Машина за хляб - 20 част

  • 43 819
  • 775
  •   1
Отговори
# 630
  • София
  • Мнения: 8 491
Голямо удобство си е машината. Аз миналата седмица в нея месих и тесто за меденки, чаках да омекнат за да се похваля, но мъжо ги изяде още хрупкави.
Вчера правих хляба с картофи по рецепта на дядо хаджия. Аз реших да го пека в машината, но ми опря в капака и се наложи да преместя контейнерчето във фурната. При местенето спадна (а бях бърза). Хляба стана по  ...... "жилав" от другия и малко сладък ( в рецептата нямаше сол), но пък ни хареса и почти го изядохме. 

Хляба ви е превтасал. Вероятно сте го преместили в студена фурна и там е продължил да втасва още докато тя се загрее. Другия вариант е да било мокро тестото, т.е. трябвало е да добавите още малко брашно.

Моето лично мнение е, че когато се меси хляб (погача или питка) не се следи точно рецептата, ами се следи консистенцията на тестото.

# 631
  • София
  • Мнения: 8 491
Eй това вече на го разбрах  newsm78 С какво друго се маже? Аз, нали никога нищо не съм правила и мазала  та....  Embarassed

Еми то си зависи от това какво правите.

Козунака някой го мажат само с жълтък от яйце, други с цяло яйце, а аз пък съм правил само с белтък от яйце (например когато не искам изделието отгоре да ми е прекалено жълто).

Има тестени изделия пък които се мажат с разтопено масло (но това обикновено след изпичане) или пък кисело мляко и яйце (хаджийската ми баница - ама там има и индийско орехче и шарена сол) и т.н.

Тука дамата ви е отговорила за принципа. След окончателно втасване се намазва съответното изделие - но задължително това с което ще мажете трябва да е минимум на стайна температура, а не студено защото иначе може да спадне изделието.

# 632
  • Мнения: 128
Голямо удобство си е машината. Аз миналата седмица в нея месих и тесто за меденки, чаках да омекнат за да се похваля, но мъжо ги изяде още хрупкави.
Вчера правих хляба с картофи по рецепта на дядо хаджия. Аз реших да го пека в машината, но ми опря в капака и се наложи да преместя контейнерчето във фурната. При местенето спадна (а бях бърза). Хляба стана по  ...... "жилав" от другия и малко сладък ( в рецептата нямаше сол), но пък ни хареса и почти го изядохме.  

Хляба ви е превтасал. Вероятно сте го преместили в студена фурна и там е продължил да втасва още докато тя се загрее. Другия вариант е да било мокро тестото, т.е. трябвало е да добавите още малко брашно.

Моето лично мнение е, че когато се меси хляб (погача или питка) не се следи точно рецептата, ами се следи консистенцията на тестото.
Хляба беше много вкусен.
В рецептата която съм преписала от тук, количеството брашно беше като за меко тесто (мисля че точно да таково го докарах). Като недостатък си отчитам това че не сложих сол и ми сладнеше. А спадна в момента в който извадих контейнерчето от машината, после при разрязването видях че се е образувало нещо като голям балон с въздух под горната коричка и се е спукал, и за това е спаднала. Другия път просто ще си го опека като питка, ще пробвам да сложа и повечко брашно.

# 633
Момичета и момчета, върнах се назад, както ме бяхте посъветвали, но не намерих решение на въпроса си.  С Мулинекс 2000 съм, но не ми изпича добре горната коричка и трябва да пека допълнително, общо взето със стандартното печене си остава чисто бяла, при вас така ли се получава или греша някъде в рецептите?

# 634
  • в обкръжаващия ме хаос
  • Мнения: 348
Днес претърпях първи провал - хлябът не се получи. Реших да направя хляб с айран -огромен, по рецептата на polin_a.  Бях го оставила без надзор, защото излязохме с децата на разходка и като се прибрахме какво да видя - хлябът наистина огрооомен, чак се   залепил за стъклото на капака. Отгоре и в средата чисто суров отгоре. Дали се получи така, защото вместо суха мая както е по рецептата, сложих половин кубче от френската мая дето е 42 гр. Добавих и още брашно, защото ми се стори много влажно тестото. Пекох го на основната програма за 1 кг. Много ме е яд, защото коричката, която опитах беше много вкусна. Някой може ли да помогне да ми каже къде съм объркала.

