ЯНУАРСКИ размисли и страсти - 25

• 29 506
  • 742
  •   1
Отговори
# 690
sugar_lady в новата болница в Бургас не е така.Там ако си искаш бебето ще ти го донесат,ако не - ти го взимат.И ти го дават веднага щом го поискаш.Т.е ако си в състояние да си го гледаш....а не да молиш и да ходиш да ти го покажат само,пък да не говорим и да се съобразяват с теб-искам го,не го искам...Не дават АМ,води,глюкози ако изрично не поискаш това...Да не говорим че си  има и рехабилитатор,които те раздвижва веднага щом си готова за това(след секциото).А не да се чудиш как да станеш и дали да станеш...както съм чела.Пък и там си има жена,която ще обясни как да се постави бебето на гърда,ще помогне...и т.н....поне от разказите на момичетата които са родили вече там-знам това.

# 691
Litlle rabit, случайно да знаеш дали в Селена дават помпи за кърма от тях или трябва ние да си носим?

Не знам, не съм раждала в Селена, но ще питам доктора във вторник. Предишното ми секцио беше във Весела, Селена още не беше отворила и там стерилизаторът не им работеше и от ХЕИ бяха забранили всякакви шишета, бебета ги хранеха само с лъжички.
Аз пък предишния път само таблетки за студена стерилизация съм ползвала, като изплакнеш после с вряла вода, няма никакви проблеми, за мен са много практични, има ги в почти всеки детски магазин, в който продават и шишета. Peace
Ето Валенти как го бях облякла на изписването: http://www.zlatarevastef.myphotoalbum.com/view_photo.php?set_alb … d=Valeto_na1mesec само че и шапка имаше, и сега мисля да ползвам същия комплект и одеалце, те са си нови, само едно чисто ново боди съм купила.  Simple Smile

# 692
И аз като Rosi79, боди с дълъг ръкав, ританки, отгоре с плюшено гащеризонче (то е в комплект с шапчица, дебела плюшена) и космонавт. Декември месец като ги изпера и изгладя ще снимам да ги покажа. За мен лично одеалото също е чудесна алтернатива...

# 693
Добра заран, девойки!

За стерилизирането.......Момичета, защо не попитате в кърмаческия дали наистина е толкова необходима тази пуста помпа в родилното.....Не води ли до хиперлактация? Организма си знае,че от няколко часа е станал майчин и сам си контролира количеството кърма. То в началото е коластра, после докато потече млякото и...вас ще ви изпишат. Не напразно количеството и качеството на кърмата се променя с възрастта на детето......Консултирах се с мама, която в момента ще държи изпити за консултант към Ла Лече Лига.....Та тази мама ми каза,че може и без помпа. Та...попитайте и вижте. Не забравяйте,че както всяко нещо, така и тук има мощен търговски ефект, който се търси. Както напр. лудницата около грипа всяка зима за да се купуват ваксините на производителите. Така и естествено във всяка аптека и където и да било другаде ще се насърчава купуването на помпи, естествено и заради това за да се продадат. Моя съвет е - обърнете се и попитайте мамите, които скоро са минали по този път - как е било при тях и си преценете за себе си.

Пък ако все пак вземете нещо, което изисква стерилизиране, защо в багажа не си сложите една термокана. Не знам дали при вас, в болниците където ще раждате, ще има вряла вода. Но.....водата от термоканата ще ви помогне и за подмиване, и за обливане на разните уреди, които изискват стерилизация, въобще за мен термоканата е много полезен уред в болницата. При мен - когато се е налагало - особено стабилно подкована с първото дете, когато имах 2 - майка ми идваше редовно в болницата и по нея пращах помпите на стерилизация. Истината бе тази за мен - независимо от 2-те помпи, които имах - имах и страхотни проблеми с гърдите. Не ги желая на никой тези проблеми! Вкл. бас хващам,че си ги създадох и от самите помпи, както и от незнание.

