Фотография # 41

• 32 493
  • 756
  •   1
Отговори
# 660
  • Ах, морето
Хайде и аз ще се престраша да покажа една снимка. Не знам къде се бутам и аз при напредналите, ама като няма отделна тема за начинаещите.  Embarassed

http://farm3.static.flickr.com/2721/4137317873_1924595dd9_b.jpg

# 661
шоши,  как ще се сърдя, нали за това ги показвам.... имам нужда от малко спирачка, понеже така съм вдъхновена от собствения си "измислен" стил на обработване, че чак глава ме заболява, докато приложа на една снимка всички врътки, дето съм ги намислила Joy
Фрий,  и на теб специално искам да благодаря за изчерпателните коментари,  страшно са ми полезни!

# 662
Джали, за нищо. Напоследък съм се разписала, друг път хич ме няма, както дойде.  Simple Smile
Аз също благодаря на всички за коментарите към моите снимки. На Лени също - щом тя определя снимките ми цветни, при нейните цветови феерии, много съм хепи.  Mr. Green

Шоши, явно всички знаем стандартните правила и после стандартно ги нарушаваме.  WinkСнимане отгоре, нарочно центриране, нарочно пре- или недоекспониране,  и т.н... Иначе ще е скучно.  Wink

Пепе, забъркваш се в тема, където се критикува. Някои се оказват неподготвени за такова посрещане. Но ти сам си търсиш критика, затова си и тук.  Wink Снимай и показвай, да изказваш мнения можеш както и всички други новодошли.

vesi_127, давай линк не директно към снимката, а към страницата, на която е качена във фликр, за да можем да коментираме отдолу и да предлагаме кроп примерно, да виждаме ЕКЗИФ-а, ако си го оставила и т.н. На първо време три основни коментара - снимала си "отгоре"  Wink, фокусът се губи някъде по якето май, центрирана е девойката.

За първа точка - ако деца се снимат отгоре, от нашето си ниво или нещо подобно, то това трябва да се прави целенасочено с идеята за внушение за малките пропорции на детето спрямо останалия свят примерно, търси се някакъв ефект. В твоята снимка няма такава идея, затова клякай или каквото е нужно, на нивото на децата, когато снимаш.

На първа страница има линк към статия на Фото-Форум за композицията, ето тази: http://photo-forum.net/ebook/page4.htm

Балончетата, които би трябвало да са интересни в този кадър, някак си доста бързо и косо излизат извън кадър, без да се видят нито цветовете им, нито някаква поредица от тях. Би трябвало да потърсиш по-странична и ниска  позиция, да се съобразяваш с фона наоколо, и да щракаш от различни ъгли и настройки като за начало, за да видиш кое е излязло най-успешно.

Преди да почнете със снимките в дадена ситуация, решете какво искате да видите после като резултат. Помислете за композицията, върху кое ще фокусирате, колко дефокус търсите и къде, какъв е бекграунда - дали няма твърде много елементи, не е твърде шарен, не хващайте отрязани крака от минувачи, кошчета за боклук, части от пейки и т.н., освен ако нямате друг избор - което впоследствие може да се оправи с кроп или ФШ, не режете също ръце през пръстите, крака през стъпалата и т.н.  Вижте и как цветовете на човека се "връзват" с останалия фон. Примерно за есенен портрет в парка не върви някоя девойка да е в цикламено или ярко розово - няма да подхожда на жълто-зелено-оранжевата гама. Или пък нещо много шарено с шарен бекграунд. Ако снимате модели или собствените си деца, съобразявайте дрехите цветово.

# 663
  • в бяла къща с голямо дворче... след софийското околомръсно
Лени, не съм ти пропуснала забележката, но досега си задавах въпросът защо? Когато бях само с 85 ми беше тясно и нямах други опции, а сега не ми е чак толкова тясно, но и аз си виждам кадрите и забелязвам (благодаря, че ми обърна внимание). Сигурно много съм свикнала плановете да са близки. Старая се да кадрирам още, докато снимам, защото после не остава за рязане или отлитат важни части и може би просто това без да искам се е превърнало в мочт начин на снимане и кадриране... От момента, в който типрочетох коментара си казах- ще се постарая, трябва да го променя, но нямам идея дали ще се получи Crazy

Фрий
, страхотен портрет на малката. За снимането отгоре - аз обожавам, стига погледът също да е нагоре. Неповторими портрети стават и мисля, че ако спазваш правилото да снимаш на нивото на очите само ще загубиш/ изпуснеш добри кадри. По- скоро съм склонна да следвам правило, в което трябва да търсиш погледа и неговата насоченост и посоката му (дали ме разбра някой изобщо...?!)

