Орхидея - 2

• 139 815
  • 736
  •   1
Отговори
# 555
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Благодаря ви за отговорите.Ще я закрепя и дано коренчетата си влезат в почвата. А старите изсъхнали корени да ги махам ли,да прочистя ли корите?

май имаше цветонос на снимката, ако е така хич не я пипай  Hug само забоди повечко от онези шишове и я закрепи  Peace

# 556
Благодаря,така ще направя. Peace

# 557
Здравейте момиченца
минавам набързо макар и да имам още много за споделяне, ще ви пиша само по основните въпроси и ще се похваля с новите придобивки, иначе по другото ще се поsтаря утре да ви наваксам с информация.

Бяло Лаленце, много е хубаво фалчето, заприличаха ми на петна от акварелни бой върху мокър лист, със същия ефект на разливане, аз лично не съм виждала никъде таква окраска , и нито веднъж при орхитата в Кауфланд, предполагам цената й ще е около 25 лева- жалко че верояно е скъпа - много е красива.

Ирка за цимбидиума нямам идея как се гледа, не разполагам с такъв, виждам че фветоносите ти се будят от спящи пъпки.За отрязването на свежите цветоноси е въпрос на избор, а понякога ги оставям но ако дълго време нищо не "изкача " от там просто ги кръцвам.Фалчетат цъфтят не по едно и също време, макра и да са едно до друго и да ги гледаш сходно , зависи от това какви хибриди са и в какво състояние е растението - прочие.

Мари , мисля че всички са се изказали преди мен, да кажа и аз, според мен няма смисъл в момента да махаш старите корени - в тях има още хляб, новите ми се виждат прекалено къси и да я пресадиш не трябва да направиш нищо друго освен да я "подпреш" с пръчки- върху субстрата , иначе ако я закопяеш до остновата на листата ще загние от "загърлянето" Просто я подпри от всички страни с пръчки и изчакай, ако корените не се напъхат сами в субтрата  тогава я позиционирай права и подпри , иначе тялото с листата трябва да са отгоре.

Тилде писалал съм по назад в постовете ми - най голямата ми мързелнака спа година и 4 месеца преди да цъфне отново, а имам такива който след месец-два се будят от спящи пъпки.Всичко е въпрос на конкретно растение.

Мама Галка добре дошла поздравления за красивата орхидея, със здраве да си гледаш.

Сега ето ги новите ми придобивки, от всички третата  е най-екзотична, другите не са нищо особенно, за бяла с лилава сърцевина си мечтая отдвана, а такъв оттенък виолетово с тъмна среда нямахме в колекцията. Ето  снимки:

Сега желая лека вечер на всички
 Hug

# 558
 _re_ge ,много са красиви всичките и с какви едри цветове са , да те радват дълго време Hug
А тази на първата снимка на втория ред и тя ли е от новите ,колко много пъпки има ,ще е много красива като цъфне !

Последна редакция: вт, 09 фев 2010, 12:41 от FEN

# 559
  • В Бургас,край морето!!!
FEN   bouquet
_re_ge   bouquet
Благодаря ви за вниманието и съветите.Тази по голямата орхидея я пресадих по необходимост и тя се развива добре.Листенцата са й светли само докато започнат да излизат,след това стават тъмно зелени.
Трябваше да пресадя и другата,което и ще направя,само малко да се оправи времето.Има само едно по светло листенце иначе корените са свежи..
Още веднъж благодаря за вниманието,и ме извинете за притеснението.
Пожелавам ви приятна вечер
                                                                  Поздрави:Ирка  bouquet

# 560
  • Варна
Реге, разкошни са Hug
Моята хобавица със счупения млад цветонос цъфна от стария, цветът е много голям, като го сравнявам с другата, жълто кафява, направо е двоен Grinning
Ето да ви ги покажа:

Остатъкът от цветоноса на лилавата, има оцеляла спяща пъпка, да видим какво ще излезе от нея:

И това е сладурчето, което очаквам да разцъфне всеки момент и да ме изненада:

Последна редакция: вт, 09 фев 2010, 08:20 от Месечинка виторога

# 561
_re_ge,честити ти!
Първата и втората много ми харесаха.Прекрасни са!!!

Месечинке,наистина цвета на счупената изглежда доста голям.но нали сега хран. ващества са само за него.А сладурчето пък, листата му са много охранени и сочни!Сигурно е прекрасно това очакване Grinning!

Като гледам как интензивно ви цъфтят фалчета си мисля,че моите няма да ги дочакам отново да цъфнат,ако не ги стимулирам със съответния кристалон. В Търново се оказа невъзможно да намеря какъвто и да е.Искам да ви помоля ако някой има идея как мога да се сдобия,моля да сподели. PraynigИмам предвид някой сайт за пазаруване он-лайн. newsm78Ще съм ви безкрайно благодарна,ако се сетите нещо! Heart Eyes
Спрях да звъня на Метро.Таня е права,че след такъв престой на фалчетата в Тир-а се очаква да не са вече в добро състояние. Sad

до скоро!

