За "селските" имена и още нещо

• 149 123
  • 1 904
  •   2
Отговори
# 105
И аз като малка не си харесвах името, мислех го за много старомодно, но сега даже си го харесвам. Казвам се Христина, майка ми първо ме е кръстила Кръстина, не са и позволили Кристина, щото уж било  западно и забранено, за 1981 год става въпрос  newsm78. Баща ми обаче не харесал името Кръстина и ходил да го сменя на Христина.  От както живея в Швеция всички ми казват Кристина и ми запомнят името  много лесно от първия път. Дъщеря ми се казва Мелисса, но не е с българска фамилия, избрах го защото Melissa е интернационално име, често срещано е  в Америка, а и накратко я наричаме Мел.

# 106
Подсещате ме за Койна. На мен ми звучи много добре, за други може да е селско.
Така се казва баба ми.
Ужасно го харесвам Simple Smile
И заради Койна Русева...

И на мен лично са ми архаични и селски тези, умалителните...
Но пък Дона, примерно бих го харесала.
Аз харесвам кратички, 4-5 букви. Thinking

# 107
Харесвам, не харесвам.  Thinking
  Това, което вие днес харесвате и причислявате към модното, утре може да е смешно за децата ви.
 Кръстена съм на баба си Цонка.  Като се замисля, не ми идва наум никакво друго име, което да ми прилегне. Аз съм Цонка, не мога да бъда Кармен, Виолета или нещо друго.

# 108
Името не прави човека, а обратното.
`селски` имена няма.

# 109
  • гр. Шумен
Боже мили, колко набъбнала темата, докато сладко съм спала! Честно, не вярвах, че ще предизвика такъв интерес. По моему всеки сам решава как да си кръсти детето, но откровено да си кажа "селските" (подчертавам - в кавички, защото някои май не са ги видяли в заглавието на темата) повече ми харесват от вносните изгъзици като Лоренцо, Франческо, Джордж... Между другото, майка ми има такова "гъзарско" име - казва се ВЕнеция (велика тайна е за мен как преди почти 80 години на баба ми на село й е щукнало подобно име) и аз още преди да имам деца категорично й заявих да не се надява, че ще й повторя името. Така и направих - ползвах само буквичката. Е, нашенските имена ми харесват повече без умалителното "к" в средата, ама въпрос на вкус. Сиреч Рада вместо Радка, Гена вместо Генка, Ивана вместо Иванка... А имена като Елена, МАрия и т. н. са си вечни като въздуха.
НЯкой тук спомена, че българските имена трудно се произнасяли от чужденците. Абе то да има за както да ги произнасят и запомнят, ще го правят, че и хабанера ще играят. Както се е случило с много от нашите велики оперни гласове.
И още нещо - някой попита откъде децата знаят за "селски" и "градски" имена, че да се присмиват. Ами от нас, родителите. Попиват като гъби всичко, което кажем. Ай си се изтървал, веднага го повтарят. Така преди време се изтървах да кажа пред малката "по дяволите" и сума ти време го повтаря. Добре, че само невинна ругатня изсипах, а не нещо по-така. Sick

# 110
Имах предвид видоизменяне като това: в Англия на приятелят на брат ми- Боян, му казвали Браян (трудно им било да произнесат Боян  Tired )...
Имам доста приятели от различни страни и всички успяват да ми кажат името. Е, някои французи настояват ударението да е БоянА, но аз ги поправям и те свикват. По същият начин настояват сина ми да не е Константин, а Константан, но като им обясня, че съм го кръстила по определен начин и той се нарича така и във Франция, и в Тайланд, и на Марс, се съгласяват и съобразяват. Навсякъде има толкова хора, от толкова страни, че вече не е ясно кои имена са типични за страната и кои не.

Единственото проблематично име, което съм срещала беше на един съученик швед, който се казваше Турлейф /това е частта, която мога да напиша на кирилица/, а испанските учители посмъртно не можеха да произнесат и му казваха Пепе. Laughing
Е, аз независимо от този изтъкван ми от околните довод (защото разсъждавам като теб, че името си е еднакво навсякъде) съм кръстила сина си именно и поименно  hahaha  Боян  Wink

не ми харесват единствено умалитените имена, и от там донякъде тези които завършват на -ка. (понеже и те един вид са умалителни). не ми допада идеята да си кръстиш детето ани вместо ана, митко вместо димитър... също ваня вместо ивана, катя вместо катерина...
...
съжалявам, че малко изместих темата. за последното ми изказване бях нападната от приятелка много ревностно (бранеше сестра си РЕНИ (райна)). интерсно ми е какво мислите по този върос?

