Ирак и Ориента, който не познавате: за майки, бащи, деца и всички любознателни !

• 48 159
  • 722
  •   1
Отговори
# 555
Те като се заговорихме за сватби пак да ви покажа една нашенска булка: ..

Туй е от Рибново , нали така ...

Последна редакция: нд, 27 дек 2009, 13:55 от bz

# 556
  • по пътеката
дядо, бъз4е, ей тъй съм  newsm09 newsm12! висна ми 4ейнето, бре!не съм допускала подобна дегизровка за булка! е то и страшилище може да се скрие под тези индиански знаци! отивам да видя къде е това рибново! #Crazy #Crazy newsm78 ох, видях! никога не сме минавали оттам, докато обикаляме бг ! а съм била в района доста пъти! пропуск! интересни традиции и пазенето им от векове!дали приемат хора отвън за сватбите или само м/у съселяни?
ето един директен линк:
http://www.ribnovo.com/

Последна редакция: нд, 27 дек 2009, 14:07 от marsy

# 557
marsy Heart Eyes - Миналата година , а и тази и въобще всеku път, когато има изборu, все за Рибново (u Ахмед Башев ) се говори  Whistling ooooh! ...

Tuk

u Tyk

a Tyk 3a "Сезонът на "белите" зимни сватби в Рибново"

# 558
брей....и аз зяпнах
мислих че този е кукла  hahaha
защото нашите носии не веднъж съм ги виждала украсени с паети и пера-даже тук им правиха изложба в един от дворците и отидохме специално да е разгледаме....Ами не познах носията от Родопите-то украса,то пух и дрънкулки-в главата цяла маска-като тази на фотото на Хаджията
Добре де-таз българска девойка не ходи ли на училище,не гледа ли телевизия,детски лагери...
как  така се запазва -странно ми е!

# 559
  • Varna
Ааааа,
тез булчици от Рибново ги гледах и аз така Shockedза първи път преди май 3 години по телевизията. Имаше документален филм за тях. Много интересно ми беше. И колко дълго са си запазили традициите.  Във този филм даваха една майка  и  дъщерята и която гледаха отстрани тази сватба.  Дъщерята на тази жена не можеше да направи такава сватба защото беше пристанала на момчето си. Та така де. Булката трябва да е девствена за да бъде такава булка. Никакви пристануши! smile3521 Но това е, традиция.
ХАДИЛ, Hug
давай за останалите сватби, че тука май големи купонджии сме се намерили smile3503
Слагам първУ кайветУ обаче и чайче разбира се Wink

Обаче това ми е интереснУ- момЪтЪ със тази носия, обаче гордия младоженец сЪ гичени във съвременен костУм newsm78
За чеиза на показ, имаше го това и не само във Рибново.  Та такова излагане на чеиз съм виждала във северозападна България Дедко и Семирамидки. Това сред христиЕнИ и то много вярващи. Може да не ми вЕрватИ но аз съм стар чиляк и по мое детство е имало такива неща. Била съм на гости към него край не веднъж и съм го виждала не еднократно. Ето как се преливат тези традиции не само преливат ами направо сЪ ИднаквИ, и няма как да не са като си жЮвеЙм заИднУ!!!

Последна редакция: нд, 27 дек 2009, 15:11 от DELTA_DELTA

# 560
писаните булки са наистина интересни. знам че доста от тях си правят и класически сватби освен тази традиционната - имам колежка от там, тя донесе снимки и от двете си сватби и това, което ме зарадва е, че не изпитваше неудобство от присмеха на някои колеги.

независимо колко се развива светът, когато традицията не пречи никому или не го ограничава или изолира, в нея не може да има нещо лошо. аз ще си довърша темата за сватбите скоро.

