Орхидея - 2

• 140 191
  • 736
  •   1
Отговори
# 195
  • Варна
Това е моята единствена красавица с цвят,останалите са прецъфтели и поудавени надявам се да се съвземат.http://eelleennaa.snimka.bg/flowers/cvetya.449437.16207782

# 196
Здравейте момичета, влизам тук с молба за помощ  Praynig
Имам орхидея от близо месец, но аз съм от пишман цветарките и сухо цвете ще загине при мен  ooooh!
Та ще ви покажа снимки на моята орхидея да ми кажете дали вече е загинала или още има шансове да оцелее
http://bunny77.snimka.bg/hobby/orhideq.449401 до края
снимките не са много добри и не знам дали си личи , че цветчетата и са увехнали а не бяха такива като ми я подариха .

# 197
  • Варна
bunny77, здравей Simple Smile
Това, че орхидеята прецъфтява не означава, че загива, няма цвете, което да не прецъфти рано или късно Wink Листата ми изглеждат добре, но ако можеш извади я от тази керамична кашпа, защото корените не се виждат и снимай прозрачната саксия. Как я гледаш и най-вече как и колко често я поливаш?

# 198
  • София
bunny77, добре дошла!
На мен ми изглежда добре растението като виждам листата и малка част от корените. Иначе цветчетата по този начин вяхнат - нищо плашещо!

# 199
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
имам си нова придобивка  Blush  мини фалче - прецъфтяло, преоценено, но добричко  Hug
но старите ме тревожат  Confused някакви вяли, леко провиснали, а си бяха толкова  добре на балкона през лятото  Tired

# 200
Благодаря ви месечинка и white HugЗдравей и добре дошла bunny77  bouquetОрхидейката ти и според мен е започнала просто да си прецъфтява и явно е новичка,което си личи от панделката.Месечинка е права извади и я снимай да и видим коренчетата.Ellia душичка Simple Smileмного поливаш...Най-лесно се разбират орхидейките кога са жадни по коренчетата.Ако са тъмни зелени значи не иска вода,станат ли светло сиво зелени натапяш саксийката в престояла водичка от предната вечер и държиш докато си променят цвета.Казах вече,че мойте ги поливам на седмица,но ти ще си прецениш твоята на колко време.У вас може да е по-топло:)
Споделих,че не съм голяма цветарка, но вече 4г си ги гледкам по този начин и ми вървят добре.Само 2 замръзнаха не по моя вина.То ако не ми вървят,дали ще ми вземат 4 наведнъж Simple SmileЩе бъда  #2gunfire  #Cussing out и оваляна в катран и перушина  Joy Joy
Goody честито ново фалче.Снимай и ти да гледаме:)
Лек и спорен ден на всички Hug

# 201
Здравейте момичета, благодаря за отговорите и съветите   bouquet при първа възможност ще снимам коренчетата да ги видите и пак да ми кажете дали ще я бъде моята орхидейка. Изчетох доста тук в темата за поливането и разбрах , че много съм сбъркала.
Първите дни я поливах доста често а не е трябвало  Tired и като че ли има изгнили коренчета но има и такива които изглеждат добре.
За жалост вече не останаха цветчета , за два дни изпадаха всичките  Sad сега съм махнала и кашпата и панделката и стърчат две пръчки които хич не ми вдъхват доверие но времето ще покаже . Поздрави на всички   bouquet

