Орхидея - 2

• 139 806
  • 736
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте момичета.

Фенче бяхме те позагубили, пиши по често - ДА на снимките са трите нови фалчета , едното е бяло с тъмен център, другото тъмновиолетово с тъмна среда и последното е това силно разклоненото, цветовете му не са едри  забелязвате, но за сметка на това  какво обилие на цветове има. Относно падането на пъпките и намен ми падат някои и аз се чудя защо но е епизодично. Бях обещала да постна материал за общо сведение защо падат пъпки и ще го направя - обещавам.

Ирка , забелязвам че на фалчетата ми цвета  на листата е различен  в зависимост от разцветката- тези със светли цветове имат и по изумрудено зелени листа без червеникави гръбчета или среди,  а фалчетата с тъмни цветове имат и червеникаво по листата и зеленото е по тъмно. Ако фалчето НЕ е наред то реагира или с проблеми по листата- неравности петна загнило или пък не пуска корени дълго време.

Месечинке много са ти красиви цветовете - прасковената  е много нежна, а втората прилича на моята виненка но твоята е с повече жълто а моята с повече тъмно - явно зависи от хибрида.Виждам и оцелялата спяща пъпка дано има на какво да се захване. И последното фалче с пъпките също изглежда страхотно мисля че може да е жълто или бяло. Обаче и аз бих подпряла цветоноса. Забелязах че за  фалчета има като неписано правило- как трябва да изглежда така да се каже правилно и красиво - цветоносът да е в прекрасна дъга, подпрян някъде до мястото на пъпките и след това да се извива хоризонтално под тежестта на цветовете на цветоноса. Това обаче споре дмен важи за тези с по дълги от 20 см цветоноси защото иначе дъгата ама никак не се получава.И аз се опитва да спазвам тези тенденции обаче понякога така цветовете кльофват надолу и не се виждат та си позволявам волности.Понеже ми е трудно да го обесня нещо такова според мен трябва да изглежда развивката на цветоноса:

Багира както писах и преди и аз не рискувам с кристалони- торя само с универсален тор - още се страхувам, пък както виждаш все нещата почват да цъфтят макар и след по дълго време. Универсален можеш да купиш в Метро или Практикер или Бриколаж. Кристалони тук има на различни места, аз купих оранжев но не слагам . Ще постна веднага като намеря поста за кристалони даден от Нади.

Месечинке сега виждам на снимката красавицата на майка ти  - и аз имам същата и ще й постна снимки след малко- обилие от цъфтеж и пъпки и два цветоноса едновременно и разклонения, Мисля си че може би е такъв хибрид щом и при двете ни има такова обилие без особенни грижи. Спомням си че дори намерих хибрида как се казва но май сега не мога да открия линка.

Сега да ви се похваля с моите хубавици.

Това е фалчето като на майката на Месечинката, заснето в различни фази на цъфтеж в рамките на седмица иполовина. На първите две снимки виждате това за което ви писах преди , че без да искам като прикрепях цветоноса още млад и свеж го зачупих и подпрях с малка "фибичка", виждате как изглежда със закрепка и без нея и че не му пречи да цъфти с повече от 7 цвята в момента.

Това е жълтото ми фалче подарено Октомври 2007. Не цъфтяло повече досега , сега му е пръв цъфтеж при мен така да се каже- много съм горда с него, голям красавец.

Това е подарък от свекърва ми - фалче от Април 2009, много специфичен цвят цикламено-виолетово но с лека червеникава жилка, и линиии едва забележими по листата на цвета - виждате че съм го снела в съседство с виолетовото ми ново фалче за да "усетите" разликата в цветовете.

Това е милия ми дендробиум, пъпките растат, не знам как да го третирам, всички казват различно - едни че спи, други че вече трябва да поливам.... днес все ак го попъсках малко с вода че две от булбите ми се бяха набръчкали съвсем

Това пък е най-голямата ми радост- "болното ми фалче" със "сребристите" листа пуска коренче, върна ми надежадата че може би има още хляб в него.

