За "селските" имена и още нещо

• 149 137
  • 1 904
  •   2
Отговори
# 630
Цитат
И сега аз да кажа,че малката я кръстихме Дженифър,но  не защото съм кифла,която иска да е кроасан,а защото много ни хареса името и ако знаете как и подхожда,даже не мога да си представя да е нещо друго.И доста благозвучно е с имената на баща и,но той е чужденец и не окончава на -ова.Така,че и да прочета разни коментари тук,че някой си никога не би си кръстил детето така или иначе,никак ама никак не ме интересува,ние и детето нали се чувстваме добре,това е важното.За хора,които не ни познават може би в началото е странно да,но за близките и приятелите,които са често с нас е съвсем нормално.Аз самата съм с толкова странно и рядко срещано име,че някои хора като го чуят и не знаят,че въобще има такова име,но какво да направя,никога не съм се сърдила на родителите си,пък и баба ми на която съм кръстена я обичам много и и се възхищавам на духа,които има,надявам се,че съм го наследила от нея,чрез името. Peace

В твоят случай предполагам,а и дори съм сигурна,че и отива името на дъщеричката ти.А още повече,че баща й е чужденец и бащиното и име и фамилия са чужди.Как ли ще звучи,обаче Йорданка Джон Стоун /например/... Rolling Eyes...Също така,както звучи Дженифър Димитрова Йорданова.  Wink
Цитат
Moже би просто тези имена да не се дават на момичета, наскоро се запознах с една КирилКА, Кирил е супер име, ама Кирилка.   Просто на мен не ми звучат и не ми харесват. Разбира се има изключения, но като цяло говорим.
Примерно Рада, Калина,  Яна са супер, обаче едно "К" и се разваля звучността.
:

Значи стигаме до извода,че някои имена се загрозяват с "ка"-то,а други се "разкрасяват" с него!  :hug

Последна редакция: пт, 20 ное 2009, 10:46 от dodyniki

# 631
  • Countryside
Изводът е, че всеки си има вкус, само можем да се молим нашият избор да се хареса на децата ни. 

# 632
  • гр. Шумен
dodyniki, имам подозрение, че си прочела само въвеждащия пост и последните няколко страници от темата. Права ли съм или да?
Идеята съвсем не е да оплюем "селските" имена, нито пък да се превръщаме в апологети на "Лоренцо Маринчев" и "Джовисна Караянева".
Всъщност (по повод женските варианти на Спас, Антон, с -ка отзад) аз съм на мнение, че не всички мъжки имена могат да станат женски и обратно. Просто не им отива. Някак не мога да възприема Желязка или Каменка, въпреки, че Желяз и Камен са съвсем приемливи имена. Също не мога да си представя някой мъж да се казва Теменужко или Игличко (а Теменужка и Иглика са страхотни имена).

# 633
Да, едно такова неприемливо мъжко ми е Маргарит Rolling Eyes

# 634
  • Countryside
Аз познавам и Невен, Детелин и Малин  Laughing Готини са  Laughing

# 635
Бившият ми шеф се казва Маргарит и съм свикнала с името. А и може да се приеме, че маргарит е синоним на бисер, а не вид цвете.
Брат ми пък е Невен, за по-родно " цветно " име трудно се сещам.  Grinning

Не съм чела цялата тема, та може да сте коментирали, но навремето ме потрисаше съчетанието Ричард Груев.

# 636
През 1950-1960г при смяна на личните документи фамилията се заменяше с прякора ,които има  най стария от рода -Груев,Свинаров,Мечкаров и т.н. цели родове  носеха прякора и се знаеха,за да е Свинаров значи  поколенията  са гледали свине ,Мечкаров  се е борил с мечка   и т.н.
 Затова и дълго време се получаваха смешни имена  напр.Ричард Груев
Сега  пак ще се изпадне в същата ситуация ,модерни имена , не знаеш кое е мъжко, кое  женско ,нито националността му.
Ако сега е модерно след 20,30 год. как ли ще изглежда

# 637
Aa, Невен не ми е странно, все пак то цветето си е в мъжки род Simple Smile

# 638
Аз познавам и Невен, Детелин и Малин  Laughing Готини са  Laughing
Брат ми имаше съу4еник,който се казваше Анелин.

joannna,много свежи разкази. Peace

# 639
  • София
Най-селските имена са ми Господин и Господинка. Точно защото родителите са се опитали да дадат "градски" имена на децата, ама нещо са се объркали.

# 640
joannna  smile3532 невероятна си smile3501, от сърце съм се смяла  bouquet
С нетърпение чакам историята на Мария, да ти е жива и здрава и много радост да ти носи.

# 641
  • София
 На моя син със селското име Стоян, сега в чужбина му казват Тони.Не могат да кажат Стоян. Тези ,които опитваха, го казваха Joy Соян. Докато беше в България приятелите му казваха Сту и Стуки.

Абе и аз исках, ако имам дъщеря, да се казва Надежда, ама после се оказа,че свекърва ми се казва Надежда и не си кръстих дъщерята така.
И кръсти дъщеря си Нели ,нали? wavey
Значи ме познаваш, щом знаеш как се казва дъщерята??? newsm78

# 642
Най-селските имена са ми Господин и Господинка. Точно защото родителите са се опитали да дадат "градски" имена на децата, ама нещо са се объркали.

И са съкратени до звучните Динко и Динка.  Laughing

# 643
Някой питаше как стоят нещата със смяната на името. Ами-сложни. Миналата година мина моето дело, смешна история... Имах трима свидетели-майка ми, мъжа ми и една стара приятелка на майка ми. Наблегнаха на това, че никой не ме познава с рожденото ми име, никой не ме нарича така и т.н
На първа инстанция молбата ми бе отхвърлена Simple Smile
На втора инстанция майка ми разказа сърцераздирателна история, че ме е кръстила на свекърва под натиск и т.н-отново отказ.
На третата инстанция дори не отидохме.... , но и от там отказ.
Делото се гледа в провинцията, сега ще си сменя постоянния адрес и ще заведа дело тук в София, само че този път мисля да сменя мотивите с такива, на които няма как да ми откажат.
Съжалявам, че го няма пред мен решението.....смяла съм се със сълзи от простотиите, които пише в него.

# 644
Имам приятелка на име Пенка, всички се обръщаме към нея с "Пепа" и всички така я знаят. Но понеже тя е много добродушна, хората понякога един вид я подиграват и, за да я засегнат, й викат "Пено" или "Пена къде отиде?" Вътрешно знам, че тя се засяга.
А майка ми се казва Станка, не намирам нищо "селско", въпреки че тя си е от село, но е много повече от т.нар. градски дами като възпитание и интелект.

А що се отнася до т.нар. модерни имена, особено за момчета, съм много против - Стивън, Кевин, Андрю и т.н. А съм твърдо "за" нашите си български имена - Иван, Георги, Стефан - чудесни мъжки имена.

Общи условия

Активация на акаунт