Това, че на мен не ми допадат и аз не бих избрала едно име за детето си, не означава, че трябва да определям как другите да ги кръщават (безпредметно е да го обсъждам). Дори да ми е смешно или странно, правя си извод за себе си, но човекът се казва така, както са го кръстили и точка.
Братовчедка ми е кръстена Жени, а не Евгения и така се представя...Въпросът е по-скоро дали самият човек приема името си и се чувства комфортно в него. Брат ми е Веселин, а в Щатите му казват Вес  Crazy  Една позната имаше намерение да си сменя името от Сийка на Анастасия..., за хората вероятно ще си остане Сиса.  Joy
Аз страшно си харесвам името-
Цитат
вечно като въздуха
 Wink (имам късмета баба ми да е носила хубаво име) и обичам да го произнасят цялото, а не двата разпространени съкратени варианта  Grinning

# 111
Името определено не прави чонека, но съгласете се, че колкото и да сме широко скроени ние самите, не всички са такива..... и е добре да не поставяме децата си в неудобно положение...
Самата аз точно от тази гледна точка не бих кръстила сина си Пенчо, както направи една моя приятелка от уважение към свекър си. Уважение, уважение, ама не аз ще го нося това име.
Не харесвам и другата крайност. Друга позната име син на име Джани. Хубаво име, ама с тяхната фамилия на кулинарен деликатес направо звучи абсурдно.

# 112
Сина ми е Иван, честно казано винаги съм си представяла как пасе козите на село. Абсолютно селско си е, Иванка и Йорданка също разбира се. Ако Иван може да се понесе за момче, то споменатите за момиче ... ами ще им се подиграват.
Също така за мен е селско напр. Стефка, Милка, Пенка, Янка ... Не казвам, че съм права.

Моите баби, селянки, се казват - Лиляна и Мария.  Heart Eyes Жестоки имена, за преди 75 години направо божествени.

# 113
Харесвам всички звучни и кратки български имена: Яна, Неда, Зора, също Мина и Мария.
От мъжките Борис ми е любимо  Blush
Но имена като Лоренцо, Изаура, Шехерезада и т.н. просто не подлежат на коментар.
По-горе имаше пример с Дейвид Бухалов... Laughing

# 114
Сина ми е Иван, честно казано винаги съм си представяла как пасе козите на село. Абсолютно селско си е, Иванка и Йорданка също разбира се. Ако Иван може да се понесе за момче, то споменатите за момиче ... ами ще им се подиграват.
Също така за мен е селско напр. Стефка, Милка, Пенка, Янка ... Не казвам, че съм права.

Моите баби, селянки, се казват - Лиляна и Мария.  Heart Eyes Жестоки имена, за преди 75 години направо божествени.
По-скоро не разбирам това: как ще си кръстиш детето с име, което на теб самата не ти харесва...  Rolling Eyes

# 115
Няма никакво значение някой дали ми харесва името, след като аз не си го харесвам. Това си е личен вкус и е неприятно, че не може да бъде поправено, ами е едно от нещата, с които родителите понякога взели решение ей така импулсно, после си го носиш цял живот.
Който си мисли че може да си смениш името , на каквото си искаш, нека пробва. Аз се мъчих да се прекръстя Михаела, е не ми разреши съда. Трябвало да докажа, че моето е обидно и, че съм вече известна с името Михаела, за да ми разрешат да го нося по паспорт. Защо трябва да е обидно, не може ли просто да не ми харесва.

# 116

По-скоро не разбирам това: как ще си кръстиш детето с име, което на теб самата не ти харесва...  Rolling Eyes

Веднага ще ти кажа, от всички  мъжки имена в света, аз харесвам само едно, единствено - Филип.
Обожавам това име. От дете. Всички останали са ми еднакво безралични.
Е да, ама фамилията ни е Македонски, сещаш се. hahaha И Филип отпада, затова ми беше еднакво как ще се казва, и избрах да е на баща ми.
С годините взе все повече да ми харесва Иван.

# 117
Е, нямаше да "пасе козите" , щеше да е пълководец  Wink ...Даже му издигнаха паметник в центъра на Пловдив по време на кметското управлението на Чомаков  #2gunfire

# 118
Винаги съм смятала, че децата ми ще носят традиционни български имена. Дори съм коментирала отрицателно родители, които кръщават поколението си с чуждоезични. Обаче като се роди синът ми, първото име, което ми изплува в главата беше Марио. После от суеверие го записах така. Акушерката ми каза, че е дошъл с името си. Та... човек никога не знае, какво ще му дойде до главата.  Laughing

# 119
Гледам французите сте споменали.
А мойто Михаела...с туй х! голям зор за тях.
Миела съм най-често. Rolling Eyes
Ма от де да знае майка ми, че един ден ще вляза във ФЕГ, па после Фр ф и че ще ходя по сума време там да вися, че да ми избере звучното Мишел  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт