Изнасилват ли жените ни в родилното отделние?

• 23 519
  • 194
  •   1
Отговори
# 45
  • някъде под слънцето...
Имала съм три хирургически интервенции тук,, които са налагало болничен престой и при тритрите съпругът ми беЩе плътно с мен с изключение операционната и реанимацията Когато раждах , изгониха го едва когато реШиха да ми правят секцио по спеШност след два дни с окситоцин....
....

# 46
Мисля че приемането на раждането като "изнасилване" зависи и от отношение на екипа, очаквания и нагласи, убеждения на жената която ражда. При мен също имаше 3-4 проверки на разкритие, клизма, окситоцин и епизиотомия, но и за момент не съм се чувствала унизена. Всички от екипа (макар и дежурният, а не уговорен, на връх Великден) бяха много мили и внимателни, не са ми скачали по корема, нито са ми давали зор да напъвам, а напротив казваха ми да напъвам, когато усетя напъни. Та така - лекарската намеса наистина не беше малка, но не съм си тръгнала от болницата осквернена и изнасилена.

# 47
Аз бях чела за естественото раждане. Понеже мъжът ми не искаше да се занимава с естествено раждане, аз си стоях в къщи до последно. Правих си клизма, разтривах се с етерични масла, пих чай, движех се, заставах в различни пози. Накрая мъжът ми ме заведе с  10 см разкритие и веднага ме вкараха в родилна зала. Родих без системи, а само с малко натиск от страна на доктора. За сведение, ми е второ раждане. Родиха на 41 год. и затова много от лекарите, особено в частната поликлиника Ескулап в Русе, ми предлагаха да родя секцио. Аз се настройвах положително и бях за естественото раждане. Освен това си направих изводите, че на лекарите им е по-лесно за няколко часа да дойдат на извършат секцио, отколкото да ме чакат непредвидено кога да родя - примерно за 8-10 часа. Освен това в частната клиника като знаех, че са настроени за секцио и са дошли цял екип да ме чакат да родя и след това да си тръгнат бързо-бързо, избрах държавната болница, където никой не бърза за никъде, защото са на смени. А както знаем, родилката е много чувствителна и ще усети, ако някой от екипа бърза да си ходи. Затова и ще й сложат система, защото бързат да се приберат в къщи.

# 48
Мисля че приемането на раждането като "изнасилване" зависи и от отношение на екипа, очаквания и нагласи, убеждения на жената която ражда. При мен също имаше 3-4 проверки на разкритие, клизма, окситоцин и епизиотомия, но и за момент не съм се чувствала унизена ...

Не си, защото главите ни са промити, че така се ражда, а всъщност освен една проверка за разкритие, нищо друго не е нужно.

# 49
Момичета, какъв е този катетър с тежест, за първи път чувам, звучи като машина на светата инквизиция.  Shocked Shocked Cry Cry

# 50
Прочетох първия разказ. Преживях същото преди три години и за съжаление още не мога да забравя. Последствията... детенце с увреждания, операция на мозъка и тежко изоставане в развитието. Никога вече няма да родя. Изнасилване е слабо казано. Confused

# 51
Не си, защото главите ни са промити, че така се ражда, а всъщност освен една проверка за разкритие, нищо друго не е нужно.
Да, най-вероятно си права. Повечето ми познати, които споделяха ражданията си с мен докато бях бременна описваха точно натискане на кореми, викове да напъваш, грубо отношение и т.н. (изключвам баба ми, която родила едно от трите си деца в някакъв дол в края на декември:))) За напълно естествено раждане всъщност прочетох тук във форума  Embarassed

# 52
Момичета, какъв е този катетър с тежест, за първи път чувам, звучи като машина на светата инквизиция.  Shocked Shocked Cry Cry

Светата инквизиция е  Peace балон-катетър се казвало..

# 53
  • България-Швейцария
Не знам и, честно казано, хич не искам и да знам какъв е Stop
Смятах, че вече съм успяла да изчета за всички възможни извращения по повод раждания, но явно не съм.
Сценаристи на филми на ужасите с избягала муза могат да почерпят доста идеи от тази тема Sick
Размислите, квалификациите и намеците за 'лигли' на компетентния доцент в първия постинг не искам дори да коментирам, ако съм на мястото на някое пострадало момиче не знам какво би ме удържало да го заключа на тъмно и гадно място и да го умъртвявам много, много бавно, да види как е, така да се каже.
Извинете ме за силните думи, но просто съм отвратена и потресена... Sad

