За кристалните чаши, скъпите сервизи и ред други неща ...

• 45 370
  • 410
  •   1
Отговори
# 240
Точно затова и пуснах тема, въпреки, че едва ли
някой, който е като бабите ни, ще пише тук или
ще си признае  Naughty

Аз си признавам Embarassedимам един сервиз дето не го ползвам за нищо , седи си в кашона , баба ми го подари заедно с още един , на един мой рожден ден, беше ги донесла от Виена преди много години и ги пазеше от както се помня.Но с мисленето ,че са за да се използват , а не да стоят за украса ,още вечерта на празненството ги извадих, счупиха ми една от чашите на единия Sickмного яд ме хвана признавам си... та оттогава, тоя несчупения не съм го ползвала никога, може да е тъпо но не ми се ще пак да ми е жал...
нещо оплесках нещата ,извинявам се

# 241
  • Seattle-USA
В момента ползвам такъв сервиз. http://www.luminarc.org/templates/FicheLigne.aspx?idMarque=U& … 84&idConcept=
Red Леко са прозрачни, но аз нямам много опит с общественото хранене. Трудно се чупят и са много практични- мият се в миялна, затоплят се в микровълнова и тн. Не е майсенски порцелан, но мога да си позволя да ги сменя, когато ми омръзнат. А те омръзват.

Много добре изглежда. Аз имам чинии луминарк, но са само 6 и тук в САЩ трудно се намират по магазините. Аз съм привърженичка на Corelle -много леки и за 10 години да му се невидяло как една не се счупи:) Не знам дали ги има в България, аз ги препоръчвам на всички за всекидневни-http://www.corelle.com/index.asp?pageId=9&pid=397. Порцелан и кристал тежи и не става за всеки ден.

# 242
Не съм съгласна , че кристала много тежи. Погледни кристала на Бохемия, много по-леки са от обикновенна чаша. Шсъщност са като калиевото стъкло, което е много леко.

# 243
Точно от непазене и ползване на всичко,което имам от сватбата и от майка, към днешна дата нямам пълен комлект нито на чинии,нито на чаши.Като ми дойдат повече хора се чудя как да комбинирам чашите и чиниите EmbarassedЗатова един сервиз "за гости"никак няма да ми е излишен.

# 244
Много добре изглежда. Аз имам чинии луминарк, но са само 6 и тук в САЩ трудно се намират по магазините. Аз съм привърженичка на Corelle -много леки и за 10 години да му се невидяло как една не се счупи:) Не знам дали ги има в България, аз ги препоръчвам на всички за всекидневни-http://www.corelle.com/index.asp?pageId=9&pid=397. Порцелан и кристал тежи и не става за всеки ден.
Костният порцелан е лек.

# 245
И освен това се чупи твърде лесно Blush

# 246
  • Страната на чудесата
Всичките си сервизи ползвам, в момента сме още на 2 от сватбата-Corelle по 12 чинии в комплект, та не ми е много мъчно-и да счупим някоя(обаче те не се чупят лесно) все ще останат 6 еднакви. Ако пък не-здраве да е, ще си купим нови Crossing Arms
И с чашите е съвсем същото-ползвам си всички кристали ежедневно, дори дъщеря ми пие сока си в кристал за бърбън-ами просто и харесва, чудо голямо.Ако ги пазя за гости ще трябва една стая само за такива специални сервизи да запазя  Naughty

# 247
Този маниер ми е добре познат. Предполагам, че в огромното си число, нашите майки и баби
са го прилагали. Замислих се и не открих нито един мой спомен в някое познато семейство да
не е било така. Имам предвид едновремешните. А днес - точно обратното. Не познавам семей-
ство, в което да се прилага. И моето в това число.
Изключително харесвам кристал. Има един магазин, който обичам да посещавам. Като ме види
собственичката и едва се въздържа да не изиграе танца на радостта.
Нищо не пазя. Каквото съм взела - това се ползва.

# 248
Цитат
В северозападна България, откъдето са моите родители, в селата има още по- странни обичаи. В тях масово в двора има построени две къщи- едната голяма, стабилна, представителна и...необитаема. Тя стои заключена и обикновено гостите се развеждат из нея като в музей. И друга къщурка- от две стайчета, в която цялото домочадие се "прескача". Това никога не съм могла да го разбера. Аз самата имам един-единствен сервиз за кафе, който ми служи само за украса, но основната причина да не го използвам е, че е непрактичен. Предпочитам да си пия кафето в огромна шарена чаша. Като цяло смятам, че вещите са, за да ни служат. Стремя се в ежедневието си да се радвам на красивите неща, които имам, а не да ги пазя под ключ за някакъв неопределен специален повод, който не се знае дали някога ще настъпи. Както е казал един поет, "носете си новите дрехи, момчета.."