Ами това е за сега, останалите ми фалчета са ОК или дебелеят на пъпки по цветоносите или пускат корени, за сега не виждам нов цветонос по тези които имам от октомври- ноември но мисля че им е много рано още.

Приключвам НО няма да забравя че съм обещала някой материали.
ЛЕка вечер на всички

# 571
  • Варна
Реге, страхотни снимки, много са ти красиви всички Hug
Дендробиумът е върхът, можеш да се гордееш с него, колко пъпки има Hug но щом има пъпки, не значи ли, че вече не спи? Поне за другите цветя фактът, че растат, да не говорим ако цъфтят, е сигурен знак, че не спят. Спящите са в пълна летаргия и нищо не им расте. Не знам, никак не разбирам от дендита, да не те объркам. Стискам му палци скоро да те зарадва с разцъфнали цветове, прекрасен е. Честито за болното фалче, много добра новина. А това, което ти е подарък от свекърва ти прилича много на моята първата, може би са близки хибриди или еднакви. Нейните цветове са огромни в сравнение с жълто-кафявата ми, все се каня да ги снимам една до друга за контраст Laughing Обаче жълтата ми прецъфтява много бързо - месец, месец и малко и заминават цветовете. Каква ми е такава, не знам. Ама си я обичам, не и се сърдя, че не цъфти много, само да е добре, както и всичките де Grinning
А изтърсакът, както го нарича мъжът ми, снощи ме изненада като се прибрах от работа с първа разпукана пъпка newsm44
Направо голяма радост. Оказа се, че ще е с розова или цикламена устна - вижда се нещо определено розовеещо, а как си го беше скрила само. Тази сутрин се е разтворил още малко цветът, но още не личи какви точно ще са шарките, само е ясно, че ще е шарен yes Ето първата снимка, малко размазана, но на фотоапарата изглеждаше добре. Довечера ще направя нова, би трябвало цветчето да е разцъфнало още:

Ама много е хубаво така, когато изненадват фалчетата с цвета си. Казах на мъжа ми, че трябва да си накупя още прецъфтели, без никакъв останал цвят и да ги чакам да цъфнат, тръпката е голяма Simple Smile

Последна редакция: чт, 11 фев 2010, 08:26 от Месечинка виторога

# 572
_re_ge,

напълно съм съгласна с месечинка,че денробиума ти не спи.Булбите му за това са почнали да се набръчкват,защото като не му осигуряваш влага,я извлича от там за да храни пъпките.
Цикламено-виолетова ти е невероятна!
Поздравления за цветовете на жълтия фал..Много си търпелива.
С универсална тор за орхита не съм спирала да ги торя от както ги имам.
Благодаря ти. Grinning

Месечинке,

невероятно нежна пъпка.Поздравления и за теб!!! Hug

# 573
mari45 и  White tulip,

попаднах на интересен материал относно проблемът ви с вкореняването.Статията не позволява ползването на десен бутон,затова не мога да copy/paste.Става въпрос за полезното въздействие на горещия душ върху процесът на вкореняване.Ето тук можете да прочетете и др.любопитни неща.

_re_ge,
според същата статия е добре не само да почнеш да поливаш,но и да ториш вече денробиумът.
Мисля,че можеш да включиш  жълтия кристалон.

ето какво друго ме впечатли:

1.Само ако торът не е специално за орхидеи трябва да се разрежда два пъти повече от указаното.А за пафиопедилумът- четири пъти.
2.една бабина рецепта:щипка английска сол на всеки три месеца за стимулация на цъфтежа.
3.преторяването може да се познае по червеникавия или кафяв цвят на корените.

Намерих различни схеми на използване на кристалоните,но в общи линии:
зимата-балансиран тор-зелен кристалон
пролет-3 пъти торене с зелен кр. един път с жълт
при поява на цветове-на три пъти торене с зелен,един път с червен кристалон,др.ползват вместо червения,бял кристалон,а трети за кисела среда-лилав.ако цъфтят и зимата важи същото.
Хубавото е,че разреждането е за всички кристалони е еднакво:
                                   0,5g на 0,500 l вода
 Химическото съдържание на кристалоните го оставям за обсъждане на специалистите. Wink

До скоро!

