарът ми , че е садизъм, не беше към детето, а към майка му - нейния поглед върху живота.
Ок, приемам корекцията.

Аз обаче не вярвам някой да направи подобно изказване Thinking Не го казвам с цел да се заяждам, а просто смятам, че човек понякога вижда света по-черен отколкото е.

# 25
  • На дивана, под юргана
Говорих с директорката и госпожите - мебелите са по стандарт, одобрени са и нищо не може да се предприеме...

Тогава явно ни е куц стандарта... има и по-безопасни варианти разбира се:

Съвсем друг обаче е въпросът доколко са приложими (финансово) в детските градини в момента...

Общи условия

Активация на акаунт