Помагате ли и доколко финансово родителите си?

• 16 986
  • 184
  •   1
Отговори
здравейте, имам проблем които ми се струва не съвсем разрешим и се чудя какво да правя.

Моля за съвет..
Живея в чужбина от десет години, работя и имам семейство (две деца на три и една година). Моят съпруг е чужденец. Моите родители бяха изцяло издържани от баба и дядо (подпомагани с пари, храна, покупки). Баба ми и дядо ми са вече много възрастни и не могат да им помагат.
Аз работя и печеля добре, но не мога да им помагам толкова, колкото те искат от мен. Пример: искат да им купя билети да ми дойдат на гости, искат да им давам пари, искат дори да ги взема да живеят с мен. Аз не мога да си позволя да отделя толкова пари в точно в този момент и не знам какво да направя. Това, разбира се създава и напрежение в моето семейство. Родителите ми твърдят, че трябва да платя да ми дойдат на гости (за няколко месеца с тенденция да се преместят тук) и че това било мое задължение. Объркана съм. Какво бихте направили?

Уточнявам, че родителите ми са на 55 и 60 години и в добро здраве, а всички мои доходи са разпределени за детски градини, ипотека и храна и че те не говорят езика.  

# 1
  • Монреал
Ами при мен малко обратното се получи, аз предложих на бабини да им пращам от време на време по някоя малка сума пари да им помогна с нещо, понеже не съм там да им помагам с ежедневните неща, а те отказаха, даже се обидиха, че им предлагам помощ  Sad
В твоето положение бих им обяснила, че моите приоритети са децата и съпругът и нямате толкова излишни средства в момента. Не се чувствай виновна.

# 2
  • в Tara
какво бих направила ли?
бих им обяснила кротко, че това не е редно. повтарям - не е редно!
нито този, нито обратния случай - те да помагат на теб.

офф:наскоро чух история, която леко казано ме потресе: в бг става дума- прясно женени, заживяват в родителите на момчето, ражда се бебе и младите почват да се чувстват на тясно в апартамента Rolling Eyes
правят си лафа по-възрастната част да си обира крушите.
е това не мога да го приема за нормално и залагам бъдещата си кола, ако този случай има еквивалент в развитите страни

# 3
Ох сложен въпрос, разбирам дилемата ти и за сьжеление не мога да ти дам практически сьвет. Познавам доста хора, които поддържат родителите си с каквото могат и родителите често са пенсионери с мижави пенсии. Тежко ли е финансовото положението на вашите? Стана ми странно, че баба ти и дядо ти са се грижили за тях.
 По принцип не е толкова скьпо да поканиш родителите си на гости, основния разход са билетите, може би около $2,000-2500, медицинска застраховка и останалите разходи са предимно за храна и да ги разведете насам на там. Имам съседка с бебе и 3-годишно момиченце, на която майка и дойде преди 5-6 месеца за да и помага. Винаги ми разказва каква помощ е майка и и те се опитват да и продължат визата за да остане за още 1 година. Така че ако погледнеш нещата от кьм положителната страна, родителите ти може да са от голяма помощ. Разбира се ако искат да останат да живеят,ситуацията се променя. Само като се сетя за медицинските застраховки в САЩ и си мисля че е доста труден вьпрос.
При всеки случай, ти можеш да им помагаш, без да е необходимо да се местят да живеят с теб.
Дано някой ти даде добър сьвет.

Сьпругьт ти какво мисли по вьпроса

# 4

По принцип не е толкова скьпо да поканиш родителите си на гости, основния разход са билетите, може би около $2,000-2500, медицинска застраховка и останалите разходи са предимно за храна и да ги разведете насам на там.

Извинявай,ама ти за нищо ги нямаш 2 500 долара+ допълнителните разходи ,които си изброила.

Това си е една  почти една заплата.Този месец ги обричаш на глад,ако трябва да извадят от джоба си тези пари.

Не знам какво  да кажа на авторката.Не си длъжна да ги каниш щом нямаш възможност.Те със сигурност обаче не могат да те разберат.Сложни са семейните отношения, особено с родители.
Ако им кажеш ,че имаш други приоритети, те ще ти се раззсърдят.Като не ги поканиш-пак сърдити.Няма благоприятен изход от ситуацията-родителите ти ще са все намусени.

Можеш  да им кажеш ,че екскурзията се отлага във времето. Wink

# 5
разбира се че са доста пари, но все пак става вьпрос  за родители, а и аз самата сьм го правила така че не говоря наизуст. С подходящото планиране не е невъзможно. Мисълта ми беше че основния разход са билетите и за останалото не се изискват кои знае какви допълнителни разходи.

# 6
Ясно,че са за родителите,но жената това обяснява,че има други приоритети  и не може да ги планира тези пари по никакъв начин.Това е идеята на авторката.Тя не казва ,че не би го направила за родителите си,а че точно в този момент харченето на такава голяма сума за нея е невъзможно.

Не знам защо казваш че не се изискват кой знае какви допълнителни разходи, като в действителност такива се изискват,защото семейството се увеличава с два члена.Като сама знаеш една разходка по забележителности   се оскъпява,храна,транспорт, да не говорим ,ако им потрябва медицинско обслужване.Предполагам те това очакват някой да ги забавлява.Не вярвам да идват с цел нелегална работа.

Парите на авторката са разпределни по предназначение  вече и ексурзия не се вписва в плана.Да мислим как да им откаже тактично,макар че аз не се сещам за такъв начин. Wink

# 7
Плащаме клас Британика за 2 племенички на съпруга ми вече 4-5 години; пращаме на родителите му и кеш ,  както и покриваме билетите/престой ако искат да дойдат,за момента общо 4 билета за 10 години. Намирам го за редно,необходимо и дори недостатъчно.
*
Не мога да дам съвет,по-скоро се запитах кой сега помага на баба ти и дядо ти?Те биха ми били приоритет в описания сценарии

# 8
Пари за ежедневни разходи не пра6таm, а и никой не се е сетил да mи поиска. Билети купуваmе на вси4ки желае6ти да ни гостуват както и поеmаmе вси4ки свързани с гостуването разходи, които наистина са mиниmални. Mога да си позволя удоволствието и си го доставяm.
Къm авторката на теmата, се6таm се за един лаф на ба6та mи, колко е верен, незнаm-'крава от теле не бозае'...

# 9
'крава от теле не бозае'...

Joy С този лаф майка ми се опита да си плати за разходите по гостуването (пътувахме доста в интерес на истината). Мъжът ми я заплаши, че ако го направи, ще им плащаме наем като си ходим в БГ Laughing.

На въпроса - не помагаме. Да са живи и здрави, нямат нужда засега. И билети за насам сами си купуват, не е ставало дума за обратното просто, а като дойдат поемаме всички разходи. Като чета, подозирам, че нашите са по-млади от болшинството родители (на по 52 са всички), работят на пълна пара все още и някакси нямат нито време, нито желание да гостуват с месеци.

# 10
"Кеш" никой от родителите/баба и дядо не би приел освен в екстремни случаи - болест, голям ремонт и пр. Изпращам им редовно разни "битови" неща - козметика, дрешки. Когато се приберем в БГ правим едно "генерално" пазаруване и за двете къщи - голям кашон перилен препарат, кашон олио, брашно, захар, ориз, разни макарони, ако нещо има нужда да се поднови също ние го взимаме - санитария в банята, бака латекс...Ей такива дреболии, които дефакто им натоварват бюджета. Билетите за насам си ги купуват сами, ако са за автобус(майка предпочита това пътуване) или ние поемаме част, ако са със самолет, но престоят им е изцяло на наши разноски, за което се дискутира през цялото време Rolling Eyes.

# 11
  • в едно миланско село
ми помагам какво да правя. майка ми е сама, инвалид, пенсионер, с 40 годиШен у4ителски стаж и с пенсия, с която едва и парното може да си плати ooooh!
в последните години я взимам зимата при мен за няколко месеца, не ми е особено приятно, заЩото нямам излиШна стая в апартамента, в която да има някаква самостоятелност, нямам особено идили4ни отноШения с нея, не говори езика, отег4ава се ужасно докато е тук, но не виждам друг изход.

