За Кортезите и етническите традиции.

• 12 924
  • 312
  •   1
Отговори
# 30
  • Варна

Дете, което е родило за 20 минути, си ми звучи съвсем пригодно  Simple Smile

Едва ли има връзка времето за което е родила с пригодността за раждане.

Ето част от статията във в. Труд, потресена съм честно казано:

"Желязко я харесал на детската площадка
Невръстната родилка Кортеза говори български език. Изреченията й излизат накъсани, с големи паузи. “Майка ми и баща ми работят в Испания. Имам по-малък брат. Оставиха ни при баба”, обяснява тя.
Ходила в близкото училище до 4-ти клас. И да, можела да чете. Ето и името ще си напише, за да покаже.
Желязко, бащата на детето й, я харесал, докато си играела в квартала на детската площадка. Той е 19-годишен. “Ами после почнахме да ходим. Обичам го”, просто отговаря Кортеза. Един ден Желязко я взел и я закарал в своята къща.
Само за час 11-годишната Кортеза родила дъщеричка с мерки 2,5 кг и 48 см. Още преди раждането се знаело, че ако е момиче, ще го кръстят на свекървата Виолета. Невръстната майка разказва: “Приятелката ми също роди. И тя е на 11 години като мен. Ама нейното бебе вече е на 3 месеца”.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=261657

И още: "От началото на годината в болницата в Сливен случаите на “дете роди дете” са общо 117 на брой."

# 31
  • Насред хаоса
Да уточним - сексът с малолетен е престъпление, а с непълнолетен - не? Така ли е? Ако да, значи аз не съм съвсем наясно Blush Но ако не - държавата ни е пълна с педофили.
Чл. 151. (1) (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г.) Който се съвъкупи с лице, ненавършило 14-годишна възраст, доколкото извършеното не съставлява престъпление по чл. 152 , се наказва слишаване от свобода от две до шест години.
(2) Който се съвъкупи с лице, навършило 14-годишна възраст, което не разбира свойството или значението на извършеното, се наказва с лишаване от свобода до три години.

Това казва Наказателният кодекс. В случая не говорим за чл. 152, който засяга изнасилването. Значи въпреки съгласието на непълнолетната или малолетната, ако извършителят е пълнолетен, трябва да отговаря пред закона за това. Казва го законът, не аз.

# 32
  • Бу-у-урга-а-ас
На първо място трябва държавата да се прави, че тези хора не съществуват или, че проблемите им са само в пределите на гетото.

Това, което мен ме притеснява в цялата ситуация е, че въпросната госпожица е абсолютно неграмотна. Т.е. тя никога няма да си намери работа, няма да плаща данъци и осигуровки. Единственото, което ще прави е да ражда деца, за които държавата ще й плаща с моите и вашите пари.

Ето това е проблемът и за мен. Защото, докато българките спряха да раждат и си правят сметката, дали да си позволят второ, трето и четвърто дете, те раждат на воля. Изтръпвам при мисълта, че скоро ние ще сме малкия етнос, а те ще са повече от нас. Нашите деца, ще работят за тях.
Цялата тая беднотия и скотовизъм, освен препратки със страни като Пакистан и Афганистан, други асоциации не ми навява. Докато категорично не се реши циганския проблем, бъдещето на нашата страна е сериозно застрашено.

И още: "От началото на годината в болницата в Сливен случаите на “дете роди дете” са общо 117 на брой."

ooooh!

# 33
# 34
... Докато категорично не се реши циганския проблем, бъдещето на нашата страна е сериозно застрашено.

Тя тук работата е като с бездомните кучета- има начин и то лесен за решаването на проблема, но винаги се намира някой "защитник", който обяснява как вината е в теб и статуквото не може да се промени. При толкова ромски организации и партии, които смъкват луди пари по проекти, до сега циганите трябваше да са се интегрирали и отдавна да са равностойни членове на това общество. Обаче е много по- лесно да са бедни и да паразитират, защото така хем лесно се манипулират, хем другите винаги са им виновни и длъжни.

# 35
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
След като досега не е имало реакция на обществото за такива случаи и всички си затварят очите, защото „при ромите е така”, те ще продължават да женят деца и занапред. Ако има съдебна отговорност за родителите, ще се замислят. Днес гледах онази ромка, която роди двете близначета в две болници. Ужас – неграмотна е най-мекия епитет, тя е пословично изостанала и тя отглежда и възпитава 6 деца, които след 10-15 години ще отглеждат и възпитават още поне по 5, т.е. минимум 30 ограничени, неразбиращи света хора без намерение да учат, да работят, да се развиват като личности.
И ние, с нашите отчисления от доходите, ще трябва да поемаме и техните социални помощи, разходи за институции, работещи с малцинствата и т.н.
Остава за мен един открит въпрос: след като законът е категоричен, тогава кой / или по-скоро кои среди в нашето общество има/имат интерес да не се прилага за всички?

# 36
Обещах да пиша на Гал и ще го направя.
Аз съм работила с контингента, тук повечето знаят, че съм бивш учител и класен ръководител.
Когато започнах във вече далечната 1995 година да работя, започнах от едно село. Клас със смесен етнос.
В осми клас имаше едно-единствено момиче, което въобще ПРОДЪЛЖАВАШЕ да учи, защото, цитирам, "била по-недоразвита"-физически-и младежите от ромски произход не се интересували от нея.А тя искаше да отиде и в гимназия, защото много добре си даваше сметка какво бъдеще я чака без образование. Какво е станало по после-не знам.
Та....открай време в Б-я управляващите си затварят очите пред 'деца раждат деца' за конкретния етнос. Те и за други неща си затварят очите, пак касаещи тях, но-ефект да има?

