Ирак и Ориента, който не познавате: за майки, бащи, деца и всички любознателни !

• 47 914
  • 722
  •   1
Отговори
# 465
Neroli, сега ти видях поста !   bouquet  Винаги може да питаш за всяка тема независимо от закъснението, никой няма да се подразни от допълнителен отговор.

За светите хора... святостта е нещо относително, всеки я разбира по различен начин. Аз съм от хората, които смятат, че светостта на един човек го задължава в много отношения. Един свят човек е длъжен да пази религията и човечността от посегателствата на политиката. За Монтазери и аз съм чувала много, но не мога да изкажа мнение, поради прекалено пристрастното отношения на хората, които са ми разказвали за него и поради малкото неща, които съм чела за живота му - иранската пропаганда не позволява много обективен поглед по въпроса.

За Систани - едва ли е нужно да обяснявам, че негативното отношение на арабите към него се дължи на това, че е шиит и че е с ирански произход. Желанието на огромно мнозинство да го изкара иракчанин насила е просто смешно. Дали е "сайед" тоест от потомците не Пророка (сааас) данните не са много сигурни.

Остави настрана политическите му пристрастия и религиозната му принадлежност, но този човек спаси Ирак от гражданска война на два пъти. Това е нещо, което трябва да му се признае. Ако не беше неговото влияние, онзи скудоумник моктада садр да ни беше разсипал. А след това, когато войнстващите сунити с помощта на някои съседи и други братя муджахидини, прекрачиха границите и дори си позволиха да взривят едно от най-светите места (Ал Аскарийен в Самарра), Систани успя да накара шиитската маса да се откаже от намеренията си за бунт (подтиквани от покойният за наше щастие Абделазиз ал Хаким).

Това, което мога да кажа е, че наличната или не святост на двамата споменати не е свързана с никакви чудеса или поне за Систани е сигурно. Не бива да се забравя, че прекаленото залитане в една или друга посока е проява на ниска култура и неправилно религиозно осъзнаване на масите. При нас мнозинството от арабското население са шиити и като цяло иракчаните винаги са разчитали на шиитското течение да бъде коректив. Това е течение (в социално отношение), свързано с непоколебимата решителност да бъде превъзмогната тиранията.

Не отговарям за останалите арабски страни, но у нас сунитското течение е известно отдавна с продажническия си маниер - и при омаядите и при османците и при англичаните и при американците по времето на баас и при американците след баас (или по-точно баас в сянка). нещастието е, че вече и на шиитите не разчитаме, защото и те се продадоха и на иран и на американците. Ирак в момента страда от това, което винаги е критикувал у някои народи - продажността и липсата на национална принадлежност. Смешно е за някои като питаш някого откъде е, вместо да ти каже град, да ти казва етнос или религия - за мен не е смешно, а позорно.

Свети хора е имало и винаги ще има, но се чудя дали винаги те имат толкова широка популярност като тези, които претендират да бъдат такива.

# 466
благодаря на всички за добрите думи и комплиментите. карате ме да се изчервявам  Embarassed. вижте - аз не съм нещо особено, просто Бог е изключително благосклонен към мен.  а аз съм изключително благодарна за това.

# 467
  • Varna
ХАДИЛЧЕ Hug
а пък ниЙ ще сме благодарни на Дедо Божко, че те прати тука да ни  опишеш оня, твой свят, да ни запознаеш със него. Да ни опишеш живота на обикновенните хора, защото кака ти Делта е чела само за древната История на този твой народ. А ми е много интересно да разбера как живеят тези хорат там. Да разбера как живеят след Саддам, как живеят сега, когато има толкова различни войски, какво мислят тия толкова измъчени и притеглили хора, на какво се надяват.
НЕРОЛЧИК wavey
Абе, да ти кажа и аз като видеХ Хадилчика на колко е години си казах, че мойтУ диване може за снаха да ми я доведе, ама да ме прощава Господ, че така говоря за сина си- ама дива работа. Няма да я давам ХадилчИтУ аз на него хиииич.  smile3521 И още нещо, и аз си я почувствах, сякаш я познавам от време оно. Нали знаеш, срещтнеш човек, ама непознат и го почувстваш страшно близък.  Много съм се чудела за това newsm78
То тука със момичетата станахмИ роднини бееее
АСТАРТА-
Душко аз съм ИднЪ припряна УвнЪ- тва ми е зодията Joy А  и да сЪ извиня за закускитИ. БатИ сЪ завърна и аз направУ съм за убиванИ fight сутрин вЪ Уставих гладни   bash

# 468
Аз пък съм зодия риби, ама и аз съм припряна (но не и в работата си). А като стана въпрос, къде е Астарта ? Май е заета с малките.

