В нашата ЮЛСКА дружина,мами с коремчета има!(тема 134)

• 28 203
  • 746
  •   1
Отговори
# 600
http://bg.netlog.com/denica_uzunova/blog/blogid=43937

надявам се да се вижда подробен списък с оцветители и добавки

# 601
ketito, оправи си понятията
Това ,че не ядем био продукти няма нищо общо с ГМО -тата
Интересувала съм се много по темата и съм чела и на семинари съм присъствала и филми съм гледала и мнения на експертите знам, както и на ЕС, така че с чиста ръка на сърце и с ясна мисъл ще подпиша всяка такава петиция
Освен това познавам хората, които са се ангажирали с нея и им вярвам
Мисля, че това е достатъчно

Много добре знам каква е разликата между ГМО и БИО, не виждам да съм ги объркала  в горенаписаното  Thinking Искам да кажа , че ГМО продуктите няма кой да ги спре, защото те са подобрени продукти, които издържат на много от вредителите и така 30-40% е спасена от тях, вместо да отиде на боклука. А това са цифри, а това върлнува тези които оправляват парите , без значение кои са  Peace
А не всичката пшеница и царевица която ядем е българска, повечето я изнасяме и доста се внася  Peace

Не съм казала, че съм против и че няма да подпиша петицията  Peace Няма нужда да скачаш.
На мен също ми се иска да живеем здравословно, но това е само една мечта  Rolling Eyes И ние имаме градина и ядем зеленчуцци от нея, но никой не ти казва какъв дъжд ги вали  Rolling Eyes тази година всичките домати изведнъж станаха като поляти с киселина  Shocked

Та мисълта ми е, че нищо не зависи от нас и нашите 100000....подписа. Аз се подписвам винаги и навсякъде, но мисля, че е глас в пустиня  Rolling Eyes Просто не вярвам!

Peace
точно! който няма градина и баба на село да му гледа пиленца? На фотосинтеза не се кара....

# 602
  • София
Дени, много хубав списък си събрала  Peace

Дещо, моля те ако имаш списък с вредните Е-та, да ми го пратиш на ЛС  Praynig Не мога да открия моя  Crazy а в нета са някакви откъслечни и пак трябва да правя подбор  ooooh! Конкретно ме интересува динатриев инозинат и натриев глутамат /последното май е овкусител, ама беше ли вреден?/ (...)
Този "натриев глутамат" можеш да срещнеш и под имената "мононатриев глутамат" и "мононатриев глутаминат". Вреден, да. Слага се в редица полуготови храни, както и овкусители (смеските от подправки тип Маги). Подписах и аз петицията, но не е ли вече късно - пише, че заседанието на комисията трябва е било днес?

Купа, толкова ти е сладка щерката, винаги много й се радвам  Heart Eyes

Срещата много весела е била  Hug Отдалеч си личи хубавото настроение, дечицата са страхотни, ... отивам да приспивам моето  Grinning

# 603
И аз подписах петицията  Peace

Джули, мерси  Hug

# 604
Дени, благодаря   bouquet

Джули и на мен нещо такова ми се въртеше в главата, но не бях сигурна. Опитвам се да убедя една приятелка във вредността на доста от нещата, които яде  Wink Да, става въпрос за Маги, Вегета, Пикантина и разни други боклуци, които слага в гозбите  Confused

Ра то и с пиленца не се живее само  Laughing Прекрасно знаете, че това са само оправдания, имам в предвид бабите на село и градинките. И да нямате такива, пак има начини за здравословно хранене или поне не толкова вредно  Peace

Последна редакция: чт, 10 дек 2009, 23:05 от Shada

# 605
Шада, погледни и това, ако искаш, има интересни неща за мононатриевия глутамат и за подсладителите, а и други неща /имах и други по-подробни статии, ама ми изчезнаха с преинсталирането на уиндоуса  Confused/.

Уф, голям съм мозък, редактирам се, това е сайтът: http://otrova.org/index.php/2009/04/%D0%B5621-%D0%BC%D0%BE%D0%BD … sodium-glutamate/

Последна редакция: пт, 11 дек 2009, 10:11 от dicey

# 606
  • София
Добро утро:) Страхотно беше коледното парти при Дуци, най-сърдечно благодаря за гостоприемството Hug
Аз не успях да направя повече от десет снимки, почти всички са с Маги и са много зле, така че няма да качвам нищо.
Тази госпожица става все по-трудна за снимане !
От късметчета на Сакси на Маги се падна следното "Братче ще си имаш скоро, за игри все готово!"
Дали е така ще разберем в началото на февруари:)

# 607
И други раннобудни имало Simple Smile
Интересни теми сте зачекнали Simple Smile Свекърва ми беше много горда с една супа, която беше правила за Николета. Като я опитах обаче имаше леко странен - наричам го бульонен вкус. Оказа се, че я е правила със супа "Маги", на която беше добавила продукти. Точно защото имаше натриев глутамат обясних на Нинчето, че тази супа не става за Николета.

БНАП (http://www.bnap.org/?cat=6) имаше направени в джобен формат справочник на Е-тата. Бяха казвали (поне миналата година), че ще ги дават на потребители. Може  да се обадите да поискате, ако имат останали. Peace Даваха ги безплатно.

Царевица (особено от консерва) не хапваме от много време - по-скоро от както разбрах, че на масово консервираните са внос от Китай. Като бях в САЩ преди 6 години, беше започнала масова кампания за генномодифицираните храни - забележете кампанията беше "ЗА" тях. Честно казано мен ме притесняват повече месните продукти, които са блъскани с хормони. Иначе съм на мнение, че ОК - нека се продават генномодифицирани, но да ясно обозначени и нека е избор на потребителя дали да ги купи или не.

# 608
Шада, на този студ не смея да я преобличам цялата, а тя се мокри до памперс. Доскоро носех резервни дрехи, но вече преустанових.

В ТСМ магазините имало гумени панталони.

Деня, благодаря за списъка   bouquet

Накарахте ме да се замисля, че има накъде да пазарувам и готвя здравословно, доколкото го правя  Wink

Катето казва нова дума "никам", в превод "не искам". И сега ги върти - не, няма и не искам  Laughing

# 609
Да, мононатриевия глутамат го има почти във всички бульони на кубчета и готови супи. Майка ми много трудно я убедих, че няма абсолютно никаква логика да слага гъбен бульон на манджа с гъби или пък зеленчуков на зеленчуци, или пък пилешки на пилешка супа. И аз надушвам, когато има добавен такъв, просто променя вкуса на супата и почва да ми блъска на химия. Мононатриев глутамат между другото има и почти във всички колбаси. В един салам установих, че има и някакъв оцветител, която се извлича от насекоми  Sick, както и друг, който беше забранен в няколко страни. Абе отврат като цяло. И аз отдавна се каня да помоля да ми донесат от София брошурката на БНАП, понеже е джобен формат и по може да се ползва при пазаруване, че ако тръгна с едно тесте разпечатки, ще ме гледат малко странно  Laughing.

# 610
Последния път като пазарувахме видях, че продават натриев глутамат като подправка, в стъклено бурканче ooooh!

Редактирам с няколко снимки Grinning

Последна редакция: пт, 11 дек 2009, 11:05 от Бухтичка

# 611
  • София
Последния път като пазарувахме видях, че продават натриев глутамат като подправка, в стъклено бурканче ooooh!
Хаха, това явно е за заклети почитатели  hahaha Joy
(...)Уф, голям съм мозък, редактирам се, това е сайтът: http://otrova.org/index.php/2009/04/%D0%B5621-%D0%BC%D0%BE%D0%BD … sodium-glutamate/
Ха, тъкмо щях да те питам дали си забравила да сложиш линка Simple Smile

Джоли, то наистина, усетиш ли го какво е като вкус, вече не можеш да го сбъркаш. И по миризмата познавам полуготовите бульони и супи  Sick Отначало, когато бяха новост на пазара, аз също бях купувала, но се усетих бързо, че нещо странно и натрапчиво има в тях. Хубаво нещо е интернетът  Laughing

Катето добра компилация е направила  hahaha Няма не искам, няма недей  JoyГнид, научи я и на "недей"  Joy

# 612
Мацки, вземете си новият брой на списание Осем, тъкмо излезе преди два-три дни
Вътре има подробна статия за Е-тата и много хубава карта, на вид е като дебитна или лична карта - има изброени опасните Е-та и до всяко има квадратче в различен цвят, най-отдолу като легенда е показано за всеки цвят какъв тип опасност е - наплимер алергии, проблеми с храносмилането и тн - много удобна карта за носене в портфейл или при другите документи, като ходиш в магазина и да я ползваш, ако следиш етикетите
Списанието струва 4-5 лева, аз смятам и да се абонирам, много е интересно

http://www.ossem.eu/ - ето линк, като разцъкате в Архив може да видите тематиката, създателите имат амбицията да са нещо като продължение на научно-популярното Космос от едно време, аз ще си го поръчам като коледен подарък, 40лв е за цялата година

# 613
Еее, ДеЩо, супер, още днес ще го потърся това списание.
Дайте идея откъде да си смъкна серийки на "Мъпет шоу" и на "Улица Сезам", още по-добре ако са на отделни скечове. Петър е пощурял по някои от тях, направо се бием с него за компютъра, голям зор да му ги пускам на Вибокса. Обаче си има любими и другите не ги ще. Ще ми се да направя една компилация от любими и да мога да си открадвам по някоя и друга минута спокойствие  Whistling

# 614
Гледам че обсъждате вредностите в храните. С две ръце съм "за" избягването на колкото се може повече боклуци в храната. Винаги е възможно да се намалят. Да се храним изцяло със свестни храни няма как, но това не бива да е оправдание да ядем каквото ни падне.  Подбирайки и купувайки по-качествени продукти само ще помогнем да се подобри контрола, производството и предлагането на вредните и опасни храни и съставки.

Още никой не е писал за снощи.  Рапунцел и мъжа й свириха и пяха СТРАХОТНО!  newsm20 Заредиха ни със страшно много положителни емоции. Препоръчвам ви на следващия им концерт да дойдете. Уникални са! И компанията ни беше много готина.  Heart Eyes Пихме и си приказвахме и много се разтоварихме!

Общи условия

Активация на акаунт