Дала - да ти кажа честно и лика на Девата и на Исус, не е редно да се носят в исляма - не бива да се оприличава ликът им, за да се избегне евентуалното набеждаване за тяхното прераждане в лицето на някой с подобни черти. а за кръста - първо, поради причината, която ви изтъкнах - ислямът не приема разпъването на Христос, второ - това се счита за символ на позора на човечеството - да разпне един от най-свидните на Бога пророци, трето - как да носиш символ на мъчението ?! освен това се счита за един вид идолопоклонничество - разпятието с фигурата на Христос. все пак с кръстове са били и вавилонските и асирийските божества и фараоните и много други. много са причините, разни са обясненията.

Преди много години, заради прекаленото поеврейчване на звездата на Давид (моген/маген Давид) мюсюлманите вече имат отрицателно отношения и към този символ, който съществува от доста време преди религиите. малко хора вече си спомнят информацията, че хексаграма на Давид е бил ислямски символ през средновековието, бил е символ и на Караманолу и Кандаролу (бз може да се включи по този въпрос, хем да ме улесни, хем това си е нейна област), това е символът и на печата на Соломон, затова в Средновековието пак е бил и християнски символ, освен това има и значения в много от магическите изкуства и т.н.

# 561
# 562
  • Varna
ХАДИЛЧЕ-
този хексаграм го гледам много по решетките на старите дворци и къщи. Много красиво стои. Но не само там а и по различни стени на различни ислямски сгради.

# 563

Laughing Laughing Laughing
Много идейно Криска   bouquet -определено имаш Стил  bouquet
Много интересна тема,наистина   bouquet

# 564
  • София
Ще ви разкажа някога и за обичаите в моят род за свадбите. И понеже пък в нашият род мъж, който не може да готви няма право да се жени да взема, че да си покажа днешния експеримент.

И така по идея на една снимка, която Хадил беше поставила тук, днес направих руло в кожух от тесто и картофи с пълнеж от (уж) зърнени култури. Пиша уж, защото оризът беше заменен с арпа фиде.

Обачеее като го разрязахме ония ми ти зърнени култури се изсипаха, рулото се разчупи (по точно се срина) и всичко станаааа една галимация. Пък аз два часа си играх да го редя, първо кората от царевично брашно, па после картофи нарязани на много тънко като за чипс (лепих ги по тестото с белтък от яйце) сетне червена чушка па после шунка и накрая зърнената смес от арпа-фиде, царевица и грах. Е имаше и едно цяло сварено яйце естествено в средата (без морков защото някои членове на моето семейство не го обичат).

Та така хубаво си се изпече това руло, ама после при сервирането го поднясахме на части. А да имаше и лучен сос с топено сирене и домати, ама него пък не се сетих да ви го снимам (ама то пък какво ли да му показвам - сос като сос). А кожуха ... него го изядохме вместо хляб. Simple Smile

Ето ви и снимките:

# 565
  • Varna
КРИСИ Hug
И аз много ти благодаря за тази прекрасна песен  bouquet Бях я забравила мила, много, много ти благодаря, че ми я върна отново. Hug Hug Hug
ХАДЖИ-
велика работа си тииииии newsm10 Как им готвиш самоооо. От днеска казах на моите мъжове, че ми се изчерпа музата за готвене и нека те да направят нЯщУ.........направиха пица от пицарията.....добре, че обичам ., но поне днеска не готвих. Реших, неделята да е тяхна от днеска!!!!
ХАДЖИ-
и поздравления за блога newsm10 Много ми хареса, само не мога да си дам мнението нЯщУ.  newsm78

Последна редакция: нд, 27 дек 2009, 16:03 от DELTA_DELTA

# 566
браво дядо хаджия, добре си се справил, ама да беше сложил малко топено сирене с арпа-фидето, та може би щеше да ти задържи рулото да не се разпада отвътре плънката.

криси, благодаря за хубавата песен.

# 567
... а за кръста -  второ - това се счита за символ на позора на човечеството - да разпне един от най-свидните на Бога пророци, трето - как да носиш символ на мъчението ?!

Ето това е много близко до моето усещане за нещата. Не мога да нося кръст, особено кръстчетата с разпнатата фигура на Исус ме ужасяват. И винаги вътрешно съм се чудела как е възможно да се молим и да целуваме кръста, символизиращ мъчението на Исус. Дори филмите за Исус ги гледам до залавянето му, нататък просто не мога Confused.

Дядо хаджи, евала Peace

# 568
Асирийските сватби

Асирийските ритуали са смес от много видове обреди, които малко по малко са създали облика на днешните сватби. Традиционно асирийската сватба продължава една седмица, макар днес все по-често да се празнува само за 2-3 дни. Ще се постарая да опиша някои от най-старите ритуали в сватбите на асирийците в Ирак.

Ритуалът с одеялото

Седмица преди сватбата, жените от квартала и жените от цялото семейство отиват в дома на булката, за да й изработят едно голямо одеяло за медения месец. Всяка една от тях трябва задължително да ушие поне една част от одеялото. Всички шият с една игла, която минава от ръка на ръка, за да е сигурно, че всички са участвали. След изработването младите жени танцуват около него, а по-възрастните тропват едно хоро и пеят. По време на това празненство се сервират много сладки (аз дали съм дала рецепти за асирийски сладки, ако някой помни да ми подскаже). колкото и да ви е странно - ритуалът все още се спазва.

"хиапта или зиапта д-хитна" - къпането на младоженеца

Преди сватбата малко момче се изкъпва от майка си и лелите си, а след това младоженецът взима баня, като мъжете от квартала и от родата се изреждат да го изтъркат от глава до пети, да го подстрижат и избръснат - това се прави, за да се очисти от злото.

"мпулатад чало" - отвеждането

Булката и семейството и пеят сватбени песни (лиляне) и чакат младоженеца. Когато той идва, неговото семейство започва да прави оферти (парични), за да им позволят да вземат булката (и тук има подобен обичай, за да отворят вратата). След това тръгват към църквата.

"бураха" - бракът

Бракът се сключва след 4-часова церемония, по време на която на гърба на младоженеца са поставени два кръста от тръни или в днешно време и от игли или карфици. по време на церемонията някой убожда скришом младоженеца, за да изгони злите сили от него, а друг вдига шум, чрез рязко отваряне и затваряне на голяма ножица, за да пропъди нечистите духове.

"хенна" - къна

сместа се приготвя деня преди сватбата, но се ползва преди първата брачна нощ. преди да се оттеглят младоженците им къносват кутретата и ги връзват с панделка заедно.

следващия път ще ви разкажа за еврейските сватби, които са се правили в Ирак (не съм сигурна по какво точно се различават от традиционните еврейски сватби, но дотогава ще проверя може би).

# 569
  • Varna
АСТАРТА-
Близки сме за усещанията си относно до разпнатата фигура на Христос на разпятието. Имам такъв кръст, много отдавна ми го купи мъжо, тъкмо отвориха някакъв Италиански магазин за злато, първия във Варна. Нямаше тогава тоя внос като сега. И незнам защо моя тъкмо това ми купил. Много малко съм го носила. А там за филмите за Исус, също. Свива ми се душата, заболяваме около слънчевия сплит и немога да преглъщам. Единствено се насилих да гледам този филм за него който го прави Мел Гибсън и то заради нашите момчета които играеха там. Е не е вярно как съм ревала на глас, ама ви казвам на глас, добре, че бях сам сама у дома. Постоянно сменях канала за да не гледам побоищата и издевателствата, мъката на майката. Ох, спирам, че започвам отново да го преживявам, аз съм много емоционална за такива неща.....
ХАДИЛЧЕ-
беше писала една рецепта за сладка баница със свежо сиренце. Бях ти писала, че съм си я записала вече. Може би и другите са го сторили.

Общи условия

Активация на акаунт