Индексиране на заплата след майчинство

• 2 552
  • 2
  •   1
Отговори
Здравейте, този форум е страхотен!
Позволих си да задам и своя въпрос, предварително се извинявам, ако се повтарям.

Държавен служител съм. Работя вече 1 година и повече след връщането ми от отпуск по майчинство. Заплатата ми беше актуализирана с 20 лв. още в първия ден след като се появих отново на работа. И това е всичко! Работя на същата длъжност и ранг с други колеги, чийто заплати са с 200 лв над моята! Обяснете ми как е възможно това, след като работим една и съща работа! Когато запитах административната ни директорка, тя мило ми обясни, че не можело нищо да се направи щото имало постановление на МС от август т.г., където пише че заплатите не можело да се увеличават. ДА, ама аз не искам увеличение, а изравняване. Не знам дали използвам правилния термин. Моля, ако някой е компетентен по въпроса или е в същото положение, да ми пише.

# 1
  • СОФИЯ
Преди наличието на чл.14, ал.4 въртяха и сучеха, то не беше липса на атестиране за предходната година и пр., обсъждали сме го преди време в някоя от темите тук. Сега при наличието на тази разпоредба би следвало да няма мърдане. Успех!

Закон за защита от дискриминация

Чл. 13. (1) Работодателят осигурява еднакви условия на труд без оглед на признаците по чл. 4, ал. 1.

(2) Когато това не би довело до прекомерни затруднения по организацията и осъществяването на производствения процес и в случаите, когато са възможни начини, които компенсират обективно възможните неблагоприятни последици за общия производствен резултат, работодателят осигурява условия на труд, свързани с работното време и почивните дни, съобразени с изискванията на изповядваната от работника или служителя религия или вяра.

(3) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) Когато майката, която ползва отпуск за бременност и раждане или за отглеждане на дете, или лицето, което ползва отпуск по чл. 163, ал. 8 от Кодекса на труда или за отглеждане на дете, се върне на работа поради изтичане на отпуска или поради прекъсване на ползването му, има право да заеме същата длъжност или друга, равностойна на нея, и да се възползва от всяко подобрение на условията на труд, на което би имало право, ако не беше в отпуск.
Чл. 14. (1) Работодателят осигурява равно възнаграждение за еднакъв или равностоен труд.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) Алинея 1 се прилага за всички възнаграждения, плащани пряко или непряко, в брой или в натура, независимо от срока на трудовия договор и продължителността на работното време.

(3) Критериите за оценка на труда при определяне на трудовите възнаграждения и оценката на трудовото изпълнение са еднакви за всички работници и служители и се определят с колективните трудови договори или с вътрешните правила за работната заплата, или с нормативно установените условия и ред за атестиране на служителите в държавната администрация без оглед на признаците по чл. 4, ал. 1.

(4) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) След завръщане от отпуск в случаите по чл. 13, ал. 3, при наличие на индексиране на заплатите на работниците и служителите, трудовото възнаграждение на лицето, ползвало отпуска, се индексира със съответния на останалите работници и служители процент.

# 2
Ами и аз си мислех нещо подобно, но искам да събера повече мнения, още повече че ще се съветвам и с адвокат. Няма да оставя нещата така, но ми се иска преди това да съм наясно наистина ли имам право заплатата ми да бъде изравнена с тази на останалите служители.

Общи условия

Активация на акаунт