Последна редакция: чт, 11 фев 2010, 15:53 от Bagira

# 574
Здравейте, и аз съм "горда" притежателка на орхидея фаленопсис и в момента забелязвам, че:
листата и са леко изсветлели и май е тръгнало ново листо; а от друга страна стъблото от последния цветонос е абсолютно сухо. Нямам идея какво да я правя - някакви идеи?

# 575
Здравейте ,
тук е в общи линии по-голяма часто от обсъжданото за кристалоните, разделено е на сектори за по лесен ориентир:
 _________________________________________________________________________________________________________________________________________

От флауърсинфо.нет
Видове кристалони :
KRISTALON® 3-11-38+4Mg - кафяв
KRISTALON® 6-12-36+3Mg - оранжав
KRISTALON® 12-12-36+1Mg - червен
KRISTALON® 13-40-13 - жълт
KRISTALON® 15-5-30+3Mg – черен/бял
KRISTALON® 18-18-18+2Mg - зелен
KRISTALON® 17-6-18+2Mg – тъмно син
KRISTALON® 20-5-10+2Mg – светло син

Конкретно за Кристалоните като торене:

По време на цъфтеж, и късна есен. Ниското съдържание на азот намаля вегетацията. Подготовка на растенията за зимен покой.
KRISTALON® 3-11-38+4Mg
KRISTALON® 6-12-36+3Mg

Този е с подобен ефект, но е за предпочитане при растения които им продължава все още вегетацията, примерно при храстовидни цъфтящи
KRISTALON® 12-12-36+1Mg

Преди цъфтеж
KRISTALON® 13-40-13

По време на цъфтеж и вегетация
KRISTALON® 15-5-30+3Mg

Универсалната рецепта. Който се чуди коя за какво е, поне с тази няма да сгреши.
KRISTALON® 18-18-18+2Mg

Тези двете стимулират вегетацията
KRISTALON® 17-6-18+2Mg
KRISTALON® 20-5-10+2Mg

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ЦИТАТ нади666 « #151 Петък, 06 Март 2009, 21:00 »
Да след като видя цветонос торя с оранжев кристалон ,та и твоя случай е такъв,калия стимулира цъфтежа и се тори при поява на цветонос за по обилен и дълготраен цъфтеж.Зеления е за да направи листна маса.
...
Та за концентрацията винаги слагам на око,но всяка тор за орхидеите си има указание,а за кристалоните слагам 1 мг на 1 л.,измервам като използвам от парацетамол 500 дето са хап4етата сладам 2 дози по 500 и става 1 мг. ,може и на око да слагате.но по принцип ако слагаш друга тор не за орхидеи а някаква универсална за всички цветя,защото може и такава разреждаш 2 пъти повече от указаното .ИИИИ да топя вси4ки в един разтвор не им пречи,редувам ги и после изсипвам торта на другите ми цветя .
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ЦИТАТ ТАНЯ  « #230 Петък, 13 Март 2009, 22:01 »
Моля ви за съвет,купих си бял кристалон, защото четох че е за големи цветове и обилен цъфтеж, но ме е страх да не ги изгорят или да ги преторя(разбрах, че е за всички цветя и за орхидеи трябва да се разреди 4 пъти, но мен пак ме е страх). Идеята ми е да го редувам с тор за орхидеи. Също така не знам дали може да се тори с кристалон докато имат цвят. Досега винаги съм торила само с тор за орхидеи, но реших да разнообразя.

ОТГОВОР АЛЕКСА  Re: Орхидея « #231 Петък, 13 Март 2009, 22:55 »
tania tda67, аз ползвам само кристалон за орхидеите си. Имам почти цялата гама. Спорен е въпроса дали изобщо трябва да се тори при цъфтеж, поради предизвикване на преждевременно прецъфтяване. Ако все пак решиш да използваш тор го разреждай доста повече от указаното.

