Протест за защита на правата на родилката

• 54 220
  • 1 167
  •   1
Отговори
# 360
Поредният шеф на болница, който си позволява нагло поведение в национален ефир. Що за неграмотност?!

Цитат
„Информираното съгласие е задължителен документ и е грешка на болницата, че сме допуснали родилките да раждат тук при техния отказ да подпишат този документ”, коментира доц. д-р Рачев. Майките цитираха Закона за здравето и Европейската харта за правата на пациента, където изрично се посочва, че ...”пациентът може да откаже по всяко време предложената медицинска помощ или продължаването на започнатата медицинска дейност”, т.е. има право на информиран отказ от медицинска помощ.

И искаме после санитарите да ни уважават...

# 361
Гледах репортажа... и възникна у мен един въпрос. А защо точно Тина Киркова? Там ли статистически най-много изнасилени жени има? А Майчин дом или Шейново например. Там може ли да се ражда спокойно без подпис под информирано съгласие? Ей тази едностранчивост яко ме дразни. Министъра на здравеопазването - ОК, ама що избрахте конкретна болница и то точно тази?

Точка номер 5 от приложението към нашата нота отговаря точно защо:

25 ноември 2009 - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА НАСИЛИЕТО КЪМ ЖЕНИТЕ

Що е то насилие към жената? Из Декларация за премахване на насилието към жената на Обединените Нации:

"violence against women" means any act of gender-based violence that results in, or is likely to result in, physical, sexual or psychological harm or suffering to women, including threats of such acts, coercion or arbitrary deprivation of liberty, whether occurring in public or in private life."
"насилие към жената" е всеки акт, който е насочен към нея, и който причинява или е възможно да й причини физическо, сексуално. или психологическо нараняване, или страдание, включително заплахи за такива, шантажиране и своеволно отнемане на свобода, било то в обществения, или личния живот."

Настоящата инициативата е част от световните събития в подкрепа правата на жените по света.

................................

5. Защо избрахме 1АГ "Света София" за мястото на настоящия протест? Заради конкретния случай на грубо потъпкване правата на родилка и унизителното отношение към нея по време на раждането й, случило се преди около месец в същата болница.

и т.н.

Последна редакция: ср, 25 ное 2009, 14:01 от Pea®ly

# 362
  • София
Аха! Разбрах сега... заради един случай  Wink Ако трябва да сте коректни би трябвало да е пред всички болници, защото така се набеждава само една и прилича малко на разчистване на сметки. Още повече по последна информация конкретната родилка не е била там. Може и да греша де. Ама ако аз бях тази родилка щях да съм в първите редици ако смятам, че са ми потъпкали правата  Wink И нямаше да съм анонимна зад ника си по форумите. Струва ми се, че тези протести имат съвсем друга цел. А толкова ли е трудно да кажете, че искате да раждате без асистиране? Не може ли цялата работа да протече под това ясно мото? Ей това ми е чудно и затова казах, че всичко, което правите е без особена конкретика. Точно така нищо не се постига  Wink

# 363
  • До хладилника, който обичам
А толкова ли е трудно да кажете, че искате да раждате без асистиране? Не може ли цялата работа да протече под това ясно мото?

Ваче, защо без асистиране? По-голямата част от майките искат да родят не у дома и без асистиране - а в болница, но с нормално отношение, тоест без да им бият шамари и да ги навикват, все едно са измет. Елементарно уважение.

# 364
Аха! Разбрах сега... заради един случай  Wink Ако трябва да сте коректни би трябвало да е пред всички болници, защото така се набеждава само една и прилича малко на разчистване на сметки. Още повече по последна информация конкретната родилка не е била там. Може и да греша де. Ама ако аз бях тази родилка щях да съм в първите редици ако смятам, че са ми потъпкали правата  Wink И нямаше да съм анонимна зад ника си по форумите. Струва ми се, че тези протести имат съвсем друга цел. А толкова ли е трудно да кажете, че искате да раждате без асистиране? Не може ли цялата работа да протече под това ясно мото? Ей това ми е чудно и затова казах, че всичко, което правите е без особена конкретика. Точно така нищо не се постига  Wink

Както обясних преди няколко страници, поводът за протеста беше 1 конкретен случай, но причината са много такива случаи, за които имаме данни. Потърпевшите присъстваха на протеста със семействата и децата си и това не не нито анонимност, нито липса на конкретика.

Но това е твое мнение, което имаш право да изразяваш анонимно по форумите, ние нашето го изразихме гласно като бяхме там  Simple Smile

# 365
Отделно, аз не бих си позволила да обвинявам жена, че не желае да стане и да разкаже на цяла България как са и бръснали интимните части на отворена врата или как са и били шамари и са я питали дали като го е правела е викала по същия начин.
Не знам какъв човек трябва да си, за да подхвърлиш подобно обвинение...

