10 ноември 1989 г.

• 23 484
  • 442
  •   1
Отговори
# 180
Всичко можеше да се случи по друг начин ( и то точно за въвеждането на частна собственост и отпадането на чл.1), но от КПСС нямаха това виждане...

Нещо ти куцат спомените. За КПСС не знам, може да си запозната отблизо, но "Перестройката" е именно от средата на 80-те и именно заради нея нямаше никакъв проблем всеки нормален човек у нас да казва каквото си мисли. Все ще има някой да си спомни как точно звучеше "Взгляд" у нас - на фона на "притеснените" да отидат на църква, въпреки че "страстно са го желали".

Политическото фентъзи няма спирка обаче...

ПП Между другото всякакви аналогии между нашата действителност и руската, са изключително изкълчени и нереални.

# 181
Защото полинка обича да си пуска такива теми. По едно време се информира за Северна Корея, надявахме се да емигрира, но явно не е , та ще й се радваме още.

# 182
Всичко можеше да се случи по друг начин ( и то точно за въвеждането на частна собственост и отпадането на чл.1), но от КПСС нямаха това виждане...

Нещо ти куцат спомените.

Моите спомени изобщо не куцат. На теб ти куца интерпретацията  Stop

# 183
  • Вън от пространство и време
Ама каква трагикомедия е това за лагерите................ Що ли не предизвиква сред хората същото съчувствие както "Аушвиц" и "Берген - Белзен" а? Mr. Green Mr. Green Mr. Green[/b]

У тези които си правят труда да прочетат и се запознаят с документи и свидетелства на оцелели очевидци предизвиква...

# 184
  • София

Нещо ти куцат спомените. За КПСС не знам, може да си запозната отблизо, но "Перестройката" е именно от средата на 80-те и именно заради нея нямаше никакъв проблем всеки нормален човек у нас да казва каквото си мисли. Все ще има някой да си спомни как точно звучеше "Взгляд" у нас - на фона на "притеснените" да отидат на църква, въпреки че "страстно са го желали".
Поне като иронизираш желаещите да ходят на църква не вади казаното от контекста. казах, че Великден не можеше да се празнува, Коледа- също. През останалото време съм ходила, кръстена съм и прочее, но това за теб няма значение. Колебаех се дали имаш интересна гледна точка или искаш да се заяждаш, но сега все повече се налага впечатлението от заяждането. Твоя работа.

# 185
Аз малко по-страни от обсъжданото от вас да споделя нещо.
Години след 10 ноември '89-та едно не мога да проумея. Много от нас са закачили къде повечко, къде по-малко от режима. Но рядко в тези хора срещам това овчедушие, което забелязвам сега у подрастващите. Родени са в свобода, не помнят и няма как да помнят нещо от преди. И все пак са страхливи деца. Страх ги е да си изкажат мнението, страх ги е от учителката, от правилата като цяло, от какво ли не. Един особен нагаждачески дух притежават. Защо стана така?

# 186
За мен смисъл на тая тема е по-младите ни съфорумци да научат факти, които не са знаели досега. И това не е малко.
Специално за тях и за всички, на които ще им е интересно, един материал на NG по повод 20г. от падането на стената.

http://www.berlinskatastena.com/

Да, така е! Аз съм го преживяла и въпреки това, гледайки филма ,  ми е трудно да повярвам че беше истина, беше е толкова безумно невероятно в лошия смисъл на думата!

# 187

Поне като иронизираш желаещите да ходят на църква не вади казаното от контекста. казах, че Великден не можеше да се празнува, Коледа- също. През останалото време съм ходила, кръстена съм и прочее, но това за теб няма значение. Колебаех се дали имаш интересна гледна точка или искаш да се заяждаш, но сега все повече се налага впечатлението от заяждането. Твоя работа.

Относно Коледа-в нашето семейство винаги сме празнували Рождество Христово, нямам спомени да е било тайно или конспиративно.Имахме елха още от 23,  24 декември, съответно и дядо Коледа, и дядо Мраз носеха подаръци. Laughing Трапезата беше празнично укресена.
По същия начин беше и с Великден-баба ми имаше имен ден тогава, събирахме гости, ходехме на църква да запалим свещ за здраве.Великден и Коледа винаги са били най-хубавите празници, не само за нашето семейство.

