отглеждане на дете от дом - толкова много въпросителни!!!

• 3 606
  • 26
  •   1
Отговори
Здравейте,
Може ли някой да ме насочи къде мога да открия литература за отглеждането на дете от дом, но не нещо американско, а за реалните проблеми и решения у нас.
До колкото разбрах, един психолог (мисля, че Ирина Тодорова е името й)  се занимава с темата за очакванията и поведението на децата и родителите при осиновяването, но не мога да намеря книгите й на пазара. Някой попадал ли е на тях?
Имам толкова много въпроси, на които търся отговори...
Толкова ме е страх да не нараня неволно това толкова наранявано мило дете!

# 1
На колко години е детето? Кога е осиновено?

Ако се разровиш в темите в този подфорум, може би ще получиш много отговори на въпросите си. Мисля, че и момичетата ще ти бъдат полезни.

Успех  bouquet

П.П Ако искаш се регистрирай, така ще можеш да получаваш мнения и на лични.

# 2
newmom  регистрирай се ,кажи ни на колко години е детето ,напиши въпросите които те вълнуват .Някои от нас ще споделят как е било при тях и в темата и на лични.
Книги не съм чела нито български нито вносни , не бях чела и форума преди да осиновя 5 год. син.   Четох когато вече си беше у дома ,но не съм  писала и не съм задавала въпроси защото пишеха майки на деца осиновени на 6 месеца и максимум до 3,5 години.  Четох темите и доста назад във времето и извличах доста информация .
Така , че сподели какво те мъчи за да ти помогнем .

# 3
Какво означава "за дете от дом"?Всички деца са деца и това е,и щом е стигнало до теб значи си е твое  bouquet
Мисля че всички деца трябва да се гледат с много любов,това е.Пожелавам ви на теб и детето много любов и щастливо детство.  Flowers Four Leaf Clover

# 4
  • София
 Hug, предлагам ти първо да осиновиш малко по-голямо детенце, живяло няколко години в дом, пък после да се върнеш да си повториш мнението

# 5
Между другото използвам темата да попитам и аз- може ли да се намери стойностна и адекватна на реалните дадености специализирана литература от български автор по въпросите на осиновяването.

Посетих и психолог, избрах си го по най-многото положителни отзиви и титли.Както и очаквах, комедия, не ами комедия на квадрат.Но да не разводнявам темата.

# 6

Толкова ме е страх да не нараня неволно това толкова наранявано мило дете

newmom ,
  Ако си нежна и добра към детето, ако  му показваш колко го обичаш, просто няма такава опастност да го нараниш. Не се притеснявай за това! Сигурно се интересуваш за психическата депривация на децата в домовете, за умственото и физическо изоставане вледствие от депривацията, за начините детето да навакса изоставането и т.н. По тези въпроси  има много писано тук. Психоложката мисля,че е М. Тодорова, чела съм нейна статия в сайта `моето дете`.

# 7
Психолози наистина много- най-вече самозванци точно в материя Осиновяване!!!
Повярвайте ми, на такива нелепи щуротии се наслушах, че нямам думи!!! #2gunfire
Сърцето води в отношенията с ангелчето, но травмите в миналото на детето и ефектът от институциите не са за подценяване!
В този смисъл Newmom e права- има психолог, който е практикуващ учен в сферата на осиновяването (до колкото разбирам към момента работи и по проблемите на приемните семейства). Аз я открих съвсем случайно – името е Ирина Тодорова- Липчева, а книгата й се казва “Очаквания и поведение в съвременното българско осиновителско семейство” и е издадена миналата година. Нивото е малко високо (все пак тя е учен), но дава интересна информация, която наистина показва, че всичко, което се случва, очакванията и поведението на децата, нашите реакции си имат своето обяснение и ние трябва да си даваме сметка за това.

# 8
# 9
sonnygen, душо, що като гост, що се срАмиш newsm78 от рекламата ли(или самореклама)?

То и питащия , ако не си ти, де, не се появи....

# 10
  • космополитно
Между другото използвам темата да попитам и аз- може ли да се намери стойностна и адекватна на реалните дадености специализирана литература от български автор по въпросите на осиновяването.

