Машина за хляб-21 част

• 44 710
  • 749
  •   1
Отговори
# 540
  • в обкръжаващия ме хаос
petu6ka63 заслужаваш си я поФалата  Hug. Страхотни изглеждата. Аз нали също съм на вълна козунаци да питам по коя рецепта  ги прави.
Мама Цоцоланка страхотни изглеждата хамбургерчетата  Hug. Мекички ли са? Тестото за тях може ли да се меси в машината? Има ли я рецептата в линка към рецептите на първа страница да я търся?
Аз сега за първи път правя пълнозърнест, наду се доста и се пече в момента, после ще се отчета.

# 541
Assen не съм я питала но и тя не ми е уточнявала с какво брашно го прави блата newsm78 .Аз го правих с бяло нормално брашно  newsm78.Утре ще я попитам  Peace .

# 542
  • София
Сега да повторя това което съм споменавал няколко пъти за козунака.

Моята технология сигурно не е най-добрата или пък не трябва да го правите точно по този начин. На мен ми върши работа и затова я споделям.

Обръщам внимание на тези, които не ме познават че аз съм профан в тестените изделия. Затова препоръчвам да четете съветите на майсторките тук.

Моята машита "Мулинекс 5000" няма подгряваща функция. Програмата и са месене с втасане продължава 1:25 часа. Първо меси пет минути, след това почива пет минути, после почва второто месене за 15 минути и след това втасва 60 минути. Тези неща ви ги давам за да се ориентирате или пък за сравните с вашата машина.

И така. Продуктите ми задължително за минимум на стайна температура (включително и яйцата).

Маята ! Много спорове има дали да се активира предварително или не. Това си остава ваше желание. Аз лично винаги я активирам независимо дали е жива или суха. Натрошвам си маята, слагам две три щипки захар, добавям брашно и правя гъста каша и я оставям около 10-15 минути да си шупне.

И така. Слагам си продуктите по рецептата (без мазнината - масло, мас или олио) по реда , който се изисква от производителя на машината и пускам програмата за месене.

Значи тая програма нали меси и непосредствено преди втасване я спирам. Сетне накъсвам тестото на парчета - това последното не е задължително, но аз съм преценил, че така е по добре. Пускам пак програмата за месене и почвам да добавям мазнината на части. Примерно добавям една супена лъжица мас и чакам хубаво да я поеме тестото, чак след това добавям следващата и т.н. докато си поеме цялата мазнина ако се наложи добавям и брашно ако забележа, че тестото маже или стане прекалено мокро.

Тестото ! Моята преценка за добро тесто за козунак е то да е меко и като го пипна с ръка да не ми лепне. Грешките при козунаците понякога идват от твърдото тесто.

Този път оставам програмата докрай, включително и втасването.

Втасването ! Аз време за втасване нямам. Аз имам критерий и той е докато обема на тестото се удвои (или малко повече). Вероятно е възможно да стане тройно и четворно, ама не съм сигурен - ние тая мая турбогенератор да е, не можем да искаме чак толкова много от нея.

Та значи оставихме за втори път програмата за месене и втасване да приключи докато тестото си втасва. Като втасва достатъчно според нашите виждания ако се наложи изключваме прокрамата, ако не е достигнало времето на програмата за окончателно втасване оставяме тестото вътре и капака не го пипаме, докато втасването приключи.

След това вадим тестото и оформяме козунаците. Аз фитилите ги правя по начин, който да ме убиете не мога да го обясня. То е нещо средно между изтегляне и усукване с намаслени ръце. Оплитам козунака (или козунаците).

Ако ще връщате козунака в машината за второ втасване ! Пускате първо машината на програмата за печене максимум 3-4 минути да се загрее (барбар с контейнера от който сме извадили бъркалките). Като си турите ръката вътре да усещате лека приятна топлина ( не горещо !). Слагаме оформения козунак в контейнера, затваряме капака и не пипаме докато козунака втаса втори път. Ако ще мажем с яйце, то трябва да е топло (не студено от хладилника) след като втаса втория път козунака отваряме капака, бързо го намазваме с яйце (аз мажа с четка) поръсваме със захар и пускаме програмата за печене.