# 366
  • София
ако бяхме нормална държава и тя беше съдила болницата за това отношение към нея, мислиш ли, че биха ги осъдили без да се яви да  даде показания примерно....да нормално е, като тя е повода за протеста,  да е там, да си търси правата, да си заяви възраженията и т.н....да подкрепи себе си и инициативата...

# 367
  • Ню Йорк
А толкова ли е трудно да кажете, че искате да раждате без асистиране? Не може ли цялата работа да протече под това ясно мото?

Ваче, защо без асистиране? По-голямата част от майките искат да родят не у дома и без асистиране - а в болница, но с нормално отношение, тоест без да им бият шамари и да ги навикват, все едно са измет. Елементарно уважение.

Вече за 101ви път се споменава, че на родилката са и били шамари. Значи вие подкрепяте някаква кауза ама даже не сте прочели внимателно. Цитирам от разказа на родилката:
"Той ми махаше ръцете и виждах как малко му трябва да започне да ми удря шамари, но все още се сдържаше."

На нея и се е сторили, че той би и ударил шамар.

# 368
Поредният шеф на болница, който си позволява нагло поведение в национален ефир. Що за неграмотност?!

Цитат
„Информираното съгласие е задължителен документ и е грешка на болницата, че сме допуснали родилките да раждат тук при техния отказ да подпишат този документ”, коментира доц. д-р Рачев. Майките цитираха Закона за здравето и Европейската харта за правата на пациента, където изрично се посочва, че ...”пациентът може да откаже по всяко време предложената медицинска помощ или продължаването на започнатата медицинска дейност”, т.е. има право на информиран отказ от медицинска помощ.

И искаме после санитарите да ни уважават...

Значи, имаме право на информиран отказ, да. Но трябва да има отделен документ, в който да са описани всички рискове, които се поемат с отказа , и това да е подписано от родилката. А такъв документ не съществува юридически, нали така?
Аз пак да си кажа, че такива протести ще докарат много негативи. Нека се работи в посока за прокарване на Петицията. Ако тя бъде приета, сигурна съм, че думата "насилие" няма да се споменава по адрес на родилните отделения Peace

А това не е част от лекарската професия, по-скоро е манталитет и простотияяя:

...... и да разкаже на цяла България как са и бръснали интимните части на отворена врата или как са и били шамари и са я питали дали като го е правела е викала по същия начин.

И още нещо, аз лично съм силно резервирана по отношение разказа на Лорчето....интересно би било да се включи лекаря, който е бил на нейното раждане, т.е. изнасилвача, и помагачите му....

# 369
Престанете вече да плюете по момичето и да изисквате разни неща от нея! Тя за нищо не ни е молила. Организирахме го заради нас, заради всички, на които им е викано, били са обиждани, шантажирани, нагрубявани и физически насилвани. За да не се случва това повече никога, по никакъв повод. Това е!  

# 370
  • До хладилника, който обичам

Вече за 101ви път се споменава, че на родилката са и били шамари. Значи вие подкрепяте някаква кауза ама даже не сте прочели внимателно. Цитирам от разказа на родилката:
"Той ми махаше ръцете и виждах как малко му трябва да започне да ми удря шамари, но все още се сдържаше."

На нея и се е сторили, че той би и ударил шамар.

Аз чета винаги много внимателно Grinning

Само че подкрепям протеста не заради конкретното раждане на Лора, а също и за всички други жени, които раждат по начин, който после им оставя горчилка. Последно ми разказваха за шамаросвана родилка в Стара Загора - тази година.

# 371

Моля всички, които не успяха да дойдат и имат желание, да дадат своя глас тук:

http://www.rodilnitza.com/supportnenasilie/contact.php .

Това писмо от вас ще получат Министъра на здравеопазването и Директора на 1АГ болница "Света София".

Подписах Peace. Браво на вас!

# 372
  • София
Браво момичета! Подписах и протестното писмо. Peace

# 373
Аз пък си мисля, че това е пътят - когато те тъпчат да вдигнеш глава и да кажеш "това не може да продължава"  Stop

Освен това мисля, че имаше смисъл от протеста - най-малкото заради лицата на персонала, който надничаше през прозорците. Може би следващия път, когато решат да "въздадат правосъдие", ще се поколебаят дали да го направят.

# 374
Момичета, от разстояние макар, съм с вас и дано да има резултати в положителна посока! Praynig

Чакам довечера новините да видя как ще го отразят! Кои новини евентуално ще дават за протеста!?

Общи условия

Активация на акаунт