За "селските" имена и още нещо

• 149 259
  • 1 904
  •   1
Отговори
# 990
Е,лошото при мен е ,че аз асоциирам имената с чалгаджийките и не мога да се избавя от този си порок:).Преди доста години харесвах имената Преслава,Галена,Ивана...но сега като ги чуя и си представям кич-силикон,кич-силикон..Сори,ама до там ме докара чалга инвазията Laughing

# 991
Изнанадана съм. Честно.

Ако аз бях Ганка или Пенка........сигурно мноого щях да се притеснявам като се представям
offtopic
Един ден си говорихме с братовчедка ми нещо за имената ни. Леля ни чу и ни информира, че тъй като е знаела, че ще ражда близнаци, са били нарекли така, което е първо, на родата на бащата с името, второто на майката. Е кака се родила втора и затова е Екатерина, а не Пенка. Аз пък съм Евгения, на баба Генка. Казвам, представяш ли си, излизаме и идват да се запознават с нас, и ние "приятно ни е Гена и Пена" Joy

# 992
Е,лошото при мен е ,че аз асоциирам имената с чалгаджийките и не мога да се избавя от този си порок:).Преди доста години харесвах имената Преслава,Галена,Ивана...но сега като ги чуя и си представям кич-силикон,кич-силикон..Сори,ама до там ме докара чалга инвазията Laughing

Peace абсолютно същите асоциации имам   Laughing

# 993
И за бащино име от Алекс е сууупер. Ема Алексова Карагьозова.

Аз пък имах една приятелка, на която бащиното й беше Сашова... Непрекъснато поправяше хората че не е Александрова, а Сашова, а като деца не можехме да повярваме и все мислехме, че ни бъзика  Grinning За галени вместо първи какво мислите? На мен ми звучат някакси незавършено и несериозно. Винаги можеш да наречеш един Борис Боби, но ако е само Боби... "И сега дами и господа, министър-председател Боби Петров!"  Joy

Харесва ми контрастът между името и човека ( някое ефирно създание с такова грубовато име )  Simple Smile

И аз го харесвам тоя контраст. Затова ефирната ни елегантна котчица се казва Богданка  Mr. Green

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 06:28 от Дидитка

# 994
А не смятате ли, че има хора, които четат темата и носят име, на което вие се подигравате  Thinking Помислете как те се чувстват, виждайки името си съпроводено със подобни човечета Joy
има-да и аз съм от тях Peaceно изобщо не ми е обидно защото това е истината и на черното невога да кажа-бяло-което си е така как да се сърди човек Thinking

# 995
... Веднага давам пример с модерни и благозвучни имена, които са селски - Яна, Ния, Ралица, Христина...

За пръв път чувам, че цитираните имена са селски, честно! Особено последните две. Crossing Arms

И аз! На чен Яна и Ния много ми харесват!

И един пример с имената Яна и Янка - преди няколко години бях за известно време в Словакия и тези имена са доста разпространени, едва ли не всяко второ момиченце се казваше така. Аз не предполагах за името Янка, че съществува извън България. Но това, което ме учуди най - много, е че точно името Янка беше по - често срещано от Яна! А това може да наведе на мисълта, че тези имена имат най - вероятно славянски корен. И явно хич не минават за селски, поне не и в Централна Европа - защото мисля, че и в Полша го има това име, а със сигурност и в Чехия.

# 996
  • гр. Шумен
... Веднага давам пример с модерни и благозвучни имена, които са селски - Яна, Ния, Ралица, Христина...

За пръв път чувам, че цитираните имена са селски, честно! Особено последните две. Crossing Arms

И аз! На чен Яна и Ния много ми харесват!

И един пример с имената Яна и Янка - преди няколко години бях за известно време в Словакия и тези имена са доста разпространени, едва ли не всяко второ момиченце се казваше така. Аз не предполагах за името Янка, че съществува извън България. Но това, което ме учуди най - много, е че точно името Янка беше по - често срещано от Яна! А това може да наведе на мисълта, че тези имена имат най - вероятно славянски корен. И явно хич не минават за селски, поне не и в Централна Европа - защото мисля, че и в Полша го има това име, а със сигурност и в Чехия.
Малки сте, не сте гледали чешки сериали (бяха много симпатични и не се точеха като свински черва с месеци, че и години). ДОста често се срещаше Янка, а също така и Иванка. ДА му се не види, забравила съм ги, но имаше и други имена, които направо дублираха нашенските.

