Ирак и Ориента, който не познавате: за майки, бащи, деца и всички любознателни !

• 47 908
  • 722
  •   1
Отговори
# 420
по повод възникнал спор за синовете на Пророка /сааас/ ще уточня, че версиите за това са различни има някои общоприети, които ще видите на тези линкове (ако ползвате руски и арабски), предоставени любезно от svear:   http://www.assalam.ru/lib/muhammad003.shtml
http://majdah.maktoob.com/vb/majdah45244/ 

Предполагам редовните посетители на темата знаят, но аз пак да повторя - мнението на никой от пишещите тук не е безгрешно или неподлежащо на дискусия, но винаги в рамките на добрия тон.

# 421
Изчетох го на един дъх....
Хадилче-ми то като в Магреба...така поне аз го усещам
Ей,много злато...при тия кюрди!
Магребското-което видях поне аз-е едно обемно,голямо-цели книжки коран носят на врата си...ама е кухо отвътре.Много се кичат-то ако е и тяжко направо ще им бележи с ленти вратовете  Joy

Предварително искам да попитам...в случай на овдовяване-как се постъпва  при Вас
Ако жената има деца-тя може ли да остане да живее в къщата сама или някой от семейството идва?
А ако реши да се омъжи повторно-какво става с децата от първия брак?И може ли  една такава жена да доведе всъщнос новия си мъж в къщата остнала от първия и съпруг?Длъжно ли е семейството на починалия-братята му най-вече...да издържат вдовицата и децата и?

# 422
След овдовяване жената спокойно си остава в къщата. Не е нужно никой да идва при нея, особено  ако има деца. Ако няма деца и реши да се омъжи, не е много редно да доведе съпруга си в тази къща, ако обаче има деца спокойно може да го направи, но винаги разговаря от уважение със семейството на съпруга си. Няма да обяснявам религиозните изисквания- това може да го намериш навсякъде, казвам ти това, което става при нас.

Понякога имаме по-закостенели семейства, при които ако снахата тръгне да се жени се опитват д й вземат децата. Иначе, ако не се омъжи семейството на мъжа й се задължава да осигурява издръжка за децата, защото те носят тяхното име. Семейството на майката помага при желание и възможност.

При нас рядко вдовица с повече от едно, максимум две малки деца се омъжва повторно. Мъжете са кът и на фона на множеството неомъжени млади жени, рядко се хващат за вдовица. Това е дефект на обществото.

# 423
Ясно
Тъжна е съдбата на вдовицата  Sick

А може ли един от братята на починалия да осинови негово дете?
В Алжир ....при  един такъв случай се наложи брата да се ожени за вдовицата-и не бе нужно да и дава нищо
Всъщност той е взе като втора съпруга-но тъй като си е  позволено..така стана и законен баща на децата на починалия си брат..

# 424
да може да се омъжи за брат на починалия, даже в бедуинските общества братът много често се жени за вдовицата на брат си, за да може безпрепятствено да помага на семейството, без да създава лошо име на вдовицата. а дали реално ще му е съпруга или не, това е друг въпрос. за осиновяването - да може да го отгледа, но осиновяване в пълния смисъл на думата, ислямът не го позволява - в някой от старите постове някъде обясних защо.

навсякъде е трудно за вдовиците.

# 425
А какво става,ако по време на годежа се окаже,че младите не се харесват,развалят ли годежа и как се гледа на това?
А как стои въпроса с разводите в Ирак,как се урежда въпроса с децата?
Хадил,доколкото си спомням говорихме за асирийците,разкжи нещо за Акад и Шумер,в каквато последователност ти искаш и ти е удобно

# 426
Същата работа u в ТР ... много прилиku мдам ... манджа, музика(о … ги),гости, манджа... къна ...манджа ... и така 3 дена яли пили и се веселили Mr. Green Party Wink (**за традициите около ТР сватба бях писала в една от нашите теми, но не ми се ровеше назад Embarassed).  Прекрасно поднесено инфо ... смях на глас и от сърце  Crazy. Благодарско  Hug!

Хадил - каквото и да решиш да разкажеш - все ще е интересно; тъй че разказвай рaзказвачо  Wink Laughing (егати и тройната тавтология заформих  hahaha Joy)

Последна редакция: нд, 20 дек 2009, 21:40 от bz

# 427
Krisi, доколкото съм запозната, целта на годежа е именно да се даде време на младите да с еопзнаят и да решат дали искат да свържат живота си. Например, знам едно момиче, което по горе долу описания от Хадил начин се сгодява, но вижда, че годеника не е за нея (или по/скоро властната му майка) и прекратяват годежа по нейнно желание. Сега е омъжена щастливо за друг господин. (това е в Йордания /само като пример го давам)  Peace

А аз искам да попитам за самото сватбено тържество - поне сватбите, за които съм чувала са в повечето случаи разделени мъжете и жените. А в случаите, когато са заедно, съм чувала, че част от мъжете не танцуват, защото не се танцувало пред представители от другия пол (ти си споменала като причина, че уж им е мъчно за загубата на дъщерятя/сестрата). Та как е при вас?  newsm78

