Орхидея - 2

• 140 198
  • 736
  •   1
Отговори
# 210
Оф и аз да се оплача,нещо имам и аз напаст помоите орхита,за 2 дена една загни ,направо и изпадаха листата и се разложиха,що за гадост е това,много бързо ги повлече и заразата се разнася ,забелязах че на друга с токущотръгнал цветонос се е пренесло.цветоноса изгни,разложи се,,,отчаях се направо,а са толкова много ,неискам да изпукат...засега нещата са под контрол,отделила съм ги,дано няма повече жертви  че... Thinking Tired

# 211
Дали някой не е чел или виждал нещо подобно?

newsm78 re ge не знам дали ще помогне особенно,но виж  тук http://self.freeforums.org/orchidaceae-t672.html  дали няма да намериш нещо,което да помогне.Паразити и заболявания е по-надолу на страницата,ако загубиш търпение към цялата Grinning

# 212
nadi666 
Дано не бъркам ,мисля че беше към 17 лева !
Момичета какво се случва с вашите красавици ,много неприятно , аз се натъжих  Sad от това което чета за жалост не мога да помогна  ,може да се консултирате с някой агроном ,има такива в агроаптеките !

Последна редакция: пт, 04 дек 2009, 21:55 от FEN

# 213
  • Варна
И аз взех да изпадам в ужас, зимата май се оказва голямо изпитание за орхидеите, а още не е дошла Whistling Май ще изчакам до пролетта преди да правя нови попълнения. Дано да спре епидемията при засегнатите.

# 214
момичета
бързам да ви пиша че на Кауфланд явно е имало ново зареждане на фалчета. Вероятно от вчера... Имаше около 10 саксии все в атрактивни разцветки, бяха в много добро състояние на цена от 14.99, не от огромните но от тези големите цветове,а не тези дето им викам полумини. Имаше бели с розова среда, цълти с розова среда, жълти с розов ореол, жълти с розови раета. На някои имаше по едва две изсъхнали пъпки но на тази цена това не може да се вземе под внимание.

Танче уплаши ме с това което писа, много съжалявам. Моля те постни снимки да видим какво е. Както и моля Нади за същото.  Аз тази болната орхидея я имам от 8-9 месеца, и все съм я поливала с всички, гледах оглеждах но не виждам за сега по другите симтоми. Явно и на тази симптомите се развиват бавно . прегледах сайта благодарности на Шошка но не намирам нищо подобно на моето- няма гниене няма мухли просто има като златистосребриста текстура върху листото. Изолирам я в поливането и ще я следя. други признаци на болест не виждам  освен това по листата и че няма нови корени но старите са пуснали зелени връхчета.

# 215
  • София
Нади, много лошо, но разказаното от теб ми е познато. Така започна и при мен.  Cry За съжаление тръгна и по останалите, въпреки , че ги отделих. Засегнати са най-вече фаленопсиси и дендробиуми. Милтонията има все още добър вид, макар че също е от тази стая. за момента не съм видяла проблеми при останалите цветя, а те са: мадагаскарски жасмин, бенджамин, още един вид декоративен фикус, червена детелина, маранта, спатифилум и хамедора. Времето ще покаже и за тях....

Ето онагледявам със снимки:

Най-напред от долната страна на листата се получават жълти леко грапави петънца:

После петънца се получват и отгоре:

Или в края на листото както и цялостно пожълтяване:

Някои корени също имат петънца:

Розетките потъмняват и загниват. Показаната е по-малко засегната. Другите са съвсем черни.

А ето как изглеждат и падналите листа:

Другите няма да ви ги показвам. Остава само изгнила розетка и доста хубави на вид корени. На предпоследната снимка се вижда и чисто новото листенце, но не знам има ли смисъл да я пазя като е носител на зараза  Sad.

И в софийския Кауфланд вчера видях много интересни разцветки, но аз ще се въздържам дълго време от покупки.

П.П. Да добавя, че развитието на болестта е различно - някои се борят дълго време, а някои буквално за 2-3 дни остават без нито едно листо Sad .

