За "селските" имена и още нещо

• 149 136
  • 1 904
  •   1
Отговори
# 930
Бивша съученичка разпитва за хубаво име с К за бъдещата си дъщеря, но да не се срещало често, казвам и че харесвам Кесара и Китана,  реакция "Ти луда ли си, на нещо като Катрин, Кристина, Кристиана се надявах!"  Добре, че се въздържах да и предложа Калиопа...
Калина!

Цъ, няма как, така се казва сестра и. Иначе и аз го харесвам.

# 931
Бивша съученичка разпитва за хубаво име с К за бъдещата си дъщеря, но да не се срещало често, казвам и че харесвам Кесара и Китана,  реакция "Ти луда ли си, на нещо като Катрин, Кристина, Кристиана се надявах!"  Добре, че се въздържах да и предложа Калиопа...
Калина!
Константина ?

Ох, май без да искам ви впрегнах да търсите имена с К, детето отдавна се казва Кристиана. Случката се развива в минало време, но я преразказах в сегашно за повече динамика, така ме е учлила другарката по литература Whistling

# 932
  • Варна
Много харесвам хубавите , но забравени  имена , например : Цвета , Нона , Рада , Ема , Вяра , Люба , Ема , Неда , Ния , Никола , Сребро , Кирил , Сава , Калоян , Крум, Иларион, Васил  и много други . Не знам какъв е произходът им , но в миналото много българи са ги носели .
Не харесвам умалителни имена , записани официално . Например - Цветанка вместо Цветана , Марийка вместо Мария и т.н. Точно те
според мен звучат селско ( в смисъл на селяндурско ) .

# 933
Калина!
Константина ?

Ох, май без да искам ви впрегнах да търсите имена с К, детето отдавна се казва Кристиана. Случката се развива в минало време, но я преразказах в сегашно за повече динамика, така ме е учлила другарката по литература Whistling

Тук не е удачно да приложиш това знание  hahaha

За мен като се замисля няма селски имена, но има изчанчани или неблагозвучни...Какво ви е мнението за Руслана? Половинката твърди, че звучало грубо и мъжествено  Sick

# 934
Имам позната, която се казва Ермина. Изключително нежно създание и може би затова името ми звучи красиво. Някой има ли идея откъде идва и какво означава? Рових в нета, но не открих нищо смислено като информация.

# 935
  • Варна
Имам позната, която се казва Ермина. Изключително нежно създание и може би затова името ми звучи красиво. Някой има ли идея откъде идва и какво означава? Рових в нета, но не открих нищо смислено като информация.

Може би има нещо общо с река Ерма?

# 936
  • София
Моя съученичка от детството се казва Ирмина  -майка и е полякиня ,може би от там идва името.  newsm78

# 937
  • София
Много харесвам хубавите , но забравени  имена , например : Цвета , Нона , Рада , Ема , Вяра , Люба , Ема , Неда , Ния , Никола , Сребро , Кирил , Сава , Калоян , Крум, Иларион, Васил  и много други . Не знам какъв е произходът им , но в миналото много българи са ги носели .
Не харесвам умалителни имена , записани официално . Например - Цветанка вместо Цветана , Марийка вместо Мария и т.н. Точно те
според мен звучат селско ( в смисъл на селяндурско ) .

Да, Калоян е много забравено име напоследък.

# 938
  • UK
И Ема, то пък какво прави в списъка, като няма нищо общо с останалите и в момента е сред най модерните.

# 939
Че и два пъти е споменато Simple Smile
Рада, Неда и Ния също са често срещани според мен или поне в никакъв случай не са забравени.

# 940
Името Ермина е видоизменено от немското Хермина (Hermine). Какъв е немския корен нямам представа.

# 941
Името Ермина е видоизменено от немското Хермина (Hermine). Какъв е немския корен нямам представа.
от мъжкото Херман /Hermann - Heer + Mann/. старонемски книжовен език. справка от Уикипедия

# 942
Според този немски сайт Ermin, Erm, Irmin, Irm произлизат от думите голям, огромен, възвишен на старонемски.

# 943
Според този немски сайт Ermin, Erm, Irmin, Irm произлизат от думите голям, огромен, възвишен на старонемски.
В такъв случай Херман означава голям, огромен мъж Confused.

# 944
В такъв случай Херман означава голям, огромен мъж Confused.

За Херман аз бих казала, че идва от *войска* и *мъж*... Много объркано наистина!  Thinking

П.П. В края на името Ермин и Херман се различават... Интересно защо тогава името Ермине се води производно на Хермине, което пък е женската форма на Херман...

Последна редакция: сб, 09 яну 2010, 16:28 от Лили - Лу

Общи условия

Активация на акаунт