# 469
благодаря на всички за добрите думи и комплиментите. карате ме да се изчервявам  Embarassed. вижте - аз не съм нещо особено, просто Бог е изключително благосклонен към мен.  а аз съм изключително благодарна за това.
Ооо,Хадил,стоооп/както казват братята американ инглишговорящи/!Ти знаеш че СИ нещо особено.И защо Бог?Аз мисля родителите  и другите ти близки имат заслуга за това и сьм сигурна ,че се гордеят с теб.Е,виж,ако сьм ти племеннца бих благодарила на Бог,че те имам.
И страната и народа ти .

# 470
Ами нали знаеш, че човек не си избира родителите. Аз съм благодарна особено за майка ми - а нея Господ ми я избра.
А за племенниците - съдейки по отношението на моите - доволни са !

# 471
Пак аз,сега като ви хванах ,ще тормозя hahaha
Хадил,успокоих се за Монтазери и Систани.Защото аз /вече,след някой и друг урок/свикнах да проверявам нещата от различни източници,а в случая с тези духовници няма откьде-на медии много не вярвам,останаха само хора на чиято порядьчност се доверявам.Аз,както казах сьм абсолютен кафьр и не се впечатлявам от това кой на кого бил рода,кой каква чалма имал/черна или бяла/.дори се дразня,когато ми заговорят за това.Авторитет за мен е човек с постыпките си.Другото няма значение.Това ми напомня за ония дето били святи само защото били комунисти.Сигурно си чувала за един стих за Партията дето е права и като сьгреши дори.Тькмо затова подлагах на подигравки/разбира се само сред приятели/твьрденията за святост.Обаче ми направи впечатление,че дори закоравели безбожници/мале,какво петно е ако си атеист!/от двете страни на границата говорят с уважение за тях.Тьрсих и сьбирах информация и се успокоих,че не сьм се изльгала в чувствата.С годините все по "не люблю,когда мне лезут в душу и особенно когда в нее плюют".За Систани това, че  спасява страната от гражданска война,че не е позволил да го намесят в политически игри ми е напьлно достатьчно.Доколкото знам той постоянно говори че е иранец и затова няма право да гласува на избори.
За Монтазери не знам какво говори официален Иран,т.е. знам ама боя се че на тях никой не вярва.
За мен чудо /сега, в наше време/ не са петте хляба,а да помогнеш на страната си,да накараш хората да мислят,да спасиш деца от смьрт и всеки който прави това е свят човек.Дай Боже повече такива хора,че навсякьде има голяма нужда от тях!

Сега пак малко да те вьрна назад-За предателството на кюрдите спрямо Абдел Керим Касьм/още един човек ,за когото има  единодушие сред така политически разнородните ми приятели-иракчани/водачите им признават и после сьжаляват затова.

Последна редакция: вт, 22 дек 2009, 23:58 от Neroli

# 472
Хадил,
Приеми и моите най-искрени почитания! Възхищавам се на ерудицията ти, на човечността ти, на щедростта ти. Да си жива и здрава! И много щастлива!  Hug

Още в самото начало на темата писах, че нямам нищо общо с Ирак и Ориента освен скъпите детски спомени за света на приказките на Шехеразада и огромната тъга, която изпитвам днес, когато гледам новини от тази част на света. Нямам знания по темата, с които бих могла да обогатя съфорумците, за което ми е малко гузно. Но следя темата с интерес, преразказвам твоите разкази на съпруга си и на приятели. На всички им е много интересно.