# 54
И аз си мислех, че съм изчела всичко но това с тежестите беше черешката. Напълно съм съгласна с теб СТramell

# 55
Стига бе,не може само на мен да са го приложили,все си мисля че можеше да ми го спестят,като ми бият упойка и да ме чистят ,но съдба,никой не ме е питал,в това сте прави ,трябва да се иска съгласие на жената за всичко което ще и правят,аз бях против като ме мъчеха да го направят но никой не ме питаше,убиват те и това е,толкова много сме мислили за съд и за разправа,но в месеците след това си в шок,после не ти се припомня,сега вече ми е сухо на гърлото и не искам и да си спомням,радва ме че имам след всичко това дете Cry Simple Smile Heart Eyes Това е

# 56
Мили майки, трагедията и мъката наистина е голяма за някои, но винаги има няколко истини и няколко гледни точки. Отминава МОДАТА на секциото и започва МОДАТА на ЕСТЕСТВЕНОТО раждане. По стечение на обстоятелствата съм в системата и контактувам с лекари и то предимно АГ и Педиатри. Мислите ли ,че някой от тях иска да ви навреди? Минава ли ви през умът дори ,че те искат нещо друго от едно нормално дирижирано(под пълен контрол )раждане завършило със здрава майка и най-вече здраво детенце. Мислите ,че сте по компетентни от хора учили и специализирали над 12 години? Колко деца сте виждали как умират и колко родилки? Детската смъртност 40-те години е била над 180/1 000 , а при родилките над 25/1000 !!!!! и това е защото всички са раждали ЕСТЕСТВЕНО !Сега детската смъртност е под 10, а ако почине някъде родилка 3 дни по медиите само това се говори. Попитйте майките и бабите си колко семейства познават с починало дете или родилка и си ги представете пропорционално на населението.За какво говорим въобще? В чужбина раждали в домовете си....да, но идва екип с 2 буса техника и след това годишния ти доход отива за глезотията. За съжаление условията в болниците ни са такива каквато е цялата ни държава но професионализма на лекарите ви уверявам е на световно ниво. Да не говорим,че заплатите им са по малки от тези на сервитьорите и общите работници по строежите които не могат да съставят едно изречение и са принудени да работят и по кабинети след нощни дежурства за да отселеят .При други обстоятелства или при друго време и двете мами заедно с дечицата им нямаше да са живи с оглед разказа им.Във всяко ваше изречение прозира невежество и не познаване на риска и ситуацията. Не коментирам битовизмите, които толкова цветущо са описани, а значими животозастрашаващи неща, като” мехура пукнат но тя нарочно не бърза! А риска от инфекция на плода и майката?........имала напъни но не казвала защото детето щяло само да се роди!? Естествено факти като остър кръвоизлив след плацентата от който се загива за минути и ситуация налагаща форцепс  са вмъкнати между другото. МОИТЕ ОГРОМНИ ИЗВИНЕНИЯ АКО СЪМ ЗАСЕГНАЛ НЯКОЙ, НО ТОВА, ЧЕ СТЕ ВИЖДАЛИ САМОЛЕТ В НЕБЕТО ИЛИ СТЕ СЕ КАЧВАЛИ В НЕГО НЕ ЗНАЧИ ,ЧЕ ЗНАЕТЕ КАК СЕ УПРАВЛЯВА БОИНГ 707.

# 57
имала напъни но не казвала защото детето щяло само да се роди!? Естествено факти като остър кръвоизлив след плацентата от който се загива за минути и ситуация налагаща форцепс  са вмъкнати между другото. МОИТЕ ОГРОМНИ ИЗВИНЕНИЯ АКО СЪМ ЗАСЕГНАЛ НЯКОЙ, НО ТОВА, ЧЕ СТЕ ВИЖДАЛИ САМОЛЕТ В НЕБЕТО ИЛИ СТЕ СЕ КАЧВАЛИ В НЕГО НЕ ЗНАЧИ ,ЧЕ ЗНАЕТЕ КАК СЕ УПРАВЛЯВА БОИНГ 707.

Да, обикновени бебетата се раждат сами ... от времето на баба ми и до сега.... е ако някой, ти обърка процесите в тялото с системи, ръга с лакът в корема, унижава психически и физически... нормално е да получиш остър кръвоизлив, какъвто е случая с болшинството майки.
АКО СТЕ ВИЖДАЛИ НАЙ - ОБИКНОВЕННА ПТИЧКА (Passer domesticus) ДА ЛЕТИ В НЕБЕТО, ЗНАЙТЕ ТЯ МОЖЕ ДА ЛЕТИ САМА...НЕ Е НУЖНО ДА Я ДИРИЖИРАТЕ!