# 562
Месечинке,
 какви големи пъпки  има последнта  Peace , а моите защо им падат пъпките да ги торя повече ли какво да направя ?

# 563
  • София
Месечинке, розовата е много красива  Hug А тази с едрите пъпки ли е преоценената дето не знаеше какъв цвят е? На мен ми изглежда така, все едно ще се разпъпи в бяло  Peace А между другото защо не си сложила пръчка да държи цветоноса? Не те ли е страх, че може да се пречупи?

# 564
  • Варна
Радвам се, че ви харесват фалчетата ми, момичета. White tulip, да, тази напъпилата не и знам цвета, но и на мен ми прилича на бяла. Двете най-големи пъпки съвсем се избистриха и изсветляха, няма нищо розовеещо. На стелажа, от който я избрах имаше 2-3, на които стоеше по някое прецъфтяло цветче, бяха розови и бели. Та бях почти сигурна, че ще е един от двата цвята, но розова със сигурност не е. А пръчка не съм сложила, защото честно казано ме беше страх да я забия и още повече ме беше страх да извия цветоноса и да го привържа към нея Embarassed А и във flowersnet гледах в албумите на няколко човека, че не слагат подпорки, та реших, че няма да е фатално, ако и аз не сложа. И на другите две фалчета не съм слагала, но то пък на едното му счупих цветоноса, а на другото половината пъпки опадаха, но пък върхът продължава да расте.
FEN, така и не ми е ясно и на мен защо на някои фалчета пъпките падат. Явно нещо не им е съвсем добре в условията, ама какво не мога да разбера. Всичките са на един цветарник, само на едната падат пъпките и си е така още от лятото, когато я купих - една пъпка разцъфва, друга пада и цветоносите са едни плешиви... Но пък много я харесвам, много екзотична окраска има, макар че са и дребни цветовете и ето на, падат. В момвнта е с три цветоноса, с по един цвят на всеки Crazy Ти нямаше ли същата, да не би на нея да и падат пъпките, може пък самият хибрид да е такъв, по-махнат. Иначе съм чела, че пъпките падат от сух въздух, течение, прекалено ниски температури.... такива неща.
Bagira,
в сайта на Стрелиция гледах кристалони, не знам доколко актуална е информацията. Другият вариант е някоя агроаптека в града, дали няма да имат? Майка ми доколкото знам купуваше кристалони от агроаптеката. Трети вариант, ако не успееш да намериш, мога да ти купя от Бриколаж и да ти пратя, само трябва да кажеш цвета, че аз така и не ги запомних кой за какво е.

А ето орхидеята на майка ми, за съжаление я снимах на кофти фон, но нямах възможност да и търся по-добър Embarassed

Последна редакция: вт, 09 фев 2010, 19:56 от Месечинка виторога

# 565
Месечинке ,
като се замислих  май ни е сух въздуха в къщи сега зимата ,а ако ги преместя в неотоплена стая ,дали ще издържат ?

# 566
  • Варна
Не съм сигурна, но по-скоро си мисля, че рязката смяна на условията няма да им хареса и ще реагират с нов пъпкопад Confused Пробвай да пулверизираш въздуха около тях, наслагай наоколо панички с вода, може да помогне. Аз съм сложила на едно от долните рафтчета на цветарника паничката с вода на Кетя Crazy Първо бях сложила друга купа, но като видях, че Кетишона се научи само от нея да пие вода, сложих нейната Laughing

# 567
Месечинке,
благодаря ти за предложенията.
Стрелиция,наистина предлага кристалон-червен.
По нашите селскостопански аптеки имаше само син преди време,сега ще проверя отново.

Моля __re_ge,
когато имаш възможност да публикуваш за пореден път Embarassed схемата за торене, Praynig,за да преценя още какъв ми е необходим. newsm78

# 568
  • София
Bagira, за съжаление в Бриколаж не се продава оранжев кристалон, който е най-важен за цъфтежа. Това е официалния вносител: http://www.kvsagro.bg/. Ние от там си купихме оранжевия, а от Бриколаж останалите. Има и телефони, на които може да попиташ къде в Търново да ги намериш. Иначе склад при вас нямат, но във Варна имат/ако варненки ги интересува  Grinning/. Ако не става и аз мога да ти купя и да ти изпратя. В продукти, разтворими торове, има описание кой кристалон за какво се използва. За информация - едно бурканче струва около 3 лева.

Белия кристалон го дават, че се слага по време на цъфтеж, но забелязах, че с него по-бързо увяхват цветовете, затова не ти го препоръчвам. Тогава слагам от универсалния.

# 569

Таня,
благодаря ти!  bouquet
Току що говорих с тях.
Оказа,че зареждат една Агро-аптека тук.След работа ще ходя да проверя.Но ме увериха,че имат цялата гама кристалони. Grinning
До скоро! Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт