На какъв език говорите на бебетата?

• 7 137
  • 86
  •   1
Отговори
# 30
Говоря на български на детето си, за да ме разбира и за да научи майчиния си език. Не съм се замисляла да му говоря на английски - струва ми се ужасно неестествено Rolling Eyes

# 31
Аz само мога да подкрепя всички майки, които още се колебаят да говорят на децата си само на български.

Аz говоря на Елица само на български и въобще не ми пука от околните, дори иzговарям думите силно и ясно, нека да се пулят.

Иначе си приzнавам, че в началото имах и аz съмнения и дори в първите месеци съм говорила на бебето понякога на немски, но не съм се чувствала добре. Като си помисля само как свекървата ми натякваше_ "ама тя ще проговори късно ако и говориш на български",  Crossing Armsглупости, детето ми проговори бърzо, в началото ги бъркаше малко еzиците, но аz я поправям, каzвам и например, папа_ ja, мама_да.

Иzчела съм също мнението на доста специалисти по въпроса, детски психолоzи, педагоzи и всички подкрепят това да се говори на детето на майчиният еzик. Дори и мнението, че ако майката говори на чужд еzик на детето, то би се срамувало подсъzнателно от майчиният си еzик, а ако тя му говори на майчиният си еzик, то ще го приема zа нещо естествено.

Тук съм срещала на улицата един от родителите, който говори на английски, испански и т.н. само на майчиният еzик и те въобще не се притесняват от това и не го правят например като някои туркини, които не zнаят немски, не го правят от неzнание, напротив.

# 32
Aз й говоря на български, но още не разбира според мене, поради което като сме навън й говоря на 4ешки  Embarassed но като по4не да схваща /предполагам към годинка/ ще съм само и единствено на бг и пред хората / за нейно добро  Wink Grinning
Ина4е няма да нау4и като хората български май  Sad

# 33
  • в Tara
български!
би ми било много смешно да говоря на детето си на испански, при условие, че и двамата родители сме българи. представям си как бих изглеждала отстрани Rolling Eyes
и въобще не ме притеснява факта, че моника не знае и думичка на тукашния.

# 34
  • UK
на български и говоря,мъжа ми уж да и говори на английски ама и той повтаря след мен Grinningтой ми е живо доказателство,че може да се проговори на 2 езика,така че не се притеснявам.

# 35
Барби, ето още инфо по темата, която те вълнува. Там има линк и към това, което преди време сме обсъждали във форума.
Що се отнася до това, дали има други мами в Гърция - да има. Това са тези, които са се регистрирали във форума

# 36
Ние говорим на Сара основно на български, аz в присъствието на други хора й говоря на 6вейцарски немски, а мъжът ми й говори на френски.
Не се притеснявам zа немския, но ми е важно да научи френски, понеже е труден... и като zнам как тук учат (в немската част)...  Crazy

# 37
Pri men problema e po -goliam,zashtoto tatkoto na bebeto e poliak,a nie jiveem v England v momenta i chestno kazano sam malko zatrydnena ili po-skoro pritesnena dali ste se spravi bebcho s tri ezika.Moeto reshenie e che az kategorichno ste mu govoria na balgarski Wink
Не се притеснявай  Wink ще се оправи и с 4ри езика ако трябва, няма страшно  Wink само му дайте време, не се притеснявай 4е не  няма да проговори еднакво бързо с другите връсници  Grinning
После ще гледаш само 4удо на 4удесата  Grinning

# 38
Аз говоря на Деси само на български, баща и също се старае да и говори на български, но тъй като не му е майчин език понякога забравя и и говори на англииски.  Докато стана на две годинки аз си стоях с нея вкъщи и само на Бг сме си говорили, след това тръгна на градина и вече ги говори и двата.  Интересното е че сама разбира с кой да говори на български и с кой на англииски.  Сега баща и е измъкнал отнякъде един буквар на словашки и веер четат думи на словашки.  Чудо е в нашата къща.  Но тя не е имала проблем нито с английския, нито с българския.  Децата са като гъби, всякаква информация попиват и запомнят.  И за объркване при нас никога и дума не е ставала. 

# 39
На български!Той достатъчно холандски и английски слуша от телевизора  Rolling Eyes
Имам чувството,че до известна степен затова още не може да проговори  Confused

# 40
И при нас сложно, но zасега планът е аz да говоря на БГ, татито на немски а френски 6те нау4и в градината. Проблемът е само, 4е татито обикновенно го няма преz седмицата така 4е детето 6те 4уе мн пове4е БГ (и то с акцент  Laughing)

# 41
Само на български и двамата сме българи.На нея Ще й е по добре др.език да го у4и от градината и после у4илиЩето.Все пак ние имаме акцент,не е хубаво да говори като нас.Но тя запаметява много и ве4е използва исп.думи,които са по лесни от съответните български.

# 42
Аз съм от малкото мами, които говорят на детето си на чужд език. Тя всъщност го научи (и продължава да го учи) от мен. Така стана, че в един период от време когато тя започна да се осъзнава нямах физическа възможност да и говоря на български и тя проговори на английски; както бях споменала говорното и развитие закъсня и затова превключих само на английски и оттогава сме така. Понякога и говоря на български и тя ме разбира (странно, но факт!), но ми отговаря на английски. Много искам да научи български, но не зная как да подходя. Иначе слуша българска музика, но не разбира и не говори. А аз толкова държа на тези неща!

# 43
  • Czech Republic
Аз съм от малкото мами, които говорят на детето си на чужд език. Тя всъщност го научи (и продължава да го учи) от мен. Така стана, че в един период от време когато тя започна да се осъзнава нямах физическа възможност да и говоря на български и тя проговори на английски; както бях споменала говорното и развитие закъсня и затова превключих само на английски и оттогава сме така. Понякога и говоря на български и тя ме разбира (странно, но факт!), но ми отговаря на английски. Много искам да научи български, но не зная как да подходя. Иначе слуша българска музика, но не разбира и не говори. А аз толкова държа на тези неща!

Laura и аз съм от тези мами и то защото, когато се роди Самик, аз самата учех чешкия, а и ми беше неудобно да му говоря на български пред баба му, прабаба му и прадядо му, защото живеем в една и съща къща. Rolling Eyes Сега съм се зарекла, че ще говоря на Дани само на български, но се хващам, че по навик говоря често и на чешки  Sad- абе лудница. #Crazy  Сами разбира всичко на български, знае и доста думи, но за него е по-естествено да отговаря на чешки. Rolling Eyes Това е - несериозна мама съм.   #Cussing out

# 44
  • Italia
Лаури4ка и Наталина,бройте ме и мен в отбора на "несериозните" мами,говореЩи и на бг. и на "4уждия" език  Wink
Когато Джулия беШе по_малка се опитвах да и говоря и на бг. ,но когато ми се струваШе,4е не разбира или бях уморена превклЮ4вах на италиански  Confused
По едно време се бях притеснила,4е заради това мое непостоянство детето никога няма да нау4и бг. като хората.
Виждам,4е все пак има надежда:това лято си бяхме в София само една седмица, а детето напредна наистина много  Hug Може би заЩото преди това майка ми седя тук около три месеца и и говереШе на мале4ка само на бг,знам ли  Wink
Сега гледам да и говоря пове4ко и предимно на бг. за да може да продължава да усъвърШенства езика макар,4е ми е ясно ,4е преобладаваЩ Ще и е итаианския ... 

Общи условия

Активация на акаунт