Ако ще печем козунака в печка ! Загряваме я предварително на 50-70 градуса. Слагаме козунаците да втасат. И продължаваме по реда нататък.

Внимание ! Аз лично съветвам да пуснете програмата за печене на хлебопекарната, или пък температурата за печене малко преди окончателното втасване. Защо ? Защото докато загрее хлебопекарната или фурната до исканата температура за печене - втасването продължава и можем да си докараме нежелано превтасане. При тази ситуация ви съветвам да намажете с яйце и да поръсите със захар непосредствено преди пускането на печенето. Този съвет обаче си зависи от хлебопекарната и фурната - аз просто си познавам моите и го давам като вариант.

# 543
  • Разград
И аз малко да оплача от брашното на Софимел.Оня ден си купих пакет от 2 кг,Днес правих питка и не мога да я оформя,странно тесто беше.както и да е,метнах я да втасва,тя направо беше цялата накъсана накрая.Опекох я и я подарих на майка.Второ тесто направих,при оформянето малко по-добре от първото.При втасването на места се накъса,ще кажеш,че някой е ръфал тестото.Опекох я,ще видим на вечеря каква е от вътре.Реших,че днес не ми е ден за теста,но сега като прочетох,че има и други като мен,реших да пиша.
Петушка,браво,чудесно си се справила. Peace
Маме,страхотни хамбургери,много ми харесаха. Peace
И аз съм на мнение,че има брашна,които не стават за машина,а на ръка-няма проблем с тях.Имам такова вкъщи.

# 544
МалинкаКалинка , козунаците ги правих по твоята версия Mr. Green+технологията за шуменски, които правих за Великден.
Първо отделих малко топло мляко(от общо 250гр), ръгнах вътре цяло пакетче суха турска мая 11г (миналия път цял ден чаках да втасат), лъжичка захар и брашно и покрих. (това по съвет на Дядо хаджия  bouquet)
По рецептата на шуменските козунаци, си разбих яйцата - 3 (без 1 ж) със захарта - 200гр и 1/4 ч.ч разтопено масло, после добавих 2 сухи ванилии и една течна ром, настъргана кора от лимон(нямах портокал). Изсипах в пекарната. Отгоре шупналата мая, която искаше вече да бяга. Измерих и пресях 700 и изсипах вътре. Отделно си пресях още ,но не се наложи да добавям. Когато се получи топка, 3-4 пъти наливах олио - по 1-2 с.л до усвояване. На програмата за месене и втасване, моята меси непрекъснато 20 минути. Когато набухна здраво, извадих върху полят с олио плот и се борих с направата на фитили, усукване и плетене. (некадърно, както се вижда) покрих с фолио и бухнах двете форми във фурната, която беше предварително затоплена. По-нататък е ясно. Но...липсват конците. Blush Ама пък са много вкусни и мекички. Аз поядох и от двата, мъжът ми точи зъби за закуска. Току-що извадих и хляба - приказка е.
max-mama,   love001

Последна редакция: сб, 28 ное 2009, 11:02 от petu6ka63

# 545
Маме, чудесни са Peace. Но аз тук от темата знам, че просто някои брашна не стават за машината, пък на ръка като се прави каквото и да е, става. Няма проблеми.

Пропуснала съм го този момент в темата.......На какво ли ще се дължи това разминаване? Сигурно сте го коментирали, но ако може в 1 изречение за такива като мен - неразбрали......

Хамбургерите са изключително мекички, щерката каза като ресторантските съм ги била направила.......Моето скромно мнение е,че са по-хубави от тези на Макдоналдс.......

Ето и баницата:

Вън - Вътре

Тестото е едно и също, просто замесих повече, защото хамбургерите са за утре(ще пътуваме) и баницата се получи разкош. Действайте смело. Само да допълня,че аз удвоих количествата, които е посочила Лабрекс. Ето и рецептата - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=427123.msg12946006#msg12946006 - не виждам проблем да се замеси и в машинката.

