Орхидея - 2

• 140 185
  • 736
  •   1
Отговори
# 180
  • Варна
White_tulip  и  FEN ,благодаря ви.Искрено се надявам да я спася.Почти са прекъснати корените,но новите и цветоноса всеки ден нарастват.Дано се пребори,защото е много красива.Ето една снимчица отпреди.
http://media.snimka.bg/2446/011148131.jpg
mari45,
на мен ми се струва, че ще оцелее. По някаква причина старите корени са изсъхнали или изгнили, но отгоре щом си растат нови, значи има сили. Само наблюдавай основата да не вземе да гние и да се пренася нагоре, иначе както гледам, новите корени са силни, скоро ще могат да я изхранват.

# 181
Добре де,Месечинка,как ще я изхранват от въздуха?Аз не съм много в час.А много ми е скъпа тази орхидея.Бях писала преди,че я крепих от Германия в краката си цели 2000 км.

# 182
  • София
Добре де,Месечинка,как ще я изхранват от въздуха?Аз не съм много в час.А много ми е скъпа тази орхидея.Бях писала преди,че я крепих от Германия в краката си цели 2000 км.

Mari45, не случайно се гледат в кори, а не в почва. Те само поддържат влага около корените. В природата орхидеята се захваща за някое дърво и се храни от влажния въздух около нея. Затова и торенето в домашни условия е много важно, защото няма от къде другаде да се храни. Пулверизирай ги по-често, за да не изсъхнат и няма проблем, че са извън корите. Все пак внимавай да не изгният от много пръскане.

# 183
В естествената им среда фаленопсисите са епифити - растат по дърветата и си взимат необходимите хр. вещества от въздуха. Растенията са наклонени настрани, за да може бързо да се изтича дъждовната вода, като попада м/у листата. А и вятъра помага тя да не се задържа там. Как оцеляват в нашият въздух е неизвестно Laughing
Борци са,ще оцелее и твоята:)Аз една от охидеите си 2 пъти я събарях.Първия път беше дело на мъжа ми #Cussing out #2gunfireГоркия в чудо се видя,че чак и ревнах  Crossing Arms се 3 дена  JoyПосъбрах разпилените кори и ги наблъсках обратно.След няколко дена се направих на най-голямата чистница,старателно изместих цветарника да не бутна нещо докато мия прозорците и о чудо  #Crazy #Crazy...Този ми ти цветарник като хукна нанякъде..изпопада всичко,съответно и орхидейката.Ама нали съм си аз и си бях самичка,не ми даде сърце да си се скарам  Twisted EvilВ крайна сметка отново набутах корите,казах и че няма да се занимавам с нея щом не слуша,полях я малко и...Сега продължава да си расте и хич не и пука.Новата майка се развива а и на старата имам цветонос и с нетърпение чакам да и видя цвета,тъй като в магазина беше преоценена и едва ли не се бяха приготвили да я метнат в контейнера.Та борци са не се отчайвай Naughty

# 184
  • Варна
Като пораснат още малко новите коренчета сами ще се насочат към корите. Може да пробваш лекичко да ги опръскваш въздушните, но трябва да закриваш стъблото с нещо, да не се мокри и то. Моята преоценена беше така - взе да си пуска много нови корени и в момента поне 4 от тях са забити в корите, останалите си стърчат нагоре. Но тя все пак имаше и стари.  Аз не виждам добре на снимката, но ми се струва, че и твоята има поне един стар корен, който е жив?

# 185
Благодаря ви,shoshka и  tania67.Дано се спаси.Месечинка виторога ,май няма здраво коренче,но новите са доста.Ще ви информирам.Просто не знам защо така стана с тези корени,с такъв мерак я гледах.

# 186
Привет, момичета, как сте? Пускам една снимчица на орязаната орхидейка  http://media.snimka.bg/4961/016177024.jpg. Незнам какво Ще излезе. Има едни останали много малки две коренчета. Пак се изкуШих и влязох в магазина за цветя, ето снимка http://media.snimka.bg/4961/016177053.jpg. Вече няма да влизам, че не се сдържам. чак догодина Laughing. Обмислям какъв цветарник да си направя, че и аз имам един опасен цветар, през ноЩа е в стихията си. Момичета, това дендробиум ли е, че имам малко колебание, една приятелка каза че не е http://media.snimka.bg/4961/016176995.jpg. Незнам в какво състояние е и какво да го правя. Да режа ли някаде? Не съм го вадила, незнам какви корени има. Какво мислите? Поздрави  Hug

# 187
здравейте момичета
благодаря на всички за комплимента към орхидеята на мъжа ми, и на мен ми направи впечатление цвета, много необичайна окраска и е като сатенен или копринен.