# 202
Най-накрая намерих време да се включа.
Shoshka искам да споделя с теб за две от моите орхидеи,които пуснаха детки и тази есен ги разделих,като ме хванаха лудите. Едната я изчаках да наедрее доста почти се изравни с основната и понеже започнаха да пускат само листа реших ,че е дошло времето да ги разделя.Сега и двете са с цветоноси. Втората орхидея пусна две детки.Изчаках ги да си пуснат поне по 4-5 корена и тогава пак ги разделих,бяха започнали също да пускат само листа.Едната детка загина,но втората сега пуска листо и ще бъде с три листа. Така,че според мен,когато прецъфти орхидеята , детката пусне достатъчно корени и саксията не е достатъчно голяма е по-добре да се разделят,защото иначе си взема от силата.
Бяло лале в понеделник ходих до Баумакса и си купих 2 орхидейки на цена от 9,99 лв.,които са леко прецъфтели (имат по 3 цвята).
Точно срещу касите има плотове на които орхидеите са по 15 лв.,но от касите в ляво има два щендера.На единия са по 9,99 лв., а на
другия по 7 лв.,тъй като са доста прецъфтели и имат останали по 1-2 цвята,но все пак можеш да се ориентираш какъв е цвета.
re-ge благодаря ти много.На цимбидиума хич не му обръщам внимание ,бях го зарязала,защото ме дразнеше,не искаше да цъфти.Поливах го вежнъж на седмица,та дори на 10 дни,но прочетох ,че трябва да се полива по-често и започнах на 4-5 дни. Листата му са ужасни,връхчетата им са покафенели. Седеше в неотопляема стая,но сега го преместих и е при температура 16-18 градуса.Може това да е стимулирало цъфтежа,не знам.Обещала съм снимки (ох ,кога ли ще ги кача).

# 203
  • София
Дани, много ти благодаря за ценната информация!  Hug
Май ще намина до Баумакс да се самозарадвам с нещо, че вече и бялата ми орхидея няма цветчета, а само една пъпка, която не знам дали въобще ще цъфне.

Edit:
Аз започвам търсене на цветарник в София. Трябва ми нещо с поне 8-9 поставки за саксии и ако може да е висок, а не широк. Ще се радвам ако някоя от вас забележи подобен някъде да ми сподели   bouquet

Последна редакция: чт, 03 дек 2009, 20:21 от White_tulip

# 204
В Баумакса има, като отидеш ги разгледай, няколко вида са.

# 205
Здравейте момичета ,вчера бях в Метро ,има орхидейки около десетина  ,но не съм особенно впечатлена ,преобладаваха тези със зеленикави цветове и  не са много едри цветовете , който иска може да погледне !

# 206
Здравейте момичета ,вчера бях в Метро ,има орхидейки около десетина  ,но не съм особенно впечатлена ,преобладаваха тези със зеленикави цветове и  не са много едри цветовете , който иска може да погледне !

Цената им каква беше?

# 207
Здравейте момичета

Бяло лаленце - ти все мълчиш и не пишеш нищо за керамзитното отглеждане, моля те сподели принципи, правила, от къде да се набави материла, какви за плюсовете, ей така от интерес ще го прочета с голямо удовоствие, пък и ще ни е от полза в темата.Аз си купих цветарник от верига Алати, с 11 гнезда, сякаш съм виждала и по високи, но нямаше в наличност. Цена- 17 лева. снимка тук

Тилде- за дендра, принципно можеш да го гледаш при всякаква температура но ако не се осигури застудяване няма да има образуване на цветни пъпки. доколкото разбрах иска застудяване до 11 -13 градуса, при такива температури почти не се полива. Трябвало много точно да се определи границата между застудяване и умаряне, защото ако не прецениш можеш да го загубиш. Аз моят го поставих на междуетажието, в надежда, че температурата там няма да пада по 10 градуса, но ако навън стане -20 ще му мисля. докато беше топло леко поливах веднъж на две седмици, сега ще поливам веднъж на месец и то още по леко. Ще видим как ще се отрази тази терапия. Така че просто огледай корените, пресади ако се налага и решавай какво ще правиш.

Месечинке вчера бях на Билата- няма ново зареждане, пък няма и преоценени и  цени от 20 лева хапят малко, пък било то и за холандски фалчета среден размер, а не немски или английски.

Фенче с огромно удоволствие ще ти чесна от триръбата млечка. Драсни ми на лични за уговорка.

Елиа добре дошла отново - винаги ще помогнем със съвет и опит.Коригирай поливането, както и торенето ( и като честота и като количество ) . Принципно жълти трябва да са само вътрешните корени, които не виждат светлина. Разгледах снимките ти, поне на тях всичко изглежда ок, сякаш не си успяла да ги удавиш и ще ти цъфнат пак бъди сигурна.

Бъни присъединявам се към написаното преди мен, и добре дошла.

Голди, честито мини, хайде дано ти цъфне, моето нещо се опъва, но си мисля защото е в сфагнум, все се чудя дали да не го пресадя , иначе пуска нови листа, нови коренчета, но само това.

