За "селските" имена и още нещо

• 149 234
  • 1 904
  •   1
Отговори
# 1 455
Кера и Кана много ми харесват, не виждам какво грубо има в тях.

# 1 456
Ха,сега се сетих,нали имаше един Манчестър Юнайтед  Joy Joy Joy.
Тоя е с диагноза... Не че тук не сме , но той е си говори сам
Наистина не е добре човека  Та не се смейте.

# 1 457
  • Варна
В рода ми има странни имена, винаги са ми били интересни, какви са и от къде идват.
Част от тях - Сула, Ламбра, Статир, Гена, Митра...

Сула сигурно идва от името на Луций Корнелий Сула (138 - 78 г. пр.н.е), римски държавник, военен и диктатор. Един от първите, заграбили единолично властта в Рим.

Митра е нисше древноиранско (персийско) божество язата, което съответства на понятието демон от древногръцкия пантеон. Разпространен е на териоторията на Римската империя в провинциите на Балканския полуостров. Край град Монтана дори се намират останките на един от най-големите храмове на това божество в цялата империя. Интересното е, че по онова време имало обичай да се взима името на някое божество за това на детето и то да го закриля, т.е. това е един вид апотропей. Хора, кръщавани на Митра обаче почти няма.

Митраизмът повлиява силно на религиозните практики и структурата на християнството. Например рождението на божеството Митра е 25 декември, което навлязло в християнството след официалното му признаване от папския институт през 4 век.

Лабра и Стратир са вероятно с гръцки корени.

# 1 458
  • UK
Сула най вероятно изобщо не идва от името на Луций Корнелий Сула, ама хич. Simple Smile

# 1 459
  • Варна
А откъде? Производно на Султана?

# 1 460
  • Варна
Митра, най-често е съкращение на Димитра, Гена - Евгения, Ламбра идва вероятно от Ламбрин.
Сега видях в един именник: Ламбри/Ламбра, от гръцки: велик

Последна редакция: пн, 25 яну 2010, 11:38 от Ментова

# 1 461
Баба ми е Кера. Име, често срещано в династичния именник по време на Второто българско царство. Кръстена съм на нея, но, уви!, само с първата буквичка. Исках да кръстя някоя от дъщерите си така, но не получих разбиране. Селско било. Селско, ама друг път - царско е!
Освен това, само като се промени 1 буквичка и става Кери, или Кари. И те ли грубо звучат? Пред последните 2 бих избрала Кера.
Давам го само като пример колко различен вкус за имената имаме. Пред Памела предпочитам Пепа, Поля, Петя, Петра.

А Кера не е ли съкратено от Керана?  newsm78

# 1 462
  • Варна
Баба ми е Кера. Име, често срещано в династичния именник по време на Второто българско царство. Кръстена съм на нея, но, уви!, само с първата буквичка. Исках да кръстя някоя от дъщерите си така, но не получих разбиране. Селско било. Селско, ама друг път - царско е!
Освен това, само като се промени 1 буквичка и става Кери, или Кари. И те ли грубо звучат? Пред последните 2 бих избрала Кера.
Давам го само като пример колко различен вкус за имената имаме. Пред Памела предпочитам Пепа, Поля, Петя, Петра.

А Кера не е ли съкратено от Керана?  newsm78

Не. Идва от гръцкото Кира - госпожа, обикновено високопоставена, нещо като "миледи" Laughing. Керана, Кераца, Керанка са производни от Кера. Даже има основателни предположения, че отначало Кира/Кера не е име, а обръщение към високопоставена дама.
Всъщност, същата етимология има и Кирил - от гръцки, "господарски".

Последна редакция: пн, 25 яну 2010, 11:49 от Ментова

# 1 463
Е, убийте ме, ама на мен Кера ми звучи грубо. Това е въпрос на лично усещане.

Последна редакция: пн, 25 яну 2010, 12:56 от corset

# 1 464
Да, така е, има и англоезични подобни варианти - Кийра и Кора.

# 1 465
Баба ми се казва Костадинка.Ужасно си мрази името.На село всички и казват баба Кота.Дядо ми цял живот и е казвал Коте.Едни приятели на нашите бяха отишли на гости.  Цял ден слушали как дядо ми я вика за нещо, като се обрьща кьм нея с Коте.Чудили се как така тези вьзрастни хора си казват и колко се обичат.Накрая срам не срам ,питали майка ми и тя умряла от смях .Те си помислили, че Коте идва от Котка. Joy

Много весела случка   Joy Joy Joy

# 1 466
В рода ми има странни имена, винаги са ми били интересни, какви са и от къде идват.
Част от тях - Сула, Ламбра, Статир, Гена, Митра...

Сула сигурно идва от името на Луций Корнелий Сула (138 - 78 г. пр.н.е), римски държавник, военен и диктатор. Един от първите, заграбили единолично властта в Рим.

Митра е нисше древноиранско (персийско) божество язата, което съответства на понятието демон от древногръцкия пантеон. Разпространен е на териоторията на Римската империя в провинциите на Балканския полуостров. Край град Монтана дори се намират останките на един от най-големите храмове на това божество в цялата империя. Интересното е, че по онова време имало обичай да се взима името на някое божество за това на детето и то да го закриля, т.е. това е един вид апотропей. Хора, кръщавани на Митра обаче почти няма.

Митраизмът повлиява силно на религиозните практики и структурата на християнството. Например рождението на божеството Митра е 25 декември, което навлязло в християнството след официалното му признаване от папския институт през 4 век.

Лабра и Стратир са вероятно с гръцки корени.

Според мен Митра идва от Димитра, а Димитра е име, което идва или от св. Димитър, или от Деметра - древногръцката богиня на земеделието.

# 1 467
Според мен Митра идва от Димитра, а Димитра е име, което идва или от св. Димитър, или от Деметра - древногръцката богиня на земеделието.

Да, и аз мисля така  Simple Smile

# 1 468
E , как да няма Митра , Приятно ми е - Богиня?
Прабаба ми се казваше Митра!

# 1 469
  • Варна/Лондон
Що ми е останало в главата, че Митра на гръцки било матка, утроба...както и да е.
На приятелка дъщеря й се казва Калина и много ми харесва това име, но в училище й викат Къла.  

Общи условия

Активация на акаунт