По въпроса за магазините от Варна, вписвам Ериката,  и той изглежда сега така:
ВАРНА
1. Кауфланд - фалчета според рекламните вестници.
2. Магазин в Била Възраждане - фалчета на цени от 12 до 20, има и преоценени.
3. ГЦ Мимоза в морската градина до делфинариума - разнообразни орхидеи, има както на приемливи цени , така и скъпи, както и редки видове орхидеи ако търсите подарък.
4. Бриколаж - според зареждането - има фалчета, епидендруми, дендробиум - фалчета на цени от 19 лв.
5. Градински център под колхоза ( адреса ул. "Т Влайков" зад механата Дядо Никола  http://www.bgmaps.com/map.aspx?city=varna&tip=1&lang=bg )  - разнообразни видове, добри цени.
6. Магазин на базар Чаталджа - продават субстрат за орхидеи но с голямо количество торф и кори, няма кокосови влакна- трябва да се режат парчетата че са много едри.
7.Ериката с адрес http://www.erika.bg/contact_us.php на него можете да видите какво продават. Фалчетата са по 19 лева, Милтониите по 17 можете да ги намерите на растения за вътрешно озеленяване.

Танче ще си повторя поста че видях че съм затрила част от него предния път - пафчето ти е убиец, много е красиво, пожелавам ти да пусне детки и да цъфти пак. Дендра ми се чувства добре на стълбището продължава да пуска зелени издънки от всички места , дори видях по някои и корени, поливам го един път на две седмици по малко, но като застуднее ще започна и по рядко - нали трябва да се засушава.Как се държи твоят дендр?

Веси спомням си оридеята ти, беше я пресадила в кашпа и ние те посъветвахме да я върнеш в прозрачаната саксия. Мисля че не трябва да се кахъриш ако фалчето ти не цъфти, аз не бих ги форсирала с много торене - гледах снимки на орхидеи погубени от преторяване- направо е страшно. За мен най-заспалата ми орхидея спа около година- сега пуска два цветоноса едновременно, така че хубаво е да цъфтят целогодшно,  но по добре да им даваме и желаната от тях почивка.Мисля че писах и преди съжаляам ако се повтарям но бих те посъветвала да ториш с балансирана тор, не по често от през 2- 3 поливания и в доза много по разредена от указаното - примерно ако пише 1 капачка слагай половин.Аз също имям няколко кристалона но чакам да натрупам опит за дамога да започна "да жонглирам" а тях.За сега изпозлвам само универсална тор.

Фен, видяла си снимката на Лудизията ми и на заден план- триангуларията ми - триръбата млечка. Тя ми е гордост и обект на възхищение от всички познати. На 14-15 години е . На всички съм раздавала отчески но често ги загубват от преполиване. Понеже гледам , че сме от едно село  ако искаш да ти резна едно клонче 15-20 сантиметра да си го подновиш.

Месечинке дано се размине проблема на рaбота а ти да посрещнеш новата година с едно ново фалче. А на котаранката не се карай, тя те гледа какво правиш и също иска да градинарства.

Елия, благодаря за идеята за сйата на Ериката, намерих го и го слагам в списъка , както и каквото намерих в сайта като информация - фалчетата са по 19 лева а милтониите по 17, дали ги имат обаче в момента не знам.

Дани 20- правилно ти е направило впечатление че са ми в кашпи орхидеите по две причини-  първата естетическа, а втората защото са ми близко до прозореца и се огряват зимата директно, а писах в темата че високата температура в саксията е  лоша за растението.Кашпите са специално за орхидеи с двойно дъно.според менмного не се притеснявай с момента за мъжа, просто го следи, според натиряването ще го унищожи.Освен това честито цветоноси ще чакаме да се похвалиш със снимки И едно ОГРОМНО ЧЕСТИТО  за цимбидиума , моля те сподели как го гледаш. Някои от момичета в темата имат цимбидиуми но се оплакват че не цъфтят. В книгите пък пише, че трябва да имсе осигури температурна разлика между дневните и нощните от порядъка на 10-15 градуса, което е много трудно в домашни условия.

