Ирак и Ориента, който не познавате: за майки, бащи, деца и всички любознателни !

• 47 909
  • 722
  •   1
Отговори
# 435
krisy - Най-просто казано това е сунна(sunna(h)=Muhammads way of life, especially when viewed as a model for Muslim; recorded in the hadiths) на профета Мохамед.  В ТР по-възрасTните u по-консeрвативни жени, (религиозни не мога да кажа, защото не знам кой колко е религиoзен само по вида и/мy, a u He Me 3асяга), са с постоянно боядисани пръсти -  не се рисуват както в арабските/магребските cTpaHu u India/Pakistan еtc. B TR просто се слага къната в средата на дланта или се топят прсъсTите в нея (така се оцветяват ноктите и пръстите до първото кокалче) :

Hещо таковa, но без рисунките по ръцете :

uлu Taka :

В TR се къносват по време на cBaTбa, религиозните празници (Eid ul-Fitr/Рамазан Байрам, Eid al-Adha/Курбан Байрам, Kandil/Канидили), uлu когато има Mevlüt/Мевлют (някакво религиозно отбелязване).Украсяването с къна е популярно И при някои евреи, християни, хиндус, зороастрийци.

Също така тук може да се виDят u мъже с боядисани бради с хенна - става оранжево-червен цвят(особено ако са по-възрастни и са с побелели бради) - това е сунна за мъжете :

Аз познавам една албанка от NY, която стана от мюсюлманка християнка.

Имам няколко приятелки muslim туркини омъжени за чужденци(италианци,англичани, холандци) - мъжете станаха muslim; казват че е по желание без натиск от никъде.

Имам и доста приятелки muslim туркини омъжени за чужденци без мъжете им да си сменят религията.

Имам познати турци оженени за чужденки(рускини, българки, немкини, холандки, австралйки, французойки, американки) без жените да са си сMеняли религията.

Имам познати турци оженени за чужденки(рускини, българки, немкини, холандки, австралйки, французойки, американки), като жените си смениха религията в даден момент.

Peace

ps: Астарта - прекpасен поздрав  Hug Laughing Wink !!

Последна редакция: пн, 21 дек 2009, 23:12 от bz

# 436
Криси, ще ти отговоря, ама дано и моят отговор не стане като заяждане  Mr. Green . Ще ти разкажа два случая на мои много близки приятели - единият стана мюсюлманин (беше християнин), а другият стана християнин, а беше мюсюлманин. Обикновено мандайците, мюсюлманите и евреите не си сменят вярата - те или остават без определена религия или направо си стават атеисти (крайно решение).

В случая с мюсюлманина освен любовта към жена му имаше и други фактори. Момчето е от Фалуджа - град известен с това, че го разсипаха като гнездо на терористи. 100 % сунит - религиозен и много честен човек. Когато дойдоха "муджахидините" да ни "спасяват" една от къщите, в които се настаниха беше тяхната. Един от "истинските мюсюлмани" дошли да се борят с неверниците и да вкарват иракчаните в правия път, каза на баща му, че за да не влиза в грях е редно да му даде дъщеря си за жена. Когато мъжът и синът му (един от най-близките ни семейни приятели) успяха да изпратят момичето при леля й в Багдад, онзи хубостник изнасили и уби майката "в името на исляма". Никъде в религията няма текст позволяващ или поощряващ или опрощаващ подобно деяние. Факт е, че нашият приятел се отрече от религията си - не всеки може да запази здрав разум в такъв момент. Не искаше повече да има нищо общо даже само като име с тези хора. Стана атеист после покрай жена си стана християнин, който до ден днешен спазва всички ислямски традиции с изключение на молитвата (пости Рамазан най-интересно и спазва християнските пости). При него нещата са по-скоро гняв и инат, а не вяра и убеждение.

Вторият, който от християнин стана мюсюлманин 10 години се тръшкаше да се ожени за любимата си. По принуда я омъжиха за друг, който за нейно щастие умря - тормозеше я, защото знаеше, че тя никога няма да го обича, макар винаги да е имала благопристойно поведение. След като овдовя, макар да беше вече господарка на себе си, пак не му я дадоха. Човекът си смени религията, обряза се, 5 години пости Рамадан, моли се, ходи даже в Мека (умра) и накрая се ожени за нея и сега след второто дете чак, нейните родители им проговориха. Не знам дали той наистина е убеден и вярва, защото сега много много не спазва петте молитви, но винаги пости и се държи като истински мюсюлманин.

