ПЪРВОКЛАСНИ страсти - тема 3

• 30 251
  • 744
  •   1
Отговори
# 720
  • Sofia
Успех на дечицата, които ще се яват утре на състезанието ! Hug
Благодаря. Hug Успех и от нас на всички дечица утре.

Госпожата казала: "Дори и да не ходите на стол ще казвате, че ходите иначе няма да ви дават парички за лавката"  Shocked Направо бях повече от втрещена.

Еее то и аз се втрещих као прочетох това. Мислех, че госпожите поне ще са съвестни за храната на децата- това за което се говори в последно време най- много.
А на лавките съм върл противник. Голяма мода е при дъщеря ми да се пазарува от лавката. Аз обаче предпочитам да изяде някой плод отколкото един шоколад или нещо тестяно от лавката. Тази седмица опитахме да е без джобни няколко дни. Изяждаше си по 3 мандарини сложени от мен, пийваше си и чай( в термуса). Та боклуци от лавката не е яла. Но се замислям дали пък така няма да и подбия самочувствието й. Всички ли давате на децата си джобни? Решила съм да давам 1 път в седмицата, но се замислям греша ли? Кажете ми мами как мислите правя ли грешка в старанието си да не се тъпче детето ми с излишни калории или постъпвам добре. Разбира се, че в нас стимулирам нещата с тези пари, които би изхарчила на лавката за няколко дни- купих и списание и  книжка със спестените пари от лавката.

# 721
  • София
не съм давала джобни досега, на родителската г-жата каза , че не са им нужни, дават им закуски -  1-2 пъти плод, другите дни тестени изделия и сок, но аз винаги слагам моя  закуска в кутия.Доколкото знам в класа повечето не ходят до лавката, стоят си в стаята или ако е хубаво времето ги изкарват навън.

# 722
  • Варна
ivben , аз мисля, че самото дете ще си покаже най-добре как се чувства от това, че не и даваш пари за лавката. Зависи и какво правят другите деца с паричките си. Ако демнстрират това може би в един момент ще и стане неприятно, но мисла, че ти ще го усетиш това  Peace Моя син определено се сърди, точно защото всички останали имат. Аз му давам за да има, обаче всички ходят да си купуват нещо и той си купува покрай тях, не че толкова много му се яде. Ако му кажа обаче че няма да му дам джобни е много сърдит и най-демонстративно си вади портмонето сутринта и го оставя на масата с думите "не ми трябва".  Два пъти му отказахме джобни пари точно поради проблема с обяда. Но явно спирането на джобните не са начина и затова спираме обяда  Mr. Green. А по отношение на самата храна, хубаво е че детето ти похапва плодове и заланчуци. Моето нищо такова не кусва и наистина освен сандвичи незнам какво друго бих му направила. Той наистина е много капризен в това отношение. Зеленчуци изобщо не яде, евентуално може краставица ама не всеки път. А от плодовета яде само ябълка, от време на време може да куса и мандарина, кайсии и ягоди това е. Нищо друго. Абе голям ми е проблем яденето му. По рано в темата някой беше писал, че дава на детето морковче. Възхищавам се просто. Ако аз дам морков просто ще ми е кръвно обиден до края на живота си. Добре, че поне с малката нямам такива проблеми, че иначе..

А, да, забравих чая, това за моя син е равно на отрова. ooooh!

На родителската среща и ние за много работи се разбирахме, ама нищо такова не се случва. Уж нямаше да си носят децата телефони, обаче в момента всички са с телефони и моя и той иска и незнам дали да му разреша или не. Още съм в чуденка. Ама май ще отстъпя, да го вземе да го поноси пък може да му мине мерака.

