Трябва ли децата да учат чужди езици още в първи клас?

• 27 735
  • 362
  •   1
Отговори
# 315
Моите най-големи постижения в немския бяха, когато гледах ВИВА и някакво тийнейджърско предаване по RTL или PRO 7, забравих коя точно програма, нямаха превод. Cartoon Network също нямаше превод и там упражнявах английски (който не бях учила през живота си тогава). Сега и той, и другите детски програми са преведени Sad

# 316
  • София
Andariel, моля те сложи един линк на "Експериментално установено." Кой, кога, как го е установил, за какви деца, на каква възраст с колко телевизия дневно. За сертификати ли ги изпитват след експеримента, на какви очаквания не са отговорили децата? Интересна ми е темата.

# 317
  • София
с деца на доста малка възраст, май беше под 3 години, по-скоро под 2 години. На едните им е била зачислена бавачка, която е общувала с тях за някакви часове на ден, а на другите телевизор. Не помня дали имаше контролна група. Едните деца бяха "чисти" американчета, другите бяха китайчета \или япончета§, родени в САЩ. Нито едно не е научило китайски от телевизора само. Авторката на експеримента, но в момента не мога да се сетя за името и, го разказва на презентация, имаше я на сайта на ТЕД. Беше отдавна, запечатали са ми се е основно идеята и изводът от експеримента. Авторката е от известните имена в областта, обаче малко съм зле с имената и съм го забравила.

Ето, намерих го! около петата-шестата минута обяснява как децата на които им е било зачислена експериментаторка да им говори лично (показана е с книжката), са показали някакво учене, обаче същото, показано на телевизора, нито аудио, не е постигнало резултат. Изводът - децата имат "социален ум" и имат нужда от човек срещу себе си.
http://www.ted.com/talks/patricia_kuhl_the_linguistic_genius_of_ … es.html?quote=906

Последна редакция: ср, 20 фев 2013, 22:59 от Andariel

# 318
  На научаването на език не бива да се гледа в краткосрочен план. Реалните знания си проличават едва след втората година. От телевизора можем да се научим да "чуваме" езика (и това никак не е малко), от събеседниците - да го говорим, от текстовете да го четем и т.н.
  Всеки досег с конкретния език е от полза в дългосрочен план.

# 319
  • София
Изобщо, накъде без телевизора! Наскоро разцъках по всички канали, които имаме, и се оказа, че са пет канала тип "бебешка телевизия". Колко ли майчета се надяват отрочето оттам да научи английски! Много удобно - телевизорът като безплатна бавачка - посаждаш детето и се самобаламосваш, че учи чужд език!
За мен лично има значение как точно е изложено едно дете на определен език и точно на какво качество на езика - дали е книжовен, дали е диалект, дали говорещият е образован или не. Гласовете от анимационните филмчета ме ужасяват, толкова са изкуствени!

# 320
  От всеки досег с езика има полза за научаването му. Ако ти се вайка за зарязани пред телевизора бебета, излъгани от жестоките си майки, че така ще научат китайски с горнохоландски акцент - моля. Аз коментирам по темата.

# 321
  • София
Изобщо не ми се вайка! Тези деца си имат майки - те да си носят отговорността!

# 322
искам да кажа, че се надценяват знанията и най вече опитът от ученето по школи, и се подценява ученето в ЕГ. Много хора смятат, че щом детето е учило английски в школа и е взело един сертификат (горе-долу около седми-осми клас се явяват от разните школи, защото повечето системи там "свършват" с детската възраст), няма какво да научи в ЕГ по същия език. Пренебрегва се фактът, че гимназията започва с подгответо, и има още три години, в които този език ще се учи, и това означава още много часове, които няма как да ги мине по която и да е система извън гимназията, освен ако не реши да се самообразова и развива с този език. За да се постигне някакво състояние, по-близко до съввършенството трябва практика, а ЕГ дава поле за тази практика.

Не съм съгласна. Школите не приключват 7-8 клас. Също така  в Английската гимназия децата излизат стандартно с  ниво С1, докато от школите много деца излизат с ниво С2. Деца от Немската например редовно вземат и сертификати С2 за английски език.

