ПЪРВОКЛАСНИ страсти - тема 3

• 30 258
  • 744
  •   1
Отговори
# 675
А у нас папагалът Хари, наричан още Герчо, се сдоби с другарка в живота, по име Лавандула.
Седи накокошинен и от време на време програква притеснено. Дали не смята, че е още млад?

На математическо състезание няма да я пращам. Несериозно ми е с това смятане до десет. Не съм и забелязала да си пада по състезанията, иначе виж математиката й харесва и няма нищо против задачи за големи, дори се справя успешно, ама ей така, за кеф.

# 676
Гледам темата за учебниците разисквате - и ние сме на "Просвета" и сме потресени /аз и баща й, тя идея си няма/.
Предполага се, че първолаците не би трябвало да четат, но пък би трябвало да помнят много добре всяко условие.
Учебник такъв по рисуване и аз мога да издам - ще събера достатъчно рисунки на щерките и на още 5-6 приятелчета и ГОТОВО ! Всъщност това спокойно може да се нарече "Сборник за повдигане на самочувствието на първокласника с помощта на детски рисунки".

На математическите състезания мисля да я пращам не защото има насоченост в този вид мислене /макар че би било добре да има/, а за да свиква да се явява на състезания и да не го преживява стерсово. Смятам, че тези състезания ще я подготвят да приема нещата много по-спокойно на изпитите след 7-ми клас напр.
Но на това  няма да отиде, защото забравих да я запиша. Т.е. не ми остана време. Embarassed

# 677
Може, Ането просто не е готова според мен за състезания. Има време, аз отидох за първи път на олимпиада в четвърти клас.

# 678
  • най-шареното място
И аз така за състезанието - не очаквам да е трудно. Не се вълнувам как ще се представи. Искам да свиква.

Моята първа олимпияда беше на 10 и не ми пукаше изобщо, но гледам понякога детко се впечатлява колко червено ще има на диктовката примерно. И смятам да го поправя това доколкото е въможно. Стресът не помага обикновено. Освен това не съм убедена че ще има търпението да провери задачите...
Ама ще видим Simple Smile

Нашето рисъване е Булвест и на мен ми харесва за някой неща и ме възмущава за други. Нито  показват кое как се рисува, нито ги оставят да правят каквото си искат.. Повината деца правят вариации на показание рисунки...

# 679
  • Sofia
Аз я записах за състезанието, но сега като се зачетох се замислих как ще докажа самоличността и. Ами тя няма лична карта ooooh! Записах я ей така да свиква, да не се притеснява.

Анда честито папагалче. Дано Лавандула да бъде добре приета Laughing

Аз имам притеснения по нашето зайче-Топчо. От снощи не е ял, не се движи, стои сгушен на едно място. Дали е стресиран или нещо му има не зная...Сега пратих мъжо да отиде до зоомагазина да вземе друга храна и да пита какво да правим.

# 680
За първи път чувам за такова състезние ..  Blush
Кажете ми моля  , предварително ли се записва за него (късно ли е вече да се запишем ?), кога и къде се провежда?

Ти пък, как така за пръв път  Shocked  На нас класната уведомява децата кога ще бъде и къде ще се проведе по райони, поне 2 седмици предварително. Емма е в 105 у-ще и състезанието ще се проведе на 16-ти в 119 СОУ. По всяка вероятност има нещо като предварително записване, защото плащаш такса  Peace Но тя тази година не иска да ходи  ooooh!

# 681
При нас оттук нататък ще изпробват различни техники - по веднъж, за да могат децата да видят какво им допада, а после всеки ще може да рисува както иска.
По музика също не се движат много-много по учебника - пускат им класическа музика, а сега, доколкото разбирам, детски коледни песнички от цял свят. На мен ми допада този подход.

Ането е ходила веднъж на нещо състезателноподобно и много се спече. Не от резултата, от самата обстановка. Страх ме е да не се получи обратен резултат. Иначе и аз мисля, че не е лошо да свикват децата.

Ивиче, на "Просвета" да не е един такъв с колекция от детски рисунки?
То пък защо трябва да има учебник по рисуване за началния курс... изобщо идеята ми се вижда глупава. "Моята първа голяма книга за изкуството" върши добра работа, ако трябва някакво помагало.

# 682
  • В офиса
Не на 16-ти, а на 12-ти (тази събота)
Цвета сама реши да ходи, защото нейната най-добра приятелка от училище ще ходи. Но пък от вчера ми е с висока температура, така че явно ще го пропусне. Аз по принцип харесвам мат. състезания като тренировка на ума и психиката, но не и коледното за 1-ви клас. Тези задачи без условия са много измислени. Например дъщеря ми нямаше никакъв проблем с решаването на т.нар. "трудна" 10-а задача на зад. от миналите години, но доста се замисли какво аджеба трябва да прави на някои от "лесните", тип дадената тук от учебника на Просвета.