Много хубаво, че си направила блог за Ирак. Ще го следя с удоволствие, но се надявам да можеш да продължиш да пишеш и тук. Би ми се искало информацията, която даваш в блога, да бъде структурирана по теми - история и легенди, обичаи и традиции, съвременен Ирак, култура и изкуство, готварство и т.н. Според мен ще бъде полезно на централно място да бъде форумът - въпросите на читателите и твоите отговори, за да се запази и дискусионният тон, който също е много ценен.
Желая ти много успехи във всички начинания!  Peace

п.с. Изкушавам се да споделя първия ми детски спомен, свързан със съвремен Ирак: вуйчото на едно съседско момиченце работеше в Ирак (става въпрос за първата половина на 80-те години) и му беше донесъл от там червени дънки. Не бях виждала такива дънки до този момент и много им се чудех. А Ирак си представях като вълшебна далечна страна, в която всички хора ходят с червени дънки. Laughing

# 473
e366a8973ef3039a13972ce88585bd0e.gif[/img][/URL]
АСТАРТА-
Душко аз съм ИднЪ припряна УвнЪ- тва ми е зодията Joy А

Делте, ти си УвнЪ, а пък аз съм УФСЪ hahaha. А за закуските, простено ти е, няма да оставиш баткУ гладен заради нас, много ясно Hug

Хадил, за кухнята - аз лично предпочитам (ако останалите нямат нищо против и теб не те затруднява) да пускаш иракските рецепти и тук. Може като напишеш някоя рецепта в Готварския да я копи-пейстнеш и в нашата тема Peace. Признавам си, че не чета Готварския, то с тези деца на главата ми какво ли ми остава време да чета Blush. Пък и там не са тематично систематизирани рецептите и ако искам да намеря твоя рецепта обикновено ти преглеждам последните публикации, а не темата за манджите.

Сега ще се оплаквам, разболях се точно преди празниците. Събудих се с ужасни болки в гърлото и главата, а имам толкова много работа днес и утре Tired. На всичкото отгоре и Илия беше цяла нощ с температура, подозирам че е реакция от ваксина, но все пак се притеснявам да не се тръшне и той Rolling Eyes

# 474
  • Varna
ДобрЮутрУУУ Hug
И да ви поднеса закуската, че ви оставих гладни и жадни аз гадната жИна, такваЗ smile3538

ХАДИЛЧЕ- Hug
Може да си рибка, но асцендента да ти е от тия бойните зодии, а след 30 година, вече те са решаващи. Асцендента ти е силен. Щом такава тиха задоя като рибките е такава като тебе, винаги има силен асцендент замесен. Същата работа е и със една колежка от спорта.
ХУАНИТА БАНАНА- Hug
Много мил спомен за червените дънки- много се смях, благодаря ти  bouquet А и аз съм от тези които нямат нищо общо със Ориента и Ирак. И при мене е наследство от детството този интерес към този регион. Приказките и книгите за древните цивилизации, а сега и интереса към тези толкива трудно живеещи хората там. Трудно, е много не на място казана дума.
Така, че не си сама има още една като тебе която е тука а и там където се пише и чете за Ориента.  newsm47 Малко знаем за живота на хората там сега. Сякаш знам повече за древните им цивилизации. Затова е хубаво, че има хора като Хадилчика от там, които могат от първа ръка да ни разкажат много неща.
ХАДИЛЧИК-благодаря ти отново  bouquet
АСТАРТА-
Душе, веднаха почвай да пиеш това което бях написала по времето на грипа, ама веднага!!! И пожелание по бързо оздравяване Hug

# 475
svear, извинявай, пропуснах да ти отговоря за пшеничния зародиш. Тъй като последните месеци се опитвам да подобря и променя начина ни на хранене, започнах да чета и да се интересувам за различните храни и така попаднах и на пшеничния зародиш. Продава се, поне в България, във всеки по-голям магазин, на щандовете с диетични храни. На вид прилича на трици, но е по-мек. Ето какво пише в нета за полезните му качества:
"Подобрява обмяната на веществата , засилва имунната защита на организма. Стимулира жизнеспособността.
Пшеничният зародиш е лесно усвоим хранителен продукт, който може да се приема смесен с прясно мляко, плодов сок и нектар.
Успешно може да се включи в диета при хора с наднормено тегло.
Консумира се в дози 1-2 супени лъжици на ден. По желание дневната доза може да бъде увеличена.
Полезен е при авитаминоза, пролетна умора, възстановяване след операция или продължително боледуване.
Пшеничният зародиш е натурален продукт с висока биологична стойност.
Може да се влага в различни печива, кулинарни смеси и пълнежи, млечни и зеленчукови супи."
Ето го: http://www.nay-mag.com/product_info.php?products_id=1021

Така и така оспамих иракската тема, дано Хадил (пък и останалите) не ми се ядосате много Embarassed Praynig, ще пусна и рецепта на едни таханови курабийки, които правих вчера и станаха много вкусни.