# 635
  • Мнения: 2 752
vallensiabg, виж и в старите теми, помня, че и преди са споделяли собственичките на точно този модел, че остава бяла коричката. Но не помня какво беше решението Hug

# 636
  • София
  • Мнения: 2 649
хайде и аз да попитам, царевичният хляб по-влажен и сбит ли става? И като че ли има малко нагарчащ вкус.  Thinking Дали пък не прекалих с царевичното брашно.  newsm78

# 637
  • София
  • Мнения: 4 513
хайде и аз да попитам, царевичният хляб по-влажен и сбит ли става? И като че ли има малко нагарчащ вкус.  Thinking Дали пък не прекалих с царевичното брашно.  newsm78
Не би трябвало да е по-влажен. По-сбит е, защото няма глутен в царевичното брашно. За нагарчането - виж дали брашното е в срок.

Обикновено се слага до 30% царевично брашно. При повече се получават странни резултати.

# 638
  • Мнения: 383
Момичета моля която знае рецептата на Ердинч за козунак,да я напише.

с удоволствие,  само че рецептата не е моя и няма нищо особенно в нея, тя е на баща ми, и е малко диетична(понеже имаме забрани, правим го с възможно най малко забранени продукти:), няма краве масло, намалено е кол. захар, намалено е даже и кол. олио  ),

рецепта за 1кг козунак

прясно мляко                   140мл(5/8чч)
пресен лимонов сок        15мл (1 сл)
олио                                 40мл (4 1/2 сл)
ванилия                            5г (1пакетче)
яйца                                 3бр (внимавайте, според големината на яйцата се променя консистенцията на тестото, отделете половината жълтък смесен със малко олио за мазане на козунака отгоре)
захар                                 120г (4/8 чч или 10сл) (може да увеличите малко захарта, защото по причини ние го слагаме възможно най малко и много пъти го правим със фруктоза)
бяло брашно                      500г (3 5/8 чч)
Мая                                      7г (1 1/2 чл)
настъргана кора на лимон/портакал/мандалина 1бр (ние слагаме понякога мандалина, предимно лимон и по малко портакал, корите на портакала ги изсушаваме през сезона или ги пазиме замразени във фризера)

както виждате до тука нищо особено Simple Smile, разликата е малко в процедурата Simple Smile


Препоръчвам ви Юва мая
1. в контейнера на машината сложете първо течните(разбъркайте яйцата със млякото и със щипка сол) после сухите. Посипвайте брашното със лъжица ( да поеме повече въздух, или я пресейте). добавете захарта(аз я добавям по средата на брашното), в средата на брашното на кладенче добавете и маята(знаете че маята не трябва да е в съприкосновение със течните продукти).
2. нагласете контейнера в машината.
3. включете машината на програма за френски хляб (в Северин е номер 3) и на най светла кора(внимавайте да не пропуснете настройката за цвета, иначе ще ви прегори козунака).
4. след първите 5мин проверете състоянието на продуктите(трябва мн добре да са се смесили) ако има нужда помогнете със шпатула.

5. след 10-15мин проверете състоянието на тестото, ( трябва да бъде мн малко по мекичко от месцето на ухото). Ако e много твърдо тестото добави ч.л. мляко, ако е много мокро добави с.л. брашно.

а това го знаете вече
-упътване за по добро тесто:  
прекалено сухо       прекалено мокро                 OK
                   
източник: http://www.kucinare.it

6.след звука за прибавяне на допълнителни продукти, може да импровизирате с различни семена, понякога аз корите ги добавям в този стадий, но по ги обичам ако са добавени още от начало, сякаш така козунака ухае мн повече

7. една мн важна стъпка, в последните 25или30 минути на печенето( някъде към или после средата на стадий печене) намажете набързо отгоре със отделения жълтък(*) и посипете със захар

8. наблюдавайте към края на печенето да не ви прегори козунака, по точно в последните 10 минути бъдете на щрък(особенно за първия козунак правен по горния метод ), ако забележите че е почнал да прегаря(крайния резултат на цвета горе долу трябва да е като на снимките), изключете машината и го извадете веднага, ако не, оставете да свърши програмата

9. след звука за свършване на програмата за печене, извадете веднага козунака, и я нагласете върху решетка, оставете я да поизстине около 30-45min на открито.