А....ако наистина имате много кърма и ви е трудно с гърдите - давам една идея - защо не кърмите и друго дете? Ползата ще е двуяка - и за вас - няма по-добра помпа от едно бебе, няма нужда и от стерилизиране, а и както бебето ще изсуче - никоя една помпа няма да го направи. А и при кърменето точно това е разковничето - масажа, който прави бебето с устните си и по този начин хем стимулира лактацията, хем облекчава гърдите. Ползата ще е и за бебето, естествено. Първохраните вашето дете, след това храните и друго.

Лично аз в това отношение нямам никакви скрупули. Големият син точно, когато аз се мъчих с гърдите ми и ревях като магаре над врелите чайници, защото бяха станали бомби, когато не можеше да засуче, защото имах вдлъбнати зърна, една друга мама ми кърмеше детето. Кърмеше и нейното, кърмеше и моето, и всички бяхме доволни. Другата мама нито пушеше, нито пиеше, хранеше се нормално, бяхме в една стая, заради своето дете си поддържаше идеална хигиената, децата ни бяха родени в един ден - въобще нямах никакви притеснения за някакви болести или зарази. Но...все пак това е избор на всяка една от нас, осъзнавам,че не всеки би го направил. Затова го давам само като идея!

Хубава седмица ви желая! Кой излиза тази седмица по майчинство?  bouquet

# 694
Аз с това кърмене много съм се психирала. Много искам да си кърмя детето, четох много, че всички жени имат кърма и само правилният подход е важен да продължат да кърмят. Да, ама всичките ми приятелки, които родиха в рамките на последните 4 години, макар да имаха желание, нямаха кърма и се отказаха. Направо масово около мен майките нямаха кърма. Много ми се ще да не се окажа в тая ситуация. Всичко, което прочетох за правилното кърмене ми се вижда съвсем интуитивно, възможно ли е толкова много хора да не са го пробвали въобще или наистина има физиологичен проблем при някои жени?
Бих кърмила и друго дете, разбира се. Аз също съм била кърмена в болницата и то от циганка. Майка ми и до днес и е благодарна. Друго интересно от едно време е, че е имало банка за кърма. Колата със сетрата обикаляла домовете и събирали неизсуканата изцедена кърма и я носели там, където майката няма или има недостатъчно кърма. Но това в пред-АМ света.   

Последна редакция: пн, 23 ное 2009, 09:53 от olemale

# 695
Добро утро девойки!
Аз само да се запиша, по темата за стерилизирането не съм никак ама никак веща, но определено мисля, че обливането с вряла вода на уреда, ако няма как по друг начин да се стерилизира е добър вариант.
На мен започва да ми идва дар словото, но и тази седмица за съжаление няма да бъде подкрепено с снимков материал. Не можах да си взема вчера кабела за фотоапарата и чак в събота или неделя ще мога.

В четвъртък ходих до НДК и Произведено в България. Имаше интересни неща, е разбира се не за пупички като нас  Joy. По много неща ми останаха очите, но нищо, живот и здраве след като родим ще можем да се насладим на дрехите. Същия ден нищо не си купих, само набелязах 2-3 неща. Като отивах натам с градския транспорт всичко беше ОК. Шофьора караше много добре, но на връщане  Tired беше ад, в истинския смисъл на думата. Зарекох се, че докато съм бременна повече в градски транспорт няма да се кача.
Вчера отново отидох до НДК и си взех едно боди с вратовръзчица, много приятно. А и си позволих да купя на бебка едно боди без ръкав, но с една връхна блузка в комплект-че и отделно една блузка от СТЕДА СД.

Ходих и до Хиполенд. Определено вече горе долу съм набелязала кое от къде ще купуваме.  Първоначално мислех всички дрешки да ги купуваме от "Дaяна и Ники". Но като видях цените в Хиполенд и се замислих. Разбира се, когато тръгнем да пазаруваме, ще минем първо през "Дaяна и Ники", но ще имам едно наум, в Хиполенд определено има доста по голям избор и не бяха цените както очаквах.