Това е характерно за част от влашките села в северозападна България, не на всякъде е така.   Peace
И мен ме изумява.  Laughing

По темата: обичам пъстри порцеланови съдове. Такива купувам, в такива се храним. Имам и дуралекс, но ми е скучен. Кристал не ползвам.  Laughing

Последна редакция: пт, 20 ное 2009, 16:57 от E L I

# 249
  • София-в сърцата на моите деца
Всичко си имам и всичко си използвам! PeaceПовече обаче обичам шаренкото! LaughingНо всичко е според настроението!! Някой път решавам да си направя пълен релакс-вана, аромати , свещи и питие в кристална чаша! Друг път само обикновена любима чашка с питие! Но винаги се кефя!! За сведение-официални дрехи нямам!! За официален случай пригаждам някой по-тъмен панталон с по-елегантна блузка и ....красиво бижу и висок ток!!Готово.... Party

# 250
  • в Tara
всичко ползвам аз. нямам специални сервизи за специални хора. като циганетата съм, всичко на момента!
мразя  различни чинии на масата или различни прибори, двамата само да сме край масата, гледам да са ни еднакви нещата.
покривките също не ги жаля, после пералнята пере. мушама например не съм имала през живота си Rolling Eyes

естет човек съм Mr. Green харесвам да ми е хубаво, уютно

# 251
  • Seattle-USA
Изразих се малко "съкратено" Laughing Исках да кажа че кристала тежи-примерно купи за салата и даже хубави чаши, чупи се лесно. Порцелана е лек, но не функционален-чупи се и се драска. Иначе много ми харесват и двете но не е за всеки ден-особено с деца. Иначе има просто прекрасни неща които са си мечта и на мен лично ми прави удоволствие да ползвам, но са прекалено скъпи за да ги ползвам всеки ден и като ги счупя да не ме боли:) Аз мился че съм надминала бабите от едно време:) Имам сервизи за малко гости до 12 души, за повече гости над 12 души:), за коледа, за други празници тематично, за всеки ден, за децата специално от дисни и така -просто ми достава удоволствие и създава различна атмосфера по празниците Laughing

# 252
Благодарение на баба ми си имам 2 правила: 1. ползвам си винаги всичко и не пазя за "някога"; 2. не гледам "ДиК".
Защото: дядо ми /лека му пръст/ почина преди 12 г. и имаше огромното желание да седи на хубавите им нови столове, докато следи "ДиК". Баба ми /да ми е жива и здрава/ не му позволяваше и той седеше на една стара табуретка. Та, столчетата и до ден днешен си стоят в хола на апартамента им неупотребявани, а "ДиК" още няма развръзка...

Иначе, кристал и порцелан не обичам да ползвам - обичам олекотени, едноцветни и гладки съдове /умирам си за дуралекс/. Наистина, имам 1 "официален" сервиз - просто в него има толкова много части, че ми е удобно да го ползвам само за повече хора и чиниите са прекалено големи за "обикновено" хранене. Имам няколко комплекта кристални чаши от майка ми и баба ми - никога не съм ги ползвала и един порцеланов сервиз за чай /много ми е "изтънчен"/.
Всички други сервизи, посуда и т.н. ползвам.
Ааааа, имам и куфарче с прибори на Солинген - не ги ползвам, защото ножовете са прекалено остри и все изпитвам ужас децата да не се порежат. Само ощ 2-3 г. и го вадя и него.

# 253
http://www.int.rosenthal.de/1133/Brands_Products.htm

Навремето българските производители работеха доста порцелан и стъкло за тази марка. Няма да се учудя ако продължават, надявам се румънците да не са ни изместили.

# 254
  • най-шареното място
Нямам скъпи или луксозни сервизи. Ако имах щях да знам дали ги пазя...
Но да си купя дизайнерски или масов костен порцелан или ръчно рязан кристал някакси не ми пасва за момента.
Имам обаче прекрасен ръчен ажурен сервиз за торта и го ползвам на специални дати. Не мога да го заменя, скъп подарък е, а и ваденето му има някакво допълнително очарование към празника. Дали сме сами или с гости изобщо няма значение. Не сервирам в него неделен кекс.
В това отношение до някъде разбирам бабите.

Общи условия

Активация на акаунт