Отговори
# 75
  • София
Обръщението "мама " е свято, няма нищо свято във връзката снаха-свекърва.... Изключително лицемерно е в повечето случаи това обръщение.
Да, елементарната проява на уважение е изключително лицемерство. Такива изказвания-бисери много ги обичам.
Аз не съм яростна поддръжничка на обръщението "мамо" към свекървата. Важното е да има някакво обръщение  Peace

# 76
Да определено е отживелица.Аз като бъдеща свеки няма да искам това от снахата. NaughtyНа име е най добре.

# 77
  • някъде под слънцето...
И аз мисля че е отживелица......
ОбръЩението ми към свеки... Последният път , когато говорих с нея преди 12 или 13 години вече бях на фаза без обръЩения....Иначе след сватбата бях  минла на майко  и татко(заради мъжо), за което неимоверно съжалявам Embarassed, оказа се че тези хора не заслужават подобно обръЩение....греШката поправих две  години по късно.....

# 78
Да. Смятам, че това е  отживелица.
Нямам обръщение. Направо казвам каквото имам за казване, но и така е кофти.
Неможах да си пречупя езика.

# 79
какво е вашето обръщение към свекървата и свекъра?

Ти вече омъжи ли се или сега предстои?

Още не съм й казала майко (мамо никога няма да й кажа), но може би като се родят децата ни това ще се промени. Засега или направо казвам, или се обръщам по име. За мен не е отживелица, просто не ми е дошло отвътре.

# 80
Да. Смятам, че това е  отживелица.
Нямам обръщение. Направо казвам каквото имам за казване, но и така е кофти.
Неможах да си пречупя езика.
И при мен е така. Не ми се е налагало да се обръщам към нея някак,като не ме гледа,просто тогава или си свършвам сама нещото,или изчаквам да се обърне и продължавам. За мен също не е уважение,а лицемерничество,но пък си е и до човек-има свекърви и свекърви. Може би аз не съм попаднала на такава,на която би ми дошло отвътре да я "уважа" по този начин. А най-хубавото е,че разговаряме изключително рядко-веднъж на седмица за по 10 минути,та не ми се и налага нещо да казвам.

# 81
По име  Peace

# 82
Смятам го за отживелица по принцип, но пред мен този проблем никога не е стоял. Обичаме се със свеки, но дори мъжът ми се обръща към нея по име, представям си как ще се опули ако почна да я "мамосвам" #Crazy

# 83
по име..... Flutter
(а питахте ли свекитата какво мислят Mr. Green) Whistling

# 84
  • София
по име..... Flutter
(а питахте ли свекитата какво мислят Mr. Green) Whistling
По-добре е по име, отколкото никак. Защото доста от разписалите се стана ясно, че точно по този начин действат, което за мен е повече от неуважително, независимо заслужено или не. Самият факт, че говориш с някой, означава, че трябва и да се обърнеш някакси към него. Като са им толкова ужасни свекървите, поне съфорумките могат да покажат, че имат известна доза възпитание. А то какво излиза - каквото повикало, такова се обадило.

# 85
  • София
Не го смятам за отживелица, според мен е въпрос на усещане към самите хора.
Може с родителите на мъжът ти,  да ви свърже топло и дълбоко чуство - тогава обръщението "мамо" и "татко" да дойдат съвсем естествено. Може пък и никога да не си станете близки - ясно е, че в този случай няма как да има такива обръщения.
А на въпросът - не би ми хрумнало дори, да нарека свекърва ми "мамо".

# 86
Зависи от свекито, моето е старомодно и много държи на обръщението, в началото го казвах, но напоследък - не. Обикновено казвам баба Вени, говорейки в присъствието на детето.
Според мен много по-приемливо е по име, ама не всички свеките са съвременни. Laughing

# 87
И към двамата по име.

# 88
Никак не ги наричам.Нямам и обръщение към тях, избягвам да им говоря вече 4 години! Peace

# 89
  • София
Лично моето мнение е, че когато хората се чувстват близки и се отнасят с уважение един към друг, няма лошо да ги наричаш мамо и тате или по начин, по който да им покажеш, че са нещо повече от едни роднини. Когато с мъжа ми още бяхме гаджета, аз избягвах всякакъв вид обръщение към неговите родители, не бяхме обсъждали подобни неща до момента в който след като аз се обръщах към майка му с "ехо", тя го беше попитала "Биби защо ме нарича ехо". След като се оженихме, виждах помощта, която имахме от тях и досега имаме и започнах да си кривя езика, пречупих го и им казах "мамо .../името/" и "тате ...". Признавам, трудно ми беше в началото, но нямате представа как грейна лицето й, когато чу това обръщение към себе си. Обърна се рязко, светнала и каза "кажи, мамо". Тук искам да кажа, че майка му винаги е искала да има дъщеря, но има двама сина и чувствам, че ме приема доколкото е възможно като свое дете. Но това нещо се доказва в годините, моите свекър и свекърва са заслужили да се обръщам мило към тях, но и знам, че се радват на това и го оценяват и те, ясно им е, че е трудно да си пречупиш езика. От друга страна още преди да се оженим, моите родители ясно заявиха, че искат да бъдат наричани с имената си, както и аз смятам, че те не са "баба" и "дядо" и нямаше да ми бъде много приятно мъжа ми така да се обръща към тях, освен това нашите са по-млади!

Общи условия

Активация на акаунт