# 723
Аз тази година джобни не давах. Миналата година давах около 50 ст., за мляко с какао от машината. Много го обича. Но тази година сметнах, че не му трябват като дават закуски и яде на стола. И миналия месец ме привиква госпожата от занималнята и като ме погна, аз на това дете, защо поне един сандвич не му слагам, то горкото гладно...  Shocked Ми викам и, ако си е изял обяда няма да е гладен в 4 часа... Направи ме на пет стотинки, че не се грижа за детето, събирало солети от пода... дивотии разни. Добре почнах да слагам сандвичи, след две седмици, започна да ми връща сандвичите, че не му се ядели. Докато в един момент случайно го виждам след училище да дъвче дъвка. От къде пари? А той Гого ми даде... Thinking Чета една лекция, че парите на Гого не са негови, а на родителите му... Започнах да давам стотинки и да слагам и сандвич. Стотинките отиват за шоколадчета и дъвки, а сандвича ми се връща. Ядосах се и спрях джобните. Така известно време и една вечер намирам под възглавницата му цели 6 лева. Качи ми кръвта в главата, вече не можех да мисля... Не ще и не ще да каже от къде ги е взел, хиляда версии. На сутринта реших аз по-хитро да подходя, обещах му да му дам 20 лева, ако каже истината и той ми показа от къде ги е взел. Добре, че помнех, че там съм слагала такива пари, че иначе нямаше да му повярвам и пак щях да мисля, че ги е свил от някъде (не, че това не е пак кражба). Дълги лекции ... Давах ги тия двайсет лева по левче на ден. И всяка вечер като се прибираме и той започва едно смятане, аз си купих това, то струва ... останаха ми толкова... та поне разбирам какво си купува, но отново са неща от които няма да се нахрани. И госпожата пак ме емна детето гладноооо! Като си купел някой от групата нещо и нашия заставал до него и почва настоятелно да си взема, и пак и пак... и децата взели да се оплакват, че им изяждал кубетите или солетите.
Та за мен оправия няма и да давам и да не давам все си е гладен, като не може да реши с кое да се нахрани. Но давам джобни, защото ме е страх, че както си взема тайно от вкъщи така може и да посегне на чужди пари и тогава няма да го преживея.
А иначе и аз мога да споделя "приятните" си впечатления от учителката от занималнята. Та хвали ми се тя "Казвам им на учениците: Ако не слушате и не ме уважавате ще ви правя диктовки и ще учите през цялото време. Да ама аз съм добра и ви давам възможност да играете... Ако ме уважавате вие и аз ще ви уважавам." Та така, там допълнителни упражнения не се правят, постоянно се говори на децата колко е трудна тази система и колко са натоварени.. и децата започват да се чувстват като жертви и си пишат само домашните и не искат да учат повече. А за мен тя говори като за амбициозна откачалка (не го е казала направо, но отношението е такова), явно е говорила и нещо пред синът ми и беше му паднала мотивацията под нулата. Всяка вечер ми се говори "Ама не му се карайте, не бъдете така строга, той е толкова хубаво и добро дете.." А аз не съм си позволила и една негативна дума да кажа за него или да му се скарам пред хората, странна работа. Сега две седмици не е ходил на занималня и положих огромни усилия да му вдигна мотивацията. Чудя се другата седмица като тръгне отново как ще се справям. Та не е само вашата госпожа която не мисли за децата.
И другата гадост, тази вечер решихме да сложим нова предплатена карта в телефона, който чичо му му подари за първия учебен ден. Да ама не. С триста зора подкарахме картата на моят телефон, но на новия не тръгва. Явно е кодиран за друг оператор... Та чичото си каза, че го е правил от няколко телефона. Ние сме все така, свеки с дрехите от втората употреба, а чичото все с неща които не е продал в магазина (има магазини за телефони и до преди година за детски стоки). Абе да са ни живи и здрави. Само дето исках да дам на хлапето телефона за състезанието, че като излезе да се обади. Май ще се чучнем пред входа и няма да мърдаме. А после ще отидем и ще му вземем нещо свястно на хлапето.
И много успехи на тези които са на състезание!!

ПП. Това с подкупа няма да го прилагам повече, че ще му стане навик.  Laughing

Последна редакция: сб, 12 дек 2009, 00:15 от migito

# 724
  • най-шареното място
Детето не яде боклуци.
Носи сандвич, баница, принцеси, и т.н... каквото му сложа с две думи.
Имат и закуски. Понякога не остава време за сандвича или за някой даден плод. Но гладно дете не съм прибирала откакто е студено. Иначе с вилнеенето в голямото и после на двора се случваше често.

От време на време след училище ме моли да купим някаква дивотия от лавката. До сега 3  - лев на месец се ядва Wink
Не давам и не смятам да давам нито пари, нито телефон. Хубавото е, че и не ми ги иска - възприема ги като нещо за мислене, пазене и т.н и не му се занимава. Което е чудесно според мен.

# 725
  • у дома
УСПЕХ на всички малки математичета!!!
Вдъхнете им увуреност,че вярвате в тях и да не се притесняват,че вие винаги ще се гордеете стях и разни от този род,а не точно преди да се разделите -не бързай,внимавай и разни подобни,че децата още повече ще се притеснят  Grinning
Добре е да им дадете да си носят водичка,може и солети,както вие си прецените....

На родителската среща клакната предупреди,че няма да им разрешава да ходят на лавката,което според мен обезмисля адването на парички...гледам,че родителите го спазват и някой от тях сутрин спират и те купуват нещо на децата то лавката...Оги закусва у нас преди да излеезм,за училище му слагам солети ,сухари и някакъв плод,не винаги ги е изял де...но той и не ходи на азнималня,а на обяд си се прибира в къщи...
Някой някъде да е виждал пъзел със Скуби ду,че ми изавди душата за такъв пъзел...