Мерси за прекрасния разказ   bouquet

# 428
  • Varna
ХАДИЛЧЕ- Hug
Благодарско  bouquet
Ама кюрдите многУ златУ дават беееее #Crazy Ама и вие като комшиите си имате вечерта на къната.
Ха'ди бе, няма ли някоя от вас да сЪ зажени и да ни покани на такава вечер newsm53 Аз вече, във Комшийската тема, ги помолих да направят една такава сватба със вечер на вечер на къната. Голям купон ще е, ми се струва. КатУ гледам и там и тука колко весели женуря има newsm47......ееееххх, помечтах си малко и аз newsm53

# 429
като не се разберат при годежа - разделят се. ако момичето е уважавано е редно да му върне на човека поне златата, които е накупил. но има сума ти такива "каки", за които това е добър бизнес. сгодяват се, харчат, получават и накрая измислят нещо, за да разтурят годежа. обикновено, ако има властна майка, започват да го юркат да живеят отделно. една жена като обича даден мъж трудно го пуска да си иде.

мъжете не танцуват, не защото им е мъчно, а защото се счита за нещо срамно - един вид се радваш да ожениш дъщеря си, отърваваш се - та се почва, защо аджеба се опитва да се отърве от нея.

разводи има, както навсякъде. ислямът ги разрешава, но никак не ги толерира и обикновено сума народ и съдии се изреждат да уговарят съпрузите да не се развеждат. като във всички изостанали общества жената е виновна до доказване на противното. в смисъл, че като е разведена винаги й търсят кусур, докато случайно не разберат, че може би тя не е виновна за развода. това е една от причините жените у нас да си траят за много неща, за да не ги смачка обществото.

по-религиозните семейства правят такива сватби, в които мъжете и жените са отделно, ама не е заради танцуването на мъжете, а за да могат жените да се покажат в официални дрешки, с прически, с гиздила и труфила и 5 кила грим  Mr. Green .  

Криси - съгласна - ще напиша и за Акад и за Шумер.

# 430
Делте - аз от кога повтарям за една международна Oriental среща(Henna Party Party) ... предлагам B Истанбул щото е по средата и е близо от к.дето и да тр.гнеш   Whistling Mr. Green Laughing Wink

А за сватбите - и майката на булката не е хубаво да танцува, ако е смесено тържеството именно за да не си мислят хората ,че родителите се радват(**зависи и от степента на религиозност на семействата разбира се и от това кой колко тежък данък общеcTвeно мнение плаща). И последна добавка - като казва Хадил "тесен семeeн кръг", по някой път това може да означава и над 200 човека(поне в ТР, сватбите са с поне 250+ ... а в наистина големи семейства може да има и парти с над 500-1000 човека).

Hug

# 431
Хадил, отново много интересен и завладяващ разказ, благодаря  bouquet. Значи кюрдските булки е по-добре да са по-заоблени в талията, че по-голям колан да им направят Joy. А защо мъжете мюсюлмани не бива да носят злато? Това май малко хора го спазват newsm78. В смисъл такъв, че познавам наистина религиозни араби, които са накичени със злато като коледни елхички. Дори съм смятала, че е много модерно сред арабите да носят златни пръстени, гривни, ланци, нещо, което на мен никак не ми допада. Никак не харесвам мъже с бижута Sick.
Нощта с хенната ме впечатли и мен (bz много красиви снимки си публикувала в блога ти). Нали си ми е фикс идея тази пуста хенна Crazy. Май това е единственото нещо, което съжалявам, че съм пропуснала, лишавайки се от иракска сватба Mr. Green.

# 432
  • Varna
БЗ-че Hug
Точно Станбула е по средата и там най-лесно за достигане. Само трябва да се види организацията. А до тогава не се знай, дали някоя момЪ няма да сЪ поожени и да идем на хенна-вечер Wink
Henna-night
ХАДИЛЧЕ- Hug
Много грим слагат бе newsm78

# 433
Открихме сезона на пързалянето с шейна. Снежен поздрав от един малък мъж  Simple Smile

# 434
Май аз съм най—невежа,каква е ролята на къната или хена,май едно и също в ислямския свят.Не всички си мажат ръцете,така знам,ама не знам защо го правят.
Хадил,а как се гледа на брак между местен и чужденка например.Какви права има тя в случая.Как се приема това?Задължително трябва да се смени религията или е пожелание,ако например решат да живеят в Ирак.
Решила съм да напиша статия,но такава едва ли ще види бял свят на тема/горе долу/женен мюсюлманин за християнка от любов станал християнин И евреин женен за християнка станал и той християнин/
Вярвайте ми такива видове няма,но все ако  пак има изключения ще е направо невероятно.Обратни случаи има на жени,приели другата вяра,ама на мъже не знам
МОЛЯ,да не се приема като заяждане или не дай Боже като подигравка.Просто го констатирах.

Общи условия

Активация на акаунт