Последна редакция: пт, 04 дек 2009, 18:44 от tania67

# 216
Здравейте момичета, показвам снимки на коренчетата да си кажете компетентното мнение.
Това зеленото от вътре на саксията предполагам , че се е получило от честото поливане в началото, дано да не е болест  Praynig
не успях да снимам на дневна светлина за това снимките са малко кофти.
Дано и вашите орхидейки оздравеят, поздрави на всички   bouquet
http://bunny77.snimka.bg/hobby/orhideq.449401.16245210

# 217
  • София
bunny77,  това се случва често и до колкото знам не е болест.

Не знам какво се прави в такъв случай, но аз бих купила нови кори бих измила хубаво саксията и бих настанила орхидеята в новите кори  Peace
_re_ge, благодаря много за информацията за цветарника. Не знам дали в София има такъв магазин, но ще погледна в нета, защото точно такъв цветарник ми трябва  Hug Ще се включа малко по-късно с разказа за опита ми с керамзита.
dani20, благодаря и на теб за информацията за цветарниците!   bouquet

Момичета, много съжалявам за ужаса, който изживявате покрай болните си растения! Надявам се да не се дават без бой!  Hug

# 218
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
ето и моите попълнения към списъка на загиналите  Tired
такова беше преди месец, а такова е сега  Tired падна надолу и почти загина за по-малко от седмица. почти нямам надежда, но ...

на фона на последните няколко поста ми е малко криво да се хваля  Blush

минито ми (treasure orchid), но каква  Thinking и аз не знам. И подаръка от половинката  Wink

# 219
tania твоето ми прилича на такова...Бактериите които причиняват гнилостни процеси, могат да нападнат растението в която и да било негова част - листата, корените, булбите и от там да се разпространят навсякъде. Много често тези бактериални инфекции се появяват, когато има задържане на вода и/или ако средата на отглеждане е изключително влажна и слабо вентилирана, изключително бързо се разпространяват между растенията поставени едно до друго. Ако забележите някакво загниване по листата, но най-вече върху булбите, винаги обръщайте особено внимание и прегледайте изключително добре, особено притеснително е ако то видимо нарастне в рамките на един ден. Тогава трябва просто да вземете растението, да елиминирате засегнатите части и да го оставите на ново място, с по-ниска влажност и по-добро проветрение.
  Да не би при пулверизация да имаш задържане на вода в розетката?Аз между другото забравих да ви кажа,че изобщо не пулверизирам само отвреме навреме с влажен памук им забърсвам праха,а ако е много топло и все пак реша ги пръскам отдолу на листата и ги оставям хубаво да се оцедят,защото ме е страх точно от това задържане на вода в розетката.Задържане на вода се е получило и при bunny77,но не съм много съгласна с бялото лале,че трябва да се пресади.По-скоро бих оставила саксията без кашпата на по проветриво място и по светло и ще я полея чак като корените станат светли и пак ще си я върна на мястото,но все пак това си решение на bunny.Просто  ако водата остава може да доведе до гниене, листата жълтеят и се петносват. Както и при останалите растения е по-добре да са жадни, отколкото да бъдат удавени във вода.
 goody sorry за жертвата и честити нови:)Лек ден на всички  Hug

# 220
  • Варна
Да, при Таня и при Надя и аз съм склонна да предположа, че се касае за бактерия - растенията както изглежда просто изгниват, и то с голяма скорост Sad Доколкото разбирам от статията, която беше постната по-горе, вирусите не събарят растението толкова скоростно, може би при Реге обаче е точно вирус, не е бактериално според мен. Реге, ако искаш пусни снимките във flowersnet, ето в тази тема примерно: http://forum.flowersnet.info/viewtopic.php?f=48&t=301
И аз бих ги пуснала, ако не ти се занимава. Честно казано много ми се иска да разбера какво е това чудо.
За пръскането - и аз не пръскам изобщо. Лятото пръсках въздушните корени, но много внимавах да не мокря листата. Точно от страх от загниване. Таня, четох, че при гниене предизвикано от бактерии помага пръскането или ръсенето с антибиотик, какъвто и да е. Пробвай при по-малко засегнатите, може и да помогне. Вземи от аптеката някой по-евтин и широкоспектърен и ръси на воля, няма какво да се губи, а току виж имало ефект.
Goody, твоята пък изглежда просто изсъхнала, не знам какво да предположа като причина... защо се гътват така внезапно тези цветя  Tired

# 221
  • София
shoshka, при мен може да е всичко друго, но не и нещо, причинено от влага и вода. Всъщност не пръскам с вода изобщо. Докато пръсках с импровизирана пръскалка се случваше, но по-късно мъжа ми купи специална пръскалка под налягане, която за мен не е изобщо удобна и пръска много и просто спрях. Поливането също е изключително рядко. До скоро беше на 2 седмици, а последния месец на 3  Embarassed. Но е факт, че са засегнати само в едната стая при условие, че се гледат по еднакъв начин. Единствената разлика е, че поради големия им брой се налага да ги поливам в различни дни. Освен това розетката е последната, която се засяга. Винаги започва от долната страна на листата.