Проблемът е, че обикновено всички религии смятат, че жената следва религията на мъжа си и като всичко в патриархалното общество се очаква жената да сменя всички свои убеждения. Аз не уважавам хора сменили религията си под натиск, а не по собствено убеждение независимо за коя религия става дума. Уважавам хора, които могат да защитят тезата си, защо са сменили религията си, ако въобще ги питам. Обикновено не питам хората защо са си сменили религията, често ако се сближиш разбираш много неща които да те насочат за какъв вид конвертиране става въпрос. Винаги съм смятала, че хората, които приемат една религия след като са я опознали и обикнали заслужават Божията благодат повече от хората, които са получили религията си даром, а "хал хабер" си нямат от нея. Аз съм казвала, че се радвам на честта да се родя с религията, която освен всичко по-късно съвсем съзнателно избрах. Някой да не ме разбере грешно - "имам честта" не значи, че съм нещо повече от конвертите, а че съм имала известен късмет, за който съм благодарна. Да имаш късмет не е проява на качество на личността, но да избереш нещо толкова интимно като религията и да я приемеш - ето това е качество на личността.

Има много хора, които приемат, особено исляма, насила или просто, защото така им е по-лесно - лицемерие. Такива хора, независимо колко се бият в гърдите, че са вярващи никога не могат да бъдат уважавани, а какво е в сърцата им - само Господ знае.

# 437
Hadil - В такива случаи на ТР има един израз "Aynen öyle!".  Напълно съм съгласна с написаното от теб. Hug Peace

# 438
Хадил, съдбите, за които ни разказваш, са толкова впечатляващи, че звучат направо като художествена измислица. Жалко, че не са наистина такава Sad.

Проблемът е, че обикновено всички религии смятат, че жената следва религията на мъжа си и като всичко в патриархалното общество се очаква жената да сменя всички свои убеждения.

За мен ето тук се крие разковничето. Няма такава закономерност, че християните са по-склонни да сменят религията си от мюсюлманите или евреите. Просто в повечето случаи жената е тази, която се решава да предприеме такава стъпка, защото каквото и да си говорим за еманципация, все още до голяма степен обществото си е патриархално.

Хадил, аз пак ще попитам, защо мъжете според исляма не бива да носят злато?

# 439
  • Egypt
Има тука пресен случай- в Алекснадрия един мъж на 60 години иска да приеме отново християнството, и е станал голям скандал. Навремето е приел исляма, за да се разведе по- лесно с жена си, и сега иска пак да се върне към християнството.
 Има и други случаи, при които мъже приемат християнството, но това определено не е поради женитба с християнка.
Никъде не е задължително да се сменя религията, дори в Сауди, просто начинът на живот го предполага.
Аз и преди съм споделяла- тук по закон браковете между християнка и мюсюлманин, или обратното, са много по- ощетени откъм права, отколкото равните бракове- без значение дали между мюсюлмани или християни.
В смесения при смърт или развод на единия съпруг другия не го онаследява.

# 440
Астарта и на мен ми се иска това в Ирак да е филм на ужасите, ама не е.... иначе си права - няма закономерност за това, кой е по-склонен да си смени религията - в смисъл християни или мюсюлмани, просто мюсюлманите и евреите просто живеят в своята религия и ако трябва да се откажат - просто се отказват, без да я сменят.  Mr. Green - религията е начин на живот.

няма да изпадам в скучни подробности, но с две думи казано: за мъжете не са разрешени златото и коприната, тъй като те са символи на лукс и за украса, а това са неща присъщи за женската натура. В исляма се счита, че проявата на лукс и ползването на украшения е за жените, а на мъжа могат само да му докарат отпускане, леност, слабост, намаляване на имиджа на мъжеството:  един вид метросексуалността не е много тачена.

А за къната има и друга причина - наистина е сунна, но за да го прави Пророкът /сааас/, без да има пряка заповед от Бог значи си има други корени  Wink . Ще ви разкажа за това после, но сега ще ви дам подсказка - мирис, антибактериални свойства и къносване на интимните части.