>>>>>>>>

10. понякога го правя на 1ва програма(там печенето е с около 5мин по малко), на опция малък по размер хляб и на най светла кора

опитайте и двете програми, която ви устройва най вече, занапред нея ползвайте, м/у другото, никога козунак на кратка а винаги възможно на най дългата програма, а най дългата е винаги френската Simple Smile 

 Hug да ви е сладко




Последна редакция: ср, 11 ное 2009, 14:40 от Ердинч

# 639
  • София
  • Мнения: 372
МалинкаКалинка , да не би да е останал суров, защото е опраял в капака  newsm78 и изобщо, много ми е странно, как на някои им опира в капака и пак там си го печете  Thinking какво се получава? на мен веднъж тръгна да опира и местих във фурната.
vallensiabg, моят Мулинекс не беше 2000, а 5 и нещо  Wink но са малко собствениците на тази марка, които не се оплакват от бледа коричка. Установихме, че като се изпече хляба, е добре да остава онзи един час за подгряване в машинката и положението е по-добре.
с Мулинекс 6000 такива проблеми нямам  Naughty

# 640
  • Мнения: 2 132
Ердинч искам да попитам, програмата за френски хляб 6 часа ли е при вас? Ако се ползва течен подсладител нещо друго коригира ли се? Предполагам, че ако си сложа първо сухите продукти както препоръчват при мен, няма да има разлика Thinking

Аз в момента пробвам опцията италиански хляб. Пише, че ще е някакъв по-лек. След 1 час ще видя какво се е получило Simple Smile


Дали нямаше съвет за Мулинекса да се постави фолио отгоре? Нещо такова ми се върти в главата..

# 641
  • София
  • Мнения: 8 491
Ердинч искам да попитам, програмата за френски хляб 6 часа ли е при вас? Ако се ползва течен подсладител нещо друго коригира ли се? Предполагам, че ако си сложа първо сухите продукти както препоръчват при мен, няма да има разлика Thinking

Аз в момента пробвам опцията италиански хляб. Пише, че ще е някакъв по-лек. След 1 час ще видя какво се е получило Simple Smile


Дали нямаше съвет за Мулинекса да се постави фолио отгоре? Нещо такова ми се върти в главата..

Аз не съм Ердинч, ама да попитам наистина ли има машини с шестчасова програма. На моя Мулинекс най-продължителната ми програма е 3:50 часа (тоест те са две де едната е за сладкия хляб а другата за тоя с Омега-3 дето така и нямам време да видя като какво е)

Никой ли няма да се изкаже да таблицата за съотношението между сухата и живата мая ?

# 642
  • София
  • Мнения: 6 232

Никой ли няма да се изкаже да таблицата за съотношението между сухата и живата мая ?

и аз чакам с нетърпение,че да си я разпечатам за архива- преписала съм,че на 500 гр бяло брашно се слага 1/4 кубче жива или 2ч.л суха и не смея да мръдна от това съотношение-голямо чудене пада   Rolling Eyes

# 643
  • в обкръжаващия ме хаос
  • Мнения: 348
много ми е странно, как на някои им опира в капака и пак там си го печете  Thinking какво се получава? на мен веднъж тръгна да опира и местих във фурната.
Не бях в къщи когато се печеше хлябът, иначе щях да го преместя във фурната. Явно съм прекалила с маята, трябвало е да сложа 1/4, а не 1/2. Другият път ще го гледам и ще сложа суха мая, пък да видим.

# 644
  • Мнения: 496
Никой ли няма да се изкаже да таблицата за съотношението между сухата и живата мая ?

Дядо хаджия, аз съм по-скоро от начинаещите хлебари, но имам малко опит със съотношението на маите. Simple Smile
В книгата на моя Moulinex е дадена сравнителна таблица и въз основа на нея на няколко пъти съм сменяла едната с другата - резултатът не се е променял. Ето какви еквиваленти дават:

1 ч.л. суха = 9 г прясна
1,5 ч.л. суха = 13 г прясна
2 ч.л. суха = 18 г прясна
2,5 ч.л. суха = 22 г прясна
3 ч.л. суха = 25 г прясна
3,5 ч.л. суха = 31 г прясна

Общи условия

Активация на акаунт