Месечинке, може да пробвам с антибиотик. Наистина няма какво да се губи.

# 222
  • София
Ето го и обещанията разказ за пресаждането на едната ми отхидея в Керамзит или иначе казано "Полухидропонно (semi-hydroponic) отглеждане".

Може би най-важното в случая е, че я пресадих, защото корените й ми изглеждаха страшно загнили, което после се оказа самата изтина.
Четох в интернет, че Керамзита е някакъв вид глина изпечена на гранулки, наскоро разбрах, че има и размери и за различни растения се препоръчва различен размер. Това, което е хубавото за орхидеите е, че между тези "топченца" остава достатъчно въздух, че да се отцеди водата и да не загниват корените като в същото време всяко топче е поело влага и леко полеко се "изсушава" като изпуска влага за растението.
За керамзита са характерни 2 неща:
   1. В тази глина няма никакви хранителни вечества за орхидеята, затова винаги трябва да се полива с тор, като на 3-4 поливания се слага само вода за да си почине растението.
   2. Начина на поливане не е с характерното топене на цялата саксия за определено време във леген с вода.
Когато растенията са в керамзит се прави резервоар - външен или вътрешен, така че най-долния слой на глината да е винаги във вода.
На който му е интересно може да разбере повече от първия пост на тази тема за да не го копирам тук и да стане някакъв гигантски пост. http://forum.flowersnet.info/viewtopic.php?f=79&t=2344

Ето как изглеждаха корите, в които беше орхидеята ми, според мен са си добре и не знам защо корените бяха така изгнили, може би от повече поливане.

Това са корените, които напрактика издърпах от сърцевината(жилката) на коренчето.

Така изглеждаше растението след моята намеса, като искам да отбележа, че отрязах доста голяма част изгнили корени, а имаше и останали на някои корени само въпросните обвивки, които аз "издърпах".

Това е чувалчето Керамзит - купих го от Бриколаж в София. Имаше разфасовка от 1 литър и от 5 литра, аз взех 5 на цена около 6-7 лева. Ориентировъчно мога да кажа, че до сега имам 3 орхидеи пресадени в керамзит и съм използвала около 1/3 от чувалчето. В магазина не ми споменаха за различните размери на "топченцата" глина, защото имаше само този вид, но мисля, че е универсален.

Сега започват снимките на самото пресаждане, като искам да подчертая, че аз съм изпуснала една от стъпките, която наваксах в последствие, а именно, че трябва 24 часа преди пресаждането керамзитът да се накисне във вода и да престои. Аз натопих цялата саксия с вече пресаденото растение за 2 часа във вода + тор.

В началото се слагат поне 2 пръста гранулки плътно и се внимава, когато се сложи орхидеята корените й да не стигат дъното на саксията, защото тези най-долни 2 пръста ще са постоянно във вода и корените ще загният.

В момента торя тази орхидея с жълт кристалон и ми се струва, че й понася много добре, защото саксията е пълна със зелени връхчета.

В момента в чинийката винаги има вода, която доливам през няколко дни, когато видя, че е намаляла. Това е въпросният външен резервоар и за сега вече 3 седмици нямам проблеми.

Благодаря за търпението, че ме изчетохте.   bouquet

# 223
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Party Страхотно!
съ ссигурност ще опитам и аз. все някоя от бъдещите ми придобивки ще има нужда от такова съживяване  Laughing нали все преоценени си купувам

# 224
Не ми харесва темичката да е на трета страница ,днес се срещнахме с : _re_ge ,ех" орхидеоманките "се надушваме отдалеч,
а момичета дано проблемите с красавиците ни да се разредят  Peace

Общи условия

Активация на акаунт