На патерица честит имен ден на Анка; На още по-голяма патерица честит имен ден на Никитата

# 683
Анда, той е.
Аз лично бих предпочела по детски обяснено да се обходят основните течения в изобразителното изкуство и да се запознаят с различните стилове. С цел богата обща култура. Явно нещо такова ще правят при вас, поздравления за което.

Детето ми, ако има талант, ще бъде насочено в някоя школа. И друг път съм писала, че даже според мен в училище не би трябвало да има оенки по тези предмети, те са за разтоварване и обща култура, а не за развиване на специални умения.

Според мен, за да не се спичат на състезателноподобни мероприятия, трябва да натрупат опит точно на места, където няма значение как точно ще се представят. Където от представянето им не зависи нищо. И хитринки вършат работа. Simple Smile

# 684
Не на 16-ти, а на 12-ти (тази събота)

Joy

Може, а сигурно е и така, ама на мен ми е объркано, а и нали Емма отказа да ходи, та не съм си слагала на сърце да запаметявам .... Тя Courage ще ми прости, защото знае за какво иде реч  Laughing

# 685
  • най-шареното място
Aз пък смятам че трябва да им се обяснява кое как се рисува.
Иска се някакво умение и познаване на техниката за да може да има свобода.
Пастели и водни бои, водни бои... и т.н
С изключение на някои супер надарени деца, всички оценяват да им бъде обяснено как лесно и красиво да нарисуват любимите си неща. Нямам предвид фотореалистично, но сложните обекти обикновено искат разбиване на елементи. Веднъж като се обясни децата поемат чудесно от там нататък без каквато и да е помощ. А добиват увереност. И пак рисуват както им харесва.

# 686
  • София
Аз смятам за полезно да се ходи на разни състезания, в област в която на детето му върви, а не просто да се отиде заради ходенето.Нашата г-жа на база задачите дето им дава в клас е преценила кои деца да отидат, като е казала, че могат да се явят и други.В математиката хубавото е , че на който не му идва отвътре, така или иначе се отказва от нея по някое време. Полезно ми се струва да се дават и такива задачи без текст, точно за да се прецени дали ще могат да се досетят сами.На една такава задача обаче детето беше измислило друг вариант на решение, а не това което са имали предвид съставителите на теста.Друг е въпроса , че такова решение би се смятало за грешно вероятно, но пък аз не държа на това колко точки ще изкара, още й е много рано да се състезава.

# 687
  • у дома
Ето ви задачи за упражняване,няма такива,които да се мислят,но затова пък са много акто количество и автоматизират сметките
http://picasaweb.google.com/NavOlka/TvIjNL#5226516648950045794

# 688
Аз обяснявам какъв е "моят начин", ако ме питат. И докато се интересуваше как се рисува реалистично, й обясних накратко за перспективата, пропорциите и т.н. Тя опита, но явно реши да не задълбава Simple Smile и си рисува по нейния си начин, но когато иска, използва отделни елементи. Аз съм напълно ОК с това. Бих искала да влага малко повече старание само, а не някакви неща видимо да не ги довършва от мързел (имам предвид да тръгне да оцветява голямо петно, но да я домързи и само да го издраска, пък после да се оправдае с "щрихи, бе мамо").

# 689
  • Варна
Това с рисуването при Детелина е много интересно. Нямам представа какво е трябвало да нарисуват, но в единият ъгъл на листа има струпани 1 самолет, един дирижабъл и 7 пеперудки хванати една за друга за крилцата си, като тази отпред е най-голяма, а назад стават все по-малки. Обяснението беше, че това било пеперудено семейство с много деца, което отива на разходка и понеже летят между самолетите се държат, за да не се изгубят.
Анда, честита дружка на Хари. Може да е срамежлив и затова да се дърпа.
Днес при нас имаше малка локална трагедия. Моята си занесла на училище бакуган топче, заедно с картата му. Оставила го под чина и отишла в тоалетна. Като се върнала топчето и картата ги нямало, а тя видяла едни момчета да дават картата на друго момче. Те обаче казали, че не е нейната, а тя твърди, че си я разпознава. Резултата десет реда сълзи и сополи. Говорих с госпожата и тя каза, че това не е първото такова топче, което изчезва и че има дете, което така си увеличава колекцията. Не се знае кое е, а и аз лично не виждам как може да се разбере.
Другото дето го нямаше беше тетрадката за работа в клас по български. Ама на нея липсата и я установих аз, а госпожицата въобще няма представа къде може да бъде. Утре ще питам пък за тетрадката.
Въпрос на приоритети. Аз си мисля, че я пращам да учи, а тя се чуди, с какво да си играе.

Общи условия

Активация на акаунт