Шошка , разгледах ти снимките с удоволствие. Не знам дали другите са забелязали, но на първата снимка ми изглежда фалчето ти да има детка, която можеш да разделиш - много любопитно, чела съм за такива случай но на мен не са ми се случвали.Доколото четох повечето фалчета са хибриди и нямам период напокой, освен това неим трябва 'захлаждане' за да образуват пъпки.

Мари 45, гледах снимките, орхидеята ти не се предава, пуска нови корени, съветът ми е да я извадиш и да махнеш  субстрата като си набавиш нов, да махнеш изгнилите корени но само кожата като оставиш нишките и да я сложиш върху субстрата без да я загърляш ( защото ще подгние) я подпреш с пръчица и хванеш за цветоноса. според мен ще се съвземе. И обезателно корегирай поливането обезателно.

Аргун - продават в Бриколаж и Практикер в цветните секции на връзки по 5 ми се струва , има различни дължини.Споменавам го защото имампръчки с дълцина от по 50 см каквито шишове не се намират.

Тилде това е дендробиум нобиле, личи си по онези малки пръчици във всеки прешелн които са от прецъфтелите цветчета. Ние с Танчето има такива. ако го гледамкакто трябва де надявам да цъфне.

Аз бях на Билата тази седмица, търсих фалче за моя близка отглеждаща фалчета , кояти имаше повод. Трябваше да избера неординарна разцветка и за мой късмет точно бяха докарали една лонда с 8 фалчета- нови орхидеи и две от фалчетата меко казано необичайни като разцветка . Останалите бяха стандартни - 2 снежно бели, 2 в обичайната розова разцветка и две малинови с бели пръски. А това което купих беше светлозелено с тълновишнави пръски в среда, направих снимка - сега ще ви я пусна.

Лека вечер на всички.

Последна редакция: пн, 30 ное 2009, 22:02 от _re_ge

# 188
  • София
_re_ge, много е красива, тази която си показала.

Аз днес бях в Кауфланд в Овча купел и имаше десетина фалчета на цена 14.99 лв. Имаше чисто бели, жълти с розова среда и една, която страшно много ми хареса и не бях виждала такава до сега - много бледо розова, почти белееща с розови пръски в средата. Много се изкуших дали да не я грабна, но съм си обещала, че докато поне една от тези, които имам не пусне цветонос и не ме убеди, че ги гледам правилно няма да си купувам нова. Не ми се гледат само марулки.
Като се прибрах в пощата имахме брошура от Baumax и доста се разочаровах, защото са вдигнали цената на фалчетата на 14.90 лв, а преди бяха по 9.90 лв. Но нищо де, за сега няма да купувам.
Иначе трите в керамзита са добре, но бялата, която още си е в кори и пусна две пъпки нещо не ми харесва, защото едната пъпка е пожълтяла и се е сбръчкала Sad За сметка на това другата си е зеленичка и расте, може би растението няма достатъчно енергия и за двете.

# 189
rege, благодаря ти за бързия отговор Hug Сега се притесних, че е на топло. Прочетох малко и значи да не го поливам. чудя се обаче ако са го поливали много може би трябва да го извадя и видя корените. Направо незнам каде Ще го зазимя. Нямам такава студена стая, само остъклена тераса, ама вратата е малко отворена заради котката и Ще замръзне. Много ли Ще му е зле на около 20 градуса? Свекърва ми го взе от захвърлените в хотела и каза че бил много красив с бели цветя. Бил е на тъмно, това поне знам със сигурност. Но ме притесняват корените като не се виждат. Там минават с една лейка и наливат на всички цветя вода, направо ужас. Май Ще го извадя и разгледам.