Ходила съм като класна лично да ги събирам от махалите им. Занимаваха се с кражби на дребно, изнудване, препродаване на крадени вещи....С ужас сме прекрачвали праговете им с моята приятелка и педагогическа съветничка тогава.

Ще кажете-мизерия и бедност.
Еми хубаво-някой има ли представа колко от ромите завършват ВЪОБЩЕ ОСНОВНО образование? Не говоря за средно, пък за висше-съвсем.
И нищо не помага.
Глоби като се наложат-нямат пари, не плащат, пищят до Бога.

Като ги съберях за 2 седмици-после 2 месеца ги няма.В клас, в дневника, си принуден да ги водиш-, иначе паралелката отива на кино.И така-порочен кръг.

Е, докога, питам аз? И не е ли ясно вече толкова години КОЙ го допуска този кръг и защо?

# 37
  • о`майна лунна нощ е
Юристът в мен казва: "Осъдете го".
Майката в мен крещи: "Кастрирайте го тоя педофил и родата на момичето, че са позволили това да се случи с него"
Човекът в мен е объркан и мълчи. Каквото и да каже, все мазол ще настъпи.

# 38
И аз съм объркана. От една страна още 2 деца (майката и новороденото) в институция, където ще ги издържаме ние, но от друга страна...трябва ли да ни интересува тяхната традиция, когато нарушават закона??? Майката на Кортезия е много по-виновна от любовника Желязко!

# 39
  • Насред хаоса
И аз съм го изпитала същото, Жозефина. Беше кошмар. Също бях учител през 1996-1997 г. Една година ходих по мъките и се отказах. Няма оправия с тях. Едно момиче за цялата година дойде на училище 3-4 дни. През останалото време не я пускаха. Като ходех да ги събирам по маалите, изпитвах ужас - да те наобиколят една тумба гледащи на кръв цигани, си е кофти тръпка. Както казваш - съберат се за 1-2 седмици и после с месеци ги няма. Ама на края на сроковете родата пристигаше да се кара с мен що съм писала двойки?!!!
Даваха им помощи, в тях веднъж имаше пасти за зъби. Е това не са хора бе - половината от тях си намазаха пастите на главите (един на друг имам предвид).

# 40
И какво сега? След като в първи клас сексуалните мераци започват да набъбват, трябва да започнат да раждат по на седем годинки ли? Или може би трябва изцяло да оставим децата да се водят по нагоните си, т.е. да се е.ат /не се извинявам за израза/ на поразия, за да им е добре и да ги уважим като личности? Или всичко е наред, щом момичето иска да ражда - да ражда! А това дете?! Какъв ще му е живота? И така 5-6 деца, докато не и изпадат на Кортеза всичките зъби и не увисне като брашнян чувал още на 25. А после? Що за живот, що за оцеляване е това.
Смъртността сред циганските деца е най-висока сред всички етноси в България /правете си предположения защо/, затова общностния инстинкт за оцеляване /който е спасил и българите като етнос е да раждат по много деца. Обаче...постигането на повишено благосъстояние се получава, когато самата общност осъзнае, че освен оцеляване, заслужава и нещо повече.

Моето мнение по случая е, че прокуратурата трябва да се самосезира, да издири родителите на момичето и да им го върне. Не, че нещо кой знае какво ще се промени, но детето поне ще е в семейство, в което няма да бъде изнасилено отново /или поне така си мисля/.

# 41
Няма какво да се коментира - законите трябва да важат за всички. В друга ситуация, отдавна трябваше "бащата" да е в затвора; родителите на "майката" трябваше също да са в затвора или поне осъдени на пробация и с отнети родителски права; "майката" и бебето трябваше да са в съответната институция, където психолози и педагози да се погрижат за осъзнаването на ненормалната ситуация и да им помогнат поне да се образоват и откъснат от "традициите"; същото трябваше да се направи и за приятелките-"млади майки" на девойката. Но, тогава нямаше да става дума за "роми" и за България... жалко...

# 42
Нищо друго не искам да ги задължат освен да се образоват. Ефективност ще има, макар и бавно постигната.  

# 43
Ромите си крадат булките малки, за да са дефствени и ако установят /познайте как/ че не са, ги връщат обезчестени /много често увредени/. Единственото, което остава на фамилията, за да се отърве от срама, е да продаде момичето за проституция. И в тези зверства участват задължително майката /най вече/ и бащата на момчето. Често момичетата просто биват отвличани. Това нормално ли е?

# 44
  • Бу-у-урга-а-ас
Мислете за Кортеза като явление, а не като единичен случай.

Колко бащи и майки трябва да понесат отговорност за това, че децата им раждат деца?
Колко пълнолетни трябва да влязат в затвора за това, че са си харесали булки от детската площадка?

За мен отговорът е, че на тези хора им трябва ПРОСВЕТА И ОБРАЗОВАНИЕ. ако ще и принудително да е.
Искам веднъж за винаги държавата да излекува тази язва.

Общи условия

Активация на акаунт