Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как мога да разбера дали моята орхидея произвежда нов цветонос?
Какво да правя, ако орхидеята ми има два цветоноса, които са прецъфтявали преди 6 месеца и сега имат малки пъпки като малки листа?
Как да се грижа за моите орхидеи по време на цъфтеж и когато не цъфтят, как да се грижа за орхидея, която цъфти, как да се грижим за орхидеи след цъфтeж и как да се грижим за орхидея с изсветлели листа?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как мога да разбера дали моята орхидея произвежда нов цветонос?
Когато орхидеята произвежда нов цветонос, обикновено се забелязва като израстъци, появяващи се от центъра на растението. Новият цветонос може да е различен по цвят или текстура от листата и корените. Например в случая с бялата орхидея, новоизрастващият израстък представлява нов цветонос. Не е необходимо да променяте грижите си за цветето; просто продължете да го поддържате както обикновено.
-
Какво да правя, ако орхидеята ми има два цветоноса, които са прецъфтявали преди 6 месеца и сега имат малки пъпки като малки листа?
Ако орхидеята ви има два цветоноса, които са прецъфтявали преди 6 месеца и сега имат малки пъпки като малки листа, не е необходимо да предприемате никакви специални действия. Ако корените са израснали извън саксията, те се наричат въздушни корени и не е нужно да се опитват да ги вкарат обратно в почвата. Можете да отрежете цветоносите, след като изсъхнат напълно, без да е необходимо допълнително пресаждане. Пресаждането трябва да се извършва само ако е абсолютно необходимо за спасяването на растението.
-
Как да се грижа за моите орхидеи по време на цъфтеж и когато не цъфтят, как да се грижа за орхидея, която цъфти, как да се грижим за орхидеи след цъфтeж и как да се грижим за орхидея с изсветлели листа?
По време на цъфтежа орхидеите изискват повишено поливане и по-често торене, като се използва подходящ тор за орхидеи, разреден наполовина. През периода на цъфтеж поливайте по-често, поддържайки корените влажни. След цъфтeжа намалете поливането и торенето, връщайки се към обичайните грижи за орхидеите. Когато орхидеята започне да цъфти, важно е да продължите с правилната грижа, включително редовно поливане, подходящо осветление и подходящ температурен и влажен диапазон. Използвайте специализирани торове за орхидеи и избягвайте преполиването. След като орхидеите прецъфтят, отрежете изсъхналия цветонос или го оставете за повторен цъфттеж. Наблюдавайте увисването на листата, което може да показва нужда от вода, и поливайте редовно, но изчакайте няколко дни, ако не сте сигурни. За орхидеи след цъфтежа е важно да наблюдавате за вредители и да поддържате подходящ температурен диапазон. Наблюдавайте изсъхването на пъпките след цъфтeж и избягвайте течението. Поливането и торенето трябва да се извършват според нуждите на растението, а когато орхидеята има изсветлели листа и ново листо, важно е да продължите с редовните грижи за растението. Поддържането на подходящ влажност и осигуряването на подходящи условия за растеж са от съществено значение. Освен това следете корените и ги поддържайте, без да ги закопавате в основата на листата, за да предотвратите гниене.
-
Какви са плюсовете и минусите на глинените и пластмасовите саксии за отглеждане на орхидеи?
-
Как мога да комбинирам орхидеи в една саксия и какви са предизвикателствата при това?
Горкия в чудо се видя,че чак и ревнах
се 3 дена
Посъбрах разпилените кори и ги наблъсках обратно.След няколко дена се направих на най-голямата чистница,старателно изместих цветарника да не бутна нещо докато мия прозорците и о чудо
За сметка на това другата си е зеленичка и расте, може би растението няма достатъчно енергия и за двете.
Взимам си фалчовците от един магазин в центъра,малко е скъп разбира се,но тъй като съм редовна клиентка ми правят отстъпка
четири наведнъж,това си беше наглост от моя страна
Ще бъда много благодарна и ще почерпя 
,аз като начинаеща и не особено просветена Орхи-любителка направо съм си давела красавиците.Поливах ги (киснех) 2 пъти седмично, и то всеки път във водичка със тор.Днес след като ви изчетох реших да проверя как са коренчетата на една присъдена орхидея която прецъфтя през август,след което пусна много голямо листо но индикации за цъфтеж никакви не дава за сега,пръста и беше доста мокра а корените пожълтели само един зелен и беше останал.От днес вече ще зная да разредя поливанията,в момента имам само 1 със цвят,ще я снимам и ще кача снимка по късно.Благодаря ви за съветите и топлото посрещане във вашата тема.