Платеното майчинство- 9 месеца,а не 12?

• 4 235
  • 60
  •   1
Отговори
  • У нас
Момичета ,много скоро разбрах,че новото правителство е променило срока на платеното  майчинство (90% от раб.заплата) от 12 месеца на 9м .Публикувано е вече и в държавен вестник,не мога в момента да цитирам кой брой.Сега съм в чуденка ,като е променено по този начин означава ли ,че работеща майка след навършване на детето на 9 месеца може да получава половината(120 лв) от минималната работна заплата към своята заплата както до сега беше ,но при навършване на 1 годинка? Питам ,защото съм пряко засегната от този факт ,а и може би има майки ,които са в същото положение.

# 1
  • Монтана
Това нещо не е вярно 90% си е все още за 1-вата година.

# 2
Няма промяна в Кодекса за социално осигуряване!!!!

# 3
  • У нас
Смея да твърдя,че го научих от достоверен източник( как прозвуча?).В края на месеца ще подам заявление и ще ви информирам има ли истина в този факт  Naughty

# 4
променят се еднократните помощи за близнаци - вместо 1200 ще взимат 600
а майките студентки няма да имат еднократна помощ в размер на 2880

Това-за 9м не съм  чула да го връщат.

# 5
а 1 година как се считаше от илизането по майчинство или от раждането?? newsm78 Че забравих.
Мисля, че ако имаше такава промяна щяха да кажат по всички медии.

# 6
  • София
а 1 година как се считаше от илизането по майчинство или от раждането?? newsm78 Че забравих.
Мисля, че ако имаше такава промяна щяха да кажат по всички медии.
Би трябвало да е от датата на раждане.

# 7
До първата година на детето получавах...т.е. октомври получих пълно, но то ако не се лъжа е за септември, а сега получих едни странни 44.44 лв., които не знам как така ги сметнаха... не трябва ли да получа 240 лв?
А за майките студентки сигрно ли е? Sad По-добре да не го бях разбирала, толкова се зарадвааах като разбрах, а сега ми подкастриха крилцата Sad

# 8
Цитат
До първата година на детето получавах...т.е. октомври получих пълно, но то ако не се лъжа е за септември, а сега получих едни странни 44.44 лв., които не знам как така ги сметнаха... не трябва ли да получа 240 лв?
Elichka_mama, тези 44.44 лв. са за дните от началото на октомври до термина ти. Трябва да получиш и сумата от 240 лв.

# 9
Цитат
Elichka_mama, тези 44.44 лв. са за дните от началото на октомври до термина ти. Предстой ти да получиш и сумата от 240 лв.
Peace Благодаря за инфото...

А за студентките сигурно ли е? Дали някоя от вас знае?

# 10
И аз мисля,че няма промяна в кодекса.Все още "тавана" се взима до навършване на 1 година на детето,тоест от неговото раждане до годинката.

# 11
Смея да твърдя,че го научих от достоверен източник...

Ако имаше такова нещо със сигурност щеше да стане достояние на медиите и да го знаем.
Все пак, ако прецениш, пиши ми на лс повече за този източник, за да проверим информацията ти.

# 12
  • София
Явно "достоверният" ти източник е злоупотребил с положението (достъпа до информацията) си и пуска неверни слухове. Дори и да има такива намерения засега не е факт. Най-малкото такава промяна би била отразена в бюджета за следващата година, който бе предмет на широко обсъждане предните дни. Дори и да не гледаш новини, можеш най-малко да потърсиш инфо в нета, преди да пускаш бомби във форума!

# 13
И аз не съм чула да намалят платеното (90%) майчинство.
 А иначе 1-та година е не докато детето навърши 1 година а се смятат 365 дни от датата на термина. Ако си родила по-рано тази 1 година ще ти изтече след навършване на 1 година на детето, а ако си преносила (така беше при мен) - още преди на навърши детето 1 година ще минеш на майчинство от 240 лева. Дано съм го обяснила правилно.

# 14
А аз като раждам със секцио в средата или края на декември искам да попитам от раждането ли започва да чете платеното майчинство или от термина?И още нещо тези болнични - 45 дни преди термин не се губят в този случай, пак си ги изплащат нали?

Общи условия

Активация на акаунт