Орхидея - 2

• 139 395
  • 736
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте момичета!
Въпреки,че не пиша(поради недостиг на време),не пропускам да преглеждам темата.
_re_ge с постовете си всеки път ме вдъхновяваш да погледна цветята си Crazy
Лудизията ти ме впечатли с величествения си цветонос.Моята за съжаления започна да прецъфтява вече.Като я купих началото на декември беше с пъпки пред разтваряне,значи около месец и половина беше трайността на цвета.Не е много май.
някой спомена,че орхидеите ти сега ти се отблагодаряват за грижите.Явно е така.Прекрасни са.Вероятно от сега на татък няма да променят нюансите си,нали вече са намери ли постоянни условия към които са се приспособили.Сега тези наситени цветове и нарасналия диаметър на цвета е  за сметка на по-късия цветонос. Wink
Аз нещо не се справих с моята Милтония.Пресадих я в по-хубавка саксийка и след това започнаха да й жълтеят листата.Не съм й сменяла субстрата,нито нещо в условията, от юни до сега,но защо се обърка така, не мога да разбера.Не отива на добре. Cry

Goody,Ellia,Liberian girl прекрасни са ви орхидеите! Heart Eyes

Тези прекрасни камбрии, вярно ли е,че миришат на грейпфрут? Shocked
А в магазините "Плюс" на какви цени са ?Обикновено  по цветарските магазини са мнооого скъпи! Sick

# 406
В Силистра в Плюса камбриите бяха по 13 лева и аз си взех две има ги на снимките,които съм сложила тук в сайта ,но много бързо свършиха за един ден всичко се разграби.

# 407
  • София
Здравейте, момичета!

Багира, вярно е че камбриите миришат, но са с различен по сила и вид аромат. Бледо лилавата ми камбрия мирише на черен пипер  Mr. Green. Жълто-кафявата е с много по-слаб аромат и е по-различен. Другите не си ги спомням, че много време мина от цъфтенето им  Grinning. Колкото за цената дори са по-евтини от фалчетата. В орнжерията, когато фалчетата бяха по 18, те бяха по 12 лв. Сега сигурно са по-малко. A и често ги преоценяват.

Goody, когато ми цъфнат цветовете винаги леко зеленеят, после стават нормалния си цвят, а накрая избледняват. Все пак толкова фрапираща разлика в цвета както е при твоята камбрия не съм имала.

Ре ге, интересно ми е защо са ти цъфнали с друг цвят  newsm78. Специално гледах ето тази, която е цъфнала в момента:

Съвсем същия цвят и размер е като преди.

Ето тази също цъфтя със същия си цвят, но беше с по-голям размер от купения:

За цветоносите - май и при мен са по-къси от купените  newsm78. Иначе всички оцелели фалчета имат по 1 или 2 цветоноса  Grinning. Почти всички камбрии, дендробиума имат нови издънки, а нецъфтялото пафче изкарва нови листа, но дали ще цъфне и то...само мога да се надявам  Grinning.

И накрая да ви покажа какво се казва "жажда за живот":

Само не знам да се радвам ли или просто удължавам агонията? А горките съм ги захвърлила и почти не ги поглеждам. От време на време им капвам отгоре малко вода, колкото да не загинат корените, които поне засега са все така свежи и зелени.

# 408
Танче,
моля,те уважи жаждата им за живот! Praynig
Както винаги снимките ти са невероятни!
А,това с различните аромати на камбриите ми се струва много интригуващо. Shocked
И цените им биват.  Laughing

# 409
и аз взех камбрия за мама  Hug страхотни са. сега ако кажете с 2 думи как се гледат  Whistling

# 410
  • София
Здравейте!
tania67 , наистина това е жажда за живот. Дано да те изненада още по-приятно.
Дъмпер , за съжаление не знам нищо за този вид, но би ми било интересно да науча също Wink

Аз от днес започнах да местя орхидеите през деня в една по-слънчева и топла стая и вечерта ги връщам на по-хладно и тъмно, където съм ги гледала до сега. Четох, че разликата в температурата помага на растението да изкара цветонос и мисля да се пробвам. Намислила съм и стаен термометър да си взема за да имам по-добър ориентир.

# 411
Таня67  разкошни цветове са всичките ти орхидеи. Сега съм на вълна камбрии и бях много впечатлена от твоите.
Бихте ли ми казали освен от оранжериите при Бан и Флората,къде на друго място в София зареждат с камбрии?
Споделете моля и от къде купувате пафчета (защо ли аз не съм виждала  newsm78) ?

# 412
  • София
Бихте ли ми казали освен от оранжериите при Бан и Флората,къде на друго място в София зареждат с камбрии?
Споделете моля и от къде купувате пафчета (защо ли аз не съм виждала  newsm78) ?