Здравейте,
Може ли някой да ме насочи къде мога да открия литература за отглеждането на дете от дом, но не нещо американско, а за реалните проблеми и решения у нас.
До колкото...
Имам толкова много въпроси, на които търся отговори...

Доколкото аз съм се ориентирала ПОЧТИ НЯМА книги по темата с български опит. Чух само за книга, издадена от директор на дом (Май от Силистра), трябва да е било преди година -две, но го гледах да презентира книгата си по телевизията и не ми допадна (стори ми се административно , а не емоционално компетентен)

newmom и Светкавица, Благодаря Ви за въпроса- тъкмо исках да препоръчам две книжки, които ми попаднаха. Изчетох ги на един дъх- не намерих и дума излишна. Пълни са с въпроси (които връхлитат в главите на осиновители и приемни родители). Професионално са много добре издържани, без да са обременени с професионална терминология…

Не се продават, предполагам, че са в ограничен тираж и вероятно се разпространяват вътрешноорганизационно , по служби, свързани с темите, засегнати в книжките (поне до мен достигнаха така).

Идадени са по проект”Семейство за всяко дете” от фондация:
 ”За нашите деца”(гр.София;ул.”Юри Венелин”22 ет 4;ап. 20 тел02/980 70 58)

Допускам, че ако иде на място човек може да си вземе или ако има броеве в наличност би могло да Ви пратят (примерно срещу поемане на пощенските разходи)!?

Освен това по книжките има даден сайт и моля проверете първо дали там не са качени в електронен вариант www.detebg.org- на мен не ми се отваря сайтът. [u]Ако "Да" Вава директно да ги тегли и качи в библиотеката ни- много ще я обогатят![/u]

Препоръчвам обучителните книжки:

* “Осиновяването-продължение на едно запознанство”

* "Приемна грижа-да поправиш детството"

Последна редакция: нд, 08 ное 2009, 01:27 от Venecias

# 11
Попаднах на темата от форума "нашите деца".
Според мен авторката трябва да реши дали ще каже на детето че е осиновено или не (ако е много малко).
Ако детето е достатъчно голямо да знае от къде идва то тогава топлота, разбиране, нежност са нужни за постигане на добра хармония в семейството. В никакъв случай глезене и угаждане.

Вярно, никога не съм осиновявала, но имам за пример жена с 3 големи и вече самостоятелни деца, освен нейните биологични 2.  В момента приключва осиновителния и процес за едно момиче от Дом Майка и Дете, на около 10 г.  Детето няма търпение да стане част от семейството, но докато това стане, връзката с "майката" се потдържа и отношениеята им са съвсем семейни, трудно някой би казал, че не са майка и дъщеря.

Наистина, много зависи от възрастта и условията при които е расло детето.
Мисля си, че най-важното е да не се гледа на детето като на чуждо, във всяко отношение  Peace

# 12
Venecias, благодаря много за информацията.    bouquet
Сайтът не се отвори, но намерих книжките от позната.  Ще ги разгледам и за въпросите, които останат без отговор, ще питам директно.

Благодаря на всички!

До нови срещи!

# 13
Това ми напомня за Пипи - дългото чорапче. Там идват двамата полицаи и и казват , че е незаконно да живее сама без родители. Такива деца живеели в детски дом.

Хубавата детска логика ги попита ами това не е ли дом? И аз не живея ли в него? Значи е детски дом:)

Това за децата от дом.

Иначе въобще не мисля, че трябва с лека ръка да се пренебрегват практиките от други държави. За съжаление разбиранията ни в България за осиновяване са силно ориенталски (което според мен означава изостанали).

Така, че може би е хубаво да погледнеш и Първичната рана и доста от преведените неща в Блога на Маймуна.

Учене му е майката... И бащата:)

# 14

Така, че може би е хубаво да погледнеш и Първичната рана и доста от преведените неща в Блога на Маймуна.

Както и блога на ДарЗаМен и Теа - www.detstvomoe.org, където ДарЗаМен описва преживяванията си през личния си опит на майка, осиновила две деца, а Теа - през опита си на психолог, работещ с много осиновени деца и техните родители.

Общи условия

Активация на акаунт