# 188
  • София

Относно Коледа-в нашето семейство винаги сме празнували Рождество Христово, нямам спомени да е било тайно или конспиративно.Имахме елха още от 23,  24 декември, съответно и дядо Коледа, и дядо Мраз носеха подаръци. Laughing
По същия начин беше и с Великден-баба ми имаше имен ден тогава, събирахме гости, ходехме на църква да запалим свещ за здраве.Великден и Коледа винаги са били най-хубавите празници, не само за нашето семейство.
Ходили сте на черква на Великден в 12 през нощта? Както се прави сега? Къде си живяла? Или и ти си вадиш от контеста каквото ти падне или майчинството си казва думата и вече не мога да се изразявам достатъчно добре. Rolling Eyes

# 189
Ето още един документален филм, който може да добави нещичко към темата, различно от ходенето на църква и лагерите.
http://www.neterra.tv/bg/show.php?id=249&bm=3
Държа да кажа, че този филм аз лично го приемам с доза здравословно съмнение, както филмите на Майкъл Мур примерно. Но е интересен. Приятна вечер.

# 190
  • София

Относно Коледа-в нашето семейство винаги сме празнували Рождество Христово, нямам спомени да е било тайно или конспиративно.Имахме елха още от 23,  24 декември, съответно и дядо Коледа, и дядо Мраз носеха подаръци. Laughing Трапезата беше празнично укресена.

Ама Коледа беше работен ден,а на Бъдни вечер се правеха все "много важни" профсъюзни събрания.

# 191

Относно Коледа-в нашето семейство винаги сме празнували Рождество Христово, нямам спомени да е било тайно или конспиративно.Имахме елха още от 23,  24 декември, съответно и дядо Коледа, и дядо Мраз носеха подаръци. Laughing
Ходили сте на черква на Великден в 12 през нощта? Както се прави сега? Къде си живяла? Или и ти си вадиш от контеста каквото ти падне или майчинството си казва думата и вече не мога да се изразявам достатъчно добре. Rolling Eyes

В полунощ не сме ходили, през деня беше/в 12 през нощта ходех след години, когато вече имах компания, излизах с приятели и т.н./.Каква е разликата? Не сме го правили завоалирано, винаги на тези празници сме се събирали роднини и близки, още от онова време...И не бяхме изключение.На Великден в училище носехме яйца, за да видим кой е бияч и т.н.Тайно ли ти звучи да е било?

Последна редакция: ср, 04 ное 2009, 19:53 от sorsha_

# 192
Нещо ти куцат спомените.

Моите спомени изобщо не куцат...

Тогава не можеш да не си спомняш бригадата на онзи толериран Бригадир баш от онова време (на него аз пък не си спомням вече името), дето беше все на собствена "стопанска сметка" и работниците му получаваха според построеното, независимо колко големи бяха числата срещу, които се разписват при завършване на обектите. И работеха като фурии. Частната собственост можеше да се въведе много леко през разните форми на "аренди" и пр... точно като в случая с въпросния човек и чрез такива хора...

...Поне като иронизираш желаещите да ходят на църква не вади казаното от контекста...
Колебаех се дали имаш интересна гледна точка или искаш да се заяждаш, но сега все повече се налага впечатлението от заяждането...

Грешиш много. Точно теб нито ще иронизирам, нито искам да се заяждам.
Извинявам се, ако създавам такова впечатление.
Не мисля, че има какво да кажа повече.

# 193
  • Вън от пространство и време

Ходила съм всяка година точно на Великден в 12 през нощта - в София Подуянската черква или в черквата в манастира в Младост, както и в черквата в родното село на баба ми и дядо ми в ботевградско село. Наистина всяка година. Спомените ми датират от около 1970 година.
В "Александър Невски" пускаха само с покани, но и там имаше служба. Наш познат пееше в хора, от него знам.

Е, наистина по Коледа нямаше почивни дни, както и по Великден. Мая за питки и козунаци само с връзки можеше да си вземеш...

# 194
Коледа не се празнуваше, а се ходеше на работа  , респ. на училище.
Като те приемат в Комсомола те предупреждават, че ако отидеш на църква и вярваш в Бог ще те изключат, а по това време да те изключат от Комсомола си беше пагубно, не ми се навлизаше в подробности. Комсомолът организираше бригадите, ако си изключен - няма бригади, а ако не си бил на бригади изобщо нямаш право да се запишеш за новата учебна година. И много други такива извивания на ръце. Нямаше мърдане.
В училище редовно ни набиваха в главите, че религията се използва от упадъчните, лоши капиталисти, да държат в невежество и подчиненост бедните, като по този начин ги управляват. Иначе Бог не съществува, но едва ли не капиталистите са го измислили, за да властват над нещастните бедни и да ги тъпчат и мачкат и т.н. до безкрайност. Естествено е в такъв случай, човек да спре да ходи на църква, особено, когато е още дете, не му се иска да го мислят за застъпник на капиталистите. На църква съм виждала да ходят само най-възрастните бабички.
Толкова засега, че ще вдигна кръвното  Tired

Общи условия

Активация на акаунт