200 гр. сусамов тахан
250 гр. мед
1 ч. лъж. ванилова есенция
1 ч. лъж. канела
60 гр. стафиди
200 гр. овесени ядки
100 гр. смлени орехови ядки
Стафидите се накисват във вода докато омекнат, след което се отцеждат хубаво. Смесват се всички съставки и се оформят курабийки с големина на орех (аз ги направих малко по-големи). Сместа е много лепкава и за да не се окажете в един момент безпомощни със залепнали пръсти, намокрете ръцете преди да оформите топчетата. Аз изпаднах в кофти положение на такава безпомощност вчера Mr. Green - детето реве зад вратата, а аз не мога да му я отворя Joy. Пече се задължително върху хартия за печене, на слаба фурна, около 15 минути или докато видите, че крайщата започват да покафеняват. Сладките се изваждат все още меки като внимавате да не ги разчупите. Като изстинат се втвърдяват. Дано ви харесат, ако решите да ги пробвате Hug

Делте, да го почвам, ама като не помня какво си писала Embarassed. Аз по времето на грипа бях извънредно спокойна и се чудех на масовата истерията Blush

П. П. Ауууу, каква закусчица си ни спретнала Hug. Голямо благодарско  bouquet

# 476
 author=Neroli Може би ми се ще да видя все пак някой наистина свят СЬВРЕМЕНИК,приказките,легендите и преданията не ми са достатьчни.Та вярвам че те двамата са свети хора

ако позволите и моето мнение  Embarassed Embarassed

нека да се  замислим за думичката свят http://dictionnaire.sensagent.com/%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82/bg-bg/
и святост http://dictionnaire.sensagent.com/святост/bg-bg/

според мен  святост, светец .....    безпогрешност   ....

Няма  безпогрешен, свят човек освен този който е натворил    Всичко  ,за което имаме представа   и за това което нямаме представа  ,доколкото ни позволяват  възможностите като човешки същества  Този който е ЕДИН . Този   който  не е бил раждан и  не е раждал. Този който  е  Първия и  НЯМА край    Peace

но има  мъдрост , ум,разум   които са принадлежни на  човека  

Човек   има своите слабости  и прегрешения    но  той  може и да осъзнава грешките си  и да моли прощение   и да бъде прощаван   Peace

ако  пророците   освен Мохамед  ,с ас    са имали  грях   та какво остава за  обикновенните хора  като нас    да не грешим   Wink

а  това че   някои  хора са надарени с  ум  над  някои други човешки същества   е  също милост     но и отговорност   Peace

и за патриархата щях да отговоря ама хайде да не досаждам много  че  да  не ме разлюбите  Laughing

Астарта   благодаря ти   за отговора  жалко че е готов продукт     Confused  понеже  ние  имаме малко пшеница  мислех че  може да  си го напавя  сама  но нищо   ако  някоъ знае нещо  по въпроса моля да ми пише   Hug интересно е

на всички   bouquet

# 477
svear, можеш да си ги направиш сама вкъщи, но е малко завъртяно. Все пак, ако ти се занимава, ето какво трябва да направиш:
Измиваш няколко лъжици семена жито и ги поставяш в буркан. Сипваш вода, около 18 градуса, покриваш буркана с тензух, който прикрепваш с ластик. Оставяш да престои една нощ. След това изливаш водата и изплакваш семената. Обръщаш буркана с гърлото надолу, така че семената да полепнат по стените му и го покриваш с кърпа. Оставяш така 5-6 дни, като всеки ден ги плакнеш с вода и отцеждаш водата. Температурата на мястото, където е буркана, трябва да е около 20 градуса по Целзий. След 5-6 дни са готови за консумация. Такива кълнове могат да се направят от всички зърнени култури, но периодът на покълване е различен.
За светостта, значението на думата и приписването й на определени хора съм съгласна с теб, макар и да не съм мюсюлманка Peace

# 478
Хадил, не знам къде съм спала и какво съм гледала, но чак сега видях клипа в подписа ти Sad. Много тъжно, няма по-ужасна гледка от страдащи деца Sad.

# 479
  • Egypt
Попаднах на това: Новите варвари - разграбването на Ирак

Общи условия

Активация на акаунт