ПЪРВОКЛАСНИ страсти - тема 3

• 30 297
  • 744
  •   1
Отговори
# 570
Записвам се да ви  чета ,че покрай домашните  не остава  време да пиша Laughing

# 571
Бързо да оздравявате, че нас майките от това ни боли май най-много Simple Smile

# 572
Пуснах въпроса в друга тема,но реших да питам и тук.И ние сме 1 клас.Личната лекарка каза,че ни праща за манту в туб диспансера,защото тя не правела.Някой ходил ли р там?Живеем в София.Много ме е страх от посещенито там-имам чувството ,че насила ще отидем при страшната зараза.Моля ви споделете опита си ,ако сте ходили там.Дълго ли се чака пред кабинета и изобщо, каквото ви е направило впечатление.

# 573
  • най-шареното място
Бързо оздравяване на болните, а здравите да си останат така!

Днес видях първото контролно по български. Не е отлично, но детето започва да свиква, че не е необходимо да е всичко перфектно. Май това е новото при нас.

...Плюс пореденото даване на пари за коледни инициативи и тръпката от математиката на 12-ти. С химикали ли пишат там??? Или с каквото искат? Чух нещо за несесери....
Има ли някой който да има точна информация?

# 574
  • най-шареното място
Agne, ходих там /макар не в София/ бременна. Не сещам защо ме бяха пратили - дали медицинско, заради детето... помня само че отказах снимка...

Поеми въздух, повтори няколко пъти, че ако ще боледувате - ще, без значение от мястото, ако не  - пак така, и вършете работата. Рискът е в пъти по-малък от колкото в притесненията ти Simple Smile. много пъти! Simple Smile

# 575
Личната лекарка каза,че ни праща за манту в туб диспансера,защото тя не правела.

Щом си от София, трябва да знаеш, че и в НЦЗПБ също правят ваксинации с направления от джи-пи. Това е срещу парка "Заимов", сградата  отпред със статуя на майка с дете  Peace
На Емма там й правихаме манту-то и последващото БЦЖ.

И друго, обсъждате ли подаръкът за класната за Коледа и НГ? При нас миналата година се разбрахме малки подаръчета за Коледа, край на учебната година и други поводи и в края на 4-ти клас да съберем повече пари и да купим нещо голямо, което да остане за спомен на госпожата. Добре, ама сега вчера щерката ми вика "Дай 10 лв. да дам на Меги, която да даде на майка си, за подарък на г-жата" ....  Shocked  Само по себе си 10 лв. не са кой знае колко, но при 30 деца, 10 лв се равняват на 300 лв. След кратък рейд на телефона установявам, че това е хрумване на въпросната майка на това момиченце и ТЯ решила, че ще купуваме принтер на г-жата за подарък  Shocked  ooooh!  Та преди да ходя да подпаля маратонките на тази майка, която сигурно ще реши, че в края на 4-ти клас може да съберем по 50 лв на дете щом сме решили, че ще е голям  подарък и да вземем да купим плазма на г-жата .... Ох, яхнах метлата, извинете .... Исках да попитам при вас как стои въпросът с подаръкът?

# 576
  • най-шареното място
Не е обсъждан.
Аз лично смятам, че по такива празници се правят малки лични подаръци, а не общ. От детето, ако то има желание.
В противен случай, е логично и госпожата да им прави, в което се съмнявам Simple Smile
От работодател на служител, и между партньори е ОК. Същото е и дете - учител. Ама може аз да съм луда в  това отношение. Все пак си мисля, че аз не съм в тази картинка Simple Smile

# 577
  • София
violetblue , на мен пък вашето предложение ми звучи много добре, при нас пък са решили за 2 лева на дете да купим някакъв буклук на г-жата (джъмбовски прахосъбирачи - покривчица и някакви купички за по 10-15 лв.), която е много старателна и търпелива с децата, и постоянно прави за класната стая разни украси със собствени средства.Освен това ще награждава най-послушните момче и момиче в класа, отново със собствеин средства, предполагам ще получат по  книжка, не знам.Същото ще се подари и на г-жата от занималнята, от която пък повечето майки не са доволни ConfusedХем не ми харесва подаръкът и не бих застанала зад него, хем не мога да отделя 100лв за да купя нещо свестно.

За мантуту, защо не го прави педиатъра?Много среанно ми звучи, нали им се отпуска , както и ваксините?

