Муковисцидоза

• 125 283
  • 752
  •   1
Отговори
# 270
Бог да го прости, аз не смеех да пиша за него.
Чувствам се набедена, че пиша само "некролози" по форумите. Истината е,че последните 2-3 години починаха много деца и млади хора, които бяха в разцвета на живота си, починаха едва навършили 20 години, едва пораснали, нищо не видяли от света.
Сърцето ми е рана, разберете и кърви все по-силно, и става все по-дълбока с всяка следваща смърт. Викам си кога ще дойде и нашия ред, сълзите ми не пресъхват и сега плача и боли, много боли, адска болка...
Смъртта на Станимир ме завари неподготвена, през него ден помагах на Илиана за матурата, подготвям абитуриентска, организирам семинара, наложи ми се да дам и едно интервю, като чух че е починал, нямам сили да правя нищо, само плача и тъгувам, плача и тъгувам, не тъгувам само за Станимир, разбира се, той е на едно по-хубаво място, тъгувам за всички, които в момената са на кислород, нямат терапия, тъгувам за най-малките на които сега им откриват псевдомонас, тъгувам за всички, които сега им поставят диагноза, тъгувам защото дъщеря ми отслабна с 8 кг, последните месеци ....
Тъгувам, че живеем в държава, която не дава шанс за живот на децата ни.
Поклон пред паметта на Станимир Flowers Rose Flowers Rose, съболезнования за майчицата, която го е загубила и никога вече няма да може да го гушне! Поклон !
/Не се свиква със смъртта-повярвайте?/

# 271
Бог да те прости Станимире  Cry Cry Cry не искам да губя никой приятел с муковисцидоза повече  Cry Cry Cry Flowers Rose Flowers Rose

# 272
Нети пот – чайниче за нос - се използва за отделяне на секрети от носа и синусите.

Необходими принадлежности    
нети пот (малко чайниче, 250-300 мл)
солен разтвор (1 с.л. сол  на 1 литър вода)
хавлиена кърпа
легенче или мивка
носни кърпички

Процедура

* Измий ръцете си.
    * Напълни чайничето със солен разтвор.
    * Затопли разтвора до телесна температура (37°С). Твърде горещ или студен разтвор действа раздразняващо.
    * Застани пред легенче или мивка и наведи главата си настрани.
    * Пъхни чучура на чайничето в едната ноздра и започни да наливаш от разтвора, като продължаваш да дишаш.
    * Водата ще се оттече през другата ноздра в легенчето или мивката.
    * Повтори процедурата през другата ноздра, докато използваш всичкия разтвор в чайничето.
    * След завършване на процедурата издухай леко носа си с кърпичка

Почистване

* След употреба измий всички принадлежности с гореща вода, подсуши ги и ги съхранявай на сухо, чисто място. Влажната среда развива бактерии.
    * Съхранявай маската в оригиналната й чанта, но без да я затваряш, защото може да са останали влажни места.

ПЕП МАСКА

Пеп маска - позволява отделянето на секрети от белите дробовеpep_maska_1
pep_maska_1    Сглобяване на маската

* Вземи клапата с три отвора. Свържи я с маската чрез прозрачния отвор.
    * Сложи избрания цвят тапичка-съпротивление върху отвора обозначен с “out”.
          o черно
          o бяло
          o жълто
          o синьо
          o зелено
          o оранжево
          o червено
          o кафяво

* Маската е готова за употреба.
Използване на маската

* Седни на стол с лакти върху масата.
    * Сложи маската на лицето си, така че да покрие носа и устата.
    * Вдишай докато броиш до 4, без да вдигаш рамене.
    * Задръж въздуха, докато броиш до 2.
    * Издишай бавно докато броиш до 8. Не напрягай устата.
    * Повтори 20 пъти, без да сваляш маската от лицето.
    * След 20 вдишвания и издишвания свали маската и се отхрачи няколко пъти, за да изхвърлиш освободилите се секрети.
    * Повтори цялата процедура 3 пъти.

Почистване на маската

* След всяко използване маската се почиства, за да се предотвратят инфекции.
    * Разглоби маската.
    * Измий всички части с гореща вода и препарат.
    * Изплакни обилно.
    * Подсуши с чиста кърпа или кухненска хартия.

# 273
Това са процедури и принадлежности за почистване на дихателните пътища,които ще видим на семинара, силно се надявам представителите от СФ-Европа да подарят такива и за нашите пациенти.

# 274
  • Варна
Разкажете за семинара, момичета. Как беше?

# 275
 Беше много полезен за нас като родители. Много сме горди , че включихме и лекарите в нашата борба. Благодаря на организаторките, които се справиха перфектно, без да преувеличавам!!! Hug

# 276
Разкажете за семинара, момичета. Как беше?
На мен ми донесе нова надежда, поради факта, че чух там, че PTC124, вече е в 3-та фаза на проучване и в най-близко време ще започне прилагането му за терапевтични цели.
Донесох тази новина и на Илиана, видях искрите в очите и, това на мен ми стига.
Разбира се, че за това се говори в нета, но друго е да го чуеш от хора, които се занимават с проблема и видиш графиките на показателите на проучването.
Обнадеждена съм !

# 277
Така ме е яд, че всичко се обърка в последния момент и не можах да присъствам  Confused ... Радвам се, че всичко е минало добре. Надявам се, че ще разкажете и на нас - отсъстващите  Praynig
Ани, сега и аз се зарадвах за PTC124. Дано, дано стане  Praynig

# 278
  • Варна
Семинара беше много полезен и за мен и за Виолка. Аз също видях искриците надежда в очите й, което много ме радва. Благодарим на организаторите Ани и Светла и всички които са им помагали   bouquet
Започна да използва флътъра и Тоби. Пие все още и Ципрофлоксацин, но откакто се върнахме вдига температура, което не е добре, защото вече мислеше да започне отново работа. Добре, че шефката й ни е позната и е приела болестта й лично и няма проблеми с честите и понякога дълги отсъствия - със и без болнични.

# 279

Да разведрим темата с една прекрасна абитуриентка.

# 280
  • гр.Добрич
anettee, твоята дъщеричка ли е? Много е красива. Пожелавам и всичко най-прекрасно на света.  Hug
сори за спама момичета, не ви познавам, но ви чета  понякога, че ние сме в диабената тема.

# 281
spinki да, моето съкровище е.

# 282
  • Варна
Ани, Илиана е прекрасна! Много стилна рокля, много красиво излъчване! Вярвам и че си е изкарала добре! Поздрави и успехи в кандидатстването!   bouquet

# 283
Да ти е жива и здрава и дълги , дълги години да те радва!!! Прекрасна е  и много прилича на теб!

# 284
  • София
anettee, много хубава абитурентка   bouquet
Да е жива и здрава и всички желания да и се сбъднат.

Общи условия

Активация на акаунт