Въпросът в темата малко ми бяга, прекият...
Косвеният съвсем не го разбирам...
Крайната цел също ми бяга...
Може ли авторът да обясни...?

Прочети ти го още един път! ако пак не ти дойде нещо на ум... значи напразно си чел и първия.

Последна редакция: вт, 10 ное 2009, 23:07 от Бащатко

# 58
Според мен тук се обсъждат две различни неща, но много от коментиращите са ги объркали яко. Мисля, че двете теми са:

1. Естествено или подпомогнато раждане (т.е. дали да се добавят медикаменти, правят интервенции и други подобни при раждането)
2. Отношението на персонала към родилката и издевателствата над нея.

Двете са съвсем отделни неща. Първото е просто вида раждане. Второто е това, което много нарекоха "изнасилване" и което прилича повече на инквизиция, отколкото на раждане. Много е тъжно колко хора едва ли не изкритикуваха "изнасилените" майки че били с промити мозъци, че не знам какво си. Изборът на процедурата е едно, а отвратителното отношение на лекарите и травмите, които нанасят (и физически, и психически) е съвсем друго.

По първа точка нямам мнение. Мисля само, че жената трябва да даде съгласие, каквото и да й се прави. Всеки има причини за избора си, нека ги уважаваме.

Относно втора точка съм толкова потресена, че ми иде като Sparkle да ги измъчвам бавно тези хора! Какъв човек трябва да си, за да осакатиш едно бебе и майка му само защото до 14ч. следобяд трябва да си приключил? Каква по-важна работа можеш да имаш?? Или да вадиш 5-месечно бебе от корема на майка му на парчета крак по крак, след като изобщо не му е било времето да се ражда? Как можеш да накараш жена със зверски разкъсвания и шевове да се качва до втория етаж пеша? Или да я оставиш четири часа да лежи в собствената си кръв, защото не ти плащали достатъчно да й почистиш? Да й викаш и да я нагрубяваш като че ли тя е виновна за нищожния ти живот като акушерка? Да не й дадеш една глътка вода с часове - ВОДА която тече от всяка чешма и не отнема толкова усилия да се налее в чаша?

Не мога да повярвам не само, че тези хора продължават да осакатяват и измъчват пациентите си безнаказно. Не мога да повярвам също така и че тук се намериха хора, които да ги защитят! Не съм си била вкъщи, какво да очаквам - за тях това била само работа, не били длъжни да се грижат за мен. Не помня кой го каза, но някой го каза. Ей затова България е на това дередже - защото хората вече смятат подобни безчинства за нормални! И не само това, ами ги и защитават! Ако медицинските работници не са длъжни да ги е грижа за нас, тогава кой е? Нали това е същността на професията им, по дяволите?

Може и да е вярно, че една жена би минала през всичко в името на детето си, но това не значи, че трябва да я прекарат през това "всичко" и да се възползват така отвратително от любовта и безсилието й. Ако това се случваше в една човечна страна, всички тези работници щяха да бъдат в затвора. Шапка свалям на коректните медици които се отнасят с пациентите си като с хора, знам че има и много такива в България. Но заради гореспоменатите изроди ми пада камък от сърцето като си помисля, че няма да раждам в България и че подобни "стечения на обстоятелствата" не ме грозят!

Изпращам цялото си съчувствие към майките, които разказаха покъртителните си истории  Hug Не оставяйте да им се размине на тези мъчители, иначе това няма да спре!

# 59
Има и нещо друго- като не им отърва да не са ставали доктори и акушерки и т.н.

На мен друго ми е чудно- коя нормална жена ще изкара една спокойна бременност като знае, че я чакат: бръснене, клизма, балонен катетър, завиране на пръсти, ръце, кабели, окситоцин, епизиотомия, шевове (без упойка), скачане по корема и обиди, че е лигла е не знам си какво си. И това в най добрия случай, че "професионалният" екип си е свършил работата. Иначе може да се намеси и форцепс и вакуум.   #Crazy #Crazy Нали уж по време на бремеността жената трябва да е спокойна- спокойна.......баба ми. След това, което прочетох, ако съм бременна, 9 месеца сигурно ще се побъркам (меко казано).

Последна редакция: ср, 11 ное 2009, 09:30 от Sparkle

Общи условия

Активация на акаунт