ЦИТАТ ТАНЯ   Рe: Орхидея « #236 Събота, 14 Март 2009, 12:51 »
Благодаря за отговора,но искам само още нещо да ви попитам-видях схемата с кристалоните,но не разбрах белия кристалон кога се използва. Няма да торя вече цъфналите за да не прецъфтят преждевременно, но се чудя дали да наторя един фаленопсис, който изкара цветонос и сега му се оформят пъпките(незмам дали точно това е цъфтежа ).Освен това не знам дали не е по-добре да торя само с оранжев, тъй като навсякъде пишат че не трябва да се тори по време на цъфтеж.

ОТГОВОР НАДИ  Re: Орхидея « #237 Събота, 14 Март 2009, 13:36 »
торете ги по време на цъфтеж,аз ги торя и цъфтят по 6 мес,това е глупаво да не ги торите по времем на цъфтеж растението има нужда от повече елементи за да изхранва цветовете,торете с оранжав кристалон .

# 576
_re_ge,
според същата статия е добре не само да почнеш да поливаш,но и да ториш вече денробиумът.
Мисля,че можеш да включиш  жълтия кристалон.

Багира ето една примерна статия затова че макар и да пуска пъпки всъщност може би спи, затова се полива по малко- така направих и аз вчера само опръсках но дали трябваше или не така и със сигурност не знам.

Дендробиум (Dendrobium) Семейство Салепови (Orchidaceae)
Подсемейство Epidendroideae
Триб Podochilaeae
Подтриб Dendrobiinae
Род Dendrobium
Titi и golden | 2007-04-23 16:30:22
По правило, дендробиумът има кръгли или леко продълговати псевдобулби. Съцветията са странични, с един или няколко цвята. Много от видовете са листопадни. При дендробиумите има ясно изразена ритмика в жизнения цикъл.Този естествен ритъм не трябва да се нарушава ако искаме да цъфти.
Светлина Повечето дендробиуми предпочитат да са добре осветени, засенчени ако е необходимо само през лятото в обедните часове. В края на лятото и есента, когато съзряват булбите и пускат цветоноси, трябва да са максимално осветени.
Най-подходящ е юго-източният или в по-лошия вариан юго-западният прозорец.Северният прозорец определено е лош избор.При нужда се доосветява с 100 ватова крушка,сложена на 10-15см от орхидеята.

Период на покой. Много видове изискват да се намали поливането и по-ниски температури (до 10-15°С).

Как да осигурим период на покой,който е от основно значение за цъфтежа?

Есента температурите започват да се понижават и съответно намаляваме поливането. През октомври - ноември прибираме в неотоплявана стая и слагаме на прозорец, където ще продължава да получава достатъчно светлина. Ако имаме възможност понижаваме в продължение на 2 седмици до минималната критична температура: 18 градуса за дендробиум-фаленопсис и 10-15 градуса за дендробиум нобиле.
Желателно е след периода на изстудяване да повишим температурите с десетина градуса.Това може да стене по един много лесен начин.В периода на изстудяваме пускаме леко перде на прозореца.В края на периода вдигаме пердето,за да може слънцето да напича директно дендробиума.
Ако всичко това ви се струва твърде сложно, просто сложете дендробиума на светъл прозорец в неотоплявана стая и следете температурите да не паднат под 10-15 градуса.

Поливане. От есента до пролетта поливането се намалява. Необходимо е да следите булбите да не се набръчкват. Обичат опръскването с вода. Когато се образуват пъпки започваме да поливаме,но ПО МАЛКО. След цъфтежа отново спираме да поливаме и оставяме растението да почине до пролетта.Понякога дендробиумът пуска нови разклонения веднага след цъфтежа ,но това не означава че е буден - НЕ ПОЛИВАМЕ !!! Започваме да поливаме и торим едва,когато новите разклонения започнат да образуват КОРЕНИ - през пролетта.През периода на растеж дендробиумите се нуждаят от обилно поливане.

P.S щипката английска сол Алекса съветваше да с еправи всеки месец с цел "почистване на корените" от натрупаното по време на торенето- аз го спазвам, но дали затова фалчетата ми цъфтят не знам ...

# 577
Според посочената от теб статия

ако денробиумът има пъпки започваме да го поливаме.
Поливане. От есента до пролетта поливането се намалява. Необходимо е да следите булбите да не се набръчкват. Обичат опръскването с вода. Когато се образуват пъпки започваме да поливаме,но ПО МАЛКО.

ако има разклонения не поливаме все още.
.Понякога дендробиумът пуска нови разклонения веднага след цъфтежа ,но това не означава че е буден - НЕ ПОЛИВАМЕ !!!

Хубаво е,че двете статии не се разминават. Grinning

# 578
Според посочената от теб статия

ако денробиумът има пъпки започваме да го поливаме.
Поливане. От есента до пролетта поливането се намалява. Необходимо е да следите булбите да не се набръчкват. Обичат опръскването с вода. Когато се образуват пъпки започваме да поливаме,но ПО МАЛКО.

ако има разклонения не поливаме все още.
.Понякога дендробиумът пуска нови разклонения веднага след цъфтежа ,но това не означава че е буден - НЕ ПОЛИВАМЕ !!!

Хубаво е,че двете статии не се разминават. Grinning

Най после намерих статията където пишеше че НЕ СЕ полива бях се отчаяла че няма да мога да я открия отново. Ето това ме беше объркало че пише изрично да не се полива до Февруари, принципно аз съм поливала оттогава по малко дв апъти и вчера го пулверизирах.
Но да не съм голословна ето какво пише :

================================================================

Орхидея Дендробиум - Dendrobium
Раздел: Орхидеи и Бромелиеви

Това е отличната орхидея за начинаещите цветари поради факта, че едно растение може да цъфне с множество прекрасни бели цветове с обагрени в пурпурно краища и тъмно червен център. Съществуват и разновидности с жълти и розови цветове.
Така наречените "благородни" орхидеи произхождат от Югоизточна Азия и Хималаите и растат на доста голяма надморска височина. Въпреки, че са лесни за гледане трябва да се спазват няколко важни правила за да се радвате не ежегоден богат цъфтеж.

Дендробиум са сред най-често срещаните орхидеи. Те са епифитни растения, което означава, че в природата те растат върху други растения. Поради начина си на живот имат силно изразени псевдолуковици, където натрупват резерв от вода.

Повечето дендробиуми предпочитат да са добре осветени, засенчени ако е необходимо само през лятото в обедните часове. В края на лятото и есента, когато съзряват булбите и пускат цветоноси, трябва да са максимално осветени.

Садят се в кори. Възможно е да се използва такъв субстрат: борова кора, дървени въглища, перлит, сфагнум с добавка на торф.

Поливане: Тук се прави и основната грешка при отглеждането им от неопитните цветари.
Никакво поливане от средата на Ноември до Февруари.
Ако въздухът в помещението е сух, може да пулверизирате на 2-3 седмици. Въпреки това, е необходимо еднократно накисване на субстрата през 6-7 седмици. Това е задължително условие, ако искате да подтикнете растението към нов цъфтеж. Съществува много тънка граница между това да ги изсушите напълно, и да ги поддържате живи през този период. Описаното по - горе е необходимо заради техния начин на живот в естествената им среда в Югоизточна Азия, където зимите са студени със сух въздух, а лятно време е топло с висока влажност.
През Февруари започнете поливане за да стимулирате развитието на добра коренова система и на нови стъбла. През периода на активен растеж поливайте по 2 пъти на седмица до Ноември.

Температура: Възрастните растения се нуждаят от 10° разлика в температурата между деня и нощта. Осигурете 15-16° през ноща и 25-30° през деня, като увеличите въздушната циркулация и влажност. При температури под 10° може да опадат листата или да загубите растението.