твоя слу4ай ми се вижда по_разли4ен оба4е  Rolling Eyes
ваШ'те викаШ, преди родителите им са ги "гледали" (каквото и да озна4ава това  Shocked), сега ти да ги гледаШ  Confused
пък и да се преместят при теб в какъв смисъл? ти имаШ ли възможност да им осигуриШ място за живеене, или Ще стане дядовата ръкави4ка?  newsm78 вторият вариант ми се струва по написаното. не ми се струва, 4е си длъжна, помага се колкото се може, ако се може, но не смятам за редно да си изнервяШ семейството. мисля да говориШ то4но и ясно за какво можеШ/не можеШ да си позволиШ в момента и да не позволяваШ да ти всяват 4увство за вина... за съжаление тази родителска тенденция ми е позната  Confused

# 12
Много деликатна тема и особено фактът, че става въпрос за родители, които са ни отгледали и помагали, но всичко трябва да има разумни граници.
При мен подобни ситуации са се получавали с роднини- близки и не чак толкова, но винаги тактично съм отказвала да поема на 100% разходите по пътуване. Разбира се, когато са на гости не позволявам да плащат и пазаруват, но говоря за престой не по- дълъг от 7-10 дни.
Иначе на родителите и бабите, подобно на    surfline помагаме с по- големи покупки и понякога изпращам пари.

# 13
На родителите си не помагам, защото живеят тук с нас. Реално ние дойдохме при тях и много пъти те помагат, като купуват на дъщеря ми някоя дрешка или нещо подобно.
Но срекърите ми са друга тема. След като про4етох поста на авторката се сетих за моя свекър които преди няколко години гледал карнавалите в Испания за Великден и ни се обади, 4е искал да дойде. Е да, но нас никой не ни питаше можем ли или не. Ами мъжът ми директно му каза, 4е ако може да си плати билета да заповяда, но ние в този момент нямаме възможност. Идвали са и то изцяло на наша издръжка, но не когато те са искали а когато ние сме имали възможност.
По въпроса с изпращането на пари аз съм твърдо против. Разбира се ако е нещо свързано със здраве или извънреден разход да, но да изпращам пари всеки месец съм против. Но друг въпрос е,4е и ли4но не са ни искали. Купували сме им оба4е телевизор, ютия и подобни неща които не могат да си позволят, но колко са оценени е друга тема.
Към авторката, според мен трябва да им обясниш на родителите си, 4е те са ти родители и ще им помагаш с каквото можеш, но 4е и твоето семейство има нужди и не трябва да ги лишаваш, за да са доволни те.
Chrisimommy съгласна съм, 4е родителите могат да са от голяма помощ за отглеждането на детето, но зависи много от разли4ните слу4ай. Моята свекърва беше няколко месеца при нас за да ни помага с детето, ами помагаше, но на мен ми струваше много нерви. Когато си замина дадох детето на градина и бях много по спокойна в къщи, а и не ми излизаше толкова по скъпо. Така 4е много пъти зависи от ситуацията. Peace

# 14
  • Там,където се събуждам щастлива.
Да, помагам. Много. Дори работя на две работни места (разбира се, изпитвам и удоволствие от работата си и затова и го правя).
Майка ми е жертва, като поколение и жена....Няма как. Правя го с удоволствие, но не е лесно. Критики в къщи не получавам, по-скоро разбиране ( е, не за всичко, което правя  Wink ).
Плащам / бих плащала и за посещения. Разбира се, когато си в Европа е много по-лесно и евтино. Въпрос за постоянно живеене при мен, едва ли някога ще стои пред мен ( голяма патриотка е). Интересното е, че вуйчо ми също беше такъв, а вече 2 години ( или повече) са с вуйна ми при децата си в Канада.Скъсват се от гледане на внуци.

Деликатно е положението. Напълно те разбирам. Лошото е, когато ти казват, че си длъжен (баща ми е този вид хора) и когато се смесва съжаление. Поне аз нямам избор в такава ситуация.

Общи условия

Активация на акаунт