За "селските" имена и още нещо

• 149 137
  • 1 904
  •   2
Отговори
# 645
Най-селските имена са ми Господин и Господинка. Точно защото родителите са се опитали да дадат "градски" имена на децата, ама нещо са се объркали.
Господин и Господинка според мен са кръстени на Господ, а не на милорд и милейди  Grinning

# 646
Някой питаше как стоят нещата със смяната на името. Ами-сложни. Миналата година мина моето дело, смешна история... Имах трима свидетели-майка ми, мъжа ми и една стара приятелка на майка ми. Наблегнаха на това, че никой не ме познава с рожденото ми име, никой не ме нарича така и т.н
На първа инстанция молбата ми бе отхвърлена Simple Smile
На втора инстанция майка ми разказа сърцераздирателна история, че ме е кръстила на свекърва под натиск и т.н-отново отказ.
На третата инстанция дори не отидохме.... , но и от там отказ.
Делото се гледа в провинцията, сега ще си сменя постоянния адрес и ще заведа дело тук в София, само че този път мисля да сменя мотивите с такива, на които няма как да ми откажат.
Съжалявам, че го няма пред мен решението.....смяла съм се със сълзи от простотиите, които пише в него.

Sad Много съжалявам!
Да не би да е трябвало да са *чужди* свидетелите?
Имам предвид колеги или съседи...

# 647

А що се отнася до т.нар. модерни имена, особено за момчета, съм много против - Стивън, Кевин, Андрю и т.н. А съм твърдо "за" нашите си български имена - Иван, Георги, Стефан - чудесни мъжки имена.
Иван е еврейско.
Георги гръцко.
Стефан също е  гръцко.

Много хора смятат тези популярните имена за "нешенски" ,но всъщност това не е така.

# 648
  • София
Най-селските имена са ми Господин и Господинка. Точно защото родителите са се опитали да дадат "градски" имена на децата, ама нещо са се объркали.
Господин и Господинка според мен са кръстени на Господ, а не на милорд и милейди  Grinning
Никога не бих се сетила, че е на Господ. Embarassed

# 649
  • София
Някой питаше как стоят нещата със смяната на името. Ами-сложни. Миналата година мина моето дело, смешна история... Имах трима свидетели-майка ми, мъжа ми и една стара приятелка на майка ми. Наблегнаха на това, че никой не ме познава с рожденото ми име, никой не ме нарича така и т.н
На първа инстанция молбата ми бе отхвърлена Simple Smile
На втора инстанция майка ми разказа сърцераздирателна история, че ме е кръстила на свекърва под натиск и т.н-отново отказ.
На третата инстанция дори не отидохме.... , но и от там отказ.
Делото се гледа в провинцията, сега ще си сменя постоянния адрес и ще заведа дело тук в София, само че този път мисля да сменя мотивите с такива, на които няма как да ми откажат.
Съжалявам, че го няма пред мен решението.....смяла съм се със сълзи от простотиите, които пише в него.
не се предавай  Peace

# 650
Добре, кое е чисто българско име? Може би няма такова. Като знам, че чисто българските думи, и то прабългарски, са 10-ина.
Сещам се за книгата "Самуил" на Д. Талев - дъщерите на цар Самуил са се казвали Денница и Белослава. Чудесни имена!

# 651
Лили - Лу, дори адвоката беше изненадан от решението. Името трябва да е срамно, унизително и не знам какво си още, за да бъде сменено. Имаше прокурор, който предостави информация, че не съм криминално проявена, не съм освидетелствана и с две думи мотивът ми не е с цел да избягам по някакъв начин от закона:)
Съдебният състав беше изключително и само от жени....и мисля, че това  оказа влияние....излобяха, че силата е в тях да оставят такова грозно име на така симпатично момиче  Embarassed Simple Smile
На следващото дело мисля да сменя мотивите. Името ми има религиозни корени, затова смятам да подчертая, че това нарушава конституционното ми право да изповядвам желаната от мен религия-юдаизъм да речем. Целият престъпен свят си смениха имената, има толкова заведени дела от този вид и може би това е и още една от важните причини да не успея.

# 652
Добре, кое е чисто българско име? Може би няма такова. Като знам, че чисто българските думи, и то прабългарски, са 10-ина.
Сещам се за книгата "Самуил" на Д. Талев - дъщерите на цар Самуил са се казвали Денница и Белослава. Чудесни имена!
Български имена са:
Братан, Байно, Везенко, Татун, Новко, Заварин
Първан, Видьо, Вида, Велчо, Велика, Сретен
Войно, Бойко, Страхил, Силян, Груди
Веселин, Ради, Драго, Добри, Мила, Искрен
Хубен, Лепа, Гиздьо, Ваклин, Къдра, Руси,
Гълъб, Пауна, Славея, Сокол, Праго, Собел, Рукан...

# 653
  • гр. Шумен
Християнството ги бастиса прабългарските имена, оттам навлязоха и еврейските, и гръцките, че и латинските. ЛОшо няма от съвместното съжителство, ама те направо ги припокриха. ДАже ме е яд, че иначе чудесното българско име "Преслава" стана известно,  благодарение на ена фолк-певица (а то даже не е нейно лично). Всъщност май "вносните" сме ги побългарили и си пасват чудесно, но все пак ми харесват и ДОбромир, и БОян, и Борислав...
Zayak3, интересно как наистина са разрешили на оня образ да стане Манчестър Юнайтед (на по-предните страници беше обсъждан неговия случай). МАй имаше и една русенка, която се беше прекръстила на МАдона. Всъщност аз имах съквартирантка навремето, която успя да си смени името от ВЕличка на Велина с доста ходене по мъките.

# 654
  • в Tara
и аз имам позната, която смени магдалена с магдалИна. тази буквичка доста я поразходи.

Братан, Байно, Везенко, Татун, Новко, Заварин
.....
Новко, Татун и Къдра направо ме утрепаха Mr. Green

# 655
Цитат
Добре, кое е чисто българско име?
Кардам, Кубрат, Кирил, Калина, (без Константин)-гордостта на Н.В.

# 656
  • София
Кирил не е българско име. Произлиза от гръцкото име Κύριλλος, Кирилос, което идва от Κύριος, господар или Господ

# 657
Значи остават само Кардам, Кубрат и Калина. Simple Smile

# 658
Е, имах на времето съученичка, брат й се казваше Кадриел. Познавам една Пролетка, няколко Любимки, а в детските ми години селската библиотекарка беше Олимпиада /леля Надка/ - това и името Салфетка ги  бях споменала в друга тема. Имах съученик Вилиян.

# 659
Сретен и Лепа български???

Мислех, че са сръбски - Лепа нали означава "хубава" на сръбски? А Сретен ... Сретен Йосич нали го знаете?

Общи условия

Активация на акаунт