Торене: Трябва да се подава редовно през активния период. Идеалната комбинация се определя в голяма степен според субстрата. Като по правило е ползвайте добре балансиран тор със съотношение 10-10-10 или 12-12-12. Друго важно правило е да ползвате разтвор, 2 пъти по-слаб от предписания на опаковката. През зимата не се тори, тъй като растението е в покой и не се полива.

Пресаждане: На всеки 2 до 3 години преди кората, която ползвате да се е разпаднала. Пресаждайте внимателно в средно едра смес, като осигурите добро проветрение и предвидите място за 2 годишно прорастване. Предпочита и се развива по добре в по-малки по размер саксии.

Обичат много светлина през всички сезони, но трябва да се предпазват от директно слънце тъй като то може да "опърли" листата. Поставете ги на най-светлото място в дома си дори и през зимата, за да могат да развият цветоносните си стъбла.
Естествения растеж е изправен, без нужда от подпиране. Цветът на стъблото трябва да е маслинено зелен.

Размножение. Чрез делене на булбите. Возможно е вкореняване чрез резник. Булбите се делят ето така: дългите булби с опадали или увиснали листа, се делят на части с 4-5 възела. Резниците се поставят върху сфагнум мъх и им се прави импровизиран парник. След появяване на корени, младите растения се садят в субстрат.

Ако искате да видите орхидеята си отново цъфнала запомнете:
Никакво поливане от средата на Ноември до Февруари!

В резюме, намерих един друг сайт където споделят много съвети за отглеждането на орхидеи и смятама да попитам там, забелязах че има жена на която дори и цъфтял нобилето два  пъти  в годината, ако разбера подроности ще споделя веднага тук.
Месечинке - чакаме снимки на красавицата, аз залагам че ще е светлозелена или цълта с цикламени пръски и среда - прекрасна комбинация !
Багира дали ще позволиш това което си споделила за торенето да го прикрепя към материала за кристалони -  за да стане така да се каже по пълен.

Лека вечер на всички
 Hug

# 579
  • София
Bagira, много благодаря за отделеното внимание и материала, които си намерила  Hug
_re_ge, благодаря за ценната информация!   bouquet
Месечинке, нямам търпение да покажеш красавицата - изненада ( :

# 580
  • Варна
Germar, добре дошла Hug Ако можеш снимай орхидеята да я видим. Ако цветоносът е напълно сух, просто го отрежи на 1-2 пръста от основата, от него полза няма. Ще си пусне нов. А за листата - по принцип изсветляват на силна светлина, обратното - на по-мрачно място потъмняват. Щом пуска ново листо, значи сигурно се чувства добре Grinning

Момичета, моята орхидея разпука втора пъпка снощи, не знам вие какво мислите, но за мен е страхотно нежна и красива, мноооого и се радвам, уцелила съм си изтърсаче със страхотен цвят Laughing Ето да я видите:

В действителност е бяла, леко зеленееща, но от слънцето цветът жълтее. Обаче съм привързала саксията към цветарника, понеже листата са наведени на една страна и ме е страх да не се катурне и не ми се развързваше. Ще я снимам пак, когато не грее слънце. А устната е много нежно цикламено, не знам как да го опиша, не е ярко и наситено като тези, които съм виждала, а по-бледо. Вчера цял ден разглеждах снимки на бели фалчета с цикламена среда, всички си личат още по пъпките, че ще имат цвят, а моето как изненадващо показа тази цветна устна, пъпките бяха изцяло светлозелени без абсолютно никакъв нюанс. Единствено лилавият цветонос загатваше за възможна изненада Laughing

Реге, нобилето ти е прекрасно, аз определено се запалих да си гледам първо дендробиум-фалче и ако успея да му угодя, току виж съм си взела и нобиле Grinning Голяма тръпка е да ги гледаш тези цветенца.

