Протест за защита на правата на родилката

• 54 224
  • 1 167
  •   1
Отговори
# 1 035
  • София
Archangel, няма да споря с теб и те съветвам и ти да не го правиш специално по този въпрос. Ако имаш някакви възражения имаш пълното право да се обърнеш към администратор. А ако правилата не са ти известни, горе има линк, въпреки, че следва да си ги чел/чела при регистрацията си още  Wink

# 1 036
Във връзка с информираното съгласие - днес бях във Вита, имаха ден на отворените врати. Когато попитах дали можем да се запознаем сега с този документ, водещата ми заговори на "мила госпожо" и каза, че го дават само при постъпването в болницата и е задължително да се подпише. Ако не го подпишем, Здравната каса нямало да изплати към Вита полагаемите се за раждане 400 лв. и ще трябва да си ги доплатим ние.
Наистина ли е така? Изненадана съм.
Моля и ra2 да се включи - предполагам, че тя е запозната.

# 1 037
Не сте дочели до края пътеката и затова си позволявам да извадя дългия цитат и да включа в него т.4 - информация за пациента.

"ДИАГНОСТИЧНО – ЛЕЧЕБНИЯТ АЛГОРИТЪМ В ПОСОЧЕНИТЕ ВАРИАЦИИ И ВЪЗМОЖНОСТИ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ И ОПРЕДЕЛЯ ПАКЕТА ОТ БОЛНИЧНИ ЗДРАВНИ ДЕЙНОСТИ, КОИТО СЕ ЗАПЛАЩАТ ПО ТАЗИ КЛИНИЧНА ПЪТЕКА.
При всички пациентки се прилага УНИВЕРСАЛНИЯТ ПАКЕТ (УП), като към него се добавя един от ПАКЕТИТЕ ЛЕЧЕБНИ ПРОЦЕДУРИ (ПЛП)

УНИВЕРСАЛНИЯТ ПАКЕТ (УП) съдържа следните диагностични и терапевтични процедури:
Диагностични процедури: вземане на кръвна проба от плода (при необходимост) кардиотокография, мониториране на плода, диагностичен УЗ на бременна матка; еднократно преглед и оценка описани накратко; преглед и оценка описани ограничено; преглед и оценка описани обстойно; гинекологично изследване; изследване на урина-седимент, биохимия (по преценка) и изследване на кръв (ПКК, диференциално броене, хемостазни показатели по преценка).
Терапевтични процедури са една или комбинация от следните: изкуствено спукване на мембрани; медикаментозно предизвикване на раждането операции върху плода за улесняване на раждането; мануално отстраняване на плацента; възстановяване на прясно акушерско разкъсване; трансфузия на кръв и кръвни компоненти; инжекция на Rh имуноглобулини;
Пакети лечебни процедури (ПЛП):
При “Спонтанно раждане” се извършват задължително УП и следния пакет лечебни процедури: мануално асистирано раждане с или без епизотомия; приложение на инжекция или инфузия на лечебно или профилактично вещество; инжекция или инфузия на електролити.
При “Вакуум екстракция” се извършва задължително УП и следния пакет лечебни процедури: вакуум екстакция с епизотомия или друга вакум екстракция; приложение на инжекция или инфузия на лечебно или профилактично вещество; инжекция или инфузия на електролити и антибиотик.
При “Раждане с форцепс” се извършва задължително УП и следния пакет лечебни процедури: налагане на низходящ форцепс; нисък форцепс с епизотомия; възстановяване на вулва и перинеум (при необходимост); приложение на инжекция или инфузия на лечебно или профилактично вещество; инжекция или инфузия на електролити и антибиотик.
При “Седалищно раждане” се извършва задължително УП и следния пакет лечебни процедури: инжекция или инфузия на лечебно или профилактично вещество; инжекция или инфузия на електролити.
При “Цезарово сечение” се извършва задължително УП и следния пакет лечебни процедури: инжекция или инфузия на лечебно или профилактично вещество; инжекция или инфузия на електролити.

ДОКУМЕНТ № 4

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПАЦИЕНТА (РОДИТЕЛЯ/НАСТОЙНИКА/ПОПЕЧИТЕЛЯ)

