Поредната битово-роднинска

• 9 971
  • 172
  •   1
Отговори
Ето я поредната битово-роднинска история в живота ми... Този път ми дойде като гръм от ясно небе и вече цяла седмица ми е мъчно и потиснато. Какво се случи - преди почти година имахме семеен празник, с все братя, сестри, тъщи и свекърви. Баща ми изневиделица, без да сме го обсъждали предварително, тръгва да калесва кумовете ни да кръщават детето. Да се постоплило само и лялтото да правим кърщене, в техния ресторант тържество и т.н. Ние с мъжа ми се изненадахме, той не беше особено очарован от идеята (от днешна гледна точка бих казала, защото е по-умен и му е било ясно какво да очаква), но аз буквално,но галантно го манипулирах да се съгласи (отношенията им не са добри след разни издънки предишни и видях в тая инициатива на родителите ми желание да оправят нещата). Уговорихме датата за кръщенето пак по тяхно желание. Мина зимата, наближи датата и аз започнах да се подготвям, знаете- тоалети, подаръци за кръстниците, ангажирах аниматор за децата, поръчах торта, купих един чувал с украса за залата. Поканих приятелите и роднините - общо 30 тина човека (на половина по-малко от кръщенето на първото ни дете).  Бях намислила и меню и исках да го обсъдим с тях. Да, ама не - сега били заети, имало време, друг път ще говорим. Увъртаха така буквално 20 дни до преди датата и тогава решиха да ме уведомят, че нямало да стане тая с кръщенето. Те не искали да правим празнество, а само да се съберем с свеки и девер ми (приятелката му не е поканена, защото не са женени и ник'ва не им е на тях), кумовете ни не ги били поканили на едно кафе, откъде на къде ще ги посрещат, извозват (те нямат кола, а Църквата е далеч извън София, както и ресторантът) и изпращат. Празненството в ресторанта означавало да се ангажират в деня преди това и на самия ден с приготвянето на менюто (преложих им да наема допълнително човек за кухнята, ама не  можело никой като тях да се справи... т.е. да пече кюфтета на скара и да реже шопски салати  Crazy ). Предложих да сменим менюто - не било в това проблемът. И като се изсипа една тирада обвинения и обиди по адрес на нас с мъжа ми. От цялата работа резбрах, че сме некъдърници, щом нямаме кола, че им дължим 4000 лв., които са похарчили за нас (беше ми показан списък, включващ суми за разходи като бензин до вкъщи, за да ни вземат на гости (общо 6 пъти), подаръци на децата, сметка ток за престоите ни в къщата им и т.н. Половината сума е от плащанията на осгуровките ми докато бях бремена. Бях ги помолила за тая услуга с уговорката, че като започнат да ми плащата майчинството, ще им ги върна. Така и направих, но те не пожелаха парите и ми казаха да ги използвам за децата.
И още един куп подобни... Буквално бях като гръмната, не разбрах как и защо се случва всичко това. Взех да се чудя дали не съм си въобразила, че те сами предложиха целия сценарии, говорих с кумовете даже.
Цяла седмица вече го преживявам, а фактът че трябва да кажа на 30-тина човека, че кръщенето се отлага за по-натам и да им дам смислено обяснение не ми помага особено. И така и недоумявам, защо като са си променили желанията аз трябваше да го науча в последния момент. Но най-вече недоумявам кога ще спра да им се връзвам и да разчитам на тях  Sad

# 1
Може и да го пише някъде, но да не съм прочела.
Не можете ли да направите кръщенето без тях?

# 2
Мъж ти е бил по-умен от тебе,защото е предполагал какво ще стане.
Плащате си сами кръщенето,отсвирвате твоите родители и си оправяш отношенията с мъжа ти.

# 3
Мноооого са ми неясни отношенията ви. Поемат ли се такива ангажименти, без един път да попитате хората удобно ли им е всичко, свързано с кръщенето. А така - каните 30 души, преди да сте се допитали до тях, само защото баща ти решил да ги кани. Много странно е всичко. Ами на хората явно не им се занимава. Просто организирайте кръщенето другаде, пренасочвате гостите, взимате друг кръстник и готово.

А относно парите за осигуровки - ако наистина не са ги искали да им ги върнеш, нямаше да ги натякнат сега. По-добре си им ги върнете, чисти сметки - добри приятели.  Peace

# 4
Ама вие верно с чужда погача сте тръгнали... може на хората вече да им е натежало от толкова ангажименти с вас и да им е писнало. Ако искате да правите кръщене, наемете някоя зала в града, според възможностите ви, хем няма да ангажирате хора с извозването на девери и други, и дерзайте.

# 5
  • София
От всичкУТУ разбрах, че разчитате на тях за колата, за да докара и откара гостите?
Сменете църквата и заведението и направете мероприятието, след като такава тежка организация сте сформирали. Надали някое заведение да ви откаже и да приюти 30-тина души.

# 6
Някои неща не ги разбрах съвсем...
- Защо твоите родители трябва да "калесват" кумовете - това не е работа на теб и на мъжа ти? И то без да сте го обсъждали предварително? И ти вместо да ги поставиш на място, започваш да манипулираш мъжа си да се съгласи?
- Защо си направила всички покупки и организации, преди да имаш стопроцентовото им съгласие? Така, както си го написала излиза, че в интервала от въпросното събиране до самото кръщене едва ли не не сте си говорили, а ти на своя глава си направила всичко?
- Правиш организация за возене на хора далеч извън София, без да имаш кола, и разчитайки на чужда такава? Съгласува ли с тях дали са съгласни?

Извинявам се, ако не съм разбрала правилно, просто така е написано.

# 7
Аз не мога да разбера, как може човек да си усложнява живота с такива глупости ooooh!

# 8
Просто организирайте кръщенето другаде, пренасочвате гостите, взимате друг кръстник и готово.

И аз в началото мислех, че "лошите" в случая са кумовете, но след повторен прочит разбрах, че проблемът е в родителите на авторката, тяхно е заведението... Кръстиците са добри, просто нямат кола и някой трябва да ги вози. Ако съм разбрала де, то така е написано...

# 9
  • София
Имам питане: какво означава "калесвам", за пръв път я чувам тази дума?

# 10
Каня,поканвам

# 11
Аз пък сега май схванах, че самото заведение за кръщенето е пак на кумовете, така ли е  newsm78 Тоест щял е да бъде безплатен престоя там, а сега ще тярбва да се плати някъде другаде. Е, здраве да е, заведения има много.

Калесвам означава поканвам за кръстиник, кум и т.н.

# 12

http://www.kakvo.org/tword/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BC

# 13
  • София
Мерси, срам, не срам, реших да попитам.  Embarassed

# 14
Аз пък сега май схванах, че самото заведение за кръщенето е пак на кумовете, така ли е  newsm78 Тоест щял е да бъде безплатен престоя там, а сега ще тярбва да се плати някъде другаде. Е, здраве да е, заведения има много.

Калесвам означава поканвам за кръстиник, кум и т.н.

Нееее, заведението е на родителите... Родителите са дали идеята за кръщенето, а после са дали заден ход. Когато авторката им е поискала обяснение, са и показали списък с дължими суми...
Кумовете/кръстници са от добрите.

Общи условия

Активация на акаунт