Последна редакция: сб, 12 дек 2009, 01:39 от svetlaem

# 726
Емма миналата година не е получавала джобни. Всеки ден си носеше плодове/зеленчуци + сок, а обядваше в стола. На занималня рядко я оставях, но ако се наложеше, слагах допълнително за ядене или сандвич или банани. В стола ги водеше госпожата от занималнята, която в началото ми се стори много отнесена, но не мога да й отрека, че внимаваше всички деца да си изяждат поне едното ядене и ги беше научила, че преди да си върнат таблата с чиниите трябва да минат през нея да й покажат колко са изяли и колко връщат ... Тази година продължавам да си слагам за закуска в 10ч плодове или зеленчуци, като имаме и варианта Корни. На стол не ходи, обядва си у дома. Джобни получава по 2 лв на ден, но от началото на учебната година да е похарчила най-много 10 лв. Другите биват събирани в касата и се държи точна сметка кога и кой й е взимал назаем от там и ако не се върнат в сроковете, в които си обещал си плащаш лихви  hahaha Като сложа и факта, че всеки път като се види с дядо-свекър, което е рядко явление, "намазва" поне с 10 лв, нищо чудно че в касата й има повече пари отколкото в моето протмоне  Laughing

Успех на математиците на състезанието!

# 727
ivben, моят също не е пазарувал досега от бюфета в училище.
Дала съм му 1 лев, който стои в раницата за спешен случай-напримир липса на вода.
Аз очаквах още първият ден да го похарчи за някоя глупост, но левчето е още в раницата...
Не ходи на занималня, сутрин закусва в къщи, после и в училище им дават нещо за ядене и просто детето не огладнява.
Аз предпочитам в училище да дават само плодове, но ... не ме питат мен.

Чуствам се като някаква странна птица в класа - носим си плодове, а не си носим бакугани и въобще играчки.  Laughing

# 728
Ох, прибрахме се... Аз бях толкова притеснена, все едно бях аз на изпит. Не очаквах да реагирам така, мислех да се разхождам и нашия като излезе и да ми се обади. Да ама не, като се паркирах пред вратата...
Задачите не ги купих, но си взех сборник със задачи от математически състезания.
Нашенеца се е справил сравнително добре, като се сложи, че стреса беше на макс. Една огромна тълпа от хора, които се блъскат, студ на кутийки, постоянно по стаите чукаха разни родители и надничаха. Важното за мен беше да не се притеснява на изпити и да свикне да се съсредоточава при стрес. Объркал е една от елементарните задачи и е драскал, а е решил най-трудните. Няма значение. Казах му, че се гордея с него, но на следващото състезание трябва да е по-старателен. Но съм доволна от него. Сега цял ден ще играе на компютъра.  Crazy  А аз ще си лекувам главоболието... Ех Герка, ако беше там да си бъбрим, можеш и по-леко да го преживея.  Laughing

Забравих най-важното:
Светла, благодаря!!!!!!! Ако не беше ти и твоите напътствия, нямаше да се спрвим!!

Последна редакция: сб, 12 дек 2009, 12:58 от migito

# 729
  • ride my bike...
уф и моето е объркало една лесна задача. Ама като си е блейчица...Нищо да се учи за друг път Simple Smile

# 730
  • Sofia
И ние се прибрахме, беше голяма лудница. Ние бяхме в 119 СОУ. Най притеснителният момент ми беше като пуснаха децата и не дадоха да ги придружат родителите до стаята. Моето беше в 308 стая. Пуснах я от първият етаж в тълпата и тя с насълзени очи ми каза:" Мамо, ами ако се загубя и не открия стаята?" Аз я посъветвах да пита учителите ако не се ориентира. Звъннах и по късно за да разбера дали се е оправила и всичко беше ок. Притесних се май повече от нея. Embarassed Пуснах я в непозната сграда в една тълпа с деца... В 10.30ч. ми се обади, че е годтова. Марти излезе доволна. каза, че задачите били лесни, но какво е направила си нямам на идея. А някой знае ли къде са качени задачите от днес?  След състезанието я поощрих с новото Бърборино, сега рисува в книжката и си чака едно дете, което си е поканила да ни гостува.
А що се отнася до джобните, всички деца от класа си носят. Аз всеки ден и говоря, че за да е с хубаво тяло и здрава( за да може да ходи на плуване) е добре да си хапва плодове и зеленчуци , а не боклуци от лавката. Тя се съгласява с мен, защото си е закръглена, но там и се приисква да си купи може би нещо.Ще пробвам без джобни и ще видя как ще и се отрази ако забележа, че нещо я подтиска ще и давам няма как...

# 731
  • Sofia
Намерих задачите, в темата  математически олимпиади е пуснат линк. Марти  е писала с молив и май ще е дисквалифицирана.

Последна редакция: сб, 12 дек 2009, 14:31 от ivben

# 732
Да, организацията беше кошмарна. Но имаше и родители които ги пуснаха да се качат по етажите. Ние бяхме на първия етаж, но трябваше да мина през цялата тълпа, за да разбера, че входа е отстрани...
Намерих задачите, в темата  математически олимпиади е пуснат линк.
Аз нещо не го видях, ще го пуснеш ли тук?

Последна редакция: сб, 12 дек 2009, 14:28 от migito

# 733
# 734
  • Sofia
Марти сега е разтревожена, защото е писала с молив и и казах, че може би ще е дисквалифицирана. Вашите деца с химикал ли са писали? Хем и казах да пише с химикалка, но тя каза, че госпожите нищо не са им казали и е решила, че с молив ще е по добре.

Общи условия

Активация на акаунт