Орхидея - 2

• 139 401
  • 736
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Момичета, някоя ходила ли е скоро в Баумакс да сподели как е положението с орхидеите там?

Преди 2-3 дни гледах новият им каталог, но не обърнах внимание точно от коя дата е/може би е от вчера/. Имаше фалчета за 15 лева. Ако е ново зареждането би трябвало да са все още свежи и хубави.

Елиа, много са красиви!

# 391
Най-накрая качих снимки на цветята, които исках да споделя с вас.

Аз се връщам на болната за мен в момента тема за черните точки по листата на двете камбрии, които закупих в неделя. Моля за съвет. Ето и снимките.
http://media.snimka.bg/5326/016907959.jpg

# 392

а имаше ли и други такива или беше само една,че се чудя дали да не ида да си взема и аз такава ако има  newsm78

# 393
  • Варна
Нади,
ако ходиш сподели цена и дали са останали още фалчета. Бих се заинтересувала и от преоценени, ако има. И аз се чудя дали да не намина, но ще е в събота, ако изобщо ходя.
Много са хубави орхидеите от последните страници Simple Smile

dani20,
бих забърсала с кислородна вода и после бих намазала с гъста каша топсин или друг противогъбичен препарат. И наблюдавай дали не се разрастват петната. Може би е добре и да напръскаш целите растения с фунгицид, за всеки случай.

# 394
  • Варна
nadi666, точно от тази не видях да има друга, от другата в бяло и лилаво имаше още 5-6.

# 395
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Blush хваля се с отворена у нас пъпка

# 396
Здравейте момичета
пиша по темите.

Месечинке и аз забелязах че цветоносите и пъпките ( още преди да говорим за какъвто и да е цвят на самото цвете  ) вариарт в различни цветове- имам такива които са прекрасно свежозелен цвят и такива които са много тълновиолетови. Не съм правила разпознаване дали светлозелените сана светли цветове а виолетовите на тъмни- трябва да сипроверя по цветовете на растенията и ще ви пиша.

Освен това много ти е хубаво цветоносчето но докато цъфне като минимум още месец, обаче пък хубаво е напъпило ще имаш доста цветове.

Относно въздушните корени- за мен те са си обикновенни корени които по някаква причина са извън субстрата и при моите красавици корените често правят цели бримки излизат и после пак влизат, виждам ги понякога как се бутат в субстрата - току що прораснали.Важното е обаче като пресаждате фалчето да не го загърляте ( ценен съвет даден ни от Алекса ) - за да не загнива самото растение, това е правилния начин -  корените да са в субстрата обаче самото растение да е навън подпряно с пръчката.Ако пък няма дълги корени може и да са отвън - те само ще се пъхнат в субстрата.

Гууди , Елия честито красавици, разбира се от фалчетата любимка ми е бялата с тъмни петна- много ми прилича на крава или индиански кон- страшно атрактивна разцветка. Камбрията пък е като слязла от някои тапет от времето на Луи13 направо като нарисувана - със здраве да си ги гледате.

Силви_вс - моето мнение не се променя, аз съм против "бабешките методи" на лечение, все пак орхидеите са твърде скъпи и за джоба и за душата цветя за да си позволим да опитваме дали няма да им помогне нещо по-леко. Аз пръскам моите с Клинес , Таня с нещо от серията Лактофол- и двете сме доволни. Клинеса ми е утрепал доста червени паячета и щитоносни въшки без да навреди на растенията.

Либериан гърл- невроятна галерия- прекрасни цветя, разбира се жълтата орхидея ми хареса най-много но и другите са чудесни.

Елиа за бебето на фалчето- ТРЯБВА да се разделят, това съм изчела навсякъде. Писах и преди ще пиша и сега, Фалчетата са монопоидални- едно растение расте на височина, милтонията енциклията са симпоидалне- не трябва да се делят - могат но не е желателно - те нарастват на кейки. Понеже твоето е фал трябва да се раздели но поне да има коренчета. Къде ти е бебето- в саксията или на цветоноса? Сега чета че бебето е в саксията не го пипай докато не прецъфти- после много внимателно ще ги разделиш. Имаш ли нужда от упътване как да  го направиш?

Това което споделяш за гъбата не е ново за нас, стигало се е до загуба на растение. Аз лчно следя новото растение за странни зелени петна или странни зелени мухъли - ако има тогава изваждам от саксията и гледам . Бях попаднала на зелена гъба в епидендрума си- пресадих го и той сега се чувства добре. При фалчетат следя за подозрителна нестабилност, ако като го хвана в ръката се клати над субстрата значи има проблеми с корените- вадя и гледам- така пресадих една която имаше само плитки корени- но беше без гъба- сега ми се отблагодарява с цветонос.Намери субстрат и се отърви от гъбата.

Гууди- цветоносите се изправят като ги подпреш с пръчка обаче трябва вече да е позаякнал за да не се счупи, от друга страна не трябва и да е много твърд- просто исправи и захвани с щипка за цветя или облечено в пластмаса телче.

Честито и ново цветче- разликата в цвета на цвета  винаги я има и това не ме очудва- не очаквай да стане друг цвят- всичко е условия на отглеждане а те са се променили.

Дани 20 на снимката не ми хареса и субстрата- много зеленясал ми се видя...

Тилде скоро ще направя снимка на  моят нобиле - след 2 месеца изолация на стълбището пуска пъпки - досега съм го поливала само два пъти - полека и отгоре. И твоят ще оживее но ако няма едногодишни  издънки може и да не цъфне.

Амииииииииииииииииииии
 това е за сега, ще направя друг пост където ще ви пиша пък за моите красавици че има много новинии интересни теми за обсъждане .

Лека вечер желая на всички.
 Hug

# 397
Здравейте момичета , сега по темата за моите орхидеи.
Определено имам движение и за сега в положителна посока при различните видове.

1. Бебенцето която пуска епидендрума ми:

2. Бебенцата - кейки на Милтонията ми.

2. Кейката на Енциклията октопуси е вече по висока от старите , но има според мен да нараства на булба- булбата макар и висока не е много дбела- така че трябва да се храни, ще търся да чета как акумулира вещества, ако някой има подобна д асподели.

4.Лудизията ми - моята гордост - ето няколко снимки- как изглежда цялото растения- виждате големия цветонос в ляво и малкия цветонос в дясно. На последните снимки големия цветонос мисля че до утре ще е цъфнал, поне долните цветове. Огромен е , много висок - заедно със стъблото сигурно е над половин метър.Малкия цветонос за сега сякаш е замрял или се развива по бявно но предполагам защото растението хвърля всички сили по големия цветонос.

5. Фалчетата ми поне на 70% са пуснали цветоноси по един или по два. Това са снимки натези с най-голям напредък, както ви писах в предният си пост можете да видите как едният е светлозелен- орхидеята със сигурност е с бял цвят а другия в тъмновишнаво - салсията няма лепенка за цвят- пропуснала съм така че ще е изненада.

6. И накрая малко размисъл. Цъфнаха от спящи пъпки два от най бързо възстановили се фалчета всичко в рамките на 3 месеца след прецъфтяването. Проблемът обаче е че в моите домашниусловия цъфнаха ... в много по различен цвят. Е не цвят но нюанс.

ТУК е фал който като беше купен в невероятно тъмнокафяво-червеникав цвят с доста по дребни цветчета тогава. За съжаление
нямам снимка за да ви покажа. Сега цветовете са в диаметър с един сант по големи и в тъмночервен цвят с жълто въобще не е онова тъмно величествено кафяво. ...

Тук е орхидея която беше в купена прекрасен оранжевеникав цвят  а сега е керемидено червена Поствам ви за сравнение старата й снимка и сегашния й цвят.
Преди:

Сега:

Тук естествено у мен възникват въпроси които бих искала да задам на тези с повече опит, до минала пролет нямах орхидеи в нюанси, имах само нялко в стандартен цвят- бели, жълти, така че не са ме изненадвали, но тук ... Предполагам това значи че условията на гледане са различни, вода, светлина, подханване. Освен това голяма част от цветоносите ми не достига дължината от "магазинския си вид" правят пъпки доста по ниско , дали това вече не изисква еквилибристика на напреднал орхидеист. И случилото се с  оцветяването означава че сега ще бъда всеки път в чудене каквъв точно нюанс ще цъфне поредният ми фал.

За сега това е очаквам вашите коментари.

# 398
rege, ами незнам дали има едногодиШни издънки, но да го поливам ли по малко понякога? Досега не съм, май два месеца, откакто го взех. Ще го снимам. Даже незнам какъв цвят е. Дано да цъфне! Твоя какъв цвят е? Много са красиви, не мога да им се нагледам в магазините! Поздрави и до скоро Hug

# 399
  • София
_re_ge, страхотна работа си свършила за тези цветя щом така щедро ти се отблагодаряват!  Hug
Чакам с нетърпение деня, в който и мен някоя орхидея ще ме зарадва с цветонос, но май няма да е скоро  Cry

Аз на твое място бих влязла в някой цветарски магазин да си поговоря с продавачката дали разбира от орхидеи и евентуално с какво ги торят и карат да растат с големи цветоноси или хубави ярки цветове. Аз имам една жена предвид и като минавам през магазина ще вляза да попитам Wink

tania67, аз също гледах брошурата, но ми се искаше да знам в какво състояние са цветята ако някой случайно е ходил. Благодаря все пак   bouquet

# 400
Момичета, ето го моето пафче с многото пъпки! Grinning

http://s876.photobucket.com/albums/ab321/sunnyvlas_photos/?albumview=slideshow

Последна редакция: ср, 13 яну 2010, 22:18 от titon4e

# 401
_re_ge  може ли да те попитам как и при какви условия гледаш твоята Лудизия ,виждам ,че при теб цъфти , а моята като я купих имаше два цветоноса и откакто прецъфтяха прави само листа и не иска да цъфти , а мина повече от година от тогава.Благодаря предварително.

# 402
Месечинке,благодаря ти за съвета. Ще си взема топсин и ще действам. Само не те разбрах като намажа с гъста каша, после тя сама ли попива в листата или след време трябва да я отстраня?
На едната камбрия корите наистина са зеленясали,както забеляза rege. Но аз мисля,че трябва да я пресея,когато прецъфти. Ако бъркам,моля ви ми кажето вашето мнение.

Елиа,това е едната от орхидеите,които разделих. Но аз също мисля,че трябва да го напрвиш,когато прецъфти.
http://media.snimka.bg/5326/016907984.jpg

# 403
  • Варна
dani20, няма да попие кашата, в смисъл няма да изчезнат следите, след време ще трябва да изчистиш листото, най-добре пак с кислородна вода. Преди това може да повториш мазането 2-3 пъти за всеки случай. Това ми напомня, че и аз трябва да проверя какво става с петънцето на моето фалче, че стои намазано от няколко дни и не съм го поглеждала. За пресаждането нямам идея, не разбирам изобщо от камбрии newsm78

# 404
  • Варна
re ge, dani20 благодаря ви за отговора   bouquet.Ще имам нужда от напътствия ви как да разделя бебето. За сега има още пъпки, но когато прецъфти ще се възползвам от помощта ви.

Общи условия

Активация на акаунт