Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 11

• 74 219
  • 746
  •   1
Отговори
# 645
Галатея, убедена съм, че в случая не работата със специалистите е повлияла, защото става въпрос за първите 2 седмици от постъпването на децата в Тацитус. 2 седици са нищо за работа с логопед, психолог и специален педагог. Аз лично смятам, че работата с такива специалисти е от основно значение за децата от спекръра. Моят син е работил години по 9 часа на ден. Преди лечението, обаче нищо не се получаваше. Изведнъж на 7 години за месеци той започна малко по малко да говори да разбира и да се учи да пише и чете. Агресията му изчезна, автоагресията също. За сайта един от нашите родители предложи да го организира. Благодарим му. Похвална е инициативата, с която сте се захванали. Няма големи и малки неща всеки прави каквото може и това е ценното един едно, друг друго. Всеки в каквото се чуства силен. Поздравления от мен.

# 646
  • София
Шефче, аз също мисля, че ще е много добре да се срещнете с Мина Ламбовски и тя да ви даде съвети за добавки и къде да му се изследва стомаха /сигурна съм, че и БГ лекар ще се заеме скоро/. Мисля, че е възможно детето да си ходи в сегашният център, в къщи ще работите допълнително. Много се радвам на това предложение    bouquet

За ДАН лекарите - те говореха дори много малко за диета, аз се впечатлих от познанията им за добавките и как те влияат на децата. Но наистина за всяка особеност на детето се дава определен витамин или минерал. Даже е важно и съотношението им в организма. За това дори и да се вземе списъка с добавки е трудно човек сам да ги приложи.
На конференцията /в отговор на родителско питане/ се спомена фирма Солгар, която има представителство в БГ, като производител на пречистени добавки. Днес прегледах онлайн цените им в един сайт за фитнес добавки и са съизмерими с някои други добавки, които пият децата, но не са така чисти.

Много ще се радвам, това да стане темата на всички аутистични деца и всеки родител да намира надежда и решения в нея.

# 647
Много ще се радвам, това да стане темата на всички аутистични деца и всеки родител да намира надежда и решения в нея.
Таня, аз мисля, че темата е точно такава!
Силно се надявам, че ще изгладим дребните недоразумения, защото тази тема не е запазена територия.
Тя е за всички нас, майките на деца с аутизъм и на всички, които искат да помагат.

Това за добавките е хубаво, защото всички, които е споменала Мина в постинга си, сме ги давали и даваме и ние. Знаем за тях, но това, което не знаехме е, че трябва да се дават в определено съотношение в зависимост от детето. Embarassed
И тук имам въпрос (съвсем добронамерено питам), кой е този, който трябва да определи кои точно добавки и в какво съотношение за подходящи за моето дете (примерно)? И ако това е ДАН лекарят, къде да намерим в Бг такива специалисти, когато те липсват?

# 648
Ще кажа още едно нещо по въпроса за лечението на нашите деца. Аз чувайки, че има лечение и проучвайки въпроса полагам усилия според възможностите си да помогна на детето си. Може и да се окаже, че съм закъсняла и няма да го излекувам напълно, че той ще си остане различен, но аз няма да се чувствам излъгана, защото във всички случаи резултатите са прекрасни. Но колкото повече се говори за аутизъм, за признаците и за лечението толкова повече млади родители на мънички деца, които виждат първите признаци, ще имат ясна посока и 100% шанс за излекуване.

# 649
Calathea  в БГ няма ли диетолози? Тук те "предписват" план за хранене на децата с проблеми. И ДАН лекари същи, но диетолозите също се справят добре.

За мелатонина искам да питам пак - аз го давам, но се притеснявам, защото все пак е хормон и ...детето ми е малко... давал по половин таблетка и работи като бомба, но....
Зимата е по-лесно - лесно с тежка завивка си получава явно повишаване на серотонина и спи по-добре, но лятото като не търпи завивките и много малко спи.

Моето дете не е "излекувано". Той цял живот ще си е специален. Ще мисли различно. Въпреки това е научен да се справя с проблемите си, да се държи адекватно, посещава масово училище и не се отличава от децата. За неопитното око на другите родители няма как да видят, че детето е различно.
Но идва момента когато той се чувства неловко в междучасието на двора и се налага учителката да го води в библиотеката през почивките защото там е по тихо. идва момента когато го усещаш, че въобше не му пука какво мислят другите за него или че като им каже нещо би ги наранил - абсолютно непускист от вскъде е. Егоист на н-та степен. И въпреки това знае правилата - поделянето е хубаво нещо и "поделя" защото така трябва да прави. Но го прави по задължение. Изпълнява стриктно задачите - отстрани изгледа като много послушно и дисциплинирано дете - от моята гледнаточка - просто е вманиачен към реда... Имаме нови екстри - не яде ако някой му пипне храната щото има микроби  Shocked Другите родители се възхищават как съм го научила  Joy
Ей такива неща - които не вярвам, че има диета на света която може да оправи. Диетата би влияла на възможността му да очи, да се отваря за света и т.н. ит.н. обаче едва ли би станал по-малко егоцентричен, или по малко сетивен. Без ензорната терапия ккоято детето ми мина нямаше да се оправи. Оправи пак - силна дума. Нямаше да се научи да се саморегулира е точната дума....
Но определено след включване на диетата детето имаше подобрение. И то след 3-4 седмици само. Но не и откъм манталитет, не и откъм сетивност и ни най малко не повлия на социалните му умения. А те страдат най вече заради ОГРОМНОТО му ЕГО, а не защото не знае как да се държи. Просто света се върти около моето дете, вие не сте ли разбрали  hahaha

