10 ноември 1989 г.

• 23 486
  • 442
  •   1
Отговори
# 300
  • Вън от пространство и време
Разбира се, че имаше частни фирми много преди 10 ноември,

Моля някой да ми даде пример за частна фирма регистрирана в България след 1946 г.  и преди февруари 1989 год. Подчертавам частна фирма, а не

работи и отчита продукцията си най-напред към ТПК „Дружба“, а след това към различни други предприятия.

# 301
Разрешаваха на инвалиди да извършват някаква частна дейност.

# 302
Е как да помня имена на фирми - била съм ученичка в последните класове все пак. На някои мои съученици бащите имаха частни фирми, тогава му се казваше часмак Simple Smile Имаше и частни кафета също.

# 303
  • София
Ганката, изрових го пустото постановление. в крайна сметка е 1987-ма.

"ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 35 на МС от 5.06.1987 г. за приемане на Правилник за колективната и личната трудова дейност на гражданите за допълнително производство на стоки и услуги
Обн., ДВ, бр. 48 от 23.06.1987 г., изм., бр. 17 от 2.03.1993 г.

ПРАВИЛНИК за колективната и личната трудова дейност на гражданите за допълнително производство на стоки и услуги
Утвърден с ПМС № 35 от 5.06.1987 г., обн., ДВ, бр. 48 от 23.06.1987 г., изм., бр. 92 от 6.12.1988 г., бр. 15 от 21.02.1989 г., бр. 37 от 16.05.1989 г., бр. 70 от 8.09.1989 г., бр. 33 от 24.04.1990 г., бр. 6 от 22.01.1991 г., бр. 23 от 22.03.1991 г., бр. 5 от 19.01.1993 г., бр. 17 от 2.03.1993 г., отм., бр. 99 от 16.11.1999 г., в сила от 16.11.1999 г. "

а трудово-производителни кооперации е имало винаги. те също са форма на колективна частна собственост.

п.п. ето ти и линк към статия за частника с 8-те деца от Младост, за когото писах вече.

http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=1501&sectio … id=5&id=00006

"Иван Кленовски е легенда в частния бизнес. Още през 1984 г. с писмената благословия на столичния кмет Петър Междуречки той си прави метална конструкция, в която започва да продава палачинки, кафе и пържени картофи. Така се пръква първият частник в България. Причината за благосклонната на властта към безпартийния труженик е проста - той има 9 деца.
През 1986 г. прави първото бистро в София в "Младост 2". Продавал торта гараш и по 4-5 кила кафе на ден. Инвестирал е 70 000 лева или долара (по тогавашния курс 1:1) в 5 заведения, които след това остават за общината. Сега води десетки дела с общината - за подкуп, за незаконно събаряне на заведение и т. н. Смята, че ще ги спечели."

# 304
И аз като чувам как се говори за това време в момента си мисля, че наистина става дума за различни епохи. Явно има някаква амнезия и фабрикуване на спомени. Разбира се, че имаше частни фирми много преди 10 ноември, освен това на църква можеже да се ходи не само в София. Май е хубаво всеки преди да дава мнение поне да пише през коя година е роден. Но пък смея да твърдя, че основните жизнени системи на организма на обществото ни функционираха, докато сега наблюдаваме тоталната им разруха.

1971, приятно ми е.

Подкрепям мнението на Хексе, че ненужно се изхвърляхме да развиваме тежка индустрия.
За чий....ни беше нужно?За да се пише в учебниците по география на кое място сме в света по добив на ненам си кво си? За да изнася КИНТЕКС оръжие за арабския свят, а после същите тези заводи през 90-те плюеха навън нещастни хорица, защото поръчките им рязко намаляваха? И те, като нищо неработили друго цял живот, се чудеха как да свържат двата края.

А Девня? Мъжът ми е един път в месеца там в командировка, няма такъв друг град, казва. ooooh!
Айде стига, моля ви се.

# 305
Тъпото е че теглеха парите на предприятия в които си е заслужавало да се инвестира и ги вкарваха в някакви безумни начинания като Кремиковци, Радомир и подобни.

# 306
...Моля някой да ми даде пример за частна фирма регистрирана в България след 1946 г.  и преди февруари 1989 год...

Може ли с цитат от най-новите учебници по история?  Laughing
Тия с критическите анализи и размазващи "игото на социализма" коментари.
Ето и критиката:

“Грижата за човека”
Умението на Т. Живков да задържи дълго властта се дължи в голяма степен и на социалната политика (Документ № 4). През декември 1965 г. ЦК на БКП и Министерският съвет излизат с постановление за повишаване жизненото равнище на народа през следващите две години, а през декември 1972 г. е приета дългосрочна програма. В изпълнение на тази програма се ускорява жилищното строителство, особено в големите градове и София (започва изграждането на жк “Люлин”, разширяват се жк “Младост”, “Надежда”, “Хаджи Димитър”), без обаче жилищната криза да намери решение. През 1973 г. са повишени някои заплати и пенсии; минималната заплата скача от 65 на 80 лв. През 1974 г. се въвежда социална пенсия по старост. Осигуряват се важни предимства за работещите майки. В средата на десетилетието в цялата страна се въвежда 5-дневната работна седмица. През 1972 г. се забранява частната лекарска практика. Държавата дотира здравеопазването и образованието и широките социални програми предлагат придобивки, които дори невинаги съответстват на реалните икономически възможности на страната. Липсата на инфлация и стабилните цени и доходи на населението стимулират консуматорските нагласи. Икономиката на държавния социализъм обаче трудно може да ги задоволи и да преодолее състоянието на постоянен дефицит. През 70-те години все по-голяма роля добиват личните стопанства, в които селяните и част от градските жители произвеждат селскостопанска продукция. Тази политика на “самозадоволяване” осигурява снабдяването на градовете и повишава селските доходи. Целта е да се разшири частното производство в трудоемки области като зеленчукопроизводство, овощарство, животновъдство, производство на мляко и яйца, без открито да се признава връщането към него.
В края на 70-те години властта в България изглежда стабилна, но ходът на събитията във вътрешен и международен план скоро променят тази картина.