Цитат
Изобщо, накъде без телевизора! Наскоро разцъках по всички канали, които имаме, и се оказа, че са пет канала тип "бебешка телевизия". Колко ли майчета се надяват отрочето оттам да научи английски! Много удобно - телевизорът като безплатна бавачка - посаждаш детето и се самобаламосваш, че учи чужд език!
За мен лично има значение как точно е изложено едно дете на определен език точно на какво качество на езика - дали е книжовен, дали е диалект, дали говорещият е образован или не. Гласовете от анимационните филмчета ме ужасяват, толкова са изкуствени!

Гласовете от анимационните филмчета са трудни за разбиране, но точно това е полезно. След няколко години гледане на Картуун на английски дъщеря ми чува и разбира говорима реч много по-добре от мен. А аз се затруднявам да схващам нелитературен английски от медиите или филмите. Та гледането на телевизия няма да научи никого на пълноценен език, но дава "ухо" за езика. Неслучайно навремето в Немската имахме всяка седмица задължително посещение на немски филм. От самото начало.

Последна редакция: чт, 21 фев 2013, 11:35 от Черна станция

# 323
PeppaPig е с анимация, която е много добре озвучена, без акценти разни и без агресия. Идеална за деца 2-3-4 години. Много такива има по NickJn.

# 324
  • София
Не точно школите приключват, а детско-тийнеджърските системи. Следтова трябва да минат на система за възрастни. Или на курсове пак за възрастни, но специално за покриване на сертификат. А обучението в гимназиална възраст е по-различно, то вече е за възрастни, а не за деца. И темите са различни, и текстовете са различни, лексиката е различна. На сертификатните курсове целта им е овладяване на материал, който се покрива от сертификатния текст, с цел изкарване на по-висок резултат, а не усъвършенстване и овладяване на тънкостите на езика. Хайде да не бъркаме двата щата! Лично съм ходила на сертификатен курс и зная за какво става въпрос - научаваш се какви типове задачи се дават, какви типове отговори трябва да върнеш. Трудното идвва после, когато трябва да работиш с езика.

Твоя си работа, но за мен некнижовният език и това едно дете да слуша по анимационните филмчета жаргони и всякакви идиотщини, и с изкуствени гласове, е все едно да си заведа децата в циганската махала, някое българско гето или да слушат хора, които са далеч от владеенето на книжовния език. Ухото привиква с акцента, ако е само в това проблемът, но със синтаксиса и използваните идиоми, жаргони и др., има значение кого слуша. Винаги си личи кой владее езика по-близо до книжовните норми, и аз искам децата ми да научават този език, защото искам да го използват сред образовани хора, а не в емигрантските общности. Държа на носителя на езика, защото с кофти носители се получават кофти езикови навици. Все едно някой да учи български от жълтите вестници, от хора с изразен диалект (не само като фонология, а и като синтаксис и лексика) или от чалга или рап.

# 325
Andariel, виж клипчето и после пак говори. Аз Cartoon Network не бих пуснала...за ЧС може да е ок, но моите са малки и са се учили от BabyTV и NickJn.
Но пък навън децата нe си говорят на чист литературен английски, те родителите не го правят.
Забелязвам, че дори хора на моята възраст пишат с много грешки, цифри, без препинателни знаци на английски из форуми, смс-и, фейсбук.

# 326
Според мен гледането на телевизия в ранна възраст пречи на усвояването на родния език, замества общуването с майката и буквално зомбира децата. Аз нямам още изяснена позиция по темата, но най-важно ми се струва до тази възраст /първи клас/ детето да говори добре майчиния език.
Във форума неведнъж са сподеяли, че не могат да отделят детето от тв.

# 327
  Нека уточним - за гледането на телевизия по принцип ли ще говорим или за ползата\вредата от гледане на телевизия на съответния език?

# 328
Аз коментирам гледането на Baby TV. Виждала съм как малки деца не могат да се отделят. И какво като знаят пет думи на английски, като не знаят и две на български?

# 329
  Точно Baby TV не мога да коментирам, защото не сме я гледали. Мога да коментирам следното - за мен е една семейна вечер, прекарана пред телевизора с приятна комедия на английски не е загуба на време. Говорим, разбира се, когато това е част от пейзажа, а не основно занимание.

Общи условия

Активация на акаунт