# 650
  • София
Мина, както знаеш пробвала съм диетата.Аз първа повдигнах въпроса за тази диета, и отворих първата такава тема.Разбира се тогава се учех, и пишех повече глупости, отколкото умности.Паралелно с почването на диетата с детето ми започнаха да работят специалисти, някои от които вече работят при теб, а щом те работят за теб, значи има защо да работят.С течение на времето мнението ми за диетата се измени, и аз използвах много от идеите на диетата за да я пригодя към състоянието на моето дете.Направих си моя формула за диета, която е вероятно само за моето дете.Формулата с която ти помагаш на  своето, е вероятно само за твоето, или за деца в състоянието на твоето.Чувала съм много хубави неща за теб от nadejda.v.l, и аз и вярвам.Тя не е глупачка, и вярвам на преценката и - щом те харесва, значи има какво да се хареса.Именно заради това продължавам да търся общ език с теб.

Моля те, нека взаимно уважаваме правото си на избор.Тук го правим.Всички сме с обща съдба - ударили сме черния джакпот.Нека се хванем ръка за ръка и да ритаме дружно с крака - така, че да изплуваме над блатото.Нека се четем с изчистено съзнание и без предубеденост, за да се разбираме.Много от нещата, които мислиш, че си обвинена са плод на четене под ъгъл, и търсене на теле под вола.И когато такова теле липсва, и изглеждаме глупаво.

# 651
Деси ,аз давам Мелтонин на мойто дете.Взима всяка вечер по една таблетка 1мг.При него има друго нещо,той просто е на моменти.Един, два месеца заспива нормално ,без хапче кьм 9.30ч.и така сутрин до 8ч.Но по някаква причина ,която аз не мога да разбера един,два месеца дори и с Мелатонин много трудно може да заспи.Имаше моменти ,когато много редовно му давах и се чудя вьзможно ли е да свикне с хапчетата и след време да не може да спи без тях.Чела сьм ,че не се пристрастяват ,но все пак да попитам.Знам сьщо,че е хубаво ,когато взима Мелатонин да е тьмно в стаята ,но Дани го е страх и заспива на светло.Щом заспи включвам една нощна лампа и то отскоро.Сьщо така си ляга без завивка, изобщо не тьрпи и щом е заспал дьлбоко тогава го завивам.Искам да питам и друго нещо.На някой от вас случвало ли му се е ,детето да седи само в една стая и да не влиза в другите.Миналата година беше  в хола и не си подаваше носа в някоя друга стая.Тази година се е преселил в кухнята и само там виси.Вади всичко от хладилника и играе с храната.Ако му се скарам го е страх ,ако му говоря с добро ,той ми се смее и не знам какво да правя.

# 652
Галатея, в България няма ДАН лекари. Тъй като никъде в света не се изисква реципта за витамини и минерали всеки може да си ги купи сам.  Аз давам на Борис от 6 години, преди да ни приеме др. Усман, 3 години съм давала на моя отговорност, правих и хелиране по този начин. Ако не го бях направила Борис никога нямаше да стигне толкова далеч, защото щях да съм изпуснала много възможности. Когато реших да се боря сама разбрах, че задачата, с която се захващам е много отговорна. Ставаше въпрос за живота на детето ми. Прочела съм почти всички книги писани по въпроса, студии и разработки. Откакто Борис е при др. Усман 3 год. се опитвам да се уча от нея на всичко. Разбира се всеки месец когато говорим тя ме изненадва с нещо ново и разбирам колко добър специалист е всъщност.Това, което ме улеснява е, че за всяко дете родителите и специалистите от Тацитус си записваме всичко в индивидуални тетрадки. Всичко за обучението и симптомите на детето. По симптомите се определя, какво в организма на детето не е наред. Кога детето прави нещо на инат и кога от болка напр. Скоро с екипа правихме обсъждане на децата и минавайки през симптомите се оказа, че Борис в различни периоди от време е имал симптомите на всичките 16 деца. Чак сега си дадох реална сметка колко зле е било детето ми.  На дъщеря ми давам добавки от навършване на 1 год.  А на малкия ми син давам от 3 месечен. В центъра колегите, които имат деца не аутистични пият добавките, които им давам.  Препоръчвам на всички родители на аутистични деца при нас какво да дават.  Гордо мога да заявя, че след 6 години опит вече знам някои неща. Досега съм се оказвала права.  Аз мога да съдействам.

# 653
И моето момиче имаше зверски проблеми със съня.
Някъде до навършване на 4 години.
Никога няма да забравя как спях седнала на земята, опряла глава на решетката на кошарата.
Слава Богу, че е вече минало.
Някак си от само себе си преодоля проблема, въпреки, че и сега заспива късно, около полунощ, но поне спи непробудно.
А за училище я събуждам рано и като и се натрупат два дни, на третия заспива и следобяд.  Shocked Нещо, което никога, ама никога не се беше случвало.
И в ДГ създаваше винаги проблеми с обедното спане.
Но когато беше малка, аз бях далече от мисълта за аутизъм.
Даже не бях чувала що за чудо е това.
Ако имах повече информация, сигурно и аз щях да пребегна до мелатонин, защото в полседствие от безсъние изкарах много тежка депресия, последвано от паническо разстройство.
Може би мелатонинът наистина е някакво решение на проблема с безсънието.

# 654
според мен и към мелатонина се привиква. Затова на мен ми казаха да давам само дните като е на училище, без събота и неделя. А за тъмното - като е тъмно мозъка произвежда мелатонин. Да спят на тъмно трябва защото това ще ги държи заспали. Нощтната лампа също пречи, имаш и цветна лампа? Или някак си да насочиш светлината към стена - така че частта от стаята където е детето да е тъмнокато в гроб, но ако то се събуди да види светлина...  
За завивката - иам тежки одеала, на мен не са ми по джоба. Такива които не топлят - а тежат. Децата ги обожават.

За витамините - аз нищо не давам. недавайки захар детето търси плодовете за да я наваксва - а в тях има достатъчно. Яде само няколко плода и няколко зеленчука, но всеки ден. все още е много избирателен в храненето, но напредваме бавно и славно. Давам изключително само сезонни плодове - тук поне има такива цяла година - все на нещо е сезон.
Плодовите сокове давам рядко, и разредени 1 част сок, 2 части вода. Плодовите сокове все пак не са особенно полезни /е по полезни са от колата де Simple Smile / Желязо не му липсва - давам чай от ройбос вместо вода(чай без захар и студен - оставям пакетчетата по 24  да се киснат, докато стане тъмно червена напитката и изкара всичкото желязо) - така и го детоксикирам ЯКО наред с полувачането на "витаминозната" со вода.

МИна, на мен моите си специалисти ми казаха да не давам аминокиселини на сина си - да ги запазя като "тежката гвардия" за първи клас ако има проблеми с концентрацията. Казаха, че ако ги почна по рано тогава единственото ми решение ще е риталин. Т.е. и към тях се привиква. Слава Богу - не ни се налага засега. Според мен /аз не съм диетолог нито лекар/ здрави деца не тряба да пият витамини.
Под здрави деца разбирам такива като моите - НИКОГА не боледуват. Имам предвид от грипове, настинки,  и т.н. Иначе ние си посещаваме болницата редовно  и с 3те деца - все някой има нужда я от шевове, я от гипс, я от превръзка за изгаряне....

Бих дала някакви витамини или добавка обаче ако ми дадете идея с какво мога да повиша чувствителността към болка. Бих си спестила доста ходения в спешното ако малкия батко усещаше по-навреме че се наранява...

# 655
Добра вечер на всички. Трудно ми е да разбера някой неща. Но знам че Трънките и сиропа помага за тази болест.

# 656
Шефче, сега се сетих, че моето момиче имаше период, в който отказваше да влиза в кухнята.
Само в кухнята. Дори, когато искаше нещо от нас или да хапне, заставаше до вратата със силно стиснати очи и казваше какво и трябва или се опитваше да обясни.
Но така и не ни отговори на въпроса от какво се страхува точно.
Тя тогава беше и в етап, в който речта и беше много слабо развита де.
Едва като тръгна напсихолог, разбрахме причината.
Оказа се, че по неизвестни причини изпитвала страх към снимки, а стаята беше пълна с рамки, в които бях сложила любими запечатани моменти.
До ден днешен страхът от снимките си остана непонятен за мен.
Започна да влиза в стаята, когато махнах всички рамки.
С течение на времето този страх изчезна.
Сега пък имаме друг проблем. Не влиза у дома, ако не съм включила телевизора.
Прибираме се от училище, тя стои на входа и казва, че няма да влезе, ако не пусна телевизора.
И предпочитание си има - трябва програмата да е бтв. Mr. Green ooooh!

# 657
Аутизъм каква е тя- Всеки всичко разбира а истината е една трънлив и трънките в живота. А лек ли е това отчасти да а истината е една психична във рода е тя. Какъв е лека за тази болест-описан е в книгите на Тутат Камон и Тургенев. Те ли са пътя отчасти да борбеноста е всяка за една. Душа и дух в едно са те. Сега и всякога е тя нашата душа. Холограм е тя.

# 658
Вальо, ти ме утрепа бе човек!  Laughing
Дай сега малко превод, че нищо не схванах.
Ама поне ме развесели. Сладур!

# 659
Това не е шега а лек за вашите деца. Помислете и вникнете в тях

Общи условия

Активация на акаунт