Последна редакция: пт, 12 фев 2010, 10:37 от Месечинка виторога

# 581
  • Русе
Месечинка виторога , много е хубава орхидейката!Дано те радва по-дълго с цвят! Hug

# 582
Месечинке,
НЕВЕРОЯТНА е!!!

_re_ge,

нали знаеш,че в природата няма как винаги 2+2=4.Всяко растение си е с индивидуално потребности.Среда,Т,Влажност и пр..Дали е средата на февруари или края, едва ли е от съществено значение.Сбръчканите булби(резервоарите за вода) и наличието на пъпки са по-сигурни показатели,по които трябва да се ръководиш. Grinning

Разбира се,че нямам нищо против да публикуваш т.нар.схема за торене.Само,че я написах твърде обобщена.Ето я малко по-подробно:

зима-балансиран тор-зелен кристалон,или тор,който преобладава азотът-един път месечно.

пролет-три пъти торим с балансиран тор(зеления кр.) и един път с високо съдържание на фосфор (жълт кр.)

при поява на цветове-жълтия кр. се заменя с тор с високо калиево съдържание(червен кр.)Т.е. 3 пъти торим с зеления и един път с червения.

цяло лято-червен или бял, или лилав кр.(с високо съдържание на азот) за кисела среда

есен-за цъфнали торим както през лятото

за цъфнали през зимата-торим също както през лятото

До скоро! Hug

Последна редакция: пт, 12 фев 2010, 13:35 от Bagira

# 583
  • София
Да ви кажа и за моята "схема" на торене/ по-точно липса на такава  Mr. Green/. Ако растението има нужда от корени и листа - жълт кристалон. Много пъти след като орхидеята е прецъфтяла и отпочинала известно време, я торя 1-2 пъти с него и без нужда. После зелен/той е универсалния/. В момента, в който се покаже цветонос - оранжев и с него торя докато цъфне. Резултатът е страхотен - понякога стават по-големи цветове от оригиналните. Като цъфне бях пробвала с бял, но както казах прецъфтяха доста бързо и вече използвам универсалния за орхидеи. Имам и син -  ползвам го след като е прецъфтяла орхидеята - торя 2-3 пъти. Концентрацията, коята правя - 1 хапче от аналгин, парацетамол/0,5г/ на почти 2 литра вода/кутията ми е толкова, а водата реално е 1,6-1,7/.  Нади ме беше посъветвала  да слагам  0,5 г на 1 литър вода, но от страх да не пренаторя разреждам още малко  Grinning. Когато се налага да доливам вода в съда за поливане, добавям и по няколко кристалчета тор, за да не се разреди съвсем/това вече не се налага, че останаха много малко/. А колкото до зимно и лятно торене - ами те цъфтят по всяко време на годината, а и в крайна сметка живеят в почти постоянни условия и температури/не говоря за тези, на които им се налага зазимяване/.  Самият факт, че по всяко време на годината се предлагат цъфнали орхидеи по магазините, говори достатъчно.

С тази "система" в детската стая е цветна градина. Имам 4 цъфнали фаленопсиса, 1 камбрия, а 6 са с цветоноси/едното е пафче/. Само 2 от фалчетата нямат още цветоноси, но  едното цъфтя наскоро.

Колкото до моите "покойници" - почти всички пускат стъбълца, а тази, която пусна първа, има и второ. Пръскаме обилно с Лактофол против болести и мъжът ми твърди, че според него има ефект, съдейки по трите орхидеи, за които имаме съмнения, че носят зараза, но все пак не са се разболели напълно. Всъщност и трите имат цветоноси, но по листата им има съмнителни петна като тези на болните.

Месечинке, честито! Фалчето-изненада е много хубав цвят. Късметлийка!

Germar, добре дошла! Покажи снимка, за да видим за какво става въпрос.
re_ge, впечатлена съм от нобилето ти!   bouquet  Дано един ден и аз се справя успешно с моите. Засега малкото не е пуснало нови листа, но няма и лош вид/по-скоро е в застой/, а новия все още има цъфнали цветове, но някои вече увяхнаха.

Последна редакция: пт, 12 фев 2010, 14:46 от tania67

# 584
Таня,
благодаря за вметката на на оранжевия кристалон.Да, дават го преди цъфтеж.
Поздравления за цветната градинка!

Мога само да се уча от вас и чистосърдечно  ви завиждам! Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт