Общинските детски кухни в гр. София

• 5 394
  • 29
  •   1
Отговори
Записах дъщеричката си на ДК през септември в яслата до нас. Плащам по 30лв. на месец, храната е прилична, не мога да кажа, че съм недоволна, но...

Моя приятелка си е записала децата в друга общинска кухня, за която на месец плаща по 20лв. на дете. И веднага идва въпросът защо две ДК в София работят на различни цени. Не са ли субсидирани от едно и също място и следователно би било редно цените да са еднакви?

Ако оставим проблема с цената ще се сблъскаме и с още нещо. Кухнята, която ползвам аз, готви само със свинско и пилешко месо (има и риба, но нея не я причислявам в тази категория), а в кухнята на приятелката ми използват агнешко, заешко, пилешко, може би и патешко или пуешко, но нямат свинско.

Та по-евтината кухня готви по-хубави манджи от по-скъпата. (Това уточнение е за тези, които ще кажат: "Ти какво очакваш, това е държавна кухня!")
Чудя се защо моето дете няма възможност да си хапва заешко и агнешко вместо свинско.

Ще ми бъде интересно и други майки да кажат какво се готви в техните ДК и какви са цените.

# 1
  • София
Вероятно зависи от директорката на яслата, общината, в която се намира.

Чудя се защо моето дете няма възможност да си хапва заешко и агнешко вместо свинско.
Ако заешкото не е био е по- добре да се яде свинско- зайците са тъпкани с какви ли не препарати. Агнешко по традиция се продава в магазините около Гергьовден, а през есента е трудно да се намери, та вероятно в ДК на приятелката ти ги хранят с овче или замразено агнешко- и в двата случая не е особено добра опция.

И наистина, за лев на ден толкова. За повече можеш да готвиш заешко и агнешко събота и неделя в къщи.

# 2
20 лв,
заешко, телешко, пилешко или без месо.
кремчетата - отвратителни, но основното и супата са ОК.

# 3
20лв.
Готви се предимно пилешко, телешко, заешко. До сега свинско май не е имало. Доволна съм, храната е много вкусна (изключвам десертите). 

# 4
  • Пловдив
Няма да гласувам, защото не съм от Сф. Обаче ако готвят за повече деца им излиза по-евтино, отколкото ако готвят за по-малко. Това може и да обясни разликите в цената.

# 5
  • София
Кухнята, от която взимах храна за дъщеря ми е 1 лв. на купон /ден/ т.е. за месец е 20-22 лв. Към яслата е. Храната е неразнообразна и лошо сготвена.

# 6
Здравейте момичета, благодаря ви за отговорите.

Вероятно зависи от директорката на яслата, общината, в която се намира.
.....
Ако заешкото не е био е по- добре да се яде свинско- зайците са тъпкани с какви ли не препарати. Агнешко по традиция се продава в магазините около Гергьовден, а през есента е трудно да се намери, та вероятно в ДК на приятелката ти ги хранят с овче или замразено агнешко- и в двата случая не е особено добра опция.

И наистина, за лев на ден толкова. За повече можеш да готвиш заешко и агнешко събота и неделя в къщи.

Да и аз си мислех, че може и да има значение към коя община е яслата/кухнята. Точно това ми се искаше да разбера, дали са централно към Софийска община или към подобщините.

А по отношение на био храните, то е пределно ясно, че не се използват био. Аз дори и пилешко тогава не трябва да й давам от кухнята, че е толкова бъкано с гадости...
Лошото е, че дори и аз няма как да си купувам само био храни, нямам толкова средства. Наистина е много жалко какви гадости ядем, старая се на максимум да й огранича подобни храни, но той пазара е залят само с такива . Дали вкъщи или на детска кухня, поне да яде разнообразно.

А десертите защо не ви харесват? Аз съм доволна в повечето случай от това, което предлагат - мляко с грис с настъргана тиква, ашуре (варено жито с мляко и малко грис), мляко с ориз с настъргана ябълка, бисквитена торта и др. Захар почти не се усеща в десертите.

# 7
20лв. на дете

# 8
  • София
1лв на ден, т.е. около 20-22лв на месец. И при нас готвят разнообразно и вкусно- пилешко, телешко, свинско и риба. Но десертите са  Sick и не му ги давам.

# 9
цената на кухнята при нас зависи от дните в месеца - между 20-30 лв на месец. Иначе ние взимахме от детската градина в драгалевци, там ми обясниха, че яденето идва от кухня някъде в район Витоша. Доколкото знам са няколко кухните в София, където се готви, но май (доколкото съм чувала) има и ясли, които сами си готвят.
При нас също беше разнообразно - заешко, пилешко (3 дни в седмицата) и телешко. Имаше и агнешко през пролетта и свинско готвят от време на време. Имаше период бяха заменили заешкото с пуешко, но при нас десертите бяха главно нишесте с мляко - не лоши с малко захар. При нас супите не ми харесваха, че бяха доста воднисти, а моя син не обичаше (по това време) такива редки манджи.  Embarassed На мен ми се струваше по-добра от тази на Ози например, където имаше сурови картофи понякога.

# 10
Здравейте!Може ли някоя мама да ми каже къде има детска кухня в Дианабад или някъде в района на пешеходно разстояние?Благодаря предварително!

# 11
  • Ню Йорк
20лв. плащам за 1 дете. Готвят пилешко, телешко, агнешко, заешко от време на време без месо. Доста прилично готвят и малкия яде охотно. Десертите са предимно кисели и на мен не ми допадат ама дребното умира да ги тъпче, така че съм доволна Simple Smile

# 12
  • Банкя
Купонът е по 1лв, тоест по 20лв на месец. Кухнята майка е в една ясла в Павлово, ние взимаме от пункта в Княжево. Много вкусно готвят, малкият много ги харесва - пилешко, пуешко, телешко, заешко и понякога агнешко. Досега свинско не съм виждала. Десертите повечето са вкусни, не много сладки, както и трябва за малки деца. Рядко се случва да не уцелят гъстотата и кремчето да е рядко. Много съм доволна. Peace

# 13
не знам колко струва кухнята, защото след като детето ми е в списъка от юни месец/ тогава беше на 6 месеца/ все още не може да се вреди и не знам дали ще стане...става въпрос за кухнята в Гео Милев на ул.Елисавета Багряна #2gunfire #2gunfire #2gunfire....всеки месец става едно безумно четене на списъци и ако евентулно някой не се яви, може да се дадат купони на новопоявилите се..., но в момента дават на записани от 09.2008 #Cussing out

# 14
  • Банкя
И при нас се чака за кухнята, но не чак толкова, колкото при вас. ooooh! При нас няма списъци, а се обаждаш на 1-во число и ти казват, дали ти е дошъл редът.
Аз подадох не достатъчно рано - малкият беше на 7 месеца, а заради лятната ваканция можеше да взима от 11-месечна възраст (ианче 10 месеца). И тъй като и при нас се забавиха нещата, взимах купони от майки, чиито деца не ядат кухнята и са им останали излишни. Така един месец и след това ни дойде редът.
Имам съседка, която подаде документите, когато дъщеря й беше на 4 месеца и я регистрираха също с 1 месец закъснение, когато малката беше на 11 месеца. Peace

ПС: Извинете за отклонението от темата. Hug

Общи условия

Активация на акаунт