# 546
Маме, чудесни са Peace. Но аз тук от темата знам, че просто някои брашна не стават за машината, пък на ръка като се прави каквото и да е, става. Няма проблеми.
Пропуснала съм го този момент в темата.......На какво ли ще се дължи това разминаване? Сигурно сте го коментирали, но ако може в 1 изречение за такива като мен - неразбрали......

Аз щях да замоля някой, който има идея защо се получава така, да я сподели. Тогава, беше преди доста време, се споменаваше нещо за неузряло брашно, каквото и да значи това Rolling Eyes. Но пък има и брашна, които ни в машина, ни на ръка стават. Ей по-нагоре примера на max-mama. Направо ме хвърлихте в тъч с този Соф мел Thinking. Купих си цял стек преди няколко дни от белите пакети 2 кг. от Метро.
max-mama, твоят пакет син или бял е?

# 547
Мисля че неузряло брашно се казва на това което житото е било влажно или мухлясало  newsm78 демек по ниско качествено.Аз купувах на София мел обаче днес взех на късмет едно на една тукашна фирма 5кг па квото стане.Еми има разлика-имам от вчера хляб с София мел и сега ги сравних,много по тъмен е,все едно е правен с типово брашно.Иначе се надигна.А днешния ми хляб е къде по бял и мисля че и по вкусен(а вкуса може да е защото не го направих с айран а с прясно мляко).Незная но явно има проблем в мелницата на София мел,просто явно имат кофти партида  Tired

# 548
Здравейте отново на всички! Ето, че дойде време да покажа първия си опит и мисля, че някъде сбърках, макар да следвах рецептата, на вкус е превъзходно, но дали брашното дойде в повече, дали някъде другаде е причината не бухна много и  стана много сбито.
Ще продължавам с опитите, но все пак споделете къде може да съм допуснала грешка, ще ви бъда благодарна! Hug

Последна редакция: пт, 27 ное 2009, 23:10 от *Star*

# 549
petu6ka63 много добре изглеждат  Grinning Сигурно са и много вкусни.
*Star* това някакъв сладкиш ли е?
max-mama като отворих по едно време тестото по време на втасването, си личаха празни места под повърхноста. Друг път не съм виждала такива дупчици. Дали да не ги залеем с обаждания. Гледам, че на опаковката има телефон.

# 550
*Star* , и аз пекох два пъти кекс в машината - първия път беше със швепс и стана пухкав(но не като във фурна), втория път с какао и стана сбит. Имам подозрения, че е заради печенето в пекарната  - много време пече и сякаш суши.
JeniB , много са вкусни, но днес вече не са толкова пухкави Sick Единият, който извадих по-рано, леко маже по зъбите, а препеченият е тръгнал към сухарите Whistling Ще ги довършим като крем-карамелена торта май newsm78

# 551
  • София
*Star*,аз няколко пъти правих кексове в машинката-не ми харесват-стават сбити,въпреки че, предварително разбивах яйцата със захарта и тогава изсипвах. Същия шоколадов кекс във фурната ми стана страхотен-добавих малко кисело мляко,за да разредя тестото/така пробвах и в пекарната,но си седеше тежък/ и вишни

# 552
Най-вероятно или брашното е дошло в повече или от дългото печене, но здраве да е, докато я разучавам ще има и такива моменти.Сега съм сложила едно панетоне, по рецепта от форума, но брашното по рецептата ми се струва малко,  около 150 гр. newsm78, дали ще стане ще покажа после. Включих машината на програма само за тесто да видим какво ще се получи, пък после ще видим как ще го изпека.Благодаря за съветите!    bouquet

# 553
Сега да повторя това което съм споменавал няколко пъти за козунака.
...

комшу   newsm74 , благодарим за упътването

черпя  beer2

# 554
А нямате ли да зададете колко време да пече? При мен има от 30мин до 1.30 мисля.

Общи условия

Активация на акаунт