Надявам се, почти на 100% съм сигурна, че тази седмица трябва да ми преведат паричките от болничния и в момента в който това се случииии .... Се захващам с стабилното пазаруване. Първо ще отида да си взема креватчето и шкафчето от Дибо. Обадиха ми се хората още поминалата седмица че са готов, ама като нямам в момента финансите да си ги доплатя  Embarassed. След това ще започна с по крупните покупки, като помпа, евентуално количка. И разбира се дрешките.

В четвъртък сутринта пък съм на преглед. А на обяд съм се разбрала с една позната на свеки да ми прави записите. Та след това ще се отчитам пак така надълго и на широко.

Мъж ми пък от сряда вечерта е с хрема. Два дни свекито не го пуска да се прибере щото да не би да ме зарази с нещо. Наложи му се да се прибере за 20 тина мин, че трябваше да пише една фактура, отварям му вратата да влезе, и той вади от джоба една маска, и като по команда си я слага. Милия ми така го е наплашила майчето му. В събота вечерта се прибра да си спи в къщи, но не на едно общо легло, а аз спах в спалнята, а той на дивана в хола, да не ми подсмърчал. Е разгеле най накрая тая нощ си спа при мен. Hug

Оффф, ама и аз съм една сигурно нищо от това не ви е особен-но интересно, но на мен най накрая ми дойде музата да пиша!
Разисквахте много неща през тези 2 седмици откакто аз не бях в настроение. Аз реших да не се мешам, като не знам, не разбирам или знам ограничени неща, предпочитам да си мълча.

Е стига съм ви пълнила главата с буболечки  Joy.

Благодаря на всички, че бяхте така загрижени за мен и бебка и ви  Hug.

# 696
kakatasvrakata  като каза за пупичките се сетих, онзи ден като си купувах туника и продавачката ми обяснява да пробвам повече и повече, че вчера ги получила и й е интересно как стоят и мен като ме напуши един смях, викам й "ама госпожо аз съвсем не съм най посдходящия модел"  hahaha

Мама Цоцоланка аз от няколко седмици съм все в болницата и няма жена дето да не е проревала за помпа за кърма  Laughing И мъжете тичат и носят, ама какво носят и те не знаят  hahaha но определено не смятам че е излишна покупка, това си е моето мнение де, то и на ръка можеш да се цедиш, ама е по трудоемко и ...времеемко  Wink

olemale за мен масово проблемите идват от липсата на консултанти, всичко го има написано черно на бяло, но когато бебчо се роди, гърдите ти станат твърди на камък и адски болезнени, някак всичко написано и прочетено се забравя, тогава имаш нужда от човек до себе си, който да те подкрепи, който да ти вдъхне увероност и сила че ти си над тези проблеми, че всичко е временно и че ще се справиш   bouquet

И аз пак за космонавтчето да питам, май не трябва да се купува размер за новородено, защото надали ще излизаме януари месец, м оже би ще успеем да излезем едва края на февруари, а тогава вече няма да имаме нужда от размер "NB"  newsm78

# 697
Аз последно се включвам да ви досадя  Embarassed, но видях, че за кърменето се притеснявате, та реших мааалко светлинка да внеса, пък вие пак може да питате в кърмаческия Wink.

Обяснението "нямам кърма" се дължи най-вече на неправилно кърмене. Ако си осведомен и знаеш какво да правиш, и ако най-вече се доверяваш на тялото си и инстинктите си, това "нямане" на кърма няма да се случи. Всъщност физиологически едва около 2% от жените не могат да произвеждат кърма. Всичко останало е въпрос на правилна организация. Относно помпата в родилното - най-вероятно ще ви трябва (препоръчвам с всички налични крайници Медела  Peace). Не за друго, а защото в тукашните болници не дават бебето веднага, а после като го дадат, го носят през 3 часа например, т.е. на почит е късното закърмване и кърменето под час, даването на вода и куп други неща, които неминуемо ще доведат до "нямам кърма" и впоследствие нейното действително спиране.. Само още едно ще кажа и ще ви пратя да четете блоговете на Хедра и Бу (две мацки с много опит в кърмаческите неволи), много ще научите от тях. За да се избегне хиперлактация (което много боли и може да доведе до мастит), трябва да се цедите само до получаване на облекчение и разкарване на буцата (често се получават при препълване на гърдите). По-задълбоченото цедене ("да изкарам всичко" - което е невъзможно) води до хиперлактация и е добре да се ползва само при намаляло количество кърма.