# 578
  • до реката
Нашето манту го направиха в училище/медицинската сестра/ както и на всички други първокласници. До сега в у-ще са правили по две самостоятелна работи и по бъл.език и по математика ,според мен детето се справя доста добре,само това четене му е малко трудно някак но като стигне до последната сричка на думата е забравил първата или си измисля някаква друга сричка.За противоалергичните лекарства и аз мога да кажа че не се пълнее е ,дъщеря ми пие от година и нещо на 4 г. е и до скоро тежеше 12.500кг. след като ги спряхме качи малко и сега е около 15кг.Разсеяност и при нас не липсва,но аз си мисля че това е защото и на децата им писва с това учене,писане на домашни,четене и въобще задължения които имат всеки ден а до скоро не са имали никакви.Това е от мен лека нощ на всички.

# 579
Миналата година правихме подарък само за края на учебната година.
Мисля, тази година ако им хрумне да купуват за Нова година да ги агитирам да купим някакъв сувенир от Благотворителния базар на БДМ. Жените са направили страхотни неща, а и парите ще отидат за децата в институциите.

# 580
  • СОФИЯ
violetblue и аз мисля като теб Peace
Преди около месец нашата госпожа имаше рожден ден.Разнасяла бонбони из цялото у-ще....черпела ученици от големите класове и всички учители пред очите на нашите деца.Но не е сметнала за необходимо да купи една кутия Простор за 1.80 лв и да почерпи 19 деца ,с които ще бъде всеки ден в продължение на 4 г. #2gunfire
Бях полудяла след случая и не мисля да и се мазня с подаръци и принтери и пр.Тя дали ще им купи по една цветна химикалка за Коледа?!
Ако има общ подарък разбира се,че ще се включа,но с нещо разумно като пари.
Не бих го направила и сега след като е похвалила сина ми пред класа и го е дала за пример с четенето. bowuuТрябвало всички дечица да умеят като Захари да четат правилно и изразително.А тя не знае,че той маминия чете от 5 годишен и всеки ден чете по 2 книги от типа на Лили чудото...... ooooh!Ако му спра книгите,чете некролози по улицата ooooh!
Сега вече и красиво пише и съм много горда. bowuuМоже скоро да му разрешат химикал.Едно момиче от класа вече пише с химикал.
Но си е бавен,тутав и голям заплес. Whistling
Вчера на айкидото му връчиха и кимоно,та картинката е пълна.Той таткото си го плаща,но малкия си мисли,че го е заслужил. Mr. Green
Още вярва и в Дядо Коледа,но там е скромен.
Аз бая си пописах,но като ми е дошла музата.... BlushЩе ме извините.    bouquet

# 581
EliG не знам, но за края на първи клас й подарихме от тези вази дето имат едни прекрасни малки розови рози (или са друг тип цветя) и от същата серия фруктиера с комплект чинийки за сервиране на торта например. Това + огромен букет и разни картички, опаковане и украсяване се беше вързало в рамките на 100-120 лв.  Които разделени на 30 деца е прилично и допустимо. Сега, понеже г-жата непрекъснато моли някой, който има възможност да й принтира учебни материали за децата, тази майка си е втълпила безумната идея, че като й подариме принтер и тя ще спре да иска от родителите това нещо  ooooh! Ами и консумативите за следващите години ли ще й поемем? Съгласна съм, че да се подаряват боклуци е нелепо, а за мен и недопустимо, но да се хвърляме в дълбокото  newsm78  Това вече ми е непонятно... Аз категорично ще откажа да давам пари за купуването на принтер  Naughty

За манту-то - Нали ампулите, които получават лекарите са дозирани. Обикновенно са 10 дози в една ампула, която като се отвори трябва да се изразходи наведнъж, не може да престоява отворена, дори и в хладилник да се намира. Става негодна. Поради тази причина, повечето лекари събират на куп 9-10 деца, които да не забравяме, че трябва да са здрави, за да им се направи манту. В повечето случаи има "изтичане на кадри" ( Laughing) и не се запълва дозировката на ампулата. Става зян на отпуснато от държавата лекарство, като всеки лекар има точно определена бройка ампули, които получава според броя на регистрираните деца-пациенти. Лекарите са принудени да си купуват допълнителни ампули точно от НЦЗПБ-то, които разливат БЦЖ ваксините. Но тези допълнителни ампули не им ги поема МЗ, пък не могат да карат родителите да плащат за нещо, което върви по здравната каса.... Поради тази причина има такива, които предпочитат да прехвърлят това задължение, и изпращат родителите с децата да ги боцкат другаде. А усвояването на ампули отпуснати от МЗ от лекарите няма задължителен характер.
По този повод agne, ако отидете утре до обяд в НЦЗПБ, за да направите манту-то с направление, ще можете да отидете в понеделник за отчитане на резултата  Peace  И вече ако се налага да се повтори имунизацията с БЦЖ.