Мм, даа! ЖАлко, защото това са хубави имена. НАвремето имах състудентка Галена и ни се струваше странно името й. А сега е толкова популярно. Всъщност имената на тези фолк-гърли не са ли псевдоними (за Преслава знам със сигурност)?
И след като публичните личности предизвикват асоциации към името си значи, че трябва да изпитваме респект към имена като "Стоянка", "Гинка", "Йорданка", "Стефка"... КОето пак води до изходна позиция.

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 12:41 от Sessilly

# 997
Искам да попитам тези, които смятат, че няма селски имена: бихте ли нарекли детето си Цонка, Ганка или Грую, ама честно?

# 998
  • забравих си мисълта...
Искам да попитам тези, които смятат, че няма селски имена: бихте ли нарекли детето си Цонка, Ганка или Грую, ама честно?

Сигурна съм, че имаш право и че 99,9% няма да ги нарекат така.
Аз например съм от тези, които мислят че няма селски и градски имена, но пък според мен има харесвани и нехаресвани и няма да си нарека децата така, защото не ми звучат добре, не ми харесват, намирам ги груби, докато на някой пък точно това може да му хареса и затова и това  има различие в мненията, мисля.
Като избирахме имена на децата искахме да са приятни за ухото (да звучат добре) и да не са обаче често срещани. Мисля, че успяхме, зaщото като кажем имената на децата, всички възкликват че им харесват много, поне в Австрия в BG не знам, може и да не ги харесат, но това за нас е без значение, както е без значение нашето мнение за тези, които са назовали децата си Цонка, Ганка или Грую и т.н.

# 999
Това не може да се предвиди. Ако към момента на записването е рядко срещано,
само след месец може да тръгне сапунка с главна героиня със същото име, или да изгрее чалга звезда, и след пет години всяко пето дете да се казва като твоето.

# 1 000
  • забравих си мисълта...
Това не може да се предвиди. Ако към момента на записването е рядко срещано,
само след месец може да тръгне сапунка с главна героиня със същото име, или да изгрее чалга звезда, и след пет години всяко пето дете да се казва като твоето.

Имаш право, но поне за сега имаме късмет в това отношение. Иначе отначало щеше да е Vanessa, но като видяхме че името е в TOP100 на годината и  братовчедките и`, като я нарекоха  Вани накратко и набързо сменихме името, още в родилния дом Simple Smile, а с фамилията си пасва супер, така че за сега слава Богу нямаме проблем. А аз например си харесвам името, може и навик да е, но и никога не се е срещало често.  Пък дано и децата да си ги харесват, какво друго ни остава освен да се надяваме, че ще е така.

# 1 001
Интересно ми е дали има майка, която си е кръстила бебето, родено след 2000г Пенка/Стойчо/Вуце/Куна/Ганчо.... От чисто любопитство питам Rolling Eyes
На познати детето е родено '96/'97г - Миню.

Първо написах Миньо, после се редактирах на Миню, не помня как точно беше написано. Знаех, но съм забравила. Много се коментираше тогава.

# 1 002
  • Варна
Интересно ми е дали има майка, която си е кръстила бебето, родено след 2000г Пенка/Стойчо/Вуце/Куна/Ганчо.... От чисто любопитство питам Rolling Eyes
На познати детето е родено '96/'97г - Миню.

Първо написах Миньо, после се редактирах на Миню, не помня как точно беше написано. Знаех, но съм забравила. Много се коментираше тогава.
мдааааа Praynig

# 1 003
  • somewhere over the rainbow
Аз познавам поне двама около 5-годишни Стоян-овци. За мен Стоян хич не е селско, ама щом в "Железният светилник"  / newsm78/ казват, че "Всеки втори селянин се казва Стоян", да речем, че са прави Laughing

# 1 004
  • Варна
Аз познавам поне двама около 5-годишни Стоян-овци. За мен Стоян хич не е селско, ама щом в "Железният светилник"  / newsm78/ казват, че "Всеки втори селянин се казва Стоян", да речем, че са прави Laughing
За Стоян съм относително съгласна, въпреки че лично за мен това е архаично име с грубо звучене. Не знам защо, винаги си представям загрубелите длани на селянин на нивата.
Стойчо обаче е  Sick В Стоян има някаква гордост, а в Стойчо....ами стойчо.
А пък Ганчо го асоциирам със селския идио...,поправям се -  глупак.

Общи условия

Активация на акаунт