Иначе за гражданските бракове у нас няма значения каква е религията на двамата - правата не се различават, ако са от една религия или не. за религиозните бракове - там нещата винаги се разглеждат в друга плоскост. понякога сунити се записват като шиити, за да могат да запазят наследството за дъщерите си или пък още приживе им приписват имотите си. това е широка тема и може би заслужава малко повече внимание в някой следващ пост.

Така като ме карате да съм на линия по 100 въпроса ще взема да се объркам. Аз съм стар човек, не мога да съм така активна.   bouquet

# 441
Уморихме те, Хадил, ама като си сладкодумна, к'о да се прави  Mr. Green Hug.

Ето малко инфо, която може да внесе светлина за хенната(докато нашата Шехерезада се върне Wink): http://www.islamicvoice.com/november.99/tibb.htm

# 442
Така като ме карате да съм на линия по 100 въпроса ще взема да се объркам. Аз съм стар човек, не мога да съм така активна.   bouquet

Ето тук си представи как те гледам с кръстосани ръце, нервно потропвам с крак, присвила очите и характерно подкашлям Crossing Arms. Ти ако си стара, аз какво да кажа, аааа? Да ги нямаме такива Hug

за религиозните бракове - там нещата винаги се разглеждат в друга плоскост. понякога сунити се записват като шиити, за да могат да запазят наследството за дъщерите си или пък още приживе им приписват имотите си.

Ето това изречение ме кара да задам следващия си въпрос? В какво точно се изразява различието между сунити и шиити, но не в религиозен контекст, а в чисто човешките обичаи, нрави и традиции?

На мен лично ми е малко неудобно да задавам въпроси в тази тема, защото е ясно, че мога да ги задам и вкъщи и да получа отговор. Правя го тук, защото наистина ми е интересен начина, по който Хадил представя информацията и е доста по-изчерпателна и увлекателна от тази, която евентуално ще получа от мъжа ми. Надявам се, че не злоупотребявам Embarassed

# 443
разликите са в религиозните обичаи - в чисто човешки аспект... хм..... разликите произтичат от историческо-религиозното развитие. с оглед на това, че управляващите династии са предимно сунитски, а онеправданите са най-често шиитите (само да не си мислите, че те са жертви - друго се има предвид). та с оглед на това (никое твърдение не е 100% точно) - сунитите не могат да спорят много много - бързо се изнервят и започват да викат  Laughing , а шиитите свикнали все да се обясняват и да отстояват кротко позициите си, трудно губят хладнокръвие. за сметка на това шиитите не са добри в проповедите, а сунитите нали все са на "амвона" и все проповядват та са много добри в това, а шиитите са жива мъка. в друго - не свързано с религията няма разлика. шиитите са по-прикрити, защото все има някой да ги нарочи за неверници, а сунитите се мислят за богопомазани. шиитите си мислят, че рая им е в кърпа вързан, а сунитите си мислят, че им е бащиния. Ама това са си наши чисто арабски кусури независимо дали сме мюсюлмани или не  Mr. Green .

я дайте едно мнение за това :  http://iraq-orient.blogspot.com/

# 444
  • Varna
Голям мухабет сте му спретнали, ама многУ интереснУ разказватИ бееее Hug
Ами, Хадилче, като ме видиш, че съм на борда и съм част от екипажа шЪ ми знаЙш, мнениетУ

Последна редакция: пн, 21 дек 2009, 23:05 от DELTA_DELTA

# 445
... шиитите си мислят, че рая им е в кърпа вързан, а сунитите си мислят, че им е бащиния.

Joy Joy Joy

# 446

Мнение няма да давам, само те поздравявам за решението и ти желая успех Hug

# 447
Голям мухабет сте му спретнали, ама многУ интереснУ разказватИ бееее Hug

Ам'чи как Делте ! Я виж като зачекнахме религията, колко скрити сеирджии се навъдиха и как дебнат да се захапем едни други за "гръцмуля"   Joy

Последна редакция: пн, 21 дек 2009, 23:02 от hadil

# 448
  • Varna
ВернУ, Хадилче,
сигинка видеФ, че много има на балконЯ Joy
Ми боксови срещи не вярвам да видят, но на много информация ще се начетат и ще е УбавУ, щотУ - Знанието е сила smile3521

# 449
Delte - Искаш да кажеш на клонЯ  hahaha Joy Mr. Green Whistling.

Hadil - Страхотна идеая (за блогa) ... и там няма да се отървете от мен Whistling Wink Hug

Общи условия

Активация на акаунт