# 664
..... По- скоро съм склонна да следвам правило, в което трябва да търсиш погледа и неговата насоченост и посоката му (дали ме разбра някой изобщо...?!)

wavey

Да, това е важно правило. Иначе си представям само детски темета снимани отгоре.  Laughing

# 665
  • Ах, морето
Free Soul, благодаря, че си отделила толкова време да коментираш подробно снимката ми.    bouquet

Исках снимката да е линк към страницата, но нещо не ми се получи.  Thinking
За третините знам и се опитвам да спазвам доколкото мога, но някак си ми е трудно да избягам от вроденото ми чувство за симетрия и все я търся.  Grinning
Балончетата наистина стоят прозрачни и безцветни, а много исках да им се видят цветовете.
Абсолютно съм съгласна за концепцията - преди да направя някоя снимка, почти винаги имам идея какво точно искам да представлява, но за съжаление не винаги ми се получава.  Whistling
Както и да е, надявам се с времето да се понауча.

# 666
Веси, много снимане трябва, докато това, 'дето си го представяш всъщност излезе като кадър... Просто снимай и не забравяй да мислиш за златни сечения, ъгли, фонове, цветове и т.н., но в същото време да не си забравиш настройките на 1000 исо при прекрасна светлина, или бленда 1.4, когато неволно си мръднала 3 крачки напред и вече си се набила в лицето не дечко, 'щото от много мислене за кадъра и такива неща се случват или поне на мен се случват Joy

# 667
Моите снимки от фотосесията за Кирчо край нямат...  Flutter

http://www.flickr.com/photos/ribkabananka
Няма да се разсърдя на критика ... Wink

Веси, Фрий всичко ти е казала. Добави ме в контактите си, за да мога да ти коментирам снимките.

# 668
Веси, много снимане трябва, докато това, 'дето си го представяш всъщност излезе като кадър... Просто снимай и не забравяй да мислиш за златни сечения, ъгли, фонове, цветове и т.н., но в същото време да не си забравиш настройките на 1000 исо при прекрасна светлина, или бленда 1.4, когато неволно си мръднала 3 крачки напред и вече си се набила в лицето не дечко, 'щото от много мислене за кадъра и такива неща се случват или поне на мен се случват Joy

хахахахах, то не е смешно де
на 1600исо, на 1.4 бленда снимах мъжа ми легнал насред пътя в пустинята в Сирия, където беше почти 40 градуса. Снимката е просто бяла с малко жълто!!!!Видях след няколко часа и вече беше късно за повторение! Joy

# 669
Малена, някак по- ведро ми стана, че не само на мен се случва Joy

# 670
Здравейте!
Аз ви навестявам за да ви припомня как не трябва да се снима  Mr. Green (със светкавица и снимане на детето отгоре..)

http://i332.photobucket.com/albums/m353/sisee_2008/Nikon-D60-1208.jpg

http://i332.photobucket.com/albums/m353/sisee_2008/Nikon-D60-1216.jpg

http://i332.photobucket.com/albums/m353/sisee_2008/Nikon-D60-1231.jpg

Във фликр не мога да качвам,използвала съм си лимита и иска да плащам  Crossing Arms

# 671
Сиска, аз пък апелирах точно така да се снима (без светкавицата, разбира се). За мен няма проблем да се снима отгоре, стига погледът дъщо да е вдигнат Peace

# 672
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
в събота имах възможност да пиша с перо и мастило  Mr. Green

http://www.flickr.com/photos/7793736@N07/

# 673

Асол, писах ти във фликър, много ми харесват!
asyalein, идейни са.
От мен - една разплакана девойка, извинявам се, че все едни и същи муцуни гледате, ама  нямам нови желаещи за момента:)))

# 674
  • Ах, морето
Джали, много ми харесват твоите портрети. Би ми било интересно да видя оригиналните снимки. Асол, и твоите са чудесни.  thumbsup

А защо не бива да се снимат деца със светкавица? В нас е тъмничко и дори през деня без светкавица не се получават добре. Ако ви е досадно да ми отговаряте, може и да не го правите. Няма да се обидя.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт