Ирак и Ориента, който не познавате: за майки, бащи, деца и всички любознателни !

• 47 923
  • 722
  •   2
Отговори
# 480
Много ми е чудно,ако ги нямаше евреите в този регион с кой ли щяха да се опрадават една част от арабите за своите проблеми.Това във връзка със статията към линка на Фаима.
Че има разграбване на културното наследство на Ирак-има,но всеки път да се търси все някой еврей замесен,малко глупаво ми се вижда.
Хадил,а съществували още град Ур в днешно време,нали от там тръгва Авраам.И ако го има още,къде се намира точно.
А от един иракчанин в Бг Ал Баяти се казва знам,че черния камък за хадж в Сауд.Арабия е всъщност наследство от Авраам.Това малко ми се губи като история и достоверност,ако знаеш историята,моля те изясни ми я.

# 481
  • Varna
Не досаждаш Свеар,
Много хубав пост, благодаря ти  bouquet
АСТАРТА- отивам
набързУ да ти пляса рецептата и бягам да гледам Листопада.
Ама и аз един пост ви изплясках, ама шЪ мЪ извиняватИ за тази вечЮр Hug

# 482
Я да видим дали ще успея да отговоря на всички.
Астарта вземи си нещо за жабурене, за да може да се дезинфектира устната кухина и да не си разнасяте заразата. На малкия му дай малко лимон със захар, защото не може да жабури. А за клипа в подписа... ще напиша текста на български в следващия пост, макар че май съм дала линк с английски превод, но все пак преводът от арабски ще е по-точен. А за спама - кой те е гонил - пиши си, каквото ти душа иска - ти си си у дома, както и останалите.

Хуанита - много хора имат такива мили спомени от детството си... иска ми се Ирак все още да може да създава добри спомени... ама е малко трудно. Иначе темичката не е лоша, за да може и ти да имаш емоции, свързани с Ирак.

Делте - добре, че си ти да ми храниш съфорумките, че аз съм една пишман домакиня. Ти си ми златцето. А какъв ми е асцендента - хич не знам. Нали пусто ме няма в зодиите никак.

svear, кажи си коментара за патриархата - никой няма да те разлюби за единия коментар, ние тук дребнави нямаме.

Нероли - не тормозиш никого, така че пиши винаги, когато успееш - всички ти се радват. А за отношението ти към религията и Бог - това си е между теб и Всевишния и никой няма право да ти се меси.

Криси - опитах се да изровя стар пост, в който съм описала историята с камъка и намерих за хадж в магребската и един в началото на нашата тема. Ако не са ясно само намигни и веднага ще напиша по-подробно инфо. А за Ур - ще разкажа в отделен пост още тази вечер, само да си сложа етикети в блога, за да е по-лесно търсенето.

А за рецептите - добре, ще ги слагам и тук, но може и в блога да ги търсите.

# 483
  • Varna
ХАДИЛЧЕ Hug
И аз ги позабравих съфорумкИтИ, щото по сутрините бързам да ходя да сЪ бия със вятърни мелници и се прибирам доста късно, а трябва да се грижа и за дом а и вече нали и мъж си имам, иска си вниманието моето момче. И така позабравям момичетата. Не, че ги забравям, даже напротив, ама да не каже нЯщУ Бате, че той уж не ревнува, ама кЪт почнИИИИИ и става многУ страшен Joy Аз сЪ хиля ама си е истина де Laughing
Ей, тука да ви плясна един зикурат от древния град Ур, пък Хадилчето да дава нататъка каквотУ шЪ дава smile3521

# 484
Дала - изпразни си малко пощата !   bouquet

Да поясня нещо за шегата за хората на "балкона" и за "сеирджиите". Уважаеми читатели, визирани са определени хора, които ми пращат съобщения, за да ме предупредят за назряващи кавги и скандали и хора, които определено търсят нещо подобно. Ясно е, че има много хора, които четат с удоволствие, но поради една или друга причина не искат да пишат.

Моля да бъда извинена, ако съм обидила някого. Наистина не беше редно да се изказвам така общо. Не ми се иска хората, да си отиват огорчени от тази тема. Все пак тя е създадена, за да може всеки да си намери общ език с хората в нея.

Специални благодарности за анонимните читатели, които все още не се престрашават да пишат тук ! Надявам се един ден да видим коментарите ви и да станете част от семейството.

# 485
Хадил аз съм от хората които само четат и не се престрашават да пишат защото за съжаление не знаят нищо по темата и няма с какво да я обогатят, но четейки се обогатяват   bouquet Никой от пишещите тук не преминава добрия тон и граница на допустимото. Това че всеки има различно виждане за нещата не е проблем - напротив виждаме нещата от различен ъгъл. Така че простете на тези които само "надничат" в темата, а не пишат.
На всички желая весели празници!!!

# 486
Хадил Hugи аз съм тук,ама от четящите с удоволствие.Ти си ми любимка,така че няма начин да липсвам.Ако вечер не съм успяла да те дочакам(причина-умората ме е надвила и  smile3524).Но сутрин преди работа си заедно с кафето ми.Няма ден да те пропусна.Много неща научих от теб. newsm51.ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ НА ВСИЧКИ!!!

# 487
maham - за къде без теб - ами че ти си ни "сефтето"   bouquet
а информацията идва късничко, защото аз късно се прибирам и мие нужно време, за да подготвя постовете - точно, кратко и ясно.

# 488
Боговете ни изоставиха
като мигриращи птици си тръгнаха.
Ур е разрушен и горчив е неговият плач.
Кръвта на родината изпълва ямите, като горещ бронз в калъп.
Телата се разтапят като масло под слънцето. Храмът ни е разрушен.
Пушек се стеле над града ни като покров.
Кръвта тече като река.
Мъже и жени оплакват, изпълнени с мъка.
Ур вече го няма

Колко много прилича този текст на шумерите на днешната история. Ние само се надяваме да не се изпълни последния стих... или поне да значи, че го няма Ирак на терора.

Ур

Ур (библейски или Ур Халдейски) е древен град в Месопотамия, намиращ се до днешна Насирия в Ирак. В древността река Ефрат е минавала близо до градските стени и е създавала благоприятни условия за развитие на търговията и за създаване на политически доминиращо общество.

Ур е основен храмов център на Древен Шумер. Там са били главните храмове на богът на Луната - Нанна и вавилонския му еквивалент - Син. Един от най-добре запазените масивни зикурати в Ирак е именно този храм, издигащ се на около 21 метра. Книгата на Сътворението (Генезис) споменава Ур Халдейски като мястото, от което започва миграцията на Авраам към Палестина в периода около 1900 г. преди Христа.

Ур е един от първите обитавани градове - около 4000 г.пр.Хр. от племето на Убайдите, едни от обитателите на Шумер. Около 2800 г.пр.Хр. Ур се превръща в един от най-проспериращите шумерски градове-държави. Според древните записи Ур е имал 3 управляващи династии, които в различно време са разширявали контрола над шумерските земи. Месанепада е основоположник на Първата династия и строител на храмовете. Управлявал около 2670г.пр.Хр., той е първият месопотамски управник споменат в съществуващата до днес "документация". Неговият син - Аанепада построява храма на богинята Нинхурсаг, видим и до днес на около 8 км от Ур. Втората династия е слабо позната.

Ур-Намму (2113-2095 г.пр.Хр.) е първият управник от третата династия, който възобновява Шумер и Акад и издига Ур до нивото на най-богат град в Месопотамия. Неговото управление бележи периода на т.нар. възраждане на шумерското изкуство и литература. Ур-Намму и неговият син Шулги построяват зикурата на Нанна и други храмове в Месопотамия (извън Ур). Наследниците на Ур-Намму управляват повече от век, докато през 2000г.пр.Хр. Еламитите убиват владетеля Ибби-Син и разрушават Ур.

продължението за Ур, а и за Саргон (не съм забравила, ама все бързам да отговоря) - утре.

# 489
Хадил, благодаря отново за историята, както и за съвета  bouquet. Делте, и на теб благодарности за рецептата Hug. При нас нещата май отиват на зле, Илия беше снощи с 40 градуса температура. Това май няма да е от ваксината Thinking. Ще се оправим, но ме е яд, че точно за празниците се тръшнахме.

За спама, никой не ме е гонил, естествено, но на мен ми става неудобно Hug. Нали съм си типично по женски бъбрива и все отнасям темата нанякъде Blush. Та в този ред на мисли, Ники, тук не пишат само хора, които могат да обогатят темата с нещо. Ето аз съм типичния пример. Мисля, че на всички ще ни е приятно, ако компанията ни се увеличи Peace.

П. П. Делте, аз пак да си кажа, гледай си баткУ, за нас не мисли. Гладни няма да останем Joy. И моят мъж ме ревнува от компютъра, но като се замисля, има право. Определено прекарвам повече време с компютъра, отколкото с него Embarassed

# 490
Ур ми напомня за разрушения Ерусалим.Стиховете по точно,има подобен еквивалент в Бибилията.
Хадил,мерси,но не намирам инфото за черния камък,нямам и много време да търся повече,нали имам една малка Ели,която е палава за трима и ненавършила 9 месеца направи първите 5 крачки като се придържаше за от външната страна на проходилката.Няма как да намеря време за подробно търсене,ако нямаш време за писане,дай ми линк на бг.език,руски,френски или немски.

# 491
А от един иракчанин в Бг Ал Баяти се казва знам,че черния камък за хадж в Сауд.Арабия е всъщност наследство от Авраам.Това малко ми се губи като история и достоверност,ако знаеш историята,моля те изясни ми я.

"...Преди четири хиляди години (приблизително) Ибрахим (ас), получава от Господ мисия - да пренесе със сина си Исмаил (ас) "черния камък" от Канаан (днешна Палестина - Ибрахим (ас) е погребан в ал Халил - Йерихон) в Хиджаз (днешна Мекка). За да бъдем точни историята и ритуалите на хадж (поклонението и принасянето на жертва, с които е свързан празникът), водят началото си от два основни момента в живота на Ибрахим и Исмаил.

Ще започна с историята, която е втора хронологически: построяването на Кааба. Всъщност Кааба е построена от Адам (ас), но с течение на времето се разрушава и Господ повелява на Ибрахим (ас) да я построи наново, вграждайки черния камък. Ибрахим (ас) започва строежа със сина си Исмаил (ас), който е бил младеж по онова време (на 13 години, между другото от неговото обрязване води началото си и този ритуал в юдеизма и исляма - разликата е, че в юдеизма благословеният син е Исак (ас)). След свършването на градежа Ибрахим се насочва към хълма, за да принесе жертва на Всевишния - собствения си син, каквато е била повелята, която получава в съня си. На три пъти Иблис (ла) - Сатаната, се опитва да го изкуши (трите стълба, по които се хвърлят камъни по време на хадж). Стигайки на хълма Ибрахим (ас) признава намеренията си на Исмаил (ас) и момчето приема съдбата си, след като такава е волята Божия. В сублимния момент Господ му изпратил младо шиле, за да бъде принесено в жертва, след като изпитал вярата и подчинението на Ибрахим (ас), а и на сина му. ..."

Оттук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=448141.msg13202852#msg13202852

Честито прохождане на дъщеричката ти. Нека крачетата я водят винаги в правилната посока Hug

# 492
  • София
Скъпи приятели на Бъдни вечер, добри Бъднини ви желая ?

# 493
Хадилче  Hug -веднага я изпразвам  ooooh! не съм забелязала че е пълна Sick

Добре Дошли на  престрашилите се Hug  bouquet
Дано бъдат повече   Praynig Убедена съм,че конфликти тук трудно ще възникнат. Peace

Астарта-и ние не сме много здрави Sick ама ми се иска празнично да е вече  bouquet

Криси-честити ви ходещи крачета  bouquet

Фаима-много интересно е това за Новите варвари

Дядо  Хаджи - ще се присъединя към поздрава ти   bouquet
Тази нощ е Свята за християните   Praynig  bouquet

Зная,че раждането на  Исус ,точно както си е предадено в Библията ,е  описано и в  Корана.Святостта,непорочното зачатие на Мария.  :bouquet раждането и поднесените дарове

# 494
Честити празници на всички,празнуващи Рождество Христово

Общи условия

Активация на акаунт