Дани20 страхотно споделяне за цимбидиум,а може би именно това е задействало - подходящото време с разлики в температурите и приспиването и после поливането. На него принципно сега му е сезона за цветоноси а за цъфтежа декември- февруари.

Шошка - чудя се на кой ще му дойде на ум да гледа фалче по този начин. Това не е симпоидален ( енциклия, епидендрум) а монопоидален тип и се отглежда по едно растение . В книгата ми настойчиво съветват ако има детка подобно растение то тя да се отдели докато е млада и корените няма да се наранят при разделянето. Честити ти нови фалчета, жълтата с раета ми е фаворит.Което споделяш за отглеждането правим всички тук, а то е че много не им треперим, и стигнахме до извода че много са непретенциозни, стига да не ги уморим от любов и преполиване...

Аз имам фалчета от почти всякъде във Варна и съм нямал проблеми с умарянето, само с цъфтежа но все дават цветноси едни по рано други след по дълга почивка. може и да е защото не жонглирам много с кристалони, обаче като натрупам опит ще започна и това. Милсех че се справям добре НО за пръв път фалче ми е болно и от активното четене стигнах до извода че вероятно е или бактериално или вирусно заболяване.На долната част на листата се получава нещо като златист или сребрист налеп, даже не налеп а просто сякаш се променя структурата/текстурата на листото, става някак твърдо и чупливо. Купих лактофол за гъбички и други и пръсках, но от това което  прочетох разбирам, че ако е наситина бактериално или вирусно, не мога да го спася и ми е много жалко. виждам че има много корени, има и удължени стари корени,но не пуска нови и това за мен е знак отново че нещо не е наред.

Дали някой не е чел или виждал нещо подобно?

Последна редакция: пт, 04 дек 2009, 13:11 от _re_ge

# 208
  • София
_re_ge, не знам какво е това, но ако е вирус го отделяй веднага и го поливай в различен съд, който да дезинфектираш. Аз не случайно не пиша напоследък. При мен е трагедия. Домъкнали сме с нещо вирус. Четох, че всяко растение може да го носи в себе си и при неблагоприятни условия да се прояви болестта, а един стрес от новото място си е точно такова условие. Не знам от съжителството или от поливането заедно, но в едната стая всичките орхидейки са ми вече покойници или тръгнали на там. Пробвах да режа листа на по-малко засегнатите и да ги отделям в друга стая, пръсках с лактофол против болести - нищо не помага. Заразата се разпространява невероятно бързо. Засега в другата стая/т.е. половината орхидеи/ са добре и всички са с цветоноси, но не знам до кога. Случвало се е заедно да ги поливаме преди месец. Може и те да са заразени. На всичкото отгоре има 2-3 от доказано заразените, на които им тръгнаха нови листа. Жал ми е да ги изхвърля, а дори и да се възстановят, мисля че завинаги ще са носители на вируса и биха заразявали всяка нова.

Дано не ви се случва никога такова чудо  Cry!

# 209
  • Варна
Ох, мацки, какви са тези истории с вашите орхидеи ooooh! Много гадно наистина. Във flowersnet бях попаднала на някаква тема отпреди година-две, където всички се оплакваха от някакъв мор, имаше хора, дали десетки жертви, ужас. Реге, нямам представа какво е това чудо. Ще трябва да поровя и аз да прочета по въпроса, нито знам как се пренасят вирусите, нито доколко са опасни. Но все си мисля, че ако се прехвърлят от едно растение на друго, става с близък контакт, напр. общо поливане, а не просто престой в една стая... Аз моите вече ги поливам една по една, сменям водата след всяка, за да избегна по възможност плъзване на болести. Купих си едно домакинско мерително канче от литър, такова едно по-нисичко, пък по-широко, точно един номер по-голямо от саксиите и в него си наливам вода, и торта си разтварям - със спринцовка от най-малките установих, че балансираната тор се разрежда горе-долу 1 кубик на литър.
Таня, а какви бяха признаците при теб, какво им стана на орхидеите? И само по орхидеите ли има поражения?

Общи условия

Активация на акаунт