Странно, като са "забранили частната лекарска практика" през 1972 г., каква практика е имало преди това? И всъщност - защо е забранена? Щото се въвел принципът "държавата  дотира здравеопазването и образованието и широките социални програми предлагат придобивки" "Нечовешко" наистина  Laughing

Казвам го, да ти услужа, щото виждам, че търсиш информация.
Само че, пак повтарям - първо е редно човек без спомени да седне да прочете историята и после да плонжира по форуми. Само така ще се ориентира кой факт в каква конкретна историческа ситуация и време е станал. Не да пита що като римската империя е била толкоз велика например, не е завладяла Египет с крилати ракети, ами са джапали пеша.

# 307
Липсата на инфлация.....От 1975г. до 1989г. левът се обезцени 3 пъти спрямо герм.марка! Тодор Живков се задържа не заради соц. си политика, а заради ченгетата, които го крепяха! Можем да си спомним за Горуня, за Иван Башев, за Георги Марков....
Още през 20-те са създадени първите кооперации на село и са се появили първите трактори и комбайни-американски, а не съветски. През 50-те беше електрификацията на село, а едва около 1970г. водоснабдяването.
5-дневната работна седмица е започнала да се въвежда първо в САЩ през 30-те. Тогава пак там са построили първите аутобани.
Дайте все пак по-обстойно да обсъдим това, което ни се случи след 10.11.1989г.! Аз започнах снощи, включете се и вие.

Последна редакция: чт, 05 ное 2009, 11:51 от vl

# 308
Аз обаче не питах за критически анализи а за конкретна "частна фирма", регистрирана в България между 1946 год. и 1989 год. До тук ми бяха дадени примери за хора работили по индивидуални планове към различни предприятия и за предоставени търговски обекти под аренда.

А ти, Холограма, само общи приказки приказваш и отричаш всички неоспорими факти, които не ти изнасят. Като например че Гърция тръгва от много по-ниско ниво на икономическо развитие след Втората световна война, а през 1989 година там стандартът на живот е много по-висок от нашия. Западна Германия и Източна Германия тръгват от почти еднакво ниво на развитие, а през 1989 г. къде е едната и къде - другата? И си мисля, че ако в България бяха влезли не съветски, а други съюзнически войски и не ни беше наложено "игото на социализма", сега гърците щяха да идват на гурбет у нас.

Дай поне един факт за област - икономическа, социална, стандат на живот и т.н., в която през 1989 год. "свободна и богата" България да превъзхожда европейските страни, които не са преминали през "игото на социализма".

Само така ще се ориентира кой факт в каква конкретна историческа ситуация и време е станал.

И ако може с конкретен цитат да ми дадеш пример къде имам грешка кой факт в коя конкретна историческа обстановка е станал.

Последна редакция: чт, 05 ное 2009, 12:06 от Gankata

# 309
...Дай поне един факт за област - икономическа, социална, стандат на живот и т.н., в която през 1989 год. "свободна и богата" България да превъзхожда европейските страни, които не са преминали през "игото на социализма"...

Ганка,
Като видя, че си прочела поне един урок по история - напр. кога е започнала Втората световна война и кой я е започнал, какво е "репарации", какво е "национална катастрофа", колко са в историята ни, кога са и кой ни е вкарал в тях..., като покажеш, че си чела поне една "Градушка", "Земя", "По жътва"..., като дадеш знак, че знаеш що е "Студена война", кой я е започнал..., като видя, че правиш разлика между епохите..., тогава си велкоме да ми задаваш уточняващи въпроси и да си говорим по същество.

До тогава - пиши си. Който те приема за достоверен исторически източник, да чете анализите ти. На мен не ми пречиш.

ПП А да - важно ми е и да знам като прочетеш поемата "Септември" за кой септември ще си помислиш  Laughing

# 310
  • Варна
Холограма, залягала си над историята в училище, браво.
Обаче Gankata ти зададе конкретен въпрос, на който ти не отговори.  Thinking

# 311
Като видя, че си прочела поне един урок по история - напр. кога е започнала Втората световна война и кой я е започнал

Ами аз видях че според теб Втората световна война е започната от "един ненормалник". Значи може би аз трябва да ти препоръчам да прочетеш какви преговори са се водили межди този ненормалник и другия ненормалник (пардон, може би ти смяташ другаря Сталин за избавител на България от игото на черния капитализъм) в периода март - август 1939 год. Да прочетеш какъв договор и с какви клаузи се е подписал между тях през август и какво точно става през септември 1939 год.

# 312
Може би пак ще пускаш рекламата на Хитлер?

# 313
Що извърташ нещата? Тя ти зададе конкретен въпрос.

# 314
Много изкривихте посоката на темата нещо. Идеята май беше да правим анализи, не да се караме и да спорим.
Пак казвам: нито преди, нито след беше хубаво. Сега е крайно време да намерим това хубаво и да го приложим. Щото кучетата си лаят, кервана си върви...

Общи условия

Активация на акаунт