Хайде - четете в Библиотеката към кърмаческия, в блога на Хедра и блога на Бу. И последно - не се шашкайте от всичките проблеми, които могат да възникнат. Първо - не е задължително да ви се случи всичко това, и, второ - дори и да имате проблеми, те се оправят!  Hug

# 698
Добро утро мамчета!Бебка е много активна и даже се чудя кога спи.Снощи като ходих до тоалетна след това половин час си правеше гимнастика.

За кърменето и аз се надявам да имам кърма и да успея да се справя защото като слушам то не е сам до имането на кърма и засукването.За стерилизирането маика ми в къщи да стерилизира и да ми я носи.

Хубав ден ви желая за сега Simple Smile

# 699
  • Варна
Добро утро!
За помпата да се изкажа, че може наистина да не се наложи да се ползва в болницата, на мен първия път не ми е трябвала още там. Но пък знам ли, ако вземат да се пълнят гърдите е хубаво да се използва помпа, колкото да не се усеща напрежение в тях. Хиперлактация не може да стане, то трябва да се цедиш до дупка, за да стане. Та мисля, че все пак не е излишно да се сложи помпата в багажа за родилното.
Там, където ще раждам, постоянно си има топла вода, надявам се няма болници, в които тя е кът или пък няма.
Момичета, не се притеснявайте за кърменето, няма нищо по-лесно от това. Дано само попаднете на читав педиатър, който да не ви казва да давате сокче от 40-я ден, и от рано да започнете със захранването, защото логично така ще намалее и кърмата ви. Но вече и в Интернет има толкова много информация, че стига да искате да кърмите, ще успеете.
Како сврако, пиши по-често  Hug
Герганче, може би наистина е най-добре да вземеш по-голям размер за чувалче, не за новородено. Моето е до 60 см, но не знам колко дълго ще мога да го ползвам.

# 700
момичета и аз знам, че помпата е много необходима във болницата и определено смятам да си взема за там.
а за кърменето, както и други СЪфорумки, смятам, че няма такова нещо като ''нямам кърма'' или
''кърмата ми свършва''. мисля, че ако жената има желание и се храни както трябва ще има кърма.
освен това мисля, че на някои майки просто не им се кърми и подсъзнателно правят всичко възможно да приключат с кърменето колкото се може по-скоро.

# 701
Хиперлактация не може да стане, то трябва да се цедиш до дупка, за да стане.

Може, може да стане хиперлактакция и още как. Аз още на втория-третия ден в болницата бях вече с температура от многото кърма и гърдите ми бяха препълнени и напрегнати. Като започнах цеденето първоначално нещата се регулираха и температурата спадна. Но вторият месец, пропуснах няколко пъти да дам на сина ми да суче от лявата гърда, понеже ме болеше и след два дни ме втресе - този път имах 39 градуса температура, пак от много кърма и хиперлактация. Не знам от цеденето ли стана, от какво, но първите 2 месеца кърменето ми беше кошмар, бях на ръба да си купя хапчета за спиране на кърмата заради тази температура. Добре че издържах, после вече нещата се нормализираха.  Peace

# 702
  • Варна
Аз имах предвид да стане хиперлактация от помпата, ако се цеди повече отколкото трябва с нея. Цеди се, колкото да не чувстваш напрежение в гърдите, а не докато омекнат изцяло. А че иначе може да стане хиперлактация, сигурно, не отричам.

# 703
А напрегнатостта и болките в гърдите не идват ли от задръжката на кърма, а не от хиперлактация?  newsm78 С цедене или хранене на бебето проблема се отстранява  Wink

# 704
  • Чехия
Здравейте банда от 101 години не съм писала, но няма нищо ново. Честито на именниците днес и прекрасна седмица.

Иначе покупките са ви страхотни, браво.

Общи условия

Активация на акаунт