Раждането е физиологичен процес и в голям процент завършва през естествените родови пътища. При постъпване в приемното отделение бременната се посреща от специализиран екип, който извършва преглед с цел да се установят етапът на предстоящото раждане, както и изпразването на тазовите резервоари (клизма).
В предродилна зала се извършват влагалищни прегледи през 2 часа за проследяване динамиката на родовия процес (напредването на раждането). При определено разкритие се извършва изкуствено отваряне на околоплодния мехур (пукане на мехура), което е безболезнена манипулация. Детските сърдечни тонове се проследяват както с акушерска слушалка, така и със специален апарат (акушерски монитор). С цел обезболяване и скъсяване периода на раждането на бременната се прилагат определени лекарства. При недостатъчно ефективни контракции може да се приложат лекарства за засилване на родовата дейност при задължително апаратно проследяване сърдечните тонове на плода.
Раждащата се превежда в родилна зала при пълно разкритие и чувство за напъни, които наподобяват позивите при “голяма нужда”. В този етап жената получава подробни обяснения относно активното й поведение в периода на раждането. Проследяват се сърдечните тонове на плода след всеки напън. По преценка на лекаря се прави местна упойка за отпускане и обезболяване на тазовата мускулатура. При нужда може да се направи малък разрез на кожата и подкожието за разширяване на естествения отвор на родовия канал (епизиотомия или перинеотомия) или да се приложат оперативни методи за бързо завършване на раждането – форцепс или вакуумекстрактор. След раждането на плода се отделят плацентата и плодните ципи. За намаляване на кръвозагубата в този период венозно се прилагат медикаменти. След отделяне на плацентата се извършва инструментален преглед на меките тъкани на родовия канал. Разрезът на естествения отвор на родовия канал (ако е извършен такъв), както и спонтанни разкъсвания (ако има такива), се възстановяват по хирургичен начин след прилагане на местна упойка. Преди превеждане в послеродов сектор, родилката престоява два часа за наблюдение на общото състояние, тонуса на матката и кървенето.
В малък процент раждането може да завърши чрез цезарово сечение – по спешност или предварително планувано. Цезаровото сечение е операция, при която чрез разрез на корема се изважда бебето. Видът и мястото на разреза се определя от оператора в зависимост от конкретните условия. За начина на обезболяване по време на операцията, бременната/раждащата получава информация от анестезиолога. След операцията родилката се настанява за 12-24 часа в отделение/сектор за интензивни грижи.
В послеродовия сектор родилката и новороденото остават няколко дни, където ежедневно се извършва лекарски преглед (визитация) от акушер-гинеколог и неонатолог (педиатър). Проследява се общото състояние на родилката, обратното развитие на матката, състоянието на гърдите и оперативните шевове (ако има такива). Двукратно в денонощието се извършва тоалет на родилката. Тя получава съвети за извършване на тоалета, за грижи за гърдите, за техниката на кърмене, за редовно изхождане по малка и голяма нужда. По преценка се извършват лабораторни, ехографски и други изследвания. Ако родилката е Rh – отрицателна и няма антитела, а съпругът и бебето са Rh-положителни, до 72 часа след раждането се извършва профилактика с анти-Д гама глобулин. Новороденото (доносеното) се повива през 3 часа. Тоалет се извършва двукратно в денонощието (къпане, тоалет на пъпа и очите). Ваксиниране на доносено новородено срещу хепатит Б се извършва след 12-ия час от раждането, а след 48-ия час от раждането - ваксиниране с БЦЖ ваксина. Задължителното изследване за фенилкетонурия и хипотиреоидизъм се прави след 72-ия час от раждането. При изписване родилката и новороденото се преглеждат и се оформя съответната документация.
Всяка родилка и нейният съпруг (партньор) предоставят необходимите документи във връзка с издаването на удостоверение за раждане на новороденото.

РЕГИСТРИРАНЕ НА ПРОЦЕДУРИ ПО КЛИНИЧНА ПЪТЕКА № 141 «РАЖДАНЕ, НЕЗАВИСИМО ОТ СРОКА НА БРЕМЕНОСТТА, ПРЕДЛЕЖАНИЕТО НА ПЛОДА И НАЧИНА НА РОДОРАЗРЕШЕНИЕ»
ДОКУМЕНТ №1
Извършените процедури, се вписват от изпълнителя им и се отразяват в Документ №1 в деня на извършване.
Задължителното им вписване подлежи на непосредствен и последващ контрол от експерти на РЗОК/НЗОК.
При неизвършването им съгласно заложения алгоритъм на КП, лечебното заведение изпълнител на болнична помощ подлежи на налагане на санкции, включително удържане в следващия отчетен период на средствата, платени за клиничната пътека.
І. ІІ.

"

А иначе разни изказващи сами се показват в най-неблагоприяатна светлина с грубости и обиди. Нека всички четат и им  се радват. Laughing

Последна редакция: пт, 11 дек 2009, 20:31 от ra2

# 1 038
Не сте дочели до края пътеката и затова си позволявам да извадя дългия цитат и да включа в него т.4 - информация за пациента.

"

както казват: когато не става дума за пари, да знаеш, че става дума за пари Laughing

ако в законът има този абсурд, да не се плаща ако не се извършат излишни и животозастрашаващи процедури, то това е първото, което трябва да се промени. Ако лекарите и акушерките, с които е говорено до момента не са си признали, че правят каквото правят заради парите, а твърдят, че това е небобходимо за здравето на родилката и бебето, нека им помогнем и да повдигнем сами въпроса за финансовата страна. Наистина болница без пари не може да функционира.

Това обаче не отменя въпроса как някои хора не схващат как има лек проблем в това, че правят ненужни и опасни неща на раждащи жени, че да приберат парите, вместо да предприемат наобходимото да обсъдят въпроса със здравната каса и да се промени системата.

