Дайте рецепта за домашни месни мезета

• 45 729
  • 40
  •   1
Отговори
  • Пловдив
Търся си такава, която мога да направя вкъщи в малко количество и да знам какво съм сложила. Пък ако някой може да ми даде рецепта, в която месото е термично обработено, а не само изсушено, би било прекрасно  Grinning
Аз ще дам една:
Сваряват се свински джолани цели в тенджера под налягане. Като изстинат се овалват с подправки по ваш вкус- сол, пипер, чубрици..... Завива се в алуминиево фолио и се слага в хладилник. Консумира се студено, нарязано на филийки.

# 1
  • София
ние в нас правим филе Елена, сушено на терасата
саламурата се прави от вода и морска сол, слага се толкова сол, че като пуснеш едно сурово яйце, да се показва над водата колкото 5 стотинки...
слага се месото, което е телешки шол, нарязано на дълги и дебели парчета с диаметър около 4-5 см.
стои в хладилника в саламурата 3 дни, след това го вадя, овалвам, половината парчета в чубрица, кимион, черен пипер, и другата част от месото, в червен пипер сладък, червен пипер лют, черен пипер, кимион...
връзвам, увивам с вестник, като вестникът е като фуния, само в горната част е събран, за да може да диша и връзвам на терасата, слагам го заедно със зелето - демек началото на ноември и за коледа вече режем филенце...
дано да съм била полезна Peace

# 2
Преди години нашите като гледаха прасе,правеха много вкусно филе от рибицата(така казваме на месото изрязано от гърба).И тъй като от домашното прасе си правеха и пръжки, точно в мастта се приготвяше и това филенце.
Технологията е следната:като сложат кубчетат сланина да се топят и започнат вече да се образуват пръжките и придобият златис цвят,пускат се вътре при тях парчетата месо-так цели,продълговати и се варят в получилата се мас 30 мин.След като се извадят се осоляват хубаво със сол,червен пипер,черен пипер,чубрица и счукан чесън.Съхраняват се в хлдилника.

# 3
Аз съм хвърлила око на една лесна рецепта за саздърма:

свинско месо, сол, зърна черен пипер и бахар, дафинов лист.
Нарязва се месото на дребни парченца, посолява се и се изпържва добре, до готовност. Принавят се подправките и се сипва в подходящ съд. След това се залива с вряща мазнина (мисля, че и свинска мас трянва да има, за да се стегне после?  Thinking. Пише, че става супер вкусно и за мезе, и за готвене. Ще го правя скоро  Grinning

# 4
Бахур... е такова домашно мезе,което минава термична обработка...

# 5
Аз направих пастърма по ей тази рецепта(стана чудна):

Пастърма от телешко сърце.

Две или три големи телешки сърца.
Сол.
Вода.

Подправки :
50 грама кимион
50 грама мляна чубрица
20 грама чимен
30 грама кимион
30 грама чесън на прах
150 грама червен пипер

От солта и водата се забърква саламура, чиято гъстота се преценява със сурово яйце. Като се пусне яйцето, трябва да си подава над повърхността на водата с площ колкото 50 ст.
Почистеното от жили и мазнотии сърце се нарязва на филии (по дължина, не напречно на камерите) и се кисне в тая саламура дванадесет часа, притиснато с нещо, така, че да не изхплуват парчетата. След това парчетата се изплакват с вода и се отцеждат, при нужда се подсушават с кърпа.
След като се изцедят, се овалват в смес от гореописаните подправки и се окачват да съхнат. При студено и сухо време стават най-много за  седмица.

# 6
  • тук
Мъж ми преди малко ги сложи да съхнат Simple Smile
Ние купуваме бон филе, което държим 72 часа засипани (т.е. може би потопени е по-точно) в морска сол. След това се изплаква на течаща вода за около 40 мин. Подсушаваме с хартия и овалваме в смес от подправки, които обичаме. Тази вечер направихме две със счукан чесън, две с по-леки подправки, за да не е люто.
При по-хладно време висят на балкона, а ако се появи "циганско лято" ги прибираме в хладилника. Средно след две седмици си имаме мезе   chef

# 7
Търся си такава, която мога да направя вкъщи в малко количество и да знам какво съм сложила. Пък ако някой може да ми даде рецепта, в която месото е термично обработено, а не само изсушено,

Ако свариш месото в кока-кола вместо във вода, става още по-интересно  Grinning Малко тип барбекю.

Иначе темата само за дълготрайни меса ли е? Щото месни мезета има най-разнообразни, ама си е тип готвене де и може да стои съвсем кратко в хладилника...

Ще следя темата за идейки  Flutter

# 8
  • Пловдив
Ами по-трайни имах предвид, ама приемам идеи всякакви  Hug
Блонди, чакаме снимки и навигация по технологията на саздърмата Grinning Аз май не съм яла от свинско Thinking В магазините е телешка, агнешка....
Tssvety, сурови ли са сърцата?
davidova, дай малко повече инфо- колко големи са парчетата месо, увиват ли се в нещо за съхранение в хладилника?
Морганчето, и ние правим така от свинско и телешко  Peace
Кремче Ванилия, какво месо се вари в кола и после се обесва да съхне или как?

# 9
Парчетата може да ги направиш с каквато искаш големина.Ние вадим рибицата цялата от гърба и разрязваме на 2 или 3 парчета зависи  от това колко е дълга.Като се осолят слагаш в тава и в хладилника, може и в плик.За по-дълга консумация може и да замразиш във фризера

# 10
Забравих да споделя,че миналата година правих сърца като пастърма по същия начин като Tssvety, но на мен лично не ми харесаха-имат вкус на сурово месо(то си е такова всъщност). Мъжът ми си ги яде, но той обича такива сушени,сурови,веяни и още незнам си какви меса. Най-хубава пастърма в домашни условия се получава от коза и сърна.Опитвала съм ги и вкусът им почти не се различава от купената.

# 11
Jul,сурово е сърцето,да(задължително телешко)
davidova е казала,въпрос на вкус е.
http://tsvetyr.snimka.bg/other/tikvenik.436717.15804842.big

# 12
В къщи си приготвяме домашно мезе от свинско филе.Парче около 1 кг. от "рибицата" се сварява в сок от кисело зеле след което се овалва в каша от смлян чесън, черен пипер, червен пипер и вино.Съхранява се в хладилника, и се сервира студен, нарязан на филийки.Страхотно мезе за греяна ракия Laughing

# 13
  • София
В къщи си приготвяме домашно мезе от свинско филе.Парче около 1 кг. от "рибицата" се сварява в сок от кисело зеле след което се овалва в каша от смлян чесън, черен пипер, червен пипер и вино.Съхранява се в хладилника, и се сервира студен, нарязан на филийки.Страхотно мезе за греяна ракия Laughing

Ох, баба го правеше същото. Ужасно вкусно е.

# 14
Вдъхновихте ме с тия мезета. Ще взема да се пробвам. Досега съм правила само веяна скумрия с помощ от форума.

Общи условия

Активация на акаунт