Kaмбриите са ми от оранжерията при БАН и от Баумакс. И едното пафче е от Баумакс, но е купено преди година и нещо. Момичетата споменаха, че и в Плюс са били предимно камбрии, но в София не знам къде имат магазини. А коя е Флората? Градинския център до Кауфланд в Дружба ли? Сега се сетих, че и в Тилия може да има, но там са били винаги по-скъпи орхидеите.

и аз взех камбрия за мама  Hug страхотни са. сега ако кажете с 2 думи как се гледат  Whistling

Гледа се като фаленопсис. На светло, но не на пряка слънчева светлина. Полива се с топене на цялата саксия във вода или вода+тор за 10-15 мин и се изцежда. През зимата на 2 седмици, а през лятото на 1. За съжаление корените им не се виждат като при фаленопсисите и няма как да се определи по цвета им, че е за поливане и затова ги поливам когато е времето за поливане на другите. Торенето е през един път с половината от количеството тор, указан на опаковката. Вида - универсален за орхидеи.

# 413
Момичета, дали е от моя късмет или друго... но в Тилия ходих в същия ден, когато ви пратих информация за орхитата в БАН.
Казаха ми , че работели само  на едро и дори не ни пуснаха да хвърлиме по 1 око. Rolling Eyes  Бяха доста мрачни и нелюбезни. Crossing Arms
Говоря за тази в Младост до Хита, за друга не съм чувала.
Преди време съм ходила за китки - имаше и орхита, но като цяло Беднотия!- на  гърба на техникум Попов в бивш супермаркет.
Мисля се казваше пак Градински център Флора, ама кой ти гледа!
Страхотни китки показвате!
Успех!

# 414
  • Варна
Таня,
волята за живот на фалчетата ти е впечатляваща, дай им шанс. Според мен е много вероятно да се съвземат thumbsup

# 415
  • София
Таня,
волята за живот на фалчетата ти е впечатляваща, дай им шанс. Според мен е много вероятно да се съвземат thumbsup

Не се и съмнявам, че тръгват, но ме притеснява, че болестта си е в тях и пак ще се прояви. Вече толкова време ми е жал да ги изхвърля, а сега със зеленкото съвсем. Страх ме е и за здравите. Болните са ми точно в хола и всеки гостенин, който знае какво беше, се ужасява като дойде. А не смея да разменя местата им, защото така и не знам как се разпространява заразата.

В Тилия не съм ходила поне от година. Тогава избора беше малък, а цените доста високи. Започнаха да се появяват евтините орхидеи по супермаркетите и стана безсмислено да ходя. В София и аз знам само тази в Младост. Като не искат да продават на дребно да си ги държат. Ще преживеем и без тях  Whistling.

Наскоро някой в темата беше пуснал линк към сайт на Стрелиция/ newsm78/ и при контактите имаше оранжерия в Бенковски и магазин в Красно село. Интересно ми е те какво предлагат и дали работят на дребно  newsm78.

# 416
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
отговарям ан въпросите малко отзад напред и после малко от средата  Blush

ето сайта на стрелиция http://www.strelitzia-bg.com/list.php?cat_id=56
камбрията във всички Плюсове са на 13 лЪва,  Laughing пишеше го в брошурата  Peace
моята мирише на препарат за хлебарки  Blush а може препарата да е ароматизиран на камбрии.

новият цвят от белезникав стана зеленикав, а по-странното е, че най-стария от лилав стана бозав  Rolling Eyes , изчезнаха му точките и даже бялото езиче не е толкова бяло.  Hug

# 417
моята мирише на препарат за хлебарки  Blush а може препарата да е ароматизиран на камбрии.

новият цвят от белезникав стана зеленикав, а по-странното е, че най-стария от лилав стана бозав  Rolling Eyes , изчезнаха му точките и даже бялото езиче не е толкова бяло.  Hug
Joy Joy Joy

# 418
  • Варна
Таня,
дали в тази оранжерия на БАН няма специалисти, които поне да предположат какво е имало и дали след възстановяването на фалчетата може да стане нещо подобно? За мен това, което ги сполетя е било бактериална инфекция, но изобщо не съм специалист. Не знам и доколко тя се разпространява в средата, така че да застраши нови фалчета, ако им смениш местата. Там поне са спецове, може и да ти отговорят.
Момичета, да попитам пак нещо, обсъждано сто пъти, ама се обърках от четене тук и там - сега, когато ми растат новите цветоноси мога да торя с универсалния тор, нали? Не съм торила от много време, къде забравям, къде ме домързява, но ми се ще да наваксам. А бялото ми полумини прецъфтява, остана само цветчето на върха, то пък съвсем не е торено, нали и него може да го метна с универсалния? Таня, направих си по вашия пример база данни в Ексела Simple Smile Аз с моите 4 бройки къде се слагам не знам, ама от началото на годината вече си отбелязвам кого и с какво поливам Laughing

Последна редакция: сб, 16 яну 2010, 08:14 от Месечинка виторога

# 419
Един съботен поздрав:

Общи условия

Активация на акаунт