# 582
violetblue,много късно си лягаш Laughing!Аз пък днес съм от ранобудните,не знам защо,събудих се и край!Пък и съм на работа от 6.30 днес,май вече няма смисъл да лягам!
Обсъждате мантуто-нашето джипи ни извика на определена дата,за да ни бие ваксината,защото не ни се хвана пробата.Прави ми впечатление,че много се възпалява тази пъпчица,после уж се успокоява,след някой и друг ден-пак го засърбява.Помня,че и аз имах такива болежки с моята "инДжекция",както Макс й казва,и сега нямам белег newsm78.
На 09.12.съм на родителска,тогава ще разбера колко точно пари ще ме изръсят за Коледа.
Тази година много закъснявам с купуването на подаръците!Миналата година по това време бях готова вече!Поне горе-долу ги измислих!
Диктовките и нас ни тормозят,явно е повсеместно!Макси каза,че предпочита да препише от дъската тройно повече думи,отколкото да му правят диктовка.Нашата прецизна госпожа от занималнята пак се беше поувлякла онзи ден,защото детето беше преуморено,по неговите думи са правили една страница и половина диктовка.Неговата тетрадка била после цялата в червено,толкова буквички бил пропуснал.Доста се беше отчаял вечерта,дори седна с една кутия кърпички в скута и си поплака Cry!Аз лично не съм я виждала въпросната тетрадка(тя си е за занималня и си стои при учителката),но все пак детето сега се учи да пише!
Галчоо,Захари сам ли се научи да чете толкова рано,сподели,забравила съм!Тези неща са ми интересни,както и всичко за раждане,кърмене и гледане на бебе,ама там вече темата е съвсем друга!

# 583
  • СОФИЯ
Деси сам се научи.Той на три години не говореше,но по улицата казваше номерата на автомобилите -25-34....36-74....А у дома като му напишех двусричкови думички ги четеше.Не говореше,не се обръщаше с нищо към нас,а четеше МАМА,ТАТИ,КУЧЕ,КОТКА,КОСА,ОЧИ и пр.Така около 30 думички от тоя сорт.Тогава разбрах,че детето ми не изпитва нужда да говори.
По телевизията даваха една реклама на МТЕЛ за 5 лв,5 смс 5 безплатни минути и той от там научи първото число.Разбира се видяхме,че не се развива като околните деца и на 4 г започна посещения при психолог,логопед и монтесори терапевт./Работя в болница за деца с увреждания и там имах възможност да го водя постоянно./Така около 1 година две седмици в месеца всеки ден там на поправка.......Започна по пътя да чете къде що види и на 5 г се оказа,че изпреварва в четенето на субтитри баща си по време на филм.Четеше комикси и започна да говори доста.На 6 г започна да чете и на английски и сега може и на испански и руски да срича.На български и англ. чете изразително и никога не е сричал.Не спира да бърбори ,постоянно все нещо коментира.Досажда на приятелите си с постоянното говорене.Чете ПОСТОЯННО.Между писанията докато учи ЧЕТЕ. ooooh!Преди две години не искаше да излиза с приятели и предпочиташе книгите и компютъра,но постепенно и това отмина.Сега има приятели,ходи на айкидо,чете по малко,играе с играчки и с братчето си.Когато забременях го попитах като голям иска ли брат и така всички заедно решихме да се роди Марто.Но пак си е много трудно детенце.По 2-3 пъти на ден ми казва ,че ме обича,като го похваля ме прегръща и ми благодари.
ЕЕееее,друго не се сещам. Mr. GreenМога да дам линк към клипче как чете на 5 г комикси.
Дано не съм ви досадила с този дълъг пост. BlushОписах ви цялата история без да споменавам как сме се чуствали и какво сме преживявали ние като родители през тези години.

# 584
  • най-шареното място
Галчо, да ти е живо и здраво умното и добро дете!!! Пу-пу!
Модерно дете! Понякога се чувствам толков стара /от минало време/ покрай подобни деца...
Могат неща, които повечето възрастни не могат.

Общи условия

Активация на акаунт