# 190
 Не знам дали другите са забелязали, но на първата снимка ми изглежда фалчето ти да има детка, която можеш да разделиш

Благодаря ти re ge,че си харесала снимките ми HugДа правилно си забелязала за детката и това е въпросната преоценена и два пъти паднала орхидейка:)Само че не виждам да е пуснала коренчета,а и в магазина ме посъветваха да не я отделям -щяло да стане по хубаво като се напълни саксийката.А и има на старата майка пъпки в момента.
Вчера купихме още 4 фалчета,просто не можах да се удържа http://shoshka65.snimka.bg/flowers/moite-cvetya.447845.16149357.Заснела съм набедените още в магазина  LaughingКолкото до всичките тези магазини във Варна не знам за вас,но аз каквото съм купила от тези големи магазини или ми е умирало,или изобщо не е пониквало.Може би аз нямам късмет newsm78Взимам си фалчовците от един магазин в центъра,малко е скъп разбира се,но тъй като съм редовна клиентка ми правят отстъпка EmbarassedА и като влезем в големите магазини,мойто мъж ме хваща за ръката и правим един голяяяям завой,далече от цветята JoyСтигнем ли все пак до тях,непременно излиза някаква мнооого спешна работа и трябва веднага да излизаме  JoyЗащото иначе става като вчера Winkчетири наведнъж,това си беше наглост от моя страна Twisted Evil
Аз се извинявам,че не мога да дам съвети на другите момичета с проблемчета,но не съм такава голяма цветарка и даже като ви чета се чудя,моите как оцеляват newsm78Никакви почти грижи не полагам за тях(орхидеите специално)Спазвам обаче няколко правила като ги купя преидимно лятото-слагам ги зад щора да не ги бие слънцето задължително в кашпа,поливам с престояла вода 1 път седмично държа 30 мин в някакъв съд да се потопи саксията,торя 1 път на две седмици с течен тор за кисели почви (на 1,5л вода половин капачка от малко шишенце от торта).Оставям да се оцедят от водата и слагам по местата без повече да ги бутам до следващото поливане.Разбрах, че не им понасят ниски температури след като уморих две,но ни нямаше в къщи,а си беше под 0 ConfusedПрез зимата ги държа в неотопляема стая и ги поливам чак като видя,че корените станат светло сиво-зелени.
Между другото,търся камбрия с черен и червен цвят.Моля някой от Варна,ако види такава някъде да ми каже PraynigЩе бъда много благодарна и ще почерпя Grinning

# 191
  • Варна
shoshka,
Честити ти нови фалчета Hug
За загиналите - може да е въпрос на късмет и партида newsm78 Сещам се, че Алекса май беше писала, че не е успяла да накара фалчетата от кауфланд да цъфнат повторно в продължение на 2 години. Моите пък веднага след като прецъфтяха пуснаха нови цветоноси, че и будят пъпки на старите. А пък мъжът ми е същият като твоя - все вика, че цветята ми били достатъчно, нямала съм нужда от повече Crossing Arms То ако от мен зависеше у нас щеше да е джунгла Joy
Реге, това новото фалче е приказно. Като гледам така, след около 10-на дни пак трябва да има нови попълнения на Билата, ако зареждат на 2 седмици, другата събота може да се строя на оглед Party

# 192
_re_ge ,
трябва да ти плащаме лекторски  Laughing,с удоволствие ще се възползвам от предложението ти за триръбата млечка,за което много ти благодаря ,остава да се уговорим кога и къде ще ти е удобно !?
Много е сладка орхидейката,която си избрала  ,а на какви цени са орхитата от новото зареждане в магазинчето в БИЛА ?

shoshka,
опита ми е отскоро ,но моите орхита всички изкарват нови цветоноси ,може би наистина зависи от партидата  newsm78

# 193
  • София
shoshka, браво! Честити красавици!

Аз сега се замислям дали на моите не им е топличко, защото всичките са на най-много метър от парното, което винаги работи, но няма как иначе, защото там е и светлината. Поддържаме около 22-23 градуса, дали не им е много топло като за зима?

# 194
  • Варна
Лелееее момичета хвърлихте ме в ужас  ooooh! ,аз като начинаеща и не особено просветена Орхи-любителка направо съм си давела красавиците.Поливах ги (киснех) 2 пъти седмично, и то всеки път във водичка със тор.Днес след като ви изчетох реших да проверя как са коренчетата на една присъдена орхидея която прецъфтя през август,след което пусна много голямо листо но индикации за цъфтеж никакви не дава за сега,пръста и беше доста мокра а корените пожълтели само един зелен и беше останал.От днес вече ще зная да разредя поливанията,в момента имам само 1 със цвят,ще я снимам и ще кача снимка по късно.Благодаря ви за съветите и топлото посрещане във вашата тема.   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт