Помагате ли и доколко финансово родителите си?

• 16 988
  • 184
  •   1
Отговори
# 90
  • Гърция
Не ми се налага да помагам на родителите си, финансово са обезпечени.
Странно ми е, че има "родители", които толкова безочливо притискат децата си и имат подобни изисквания към тях. Шарен свят.

Последна редакция: нд, 06 дек 2009, 22:39 от Тeopr

# 91

Да са живи и здрави мъжете ви.
Аз не бих изтърпяла партньор, чието семейство изсмуква доходите ни.

Права си, мъжете им са злато и трябва да им се знае цената. Не всеки би изтърпял подобно нещо.

Мисля че жените тук трябва да погледнат на нещата отгоре и да видят кой всъшност заслужава тяхната обич и помощ. Да не се хвърлят сили на вятъра....

# 92
viks76, От друг свят, Mирка-Немирка, Разочарована, kartinka, Kalinka, labby (и всички, които съм пропуснала без да искам) нали има една БГ поговорка – “Не е виновен този, който яде баницата, виновен е този, който му я дава”. И аз лично от опита си с родителите на мъжа ми се убедих, че е точно така. Колкото повече давахме, толкова повече искаха и все нещо им беше жизнено важно да го имат докато не се стигна до едни абсурдно високи суми и то не за България, а за чужбина.

Но вече почти не даваме и постоянно им повтаряме, че скоро съвсем ще спрем, защото са млади и здрави (тази година направиха 50) и ТРЯБВА да се оправят сами. Преди се отваряха каква съм била и правеха какво ли не да се оттърват от мен, за да могат на спокойствие да източват сметките на сина си, ама той не ме пусна и с времето те учат лека-полека (още се учат уви! ooooh!), че друг избор освен да работят и да живеят според доходите си те нямат.

И само да използвам случая (че досега само се оплаквах в тази тема) да се похваля с моите си родители, които много са ми дали и все настояват да ми дават, все нещо купуват на мое име, макар че им отказвам вече доста години всичко друго освен моралната им подкрепа. Но най-ценното, което са ми дали не са материалните неща, а това, че ме научиха да не се давам и да не скланям глава пред никого. Е, като резултат на това съм доста проклета, но това повече ми е помогнало отколкото навредило.  Laughing

# 93

Странно ми е, че има "родители", които толкова безочливо притискат децата си и имат подобни изисквания към тях. Шарен свят.

Това ми е странно и на мен.

Но отделно от това ..прочетох цялата тема и тъй като и мен ме вълнуват притесненията на авторката искам да ви попитам - ако не става дума за безочливост от страна на родителите, а на тяхна нужда да бъдат до вас било заради здравословен проблем или възраст, какво е редно да се направи според вас? Нямаме ли дълг към тях, заради факта че са ни създали и отгледали, не сме ли длъжни да им помогнем в последните години на живота, така както те са ни помагали?
Моля ви не приемайте въпроса ми като упрек защото не е такъв! Аз се лутам и се чудя къде точно е тази граница между помощ към родител и грижа спрямо собственото си семейство и живот?...предстои ми да направя подобен  избор и отсега ме тормози факта няма ли да сбъркам...

# 94
  • Гърция
arlena, от първия пост на авторката, добивам съвсем друго впечатление. Тя говори здрави родители, не много възрастни, с определени претенции към детето си.
Разбира се, че ако имат нужда от нещо родителите ми и аз съм в състояние да го направя, ще им помогна. Аз обаче няма да го направя, защото се чувства задължена към тях, а от обич.

# 95

Но отделно от това ..прочетох цялата тема и тъй като и мен ме вълнуват притесненията на авторката искам да ви попитам - ако не става дума за безочливост от страна на родителите, а на тяхна нужда да бъдат до вас било заради здравословен проблем или възраст, какво е редно да се направи според вас? Нямаме ли дълг към тях, заради факта че са ни създали и отгледали, не сме ли длъжни да им помогнем в последните години на живота, така както те са ни помагали?
Моля ви не приемайте въпроса ми като упрек защото не е такъв! Аз се лутам и се чудя къде точно е тази граница между помощ към родител и грижа спрямо собственото си семейство и живот?...предстои ми да направя подобен  избор и отсега ме тормози факта няма ли да сбъркам...

Задала си въпрос и си си отговорила.
Едва ли има човек(или по-скоро са изключително редки случаите), който ще изостави болни и нуждаещи се родители.

къде точно е тази граница между помощ към родител и грижа спрямо собственото си семейство и живот?
Границата е много ясна. Грижа и помощ към родителя не значи да подложиш своето семейство на лишения и разпад.
Както във всяко друго нещо, умереността и здравия разум биха били чудесни помощници.
Болни родители е едно нещо - родители, "нуждаещи" се от нов мобилен телефон е друго нещо.
Предполагам ме разбра Simple Smile

# 96
Тука прочетох неща, които са просто невероятни.  #Crazy

От друг свят, и аz мисля като останалите, такива хора няма да се самоубият. Явно нямаш много иzбор в таzи ситуация, ами прави каквото трябва да направиш беz никакви угриzения на съвестта zащото хората срещу тебе, макар и твои родители, нямат нито съвест, нито жал към тебе. Не се трови с успокоителни, не си струва притесненията. Гледай си децата и не се чувствай длъжна да отглеждаш и родителите си.

arlena, ако става въпрос zа болни хора, всичко раzбира се zависи от какво и в каква степен е раzвитието на болестта. Но на мен ми се струва че в повечето случаи една добра форма на помощ е да се наеме човек в България който да се грижи zа болния. Ти едва ли си болногледачка, а ако и работиш, при всички случаи човек който се zанимава с болния по цял ден би бил от по_голяма помощ. А и zа въzрастни хора е много трудно да се отделят от корените си и смятам че и те биха се чувствали по_добре в дома си.

# 97
Lucky.me, границата може и да е ясна но с кое е редно да се направи компромис и с кое не? В много от случаите, когато трябва да се погрижиш за родител (действително нуждаещ се!) , а си се устроил в друга държава, трябва малко или много да направиш някаква "жертва" с личния си живот - дали ще е под формата на пари, самостоятелност, нерви, време, известна промяна в начина ти на живот ако го вземеш при теб...не е ли така? затова се чудя колко голям трябва да е този компромис?
Vjara,  наемането на детегледачка не би било  най-доброто решение ако този родител ще страда че никое от децата му не е наоколо и ще прекара последните си години в самота (макар и без материални липси)
Тeopr , аз говоря за дълг, но точно защото ги обичам и знам колко ме обичат те и какво са направили за мен...

просто си разсъждавам...  Whistling Sad

може би просто угриженията са ми "балкански" тип...знам че на запад на настаняването в страчески дом не се гледа  нито срамно, нито егоистично, нито тъжно, нито като вид "оттърваване" напротив: възрастните са доволни че не тежат на младите, а младите са спокойни за родителите си и най-малкото изпитват чуство за вина защото това би било ненормално...предполагам всичко е до манталитет и нашия в БГ е на другия полюс  Tired

Извинявам се на авторката   bouquet, мисля че доста изместих същината на темата!

# 98
Грижа и помощ към родителя не значи да подложиш своето семейство на лишения и разпад.
Както във всяко друго нещо, умереността и здравия разум биха били чудесни помощници.
Болни родители е едно нещо - родители, "нуждаещи" се от нов мобилен телефон е друго нещо.

Напълно съм съгласна с това  Peace

Vjara,  наемането на детегледачка не би било  най-доброто решение ако този родител ще страда че никое от децата му не е наоколо и ще прекара последните си години в самота (макар и без материални липси)

Тук нищо не може да се направи за съжеление. Децата не са вещ която да държиш до себе си до сетните си дни. Децата създават свои деца, живеят свой си живот. Детето не е домашен любимец който дори и възрастен живее единствено и само с теб.
Искрено се надявам на старини да не придобия такава психологична зависимост от децата си защото просто не е редно, не е добре за моето здраве, не е добре и за децата ми.
Това, че аз съм се грижила за тях не означава, че те трябва да правят същото за мен. Това, че аз съм си дала живота за тях не ги задължава да връщат жеста. Те на свой ред ще посветят времето и живота си на своите деца и семейства.... и така колелото се върти...  Grinning

# 99
Киара , напълно съм съгласна с твоето мнение. Peace

# 100
къде точно е тази граница между помощ към родител и грижа спрямо собственото си семейство и живот?
Границата е много ясна. Грижа и помощ към родителя не значи да подложиш своето семейство на лишения и разпад.

Lucky.me, прекрасно казано. Напълно съм съгласна с теб.

Но това просто ме съсипа от смях:

Ние имахме случай миналата зима, когато първо единия имаше опасения, че е получил сърдечен удар и след като ни побъркаха от притеснение няколко дни... ни поискаха нов МОДЕЛ нов мобилен телефон.  Laughing Laughing

arlena, ти си преценяваш. Но като решаваш мисли не на последно място и за себе си и мъжа си. Не се притеснявай, ако това, което решиш не проработи. Пробваш друго и толкова.

# 101
arlena разбирам те какво имаш предвид и за мен сьщо е труден вьпрос. Най-лесния вариант е ако имаш братя или сестри, които живеят близко до родителите и помагат, а ти им помагаш финансово. Обаче ако си едно дете или няма други близки роднини, тогава е много трудно. Познавам хора, които са се връщали за определен период да се грижат за болните си родители. Една приятелка ми каза, че ако нещо се случи с родителите и, които са на по 70-80 години веднага се прибира в България. Не винаги можеш да наемеш човек да се грижи за родителите ти и да ги оставиш без надзор при болест или нещо друго. Не сьм съгласна с kiara че е вьпрос на психологическа зависимост, за мен е врьзка между детето и родителите и няма нищо по естествено от това да се погрижиш за тях когато имат нужда. За сьжеление ситуацията в Бьлгария е такава че не позволя на много възрастни хора да се издържат сами или недай си боже да се разболеят, става още по страшно.

# 102

Ние имахме случай миналата зима, когато първо единия имаше опасения, че е получил сърдечен удар и след като ни побъркаха от притеснение няколко дни... ни поискаха нов МОДЕЛ нов мобилен телефон.  Laughing Laughing

хехе,  този пример си го измислих, пък то вие и от там сте минали. Shocked

Аз миналата година дадох "стария" си мобилен на баща ми, защото той никак не беше стар, но аз си купих нов. Не, че ме е молил, просто не исках да го хвърлям, и не, че той си няма, даже има 2.
За мен взаимоотношенията на "бозаене" от на кравата от телето са ми непознати в близко обкръжение, затова винаги се шокирам и възмущавам, като чета за такива.
Дано да сте им спрели режийните за нов телефон на вашите.

# 103
Vjara,  наемането на детегледачка не би било  най-доброто решение ако този родител ще страда че никое от децата му не е наоколо и ще прекара последните си години в самота (макар и без материални липси)

Ами zависи най_вече от родителя. Но има и такива които биха страдали дори още повече ако zнаят че са ти в тежест, а това неминуемо е така, ако трябва да вzемеш въzрастен болен човек при себе си, да работиш, да се грижиш zа семейството си и zа него.

# 104

Ами zависи най_вече от родителя. Но има и такива които биха страдали дори още повече ако zнаят че са ти в тежест, а това неминуемо е така, ако трябва да вzемеш въzрастен болен човек при себе си, да работиш, да се грижиш zа семейството си и zа него.
така си е Вяра, зависи от родителя. За типа, за който говориш, може да е добър варианта с детегледач, но ако родителят ще го приеме като "изоставяне" (дори да не ви го каже в лицето) и ще страда заради това...и дори може да  си отиде по-рано от мъка  Sad Може да ви изглежда че драматизирам, но повечето ни родители са такъв тип според мен...защото така са били възпитани..."когато децата пораснат, а ние остареем, някое от тях ще ни прибере при себе си да се грижи за нас" това им е начина на мислене и защото много и от тях самите са прекарали години от живота си в грижа за техни родители или други роднини или пък са имали такъв пример около себе си...според мен малцина се чустват притеснени дали няма да бъдат в тежест на "младите". Това е шаблонът в БГ...

Chrisimommy     bouquet ...точно за това става въпрос, че е трудно да се направи правилно и щадящо и за двете страни решение.

Общи условия

Активация на акаунт