Протест за защита на правата на родилката

• 54 219
  • 1 167
  •   2
Отговори
# 450
  • София
И да допълня, че единият репортаж ми направи много лошо впечатление... Аз съм обективен човек и бих искала да чуя и двете страни извън всякаква емоция. Странно защо един от мъжете на протеста изобщо не остави медицинското лице да се изкаже  Wink Това не е диалог. Тази жена там дето предполагам, че изобщо не е ангажирана пряко със случая, за който тук четем се наложи да защитава от нападки всичките си колеги, а всъщност дори не беше оставена да се защити. Това видях аз от репортажа и ми направи много неприятно впечатление  Wink

# 451
Пуснете моля съобщение като оправите формата за подписване в подкрепа на протеста. Аз не я подписах, защото изпраща писма директно на емейла на адресантите на протеста.

Vache, ти не разбираш. Аз поисках да не ми вливат окситоцин, да не ми правят епизотомия, да не ми пукат мехура. Всичките неща обаче ми се случиха. Това, че на теб тия неща са ти харесали, не значи, че на мен ми допада бебето ми да се роди с разрез от скалпел на главата.

# 452
  • Варна
Vache много ми е трудно да си представя жена, която иска да роди с епиозотомия вместо да няма разкъсвания. Или пък такава, дето ще поиска окситоцин, за да изпита стократно по-силна болка, да се стресира бебето и тя, вместо да си роди с поносими болки. Наистина ми е трудно да го проумея. Това, което имам като обяснение е, че така й е казал лекаря: "Ще ти пусна една системка и за 2 часа си готова, какво ще се мъчиш. Или, ще те резна, защото иначе ще се разкъсаш".
И не, не става въпрос за животозастрашаваща ситуация, а за нормално естествено раждане. Това, че при теб се е наложило, хич не е показателно. Никой тук не отрича, че понякога се налага, но смятате ли, че е нормално тези намеси да се налагат при 2/3 от ражданията?

Persona всеки си има глава на раменете си и си взима решенията. Аз искам нормално човешко отношение и право на избор. Това, че има такива, които са доволни от сегашната ситуация по никакъв начин не компенсира тези, които са преживяли травматични раждания. Твоята позиция каква е - ти смяташ, че не трябва да се протестира срещу насилието в болниците или отричаш, че такова съществува?

# 453
Мислех повече да не пиша повече в темата, но ще споделя последно. Виждам, че Vache ме е изпреварила, но днес точно това написах и на Бу. Промяна в медицински практики и стандарти може да се постигне на държавно ниво само ако бъде подкрепена от медицински лица. Трябва акушер-гинеколози , които да застанат зад каузата "естествено раждане" и каквото се включва в тази категория. Може много да знае човек и да е прочел, но медиите и институциите искат да чуят същото от човек, който е специализирал това за да му отдадат необходимото значение. Това е по моите наблюдения и опит в обществената дейност, макар че малко в друга област на здравеопазването - стерилитета.

# 454
  • София
Абе момичета... май на различни езици говорим  Wink
Престанете да смесвате нормалното отношение към родилката с епизиотомиите. Също така престанете да гадаете какво е щяло да се случи с мен ако не ме бяха резнали. Има ли смисъл отново да преповтарям всичко това. Дъщеря ми се роди 3,900 кг. с недеформирана кръгла глава. Щях да се разцъфтя не ами... така че за мен епизиотимията беше единствен вариант. Окситоцин не са ми вливали преди да ми сложат упойка. Всички си вървеше абсолютно без намеса на лекарите до 8-9 см разкритие. След упойката - спинална не можех да напъвам. Който е раждал така той знае за какво става дума. Това си го пожелах аз  Wink. Смятам, че си спестих много болка и това е довело до съответните странични неща като окситоцин и изтласкване на плода от лекаря. За мен тия странични неща са несравними с болката, която ми спестиха.

Ясмина, аз също пледирам за правото на избор и затова говоря за промяна на медицинските практики. Но тя не може да стане без компетентното мнение на лекарите. Не знам защо тука погрешно ме разбират  Wink, но съгласи се, че правото на избор понякога е ограничено. Т.е. ще дам пример.. Аз исках нещо обезболяващо, докторът ми рпедложи упойката (пак подчертавам без пари  Wink) Всички сте чели и знаете, че не винаги може да се слага спинална или епидурална упойка. Всичко се преценява в хода на раждането. При мен прецениха, че може. Ако бяха казали, че не става по една или друга причина нямаше да споря с тях  Laughing Т.е. понякога имаме ограничен избор.

Britt, какъв скалпел? Shocked

Последна редакция: чт, 26 ное 2009, 19:00 от Vache

# 455
Ваче, извинявай, че ще ти го напиша така, но страдаш от Стокхолмски синдром и не го забелязваш.
Аз съм по-дребна от теб и родих не по-малко на кг дете, и с доста голяма глава без да се налага да ме бутат, да ме вливат, нито да ме резват. Нямам и мм разкъсване. Ти си ги приела тези процедури, просто защото не си знаела, че може и по друг начин.
Епизиотомиите се правят със скалпел.

Персона, не виждам изобщо какво търсиш в тази тема. Нито си родилка, нито протестираш, само гледаш да опонираш.

# 456
  • До хладилника, който обичам
Намирам, че Ваче е права. Отношението към родилките няма никаква връзка с избраният начин на раждане и елементите му. Наистина.

# 457
  • София
Ваче, извинявай, че ще ти го напиша така, но страдаш от Стокхолмски синдром и не го забелязваш.
Аз съм по-дребна от теб и родих не по-малко на кг дете, и с доста голяма глава без да се налага да ме бутат, да ме вливат, нито да ме резват. Нямам и мм разкъсване. Ти си ги приела тези процедури, просто защото не си знаела, че може и по друг начин.
Епизиотомиите се правят със скалпел.

Персона, не виждам изобщо какво търсиш в тази тема. Нито си родилка, нито протестираш, само гледаш да опонираш.

Вечернице, мен не ме рязаха със скалпел. Много добре видях с какво  Wink
Не страдам от никакъв синдром. Ужас! Докъде може да стегнете с тия фантазии. Стокхолмски синдром.. това вече е смехотворно  Joy

Намирам, че Ваче е права. Отношението към родилките няма никаква връзка с избраният начин на раждане и елементите му. Наистина.

Уффф!!! Браво Бу! С две думи казано! Сега се чудя що се запенявих така и в такива моменти ми е трудно да се изразя кратко  Grinning

# 458

Нещо повече:
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=439898

Последното изречение в статията "Родители се обединиха срещу насилието в родилните болници" на Darik News гласи:

"От началото на годината до сега, в болница "Света София" са родени над 4000 бебета."

Цитирам и аз Дарик:
"Антоанета Димитрова, акушерка, подкрепи думите на доц. Рачев. „По-скоро ние също сме подложени на насилие от страна на роднините на пациентите..."

Кой кого не е важно... да наблегнем на думите НИЕ СЪЩО .. СЪЩО,СЪЩО, СЪЩО сме подложени... ние също или вие също. За мен едно е явно, дори медицинския персонал ти казва че насилие ИМА... Ни ви бием, удряме шамари, скачаме ви по корема... ама па и вие ни налитате, особено роднините, щото родилката сме я вързали...
Така го виждам аз...
А това че са отишли 50 човека, в работен ден, без активна, агресивна кампания... мисля че е съвсем показателно.
А и да се има предвид, че и повечето насилени не смятат, че са насилени (дори и тези, които си хапват всеки ден бой от мъжете си).

# 459
  • София, Борово
бих искала да спомена обаче, че по това време лежах в реанимацията и всички, които бяхме там чувахме диалога между лекарите и родилката. съжалявам, но нещата съвсем не а такива, каквито са в разказа. Peace

# 460
Протестът е в защита на правата на родилката. Всяка родилка. Никой не е дискриминирал жените които не искат да раждат естествено, активно или с каквото и било участие. Всички тези дискусии нямат нищо общо с протеста, само се размътва важната тема.

Какви са правата на родилката? Ето няколко накратко:
- да бъде информирана за всяка диагноза/проблем
- да бъде информирана за всяка процедура - рискове, алтернативни подходи и т.н.
- да бъде третирана хуманно и да и е защитено достойнството
- да и е ясно че може да откаже всяка процедура във всеки момент, дори и тя да е започната
- да не и е прилагана медицинска помощ против волята и
- да не бъде третирана с неуважение заради нейните убеждения, религия, раса
- да не е унижавана
- да и е спестена болка доколкото е възможно
- като родител на бебето да бъде - информирана, допитвана, съгласувана относно всичко касаещо се до нейното дете и неговото здраве

Това са нейните законни права. Това искаме да и бъде защитено.

Срещу кои от тези права се борите вие?

# 461
Едни и същи хора влизали в определени теми. Ми разбира се, това ги вълнува, там влизат. Защо едни и същи хора пишат в готварски теми, в клюкарника, или в раздела за кърмене. Ми това ги влече, това правят. Защо Persona влиза само там където може да се включи в скандал, ми защото това му е интересно.

Протеста го огранизирахме цифром и словом 9 дни, на 10-тия излязохме. Малко ли ви се струва 50-ина души? Достатъчно бяха.

На протеста за детските градини бяха по-малко от 10 човека. А хиляди деца останаха без място. Нещо да кажете по този въпрос?

Хайде стига глупости. Темата е за права и тяхното нарушаване. Всичко друго са интерпретации и търсене на евтин скандал.

# 462
  • До хладилника, който обичам
бих искала да спомена обаче, че по това време лежах в реанимацията и всички, които бяхме там чувахме диалога между лекарите и родилката. съжалявам, но нещата съвсем не а такива, каквито са в разказа. Peace

Би ли обяснила?

# 463
Здравейте мами (бъдещи и настоящи)  Grinning
Първо искам да се извиня на организаторите, че не подкрепих реално протеста, а само по интернет. Оправданието ми е, че имам ужасна настинка.  Embarassed
Иначе темата ми е мого болна. Не съм раждала, но ми предстои раждане. Досега всички, които са раждали не са споделили с мен нещо положително и аз от цялата работа доста бях настръхнала. Доста четох из интернет, по форуми и блогове относно протеста, раждането и т.н. Ясно е , че трябва да има промени в здравеопазването! Евала на тези жени от инициативният комитет, които организираха протеста! Продължавайте в същият дух. Както Cygnus е написала здравната реформа в посокока, естествено раждане, няма да стане без законодателна инициятива, без участието на лекари които искат такава реформа. За жалост лекарите така са се окопали и са превърнали всичко в бизнес от бремеността до раждането. Даже бих казала порочна практика, защото в бизнеса уважават клента, а тука не е баш така. Така че едва ли можем да очакваме от тях да искат да променят нещо! Единственото което остава е да протестираме и да не спираме протестите докато не се случи нещо и след това.

# 464
Събота в Сеизмограф... борбата продължава  Twisted Evil успех на дамите
http://www.btv.bg/videos/broadcast_video.pcgi?section_id=230&video_id=921

Общи условия

Активация на акаунт