"За" или "против" Коледното настроение в ИТАЛИЯ за 108-ми път

• 31 344
  • 755
  •   1
Отговори
# 120
  • UK
Аааа, протестирам, няма го романьолото!!!  Mr. Green

# 121
За интернет плащаме 19 евро  на месец за 5 G. Който има хубаво покритие сигурно би бил доволен. Ние сме в някаква дупка, та почвам да се оглеждам за друг доставчик.

Вижте на каква интересна карта попаднах  Crazy не знаех,че в северо-източна България се говори турски  newsm78 , а румънския не е отбелязан по Дунава  newsm78 сигурно е пак някоя теория на някой си  newsm78

За голямо съжаление е така. Имах колежка от Шумен. Тя още преди 4 години ми е казвала, че при  кандидатстване за работа те питат дали  знаеш турски. Да добавя, че майка и била кандидатствала за административен служител със същите изисквания.В някои околни села не можеш да пазаруваш, ако не знаеш този език.
Тъжно нали.

# 122
Аз още разглеждам картата, но не мога да разбера случая с 'точките - islolated languages' и 'триъгълниците - speakers in the State'.
Например точките в южна Италия означават "една изолирана групичка от италианци, говорещи гръцки, в Пулия и няколко изолирани групички от италианци, говорещи албански, пръснати из юга"? А триъгълникът в Гърция означава "албанско говорящи в държавата"?
Правилно ли разбирам или ...... ?

# 123
Ани, ами и аз така ги разбирам,но то това според мен е доста относително  Peace хм,...нещо таз карта...хм,тосканския го има, а наполетанския,който определено е по-специфичен го няма  newsm78 нещо май таз карта...хм....

Гуфо, според мен не е тъжно, защото това са запазени традиции от заселници и то от недалечна държава....присъствие на чужди народи има навсякъде  Peace  даже тук в Италия слушах веднъж,че по разни частни канали има новини на определени езици  Crazy
Според мен в граничните зони е нормално да се говорят 2та езика  Peace или места с масово заселване  Peace

# 124

Гуфо, според мен не е тъжно, защото това са запазени традиции от заселници и то от недалечна държава....присъствие на чужди народи има навсякъде  Peace  даже тук в Италия слушах веднъж,че по разни частни канали има новини на определени езици  Crazy
Според мен в граничните зони е нормално да се говорят 2та езика  Peace или места с масово заселване  Peace

Говорим за различни неща. Съгласна съм с казаното от теб, но и тук както и във всяка държава има официален език на който се говори. Дадох пример за това как в България по тези райони в администрация се назначават хора говорещи турски. Не казвам преводачи. Шумен е град с  окло 35% мюсюлмани. 

# 125
според мен картата е доста нескопосно направена, имам предвид графично, легендата също не е много ясна. явно иска да отбележи къде се говорят национални езици и логично турския се появява, но къде е боднат ...романьоло няма как да се появи, защото не е език, поне в националната държава, местните езици да се наричат диалекти.

манията с амукина гел засегнала ли ви е?

# 126
  • UK
Ползвам такива антибактериални дизенфенктанти от доста години. Амукина или каквото и да е друго. Харесва ми, много пъти съм се спасявала с тях, особено по влакове и разни други транспорти, където ме е ужасно гнус да пипам каквото и да било. Но ако е само заради свинския грип, мотивът ми да ги ползвам далеч не е този. Ако ще го хвана, ще го хвана и по друг начин, не ме е страх.

Днес минах покрай нашето Дуомо, погребваха две момиченца, които преди няколко дни бяха убити на един път наблизо в инцидент. На 18 и на 20 години. Имаше страшно много хора и техни приятели. Много тъжно...

# 127

не, нямам намерение да купя все още  Rolling Eyes

Тосканският също не е официален език....може би и от малкият мащаб на картата,макар че това не може да е оправдание  Crazy

Гуфо, опираме до политика на държава и то на не коя да е, а точно България  Confused и определено не съм компетентна защо това е позволено да се случи при положение,че процента не е 51% или защо новините по Национална Тв има на турски  Confused
Обаче не съм от хората,които като чуят турци и им се  Sick ...напротив....смятам за незаслужено това масово неприемане на турци  Rolling Eyes , макар че да - дразниме фактът,че в учебниците по История пише турско присъствие,а не турско робство ,но това не влияе на мнението ми за турците като нация  Peace
разфилософствах се  Whistling

ПП Льоли  Hug  Hug Hug 

Последна редакция: чт, 19 ное 2009, 15:38 от Kaлa

# 128
Да, видях ги във вестника, красиви млади момичета...
Човекът, който ги уби е с 0.6 промила, т.е на практика не е бил пиян ( нали нормата е 0.5), но е имало мъгла и така...  Confused

# 129
Не. Мия си ръцете на чешмата. И по принцип. Не само във време на криза и епидемия. Laughing

Значи само в северна Италия се говорят близо 10 езика, а в същото време български и македонски сякаш са едно цяло. Simple Smile Чудесно просто.
По какви критерии диалект и език се различават? Всеки диалект е отделен език или в Европа се говорят романски, германски, славянски и гръцки?

# 130
В случая с Македония езика има политически характер. Не знам дали така може да се каже... тоест отделен език е по политически причини. Разлика между диалект и език зависи от това дали хората могат да се разбират, ако да, значи е диалект, ако не значи е отделен език. Естествено има и изключения по политически причини. А и особено за Италия някой лингвисти смятат определени диалекти като отделни езици.

# 131
  • UK

Тосканският също не е официален език....може би и от малкият мащаб на картата,макар че това не може да е оправдание  Crazy

ПП Льоли  Hug  Hug Hug 

Аз мислех, че от тосканския произлиза литературния италиански и затова само в Тоскана няма диалект, като изключим хоха холата. Не знаех, че има тоскански език, ще ме просветлите ли? Simple Smile

# 132
Льоли, да така е...тосканският е почти италиански....не се усеща почти, макар че има определени изрази, думи и в произношението чрез които се хваща  Peace

# 133

По какви критерии диалект и език се различават? Всеки диалект е отделен език или в Европа се говорят романски, германски, славянски и гръцки?

по принцип всяко нещо, на което хората говорят и се разбират е език.
с възникаването на националните държави идеята е хората да се обединят емоционално ( за да работят по-здраво), т.е да се чувстват едно цяло и съответно първата нужда е  от обединителен национален език , на който всички да говорят и в/у който да се изгради и образователната система (и не само, езика на който да тече информацията в държавата) т.е книжовен език. И затова се избира един, например в Италия мисля, че е избран езикът, който се е говорил около Флоренция, у нас мисля, че Велико Търново, и умните хора сядат и написват примерно Рибния буквар и го предават в първи клас и процесът на центриране около общ национален език започва. Останалите местни езици остават назад, като диалекти.
Изобщо тези процеси са били много модерни по времето на Гарибалди и капитан Петко Войвода, като в Италия страшно добре се вижда как хора, които нямат нищо общо са стигнали до идеята ( с гласуване до колкото знам), че са едно цяло. Всъщност създаването на национални държави е устройвало икономиката в тези времена.
Сега сме свидетели на други процеси и нищо чудно още докато сме на белия свят да видим разпадането на някоя национална държава, Италия  ще е сред първите на редичката. Отпадането на границите ( ЕС) си е предпоставка за това, но това няма връзка с въпроса ти:)

# 134
Разбирам. Ти наблягаш на политическата страна на въпроса (която си е фактор, както спомена и Деси), но мен тя ме влече по-малко, защото ми прилича на мерене с двоен аршин. Simple Smile Интересно ми е чисто лингвистично до колко могат да се дефинират тези неща.

ПП. Междувременно четох няколко статии за диалектите в различни области на Европа и видях, че действително 'формулата', която даде Беламоре е валиден ориентир, но нищо повече, понеже оставя място за интерпретации и съответно някои по-спорни въпроси си остават в сферата на теориите и предположенията и тогава взема надмощие двойният аршин на политиката.

Последна редакция: чт, 19 ное 2009, 18:50 от Barbabeau

Общи условия

Активация на акаунт