# 1 039
  • Варна
ra2 Аз не разбрах каква ти е специалността? Можеш ли да разясниш дали е задължително да се приложат всички изборени процедури от УП. Например аз отидох с изтекли води - следователно не ми е приложено "изкуствено спукаване на мембраните", не са ми прилагали и другите терапевтични процедури от универсалния пакет. Значи ли това, че ЗК не трябва да плати за моето раждане? Със сигурност болницата си е получила парите, да не би да казваш, че са си надписали манипулации, които не са ми прилагали?  newsm78

# 1 040
"мила госпожо" и каза, че го дават само при постъпването в болницата и е задължително да се подпише.

Моля и ra2 да се включи - предполагам, че тя е запозната.

Дава се само при постъпване... или по принцип тогава се дава?
В крайна сметка вие получилите ли такъв екземпляр за да го разгледате и запознаете с него?

# 1 041
Е, точно за тази "информация за пациента става дума"! Едва ли можеше да бъде по-"опоскана" - написаното в нея казва единствено какво може да се наложи, но никъде не е обяснено кога се налага, какви са опциите, какви са плюсовете и рисковете от всяка от тези манипулации... т.е. информацията за пациента липсава, правото на избор още повече...

Мисля, че няма да се затрудня особено да намеря въпросните бланки за ИС директно от печатниците. Вече имам две различни бланки на "Съобщение за раждане", и двете са валидни и с тях за записвани родени у дома бебета, та едно ИС ли ще ми се опре... Simple Smile
Предполагам, че има 3-4 варианта на тези бланки... кочаните струват стотинки, може и акция да организираме пред болниците и просто да го раздаваме на желаещите да се запознаят предварително Simple Smile

А, относно алгоритъма и процедурите, имам позната, която роди за 5 мин. считано от прекрачване прага на болницата. Познайте за колко от процедурите и алгоритмите е имало време Wink

Но, РА, даваш добри насоки! Трялва да поработим и със ЗК да си преведе документите в съответсвие със ЗЗ в частта му за правата на пациента...

# 1 042
Не, не получихме екземпляр. Когато постъпваме - тогава ще го  дадат.
Доколкото разбирам от това,което е написала ra2, пари не се привеждат на болницата при неизпълнени процедури. Никъде не видях да става въпрос, че болницата (частна) няма да си получи парите, ако информираното съгласие (Документ 4, нали така?) не е подписано. А днес акушерката каза точно обратното.

# 1 043
Ох, Кукла, тук хората с медицинска специалност много се дразнят когато някой без такава коментира медицински въпроси, а какво да кажем за хората без и 1 семестър право в живота си, които коментирап правни въпроси?! Ако ще раждаш във Вита, съм сигурна, че всеки лекар който си избереш там за раждането, ще ти даде този документ в момента, в който му го поискаш, пък ако ще и в 3-ти месец да си Simple Smile

# 1 044
  • Beyond the Frontiers
Ха, инжекция на Rh имуноглобулини - влиза в поетото от касата. Значи аз си я платих като поп, а те изкарват, че са я сложили по каса...Чудно.

# 1 045
  • София
Ха, инжекция на Rh имуноглобулини - влиза в поетото от касата. Значи аз си я платих като поп, а те изкарват, че са я сложили по каса...Чудно.
На мен се бяха приготвили да слагат, но излезнаха изследванията на бебка с кръвната група и ми се размина. Но не е станало въпрос, че трябва да плащам. То аз и лепенките за секциото не си плащах, но момичето на съседното легло - да.  ooooh!

# 1 046
От объркано по объркано ooooh!.
Само аз ли не разбирам ooooh! ooooh! ooooh!.
Пък уж имам повече семестри право от един.
Ра пусна уж разяснения и пак не е ясно епизиотомията и окситоцина задължителни ли са, за да си вземе болницата парите или не са.И какво става вярно ако жената постъпи с изтекли води newsm78.Нещо друго уж в благото на бебето и на нея ли ще се намери да се направи newsm78.
И информирано съгласие тук някой беше пуснал в темата преди време.Но явно са различни в различните болници.Където съм ходила никъде не дават да се види този документ.
Явно много секретен ooooh! ooooh! ooooh!
А за колко напълно нормални и при минимална намеса на медикаменти раждания прочетох и ми разказаха и то при дежурния екип - НО повечето в провинцията.
Та пълна мъгла  ooooh!

# 1 047
Именно де.Има И такива и Онакива раждания.Не само в провинцията, аз съм в Сф и знам за доста също. Grinning

# 1 048
Така изглежда една от бланките за информираното съгласие: http://mayadob.hit.bg/informirano-tina_2009.pdf

# 1 049
Днес, ровейки се в нета, попаднах на това изследване за болничните практики в родилните домове в Южна Африка: http://www.biomedcentral.com/1741-7015/5/7/. Проблемите, които са засегнати, са същите, като тези които се разискват и тук (само че изследването е отпреди 10 години). Но ето едно изречение, което важи с пълна сила и за ситуацията в България (не е само то, де, но специално за тази тема): "Women reported being shouted at or slapped or struck. Despite these examples of particularly poor care, only 5% of women felt that the care they received was bad or very bad. This suggests that women have a low expectation of quality of care when they attend maternity services." Та така и ние...

Общи условия

Активация на акаунт