Отговори
# 75
  • вятър в маслините, вятър над хребета
съчетавате ли повече от един вид камък като бижу? аз понякога слагам 2 гривни от различни камъни, незнам дали си противодействат,но ми харесва:)
Да. При това ежедневно- нося две сребърни гривни, които не свалям никога, едната е с кехлибар, другата с оникс. Ето тук се виждат

Обичам си ги и си ги нося и двете. Не съм забелязала да ми разбъркват чакрите Laughing

Какви камъни харесвам- основно по-матови. Опал, тигрово око, оникс, ахат, малахит. От блестящите- гранат. От високостойностните- само изумруд. Най-любимият ми камък си остава кехлибарът, във всичките си разцветки.

# 76
  • Варна
Това ми излиза в нета, като информация:

http://www.vantony.com/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%8 … D0%B8%D1%82+2.htm

Мен ме грабна от тук, но виждам, че има разлика в цвета, с този, който го дават от горния линк.
Скрит текст:

# 77
  • най-шареното място
Хубава тема!
Не съчетвам много обикновено. До два.
В последно време не нося бижута. Но харесвам камъни.

# 78
Това ми излиза в нета, като информация:

Скрит текст:
http://www.vantony.com/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%8 … D0%B8%D1%82+2.htm

Мен ме грабна от тук, но виждам, че има разлика в цвета, с този, който го дават от горния линк.
Скрит текст:
Благодаря!
Моята гривна е от такъв камък, чието друго име е син авантюрин.
Ето я http://imageshack.com/a/img27/325/1pgw.jpg

# 79
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Бижу, гривната е симпатична, но очите ми залепнаха на пръстена Heart Eyes.
Подсетих се и че наскоро получих от любими съфорумки такъв тип гривна, само че съчетание от тигрово око и вулканичен камък, ще взема да почна да я нося заедно с колието, което имам от вулканичен камък Heart Eyes

# 80
  • Варна
Моята гривна е от такъв камък, чието друго име е син авантюрин.

Този камък, във всичките му цветове, ми грабна сърцето, още когато го видях за първи път и то само на снимки. Heart Eyes

# 81
Къде в София мога да купя планински кристал ? Има ли магизини
за  самородни камъни ?

# 82
На ниво -1 в The Mall под ескалаторите, които са срещу входа на Карфур и до щанда на Golden Rose има щанд за минерали, и изделия от камъни. Потърси там, ако си наблизо.

# 83
  • София
Къде в София мога да купя планински кристал ? Има ли магизини
за  самородни камъни ?
Бул. Витоша 1 а, Търговския дом- намира се точно срещу Съдебната палата, безистен. Магазина е пълен с естествени минерали. Рядко се вижда такава красота на едно място.

# 84
Рози,благодаря ! От години не съм влизала там.
А в музея "Земята и хората" ? Четох, че предагат голям избор, но не съм ходила.

# 85
Момичета,
Камъните, които идват от Китай за 3-4 долара за връзка от 40 мъниста са синтетика. В момента пазарът е залят почти и изцяло от пластмаса и стъкло. А готови изделия, които се продават за 10-тина лева, са същата история. За цена под 15лв например гривничка с истински камъни няма как да намерите... Не се лъжете по твърде евтиното. А относно тюркоаз, цитрин, лунен камък, оникс- мнооооого трудна задача да се намери нещо истинско в момента.

Както и да е- исках просто да се включа, защото темата ме вълнуваше много доскоро, но осъзнах, че повечето неща са пластмаса- тази мода с камъните всичко опорочи....  ooooh!

# 86
  • София, Лагера
Lindie, добре че подхвана темата, аз все се чудех дали да заговоря за това.  Blush
Има страшно много ментета, скоро си говорих с моя златар, че вече дори имитират розовия кварц. Rolling Eyes
Авантюринът, който масово се продава е синтетика  Confused. Особено този, който блещука - и тъмносиният, и оранжевият. Истински авантюрин в такива разцветки няма. Най-често се среща зеленият.
Но, ако човек греда само красотата на бижутата, това не е проблем  Peace (аз държа на енергията на минералите, затова внимавам)

Най-често фалшивите минарели по мои наблюдения са:
- Тюркоаз или тюркит (боядисан хаулит). Обикновено ментетата са много по-ярки от естествения тюркоаз и в много пъти по-евтини.
- Хризокола (пак боядисан хаулит). Трудно се различава, защото има различни видове хризоколи (малахит+тюркоаз, малахит+лапис лазули).
- Малахит (пресован прах). Познава се по шарките, ако са много еднакви на отделните елементи, значи е менте.
- Лунен камък (класика, рядко хората са виждали въобще истински лунен камък). Често самите продавачи не знаят, че камъните не са естествени. Отделно има доста варианти на този камък - от т. нар. "бял лабрадорит", т.е. фелдшпат, до млечнобели камъни, до кремави или жълтеникави.
- Опал (изглежда си истински). Цената на този камък, ако е естествен е бая високаи по това може да се прецени доколко е истински.
- Планински кристал (продават чисто стъкло). Разпознава се лесно, защото фалшивите рядко имитират включвания.
- Аквамарин - обикновено прозрачните не са истински.
- Черен турмалин. Обикновено се среща оникс или обсидиан, който представят за турмалин. Много трудно се различават един от друг, дори и от специалист.

Говоря само за късове камъни, не за фасетирани или кабошони, които се продават за вграждане  Peace

# 87
  • Sofia
в индийските магазини също ли са ментета

# 88
Ноеми,

Много добре си синтезирала основните "фалшификати"  Peace  bouquet
Мога само да добавя, че названията им са търговски наименования, а не реалният материал, който се предлага. Извод, до който аз съм стигнала, е че колкото по-прозрачно е нещо, толкова по-вероятно е да бъде фалшиво. За сравнително ниските цени на масовите бижута няма как да се предлагат камъни с много бистър и чист цвят без примеси, тъй като и качеството на материала не е никак високо. Затова не се подвеждайте по блясъка. Аз лично тюркоаз не съм срещала- истински, на нашия пазар... И не бих купувала. Да не прозвучи като анти-реклама, изобщо- но само отворете сайта на BALLA-понеже са водещи на пазара, и ще видите, че нищо не е такова, за каквото се предлага- така че и по-високата цена не е гаранция, разбира се.  Rolling Eyes

Относно аватюрина- попадна ми истински, уникален авантюрин- слънчев камък и наистина е много красив. Това, което вътре има брокатче, е синтетика-сега излиза в много различни цветове.

Общо взето в момента най-сигурното нещо е аметист, ахат и яспис. Хаулит и кварц също- те са много евтини.  Peace

# 89
в индийските магазини също ли са ментета

Последна редакция: пн, 10 мар 